
Kocanka piaskowa to wieloletnia roślina zielna należąca do rodziny asteraceae, która pochodzi z Europy, Azji Środkowej i Chin. Jej kwiaty mają długą tradycję w europejskiej medycynie. Są one wykorzystywane jako ziołowy lek żółciopędny, hepatoprotekcyjny i odtruwający.
Nazwa tej rośliny pochodzi od greckich słów – helios (Słońce) oraz chrysos (złoto), które odnoszą się do charakterystycznego koloru kwiatów.
Kocanka piaskowa jest bogata w związki fenolowe, w tym flawonoidy, chalkony, kwasy fenolowe, kumaryny i pirony. Jak wykazały liczne badania, roślina ta wykazuje dużą skuteczność w odtruwaniu wątroby.
Właściwości lecznicze kocanki piaskowej
W chorobach wątroby bardzo często stosuje się syntetyczne, obciążające organizm leki, które mogą powodować liczne skutki uboczne. Warto wspomóc terapię przy użyciu metod naturalnych.
Zdaniem ekspertów, rośliny lecznicze mogą być podstawowym źródłem potencjalnie użytecznych nowych związków do opracowania skutecznego leku do walki z różnymi problemami gastroenterologicznymi.
Kocanka piaskowa od lat jest stosowana jako:
- środek żółciopędny
- środek moczopędny
- łagodnie rozkurczający
- detoksykujący organizm
- przydatny w leczeniu problemów jelitowych
- w przypadku pęcherzyka żółciowego oraz dróg żółciowych
- jako suplement diety poprawiający perystaltykę jelit
- środek wzmacniający oraz regenerujący wątrobę
- dla poprawienia procesów trawiennych
- wspomaga walkę z problemami skórnymi (np. pękające naczynka, krwiaki i siniaki)
Jak przygotować napar z kocanki?
Z kocanki piaskowej możecie zrobić:
- napar
- nalewkę
Jeśli chcecie przygotować z niej napar, wystarczy, że zalejecie łyżkę suszu szklanką wrzącej wody. Następnie odczekajcie ok. 15 minut i całość odcedźcie. Alternatywą może być zaparzenie kocanki w czajniczku na herbatę w odpowiednich proporcjach.
Pijcie taki napar trzy razy dziennie, przez minimum 2 tygodnie.
Źródło: medonet.pl