Napar z tego zioła pomaga przy wzdęciach i niestrawności, ale może też być trujący
AdobeStock
Newsy

Napar z tego zioła pomaga przy wzdęciach i niestrawności, ale może też być trujący. Lepiej uważajcie

To zioło znane jest od wieków i ma wiele właściwości zdrowotnych. Pamiętajcie jednak, że niewłaściwie stosowane może być niebezpieczne.

Piołun zwyczajny to zioło z rodzaju artemisia, występujące naturalnie na terenach Europy, Ameryki Północnej i Syberii. Ma charakterystyczne szarobiałe, puszyste liście i żółte pąki kwiatowe. Piołun zwykle rośnie jako chwast wzdłuż ogrodzeń i poboczy dróg.

Największy rozgłos zyskał dzięki jednemu z jego aktywnych składników – absintolu, który jest używany do produkcji wysokoprocentowego trunku – absyntu.

Zioło to ma też długą historię prozdrowotną, sięgającą starożytnej Grecji i czasów Hipokratesa. Najczęściej piołun wykorzystywano do wypędzania z organizmu pasożytów, ale był on też znany dzięki swoim zdolnościom do leczenia bólu menstruacyjnego, żółtaczki, anemii i reumatyzmu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Korzyści zdrowotne piołunu

Zaparzony piołun ma wiele korzyści zdrowotnych. Oto tylko niektóre z nich.

  • Poprawia trawienne. Piołun poprawia trawienie dzięki temu, że wpływa na gorzkie kubki smakowe. To gorzkie w smaku zioło wysyła sygnały do mózgu, które stymulują cały układ trawienny (ślinienie, wytwarzanie kwasu żołądkowego, ruchy przewodu pokarmowego). Piołun wspiera także uwalnianie żółci z wątroby, magazynowanie żółci w woreczku żółciowym i innych wydzielinach z gruczołów jelitowych, dzięki czemu poprawia zdolność organizmu do trawienia pokarmu.
  • Ma działanie przeciwpasożytnicze. Piołun skutecznie neutralizuje przeróżne robaki, zwłaszcza glisty i owsiki. Warto dodać, że wykorzystuje się w tym celu również goździki i czarnego orzecha włoskiego. Te trzy produkty razem wzięte przerywają cykl życiowy pasożyta, zabijając w ten sposób infekcję.
  • Ma działanie przeciwzapalne. Piołun zawiera fitochemikalia, które mają silne działanie przeciwzapalne, które może zapewnić ulgę od bólu i obrzęku stawów.  
  • Sprzyja zdrowiu wątroby. Piołun ma działanie ochronne na wątrobę, zmniejszając utlenianie i wykazując właściwości przeciwzapalne, zmniejszając w ten sposób uszkodzenie wątroby. Może być także stosowany w celu płukania wątroby, aby usunąć zatory w tym ważnym narządzie.
Zobacz także
Napar z tego zioła jest doskonały na trawienie. Łagodzi też kaszel i wzmacnia organizm

Napar z tego zioła jest doskonały na trawienie. Łagodzi też kaszel i wzmacnia organizm

Ten napar uspokaja, wspomaga trawienie i pomaga na ból brzucha. Pijcie go regularnie

Czy piołun może być niebezpieczny?

Mimo swoich licznych walorów zdrowotnych, piołun należy stosować z umiarem. Przedawkowanie tego zioła może doprowadzić do halucynacji, biegunki oraz wymiotów.

Przed laty uważano, że działanie psychotropowe i toksyczność absyntu, spowodowane są zawartością tujonu, ale najnowsze badania wykazały, że zioło to zawiera tylko niewielkie ilości tego związku, a jego negatywne skutki mogły być spowodowane domieszkami miedzi i antymonu oraz wysoką zawartość etanolu.

Jeżeli planujecie zacząć stosować piołun pamiętajcie, aby nie pić naparu z piołunu powyżej 10 dni, ponieważ narazicie się wówczas na poważne skutki uboczne.

Kto nie powinien stosować piołunu?

Istnieje kilka grup osób, które zdecydowanie powinny unikać tego zioła.

Są to:

  • kobiety w ciąży
  • matki karmiące piersią
  • dzieci
  • osoby, które mają skłonność do krwawień
  • osoby cierpiące na wrzody żołądka lub dwunastnicy
  • osoby mające hemoroidy
  • osoby chore na serce

Źródło: gaiaherbs.com, medonet.pl

Wypijcie napar z tego kwiatu przed snem, a z łatwością zaśniecie. Składnik kupicie w każdym sklepie
Pixabay
Newsy
Wypijcie napar z tego kwiatu przed snem, a z łatwością zaśniecie. Składnik kupicie w każdym sklepie 
Ziołowe herbaty to naturalne lekarstwa, które pomogą uporać się z wieloma dolegliwościami takimi jak objawy przeziębienia, problemy ze snem czy z trawieniem.

