Napar z tego zioła jest doskonały na trawienie. Łagodzi też kaszel i wzmacnia organizm
AdobeStock
Newsy

Napar z tego zioła jest doskonały na trawienie. Łagodzi też kaszel i wzmacnia organizm

Słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach naparu z szanty? Pijcie go regularnie a na pewno poczujecie różnicę.

Szanta zwyczajna to zioło, które od tysięcy lat jest wykorzystywane do produkcji leków. Napar z szanty doskonale się sprawdza przy problemach trawiennych, w tym przy utracie apetytu, niestrawności, wzdęciach, gazach, biegunce, zaparciach oraz dolegliwościach ze strony wątroby i woreczka żółciowego. Jest również stosowany w przypadku problemów z płucami i oddychaniem, w tym przy kaszlu, objawach krztuśca, astmy, gruźlicy, zapalenia oskrzeli i obrzęku dróg oddechowych. Dlaczego warto pić napar z szanty?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne naparu z szanty

Szanta zwyczajna (Marrubium vulgare) to mało popularne w Polsce zioło o licznych walorach zdrowotnych. Ekstrakty z szanty zwyczajnej są wykorzystywane jako środki wykrztuśne w syropach na kaszel i pastylkach do ssania. Zioło to pomaga również przy bolesnych i nieregularnych miesiączkach oraz wzmacnia osłabiony organizm.

Szanta to skuteczny środek na:

  • Problemy z wątrobą i woreczkiem żółciowym
  • Zaparcia
  • Jadłowstręt (zwiększa łaknienie)
  • Poprawę pracy układu moczowego (działa moczopędnie)
  • Zatrzymanie płynów (obrzęk)
  • Niestrawność
  • Wzdęcia
  • Gazy
  • Kaszel i przeziębienie (wspomaga wydzielanie zalegającej wydzieliny i podnosi odporność)
  • Uszkodzenie skóry
  • Rany
  • Cukrzycę (jak wykazały badania, picie herbaty przygotowanej z szanty przed posiłkami, oprócz przyjmowania leków na cukrzycę, przez trzy tygodnie nieznacznie obniża poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2)
Zobacz także
Planujecie schudnąć? Napar z tej popularnej przyprawy zdziała cuda

Planujecie schudnąć? Napar z tej przyprawy zdziała cuda. Na bank macie ją w kuchni

Ten napar uspokaja, wspomaga trawienie i pomaga na ból brzucha. Pijcie go regularnie

Jak przygotować napar z szanty? 

Susz z szanty możecie kupić w aptece. Jak go zaparzyć?

  1. Wsypcie 1 łyżkę zioła i zalejcie niepełną szklanką wrzącej wody.
  2. Przykryjcie napar talerzykiem i pozostawcie go na 20-30 minut.
  3. Odcedźcie napar i pijcie go (najlepiej drobnymi łyczkami między posiłkami).

Możecie też zmieszać szantę innymi ziołami, np. melisą czy miętą. 

Możliwe skutki uboczne

Ziele szanty jest bezpieczne dla większości ludzi, gdy przyjmuje się je doustnie w rozsądnych ilościach. Jednak przyjmowanie szanty zwyczajnej doustnie w bardzo dużych ilościach, może powodować wymioty.

Źródło: mamadu.pl

Ten napar pozbywa się zalegającej wody i pozwala wejść w mniejsze ubrania. Rośnie tuż pod nosem
AdobeStock
Newsy
Ten napar pozbywa się zalegającej wody i pozwala wejść w mniejsze ubrania. Rośnie tuż pod nosem
Zerwijcie te liście i zróbcie z nich napar. Pomaga w zaskakujących problemach zdrowotnych.

