Napar z tego ziela pomoże na ból gardła i mięśni. Na 100% macie je w domu
Adobe Stock
Newsy

Napar z tego ziela pomoże na ból gardła i mięśni. Na 100% macie je w domu

Rozdrobnijcie i zalejcie wodą lub po prostu possijcie chwilę i rozgryźcie. Tak też można wykorzystać tę popularną przyprawę.

Jeśli nie macie pod ręką listka laurowego, soli, pieprzu i tej przyprawy, nie ugotujecie żadnego porządnego dnia kuchni polskiej. A to oznacza, że roślina, o której mowa jest obowiązkową przyprawą, którą każdy powinien mieć w kuchennej szufladzie. I nie chodzi tu tylko o smak potraw.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Lecznicze właściwości ziela angielskiego

Pomimo nazwy, ziele angielskie nie pochodzi z Anglii. To roślina o nazwie korzennik lekarski, która pierwotnie była uprawiana na Jamajce. Skąd się więc wzięła nazwa? Powstała już w Europie. Anglicy,  próbując dań z dodatkiem tej przyprawy, byli pewni, że to mieszanka wielu innych przypraw. Oznacza to, że zwrócili uwagę i docenili głęboki, wielowymiarowy smak, jaki ziele nadaje potrawom.

Roślina jest jednak wykorzystywane nie tylko z powodu walorów smakowych, ale także leczniczych. Posiada wiele wartościowych składników, a także makro i mikroelementów. Znajdziecie w niej witaminy A, B6 i C, a także potas, żelazo i selen. Zawiera glikozydy i fenylopropanoidy. Występujące w nim flawonoidy biorą udział w detoksykacji organizmu i pozbywaniu się wolnych rodników, a to chroni komórki przed uszkodzeniami.

Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, może być więc stosowana na zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego. Syrop z niego będzie z kolei pomocny przy walce z infekcjami, w tym bólami gardła. Zjadanie ziarenek ziela potrafi także usuwać przykry zapach z ust.

Zobacz także
Dodajcie te przyprawy do herbaty, a od razu poczujecie się lepiej

Herbata z liści laurowych: wawrzyn obniża ciśnienie i ułatwia zasypianie

Weźcie połówkę cytryny i nabijcie ją goździkami. Problem, którego nienawidzicie w kuchni, zniknie sam (zapach cytrusów i goździków skutecznie odstraszy mole)

Weźcie połówkę cytryny i nabijcie ją goździkami. Problem, którego nienawidzicie w kuchni, zniknie sam

Jak wykorzystać lecznicze właściwości ziela angielskiego?

Ziele angielskie od dawna było stosowane jako ludowy sposób na dolegliwości. Można je wykorzystywać różnorodnie:

  • Napar z ziela angielskiego. Rozkruszcie ziarenka i zalejcie gorącą wodą. Zostawcie na 10 minut, odcedźcie i pijcie. Już nasi przodkowie taki napar wykorzystywali na problemy trawienne, niestrawność, zaparcia, wzdęcia, biegunki, nudności i wymioty. Pomoże też na bóle głowy, problemy z krążeniem, bóle mięśni i stawów
  • Syrop z ziela angielskiego. Syrop można przygotować z pokruszonych ziaren, cukru i wody. W takiej postaci ma właściwości antybakteryjne i odkażające
  • Ziele angielskie jako tabletka do ssania. Rozgryźcie i possijcie kilka minut ziarenka, dzięki temu uśmierzycie ból i stan zapalny w jamie ustnej, w tym dziąseł i migdałków gardła. Ssanie pomoże także pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust.

Ziarenek ziela angielskiego nie mogą jednak jeść osoby z zaburzeniami pokarmowymi, chorobą refluksową czy wrzodami żołądka. Nie są też zalecane kobietom w ciąży.

Źródło: interia.pl, medonet.pl

Trzymajcie tę przyprawę w kieszeni. Pomoże przy częstych kobiecych dolegliwościach
AdobeStock
Newsy
Trzymajcie tę przyprawę w kieszeni. Pomoże przy powszechnych kobiecych dolegliwościach
W jakim celu miałybyście nosić w kieszeni lub torebce tę przyprawę? Okazuje się, że może ona wam pomóc załagodzić pewien przykry problem.

Ziele angielskie to roślina, która znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w kulinariach, ale również poza nimi. Do czego można ją wykorzystać? Tego na pewno byście się nie spodziewali... Właściwości ziela angielskiego Ziele angielskie, które wygląda jak przerośnięte kulki pieprzu, to nic innego, jak dojrzałe owoce drzewa pimentowego. Drzewo to rośnie głównie w Ameryce Środkowej, m.in. w Meksyku. Zwykle dodajemy je do zup, sosów, bigosu oraz pieczonych dań. Doskonale też pasują do różnych marynat – np. grzybów w occie. Ziele angielskie ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce oraz lecznictwie. Ziele angielskie stosuje się m.in. na: niestrawność gazy jelitowe bóle brzucha obfite miesiączki wymioty biegunkę gorączkę przeziębienia wysokie ciśnienie krwi cukrzycę otyłość Niektórzy ludzie stosują ziele angielskie bezpośrednio na dotknięty obszar, aby uśmierzyć ból mięśni lub ból zęba lub nakładają je na skórę, aby zabić zarazki. Ziele angielskie zawiera substancję chemiczną o nazwie eugenol, która pomaga na ból zęba, ból mięśni i jest wykorzystywana jako środek bakteriobójczy. Niektórzy dentyści używają eugenolu do zabijania zarazków na zębach i dziąsłach.  A jak ziele angielskie może pomóc paniom? Dokuczają wam bolesne i obfite miesiączki? Noście przy sobie kilka kulek ziela angielskiego a na pewno wam pomoże. Ziele angielskie – naturalny lek na dolegliwości miesiączkowe Dla wielu kobiet okres jest prawdziwym utrapieniem, nie tylko z powodu skurczów menstruacyjnych, ale również z powodu takich objawów jak bóle głowy, wymioty, pocenie się, ból w dolnej części pleców, zawroty głowy,...