Zioła takie jak mięta, rumianek, pokrzywa, czystek czy dziurawiec doskonale radzą sobie z częstymi problemami zdrowotnymi. Oczyszczają organizm, wzbogacają go o wiele witamin, a także koją wszelkie stany zapalne. Napary ziołowe to naturalne remedia, które bardzo często mogą zastąpić wam lekarstwa.  Jakie działania mają napary ziołowe? Herbaty na bazie ziół znajdują się niemalże w każdym domu. To często pierwsze środki, po które sięgamy, kiedy zaczynają dokuczać  męczące dolegliwości. Które z nich należy wybrać na jakie objawy? Mięta – koi bóle brzucha i żołądka spowodowane problemami trawiennymi, uspokaja mdłości, Czystek – usuwa toksyny z organizmu, neutralizuje działanie wolnych rodników, Pokrzywa – reguluje działanie układu moczowego i poprawia przemianę materii, Melisa – uspokaja, poprawia samopoczucie, Skrzyp – reguluje pracę nerek i dróg moczowych, wspomaga układ krążenia, Dziurawiec – poprawia samopoczucie, uspokaja, wspomaga trawienie. Jakie zioło pomaga w zasypianiu? Ze swoich właściwości uspokajających, wyciszających i poprawiających jakość snu słynie rumianek! Suszone kwiaty rumianku można kupić w absolutnie każdym sklepie w formie gotowych torebek, które wystarczy zalać wrzątkiem. Należy jednak pamiętać, że efekty zioła będą najkorzystniejsze, jeśli spożyje się je w ilości 2 filiżanek dziennie. Jakie właściwości ma rumianek? Wspomaga trawienie, Reguluje pracę układu pokarmowego, Odpręża, wycisza, koi nerwy, Poprawia jakość snu sprawiając, że jest on głębszy i bardziej relaksujący, Wzmacnia odporność, Poprawia wygląd skóry. Rumianek niweluje także stany zapalne i może zapobiegać ryzyku występowania chorób nowotworowych. Badania wykazują także, że...

Pijcie codziennie szklankę wody z łyżką tego dodatku. Obniża łaknienie, reguluje poziom cukru i nie tylko
dobe Stock
Newsy
Pijcie codziennie szklankę wody z łyżką tego dodatku. Obniża łaknienie, reguluje poziom cukru i nie tylko
Słyszeliście kiedyś o osobach, które wprowadziły do swojej diety ocet? I to nie w formie dodatku do barszczu czerwonego czy do galarety… Dzisiaj sprawdzimy, w jaki sposób może on pomóc w walce o zdrowy i silny organizm.

Zacznijmy od początku, czyli od tego jak produkowany jest ocet. Otóż powstaje on w drodze fermentacji cukrów obecnych w różnych produktach. Czym ocet różni się więc od wina? W kolejnym etapie produkcji octu, sfermentowany alkohol jest przekształcany za pomocą bakterii kwasu octowego w kwas octowy, czyli po prostu ocet. Oprócz kwasu octowego, ocet jabłkowy  zawiera także inne wartościowe kwasy organiczne – kwas jabłkowy, winowy i cytrynowe. W occie znajdują się także liczne związki fenolowe, czyli naturalne przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki. Prozdrowotność octu w dużej mierze zależy od surowca, z którego został on wyprodukowany. I tak – ocet jabłkowy zawiera liczne cenne kwasy organiczne i polifenole. Jakie skutki przyniesie włączenie octu do diety? W internecie na temat octu ludzie zdążyli powiedzieć już niemal wszystko. Niestety część rzekomych zalet picia roztworu octu z wodą to tylko plotki i mity nieoparte na faktach. Niemniej jednak, ocet niesie za sobą cały szereg prozdrowotnych właściwości. To m.in.: Ocet obniża poziom cukru we krwi – ma działanie hipoglikemiczne Może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej dzięki swojemu wpływowi na profil lipidowy krwi Ocet jabłkowy wspiera osoby odchudzające się poprzez hamowanie łaknienia Wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwgrzybiczne Może łagodzić zaparcia i wspomagać perystaltykę jelit Może wpływać korzystnie na pracę wątroby Jak bezpiecznie stosować kurację z wykorzystaniem octu jabłkowego? Włączając do swojej diety rozcieńczony z wodą ocet należy jednak pamiętać, że może on także przynieść negatywne skutki uboczne. Takie jak choćby uszkodzenie szkliwa zębów i tkanek wyściełających jamę ustną i gardło. Z tego względu należy stosować ocet...