Gromadzi się wam woda w organizmie? Ten popularny napar ze znanej rośliny może niezwykle pomóc. Ma też wiele innych sennych właściwości zdrowotnych. Wystarczy wyjść na podwórko, na pewno wypatrzycie gdzieś tę roślinę. Niezwykły napar Chodzi o pokrzywę . Ta niepozorna roślina jest jadalna, a jej napar walczy z wieloma dolegliwościami. „Pokrzywa zwyczajna”, bo tak fachowo brzmi nazwa tej rośliny, ma zastosowanie w medycynie naturalnej. Oprócz tego, że stanowi ona cenne źródło witamin i minerałów, ma też inne, specyficzne właściwości. Podstawową właściwością pokrzywy, za którą jest ona ceniona, jest działanie moczopędne, czyli pozwalające usuwać wodę z organizmu. Napar z pokrzywy przeciwdziała zatrzymywaniu się płynów w organizmie, co może być pomocne dla wielu osób. Niektórzy mają dużą tendencję do puchnięcia i zatrzymywania wody. Wtedy pokrzywa jest nieoceniona. Pokrzywa przeciw puchnięciu? Napar z liści pokrzywy faktycznie skutecznie usuwa zalegającą wodę dzięki temu, że pobudza nerki do działania i wydalania wody z organizmu. Ta właściwość pokrzywy może być użyteczna, ale uważajcie, bo może okazać się też niebezpieczna! Dbajcie o odpowiednie nawodnienie. Możecie wspomagać się naparem z pokrzywy, ale nie rezygnujcie z picia wody . To szczególnie ważne w ciepłe dni. Pokrzywa na odchudzanie Picie naparu z pokrzywy szybko może dać pożądany efekt w postaci wysmuklenia sylwetki. Pamiętajcie jednak, że nie jest to faktyczna utrata tłuszczu, ale utrata wody z organizmu. Warto zatem wiedzieć o tym, że nawet taki zdrowy napar nie zastąpi ruchu i właściwej diety. Napar z pokrzywy – nie dla każdego Napary z pokrzywy są bardzo zdrowe, jednak nie każdy może je stosować. Nie powinny z niego korzystać osoby: Po zabiegach chirurgicznych...

Liście laurowe
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy
Kuracja liściem laurowym trwa tylko 3 dni i działa cuda. To najlepszy lek na...
Liście laurowe dodajecie zazwyczaj do rosołu. To nie jedyny sposób, w jaki możecie ich użyć. Będziecie zdziwieni, jak cenne posiadają właściwości.

Liście laurowe to zioło, które ma liczne właściwości lecznicze. Od trawiennych , po walkę z cholesterolem i infekcjami dróg oddechowych. Leczyć możecie się w domu. Znamy pewne metody. Liście laurowe nie tylko do stosowania w kuchni Najbardziej podstawowym zastosowaniem liście laurowych jest dodawanie ich do zup. Właśnie one pozwalają wydobyć z gotowanych warzyw odpowiedni aromat. Liść laurowy to także doskonała przyprawa wzbogacająca smak domowych wędlin, pieczonych mięs i kiełbas. Właściwości liści laurowych Nazywa się je bobkowymi lub bobkowym zielem. Zawarte w liściach olejki eteryczne mają działanie bakteriobójcze. Z kolei węglowodany liści mają zdolność do usuwania złego cholesterolu, chroniąc układ sercowo-naczyniowy. Jeżeli macie problemy w tym obszarze, pamiętajcie o liściach laurowych. Liście będą doskonałym pomocnikiem przy gojeniu się ran. Mogą ponadto wesprzeć leczenie chorych stawów i bólów reumatycznych. Jeśli lubicie popijać cały dzień gorące napary, polecamy zalanie ich wrzącą wodą i gotowanie przez kilka minut. Odcedzony napój można popijać przez cały dzień. Napar z liści laurowych ma również właściwości pielęgnacyjne - doskonale tonizuje skórę i łagodzi stany zapalne. Poza tym, dzięki właściwościom bakterio- i grzybobójczym, może pomóc osobom zmagającym się z łupieżem i trądzikiem. Liście laurowe naprawdę działają na skórę. Przyprawa występuje naturalnie na południu Europy, w północnej Afryce i na zachodzie Azji. Obecnie liście laurowe znajdują zastosowanie głównie w kuchni. Dawniej liść laurowy miał także inne zastosowanie - w czasach starożytnych tworzono z niego wieńce, które zdobiły głowy ważnych osób. Napój z liści laurowych ma silne działanie oczyszczające...

Herbata z oregano na poprawę trawienia i ból gardła. Zapamiętajcie ten przepis
Adobe Stock
Newsy
Słyszeliście o herbacie z oregano? Będzie wybawieniem po tłustym, ciężkostrawnym obiedzie
Różnego rodzaju herbaty często stosowane są w celach leczniczych – głównie na złagodzenie dolegliwości trawiennych czy na objawy przeziębienia. Tego patentu jednak jeszcze nie znacie!