Ziele angielskie mielone
Adobe Stock
Newsy
Ta przyprawa pomoże na kolki, wzdęcia i bóle reumatyczne. Macie ją w swoich szafkach
Hiszpańscy odkrywcy tej rośliny myśleli, że to pieprz. Stąd też pochodzi jej inna nazwa, czyli początkowo pieprz pachnący. Hiszpanie nie domyślali się nawet, jakie ziele angielskie ma właściwości.

Pieprz z Jamajki, pieprz angielski, pieprz goździkowy. Anglicy tę przyprawę zwali nawet mianem „allspice”, czyli po prostu „przyprawę-wszystko”. Brytyjczycy myśleli po prostu, że mielone ziele angielskie to mieszanka cynamonu, gałki muszkatołowej, goździków i zwykłego pieprzu. Niezwykłe właściwości ziela angielskiego Właśnie za pośrednictwem Anglików, ziele angielskie importowano do Polski. Stąd właśnie wzięła się więc obowiązująca u nas w kraju nazwa tej przyprawy. Dodajemy ją zwykle w duecie z liściem laurowym do masy różnych potraw. Bez ziela angielskiego nie obędzie się żadna dobra zupa, bigos czy na przykład fasolka po bretońsku. Cenimy sobie ziele angielskie ze względu na jego ciekawy, gorzko-ostry smak. Kulki ziela zawdzięczają go dużej ilości olejków eterycznych. Mało kto z nas na pewno słyszał o niezwykłych właściwościach ziela angielskiego. Ziele jest bowiem rośliną leczniczą. Pomaga przy kolkach i wzdęciach, łagodzi nerwobóle i boleści reumatyczne. Jakby tego było mało, spożywanie ziela angielskiego w małych ilościach, ułatwia naszemu organizmowi wchłanianie selenu, witaminy B oraz beta-karotenu. Jak stosować ziele angielskie? Pamiętajmy, że spożywanie ziela angielskiego w dużych dawkach może być niebezpieczne – podobnie jak ma to miejsce w przypadku innych przypraw. Weźmy sobie więc do serca znane słowa Paracelsusa, niemieckiego uczonego z przełomu XV i XVI w. Przyrodnik nie dożył co prawda sprowadzenia do Europy ziela angielskiego, ale zawarł w dwóch zdaniach prawdziwą mądrość. Otóż ten ojciec medycyny nowożytnej powiedział kiedyś następująco: – Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nią nie jest. My dysponujemy dziś nie tylko zielem angielskim przywiezionych przez...

napar z dziurawca
Adobe Stock
Newsy
Napar z tej rośliny jest szczególnie polecany zimą. Ale uważajcie na niego, bo może wam zaszkodzić
Napar z tej rośliny jest szczególnie polecany zimą. Ale uważajcie na niego, bo może wam zaszkodzić

Napar z tej rośliny cieszy się dużym powodzeniem ze względu na liczne właściwości prozdrowotne. Doskonale działa przy problemach z układem trawiennym, ale również stosowany jest od lat jako remedium na łagodne stany depresyjne i problemy ze snem. Jednak nie można go stosować przez cały rok. Dziurawiec zwyczajny - właściwości Roślina posiada liście kształcie elipsy, które pokryte są drobnymi kropkami. Widoczne są one pod światło i zawierają w sobie olejki eteryczne. Z łatwością spotkacie ją na polskich łąkach i rozpoznacie po drobnych, żółtych kwiatkach. Dawniej stosowana była do leczenia problemów trawiennych, wrzodów, problemów z układem moczowym i oddechowym oraz do opatrywania ran, skaleczeń i oparzeń. W starożytności przypisywano jej wręcz magiczne właściwości. Obecnie dziurawiec stosuje się przede wszystkim jako naturalny środek przy problemach m.in. takich jak: bezsenność i problemy z zasypianiem obniżenie nastroju i stany depresyjne nadmierny stres zaburzenia krążenia migreny kruche naczynia krwionośne przeziębienie i schorzenia dróg oddechowych (astma, grypa, angina, zapalenie oskrzeli) Przy schorzeniach żołądka, dróg żółciowych oraz problemach z układem trawiennym (zgaga, wzdęcia, biegunka, brak apetytu czy bóle brzucha) zaleca się picie szklanki po jedzeniu. Jeśli macie skłonność do powstawania kamieni w woreczku żółciowym to możecie pić pół szklanki naparu 3-4 razy dziennie godzinę przed jedzeniem. Zadziała on rozkurczowo na drogi żółciowe. Jak zrobić napar z dziurawca? Wystarczy zalać 2 łyżki suszonego dziurawca dwoma szklankami wrzątku. Zaparzajcie przez 20 minut pod przykryciem. Ile naparu można wypić? Zaleca się picie 3 razy dziennie po pół szklanki, ale jeśli macie problemy zdrowotne, cierpicie