
Szanta zwyczajna to zioło, które od tysięcy lat jest wykorzystywane do produkcji leków. Napar z szanty doskonale się sprawdza przy problemach trawiennych, w tym przy utracie apetytu, niestrawności, wzdęciach, gazach, biegunce, zaparciach oraz dolegliwościach ze strony wątroby i woreczka żółciowego. Jest również stosowany w przypadku problemów z płucami i oddychaniem, w tym przy kaszlu, objawach krztuśca, astmy, gruźlicy, zapalenia oskrzeli i obrzęku dróg oddechowych. Dlaczego warto pić napar z szanty?
Właściwości zdrowotne naparu z szanty
Szanta zwyczajna (Marrubium vulgare) to mało popularne w Polsce zioło o licznych walorach zdrowotnych. Ekstrakty z szanty zwyczajnej są wykorzystywane jako środki wykrztuśne w syropach na kaszel i pastylkach do ssania. Zioło to pomaga również przy bolesnych i nieregularnych miesiączkach oraz wzmacnia osłabiony organizm.
Szanta to skuteczny środek na:
- Problemy z wątrobą i woreczkiem żółciowym
- Zaparcia
- Jadłowstręt (zwiększa łaknienie)
- Poprawę pracy układu moczowego (działa moczopędnie)
- Zatrzymanie płynów (obrzęk)
- Niestrawność
- Wzdęcia
- Gazy
- Kaszel i przeziębienie (wspomaga wydzielanie zalegającej wydzieliny i podnosi odporność)
- Uszkodzenie skóry
- Rany
- Cukrzycę (jak wykazały badania, picie herbaty przygotowanej z szanty przed posiłkami, oprócz przyjmowania leków na cukrzycę, przez trzy tygodnie nieznacznie obniża poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2)
Jak przygotować napar z szanty?
Susz z szanty możecie kupić w aptece. Jak go zaparzyć?
- Wsypcie 1 łyżkę zioła i zalejcie niepełną szklanką wrzącej wody.
- Przykryjcie napar talerzykiem i pozostawcie go na 20-30 minut.
- Odcedźcie napar i pijcie go (najlepiej drobnymi łyczkami między posiłkami).
Możecie też zmieszać szantę innymi ziołami, np. melisą czy miętą.
Możliwe skutki uboczne
Ziele szanty jest bezpieczne dla większości ludzi, gdy przyjmuje się je doustnie w rozsądnych ilościach. Jednak przyjmowanie szanty zwyczajnej doustnie w bardzo dużych ilościach, może powodować wymioty.
Źródło: mamadu.pl