Herbata to napój, po który sięga się zarówno na co dzień, jak i w celu złagodzenia nieprzyjemnych objawów chorobowych. Jej różne odmiany mają wiele prozdrowotnych właściwości: Herbata zielona pobudza, przyspiesza trawienie i oczyszcza organizm z toksyn, Herbata czerwona wspomaga utratę kilogramów, reguluje ciśnienie krwi i działa przeciwzapalnie, Herbata biała zmniejsza poziom cholesterolu i pozytywnie wpływa na układ krwionośny, Herbaty ziołowe regulują pracę układu trawiennego, uspokajają i wspomagają sen. Niewiele osób jednak wie, jak wiele właściwości korzystnych dla zdrowia ma herbata z dodatkiem… oregano! Jakie zalety ma herbata z oregano? Tego typu napój to hit wśród fanów medycyny alternatywnej, którzy stale szukają naturalnych rozwiązań na popularne dolegliwości – bez konieczności stosowania tabletek czy syropów. Oregano to zioło, które działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie oraz łagodząco. Doskonale poradzi sobie z częstymi infekcjami przeziębieniowymi, z objawami grypy czy zapaleniem zatok. Złagodzi także kaszel i ból gardła, a przy tym zniweluje podrażnienie i bolesny stan zapalny dróg oddechowych.  To jednak nie wszystko! Herbata z dodatkiem oregano polecana jest także w celu złagodzenia problemów z trawieniem takich jak wzdęcia, zgaga, ból żołądka czy wątroby oraz gazy. Można ją stosować również jako kojący tonik do przemywania podrażnionej czy lekko skaleczonej skóry. Jak przygotować herbatę z oregano? Ten gorący, leczniczy napar można przygotować w zaledwie kilka minut!  Ziele oregano w formie sypanej wystarczy zalać 500 ml wrzątku, a następnie pozostawić na 15 minut pod przykryciem.  Kiedy najlepiej pić napar z oregano? Jeśli chcemy złagodzić problemy...

Które chwasty można jeść? Te są bezpieczne
AdobeStock
Newsy
Które chwasty można jeść? Te są bezpieczne
W Polsce żyje wiele roślin, które uznawane są za chwasty. A to błąd, ponieważ wiele z nich nadaje się do jedzenia i są bardzo smaczne!

Wielu z was na pewno chętnie sadzi w ogrodzie lub w doniczkach na balkonie różne zioła, które później wykorzystujecie w kuchni. W końcu nawet nie ma co porównywać smaku suszonych ziół do tych świeżo zerwanych z krzewu! Bazylię, oregano czy miętę można z powodzeniem hodować przy polskiej pogodzie. Ale gdyby się zastanowić, to przecież popularne zioła w różnych miejscach świata rosną po prostu jako pospolite chwasty. Dlaczego by więc nie użyć w kuchni chwastów rosnących naturalnie w Polsce? Niektóre z nich przecież świetnie smakują i można ich używać do sałatek, a nawet do marynowania! Poznajcie chwasty, które można jeść. Pokrzywa zwyczajna Zdecydowanie królowa wśród chwastów. Rośnie w całej Polsce w sporych ilościach i z reguły każdy stara się ją omijać ze względu na nieprzyjemne oparzenia, które powoduje. Ale odpowiednio przygotowana pokrzywa jak najbardziej nadaje się do zjedzenia i jest bardzo zdrowa. Wystarczy dokładnie ją opłukać, a następnie sparzyć w gorącej wodzie. Z pokrzywy można zrobić jajecznicę albo sok o właściwościach oczyszczających . Można ją zbierać od kwietnia do października. Szczawik zajęczy To roślina przypominająca swoim wyglądem koniczynę, która rośnie w zacienionych i dość wilgotnych miejscach (często w towarzystwie mchu). Liście szczawiku są bardzo smaczne – ich kwaskowy posmak sprawia, że doskonale nadają się jako dodatek do sałatek, sosów oraz zup. W dodatku szczawik zajęczy świetnie gasi pragnienie, a że można go spotkać na górskich szlakach, sprawdzi się podczas długich wędrówek w upale. Stokrotka Drobne i liczne kwiaty stokrotki można znaleźć praktycznie wszędzie – głównie na pastwiskach, łąkach, w parkach, ogródkach, a nawet przy drodze! Stokrotkę można zjadać...