Ta przyprawa poprawia trawienie, wspiera zdrowie serca i mózgu. Niestety może też uzależniać
Adobe Stock
Newsy
Ta przyprawa poprawia trawienie, wspiera zdrowie serca i mózgu. Niestety może też uzależniać
Gałka muszkatołowa od wieków znana jest ze swoich właściwości leczniczych, które mogą leczyć wrzody żołądka, wspomagać trawienie oraz pozytywnie wpływać na mozg i serce. Dlaczego jeszcze warto włączyć ją do swojej diety?

Przyprawy i zioła nie tylko nadają naszym potrawom wspaniałego smaku, ale też słyną z niezliczonych korzyści zdrowotnych. Jedna z nich zasługuje na szczególną uwagę. Mowa o gałce muszkatołowej.  Dlaczego warto włączyć do diety gałkę muszkatołową? Gałka muszkatołowa ma niezliczone walory prozdrowotne. Oto tylko niektóre z nich. Korzystnie wpływa na trawienie. Dodawajcie tę przyprawę do jedzenia, ponieważ pomaga ona w łatwym trawieniu.  Pomaga w leczeniu bezsenności. Gałka muszkatołowa ma również właściwości zwalczające bezsenność. Wystarczy dodać odrobinę gałki muszkatołowej do szklanki ciepłego mleka, aby wywołać senność. Pomaga złagodzić ból. Gałka muszkatołowa ma właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc złagodzić ból i dyskomfort. Dzięki takim substancjom chemicznym, jak mirystycyna, elemycyna, safrol i eugenol, jest przydatna w leczeniu bólu. Olej z gałki muszkatołowej sprawdza się w leczeniu obrzęków, stanów zapalnych, bólu stawów, skurczów mięśni, bólów i owrzodzeń. Gałka muszkatołowa działa jak afrodyzjak, co oznacza, że może stymulować komórki nerwowe w mózgu. Substancje chemiczne zawarte w tej przyprawie mogą pomóc w uwolnieniu hormonów dobrego samopoczucia w organizmie, co z kolei działa uspokajająco. Ponieważ poprawia nastrój, gałka muszkatołowa jest świetnym rozwiązaniem na stres. Pomaga regulować ciśnienie krwi i krążenie. Gałka muszkatołowa jest bogata w minerały, takie jak wapń, potas, mangan i żelazo, które pomagają regulować ciśnienie krwi i poprawiają krążenie krwi. Minerały te rozluźniają naczynia krwionośne i pomagają w regulacji ciśnienia krwi. Pomaga chronić wątrobę i oczyszcza ją z...

Jest zdrowsza niż wiśnie i czereśnie. Chroni przed miażdżycą, rakiem i chorobami serca
Pixabay
Newsy
Jest zdrowsza niż wiśnie i czereśnie. Chroni przed miażdżycą, rakiem i chorobami serca
Okres kwitnienia czarnej porzeczki przypada od kwietnia do maja, ale to właśnie w lipcu roślina ta wypuszcza swoje drogocenne owoce. Dlaczego warto je jeść?

Czarna porzeczka to jeden z najpopularniejszych krzewów owocowych w Polsce. Właśnie obrodziła w owoce. Owoce czarnej porzeczki są niezwykle zdrowe i mają szerokie działanie prozdrowotne. Dlaczego warto je jeść? Właściwości zdrowotne czarnej porzeczki Czarna porzeczka to nie tylko smaczny, kwaskowaty owoc. To także roślina o wspaniałych właściwościach zdrowotnych. Owoc czarnej porzeczki zawiera duże ilości witaminy C oraz PP. W 100 g tych owoców znajduje się aż 180 mg witaminy C, co stanowi aż 258 proc. dziennego zapotrzebowania człowieka. Porzeczka zawiera też witaminę A, B, kwas foliowy oraz biotynę a także niezliczone składniki mineralne takie jak magnez, wapń, potas i żelazo. Owoc ten przyspiesza przemianę materii, działa moczopędnie oraz zwiększa odporność organizmu . Znany jest również z tego, że ma działanie napotne oraz przeciwzapalne. Jest wykorzystywany do leczenia nieżytów żołądka i jelit oraz schorzeń w obrębie pęcherza i dróg moczowych, np. powtarzających się stanów zapalnych pęcherza moczowego.  Czarna porzeczka znana jest też z tego, że doskonale oczyszcza organizm oraz ma właściwości przeciwnowotworowe. Obecne w niej flawonoidy opóźniają procesy starzenia oraz obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko miażdżycy i chorób serca. Czarna porzeczka ma też działanie antybakteryjne i wspiera zdrowie wątroby. Nie tylko owoce Jeżeli macie dostęp do czarnej porzeczki, zerwijcie nie tylko jej owoce, ale również liście. Liście tego krzewu doskonale się sprawdzają jako okład na trudno gojące się rany oraz hamują swędzenie po ukąszeniach komarów. Można ich również użyć do przygotowania ogórków małosolnych . Jak wykorzystać czarną porzeczkę w kuchni? Jeżeli zebraliście owoce czarnej...