Szanta zwyczajna to zioło, które od tysięcy lat jest wykorzystywane do produkcji leków. Napar z szanty doskonale się sprawdza przy problemach trawiennych, w tym przy utracie apetytu, niestrawności, wzdęciach, gazach, biegunce, zaparciach oraz dolegliwościach ze strony wątroby i woreczka żółciowego. Jest również stosowany w przypadku problemów z płucami i oddychaniem, w tym przy kaszlu, objawach krztuśca, astmy, gruźlicy, zapalenia oskrzeli i obrzęku dróg oddechowych. Dlaczego warto pić napar z szanty?

Właściwości zdrowotne naparu z szanty

Szanta zwyczajna (Marrubium vulgare) to mało popularne w Polsce zioło o licznych walorach zdrowotnych. Ekstrakty z szanty zwyczajnej są wykorzystywane jako środki wykrztuśne w syropach na kaszel i pastylkach do ssania. Zioło to pomaga również przy bolesnych i nieregularnych miesiączkach oraz wzmacnia osłabiony organizm.

Szanta to skuteczny środek na:

  • Problemy z wątrobą i woreczkiem żółciowym
  • Zaparcia
  • Jadłowstręt (zwiększa łaknienie)
  • Poprawę pracy układu moczowego (działa moczopędnie)
  • Zatrzymanie płynów (obrzęk)
  • Niestrawność
  • Wzdęcia
  • Gazy
  • Kaszel i przeziębienie (wspomaga wydzielanie zalegającej wydzieliny i podnosi odporność)
  • Uszkodzenie skóry
  • Rany
  • Cukrzycę (jak wykazały badania, picie herbaty przygotowanej z szanty przed posiłkami, oprócz przyjmowania leków na cukrzycę, przez trzy tygodnie nieznacznie obniża poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2)

Jak przygotować napar z szanty? 

Susz z szanty możecie kupić w aptece. Jak go zaparzyć?

  1. Wsypcie 1 łyżkę zioła i zalejcie niepełną szklanką wrzącej wody.
  2. Przykryjcie napar talerzykiem i pozostawcie go na 20-30 minut.
  3. Odcedźcie napar i pijcie go (najlepiej drobnymi łyczkami między posiłkami).

Możecie też zmieszać szantę innymi ziołami, np. melisą czy miętą. 

Zobacz także:

Możliwe skutki uboczne

Ziele szanty jest bezpieczne dla większości ludzi, gdy przyjmuje się je doustnie w rozsądnych ilościach. Jednak przyjmowanie szanty zwyczajnej doustnie w bardzo dużych ilościach, może powodować wymioty.

Źródło: mamadu.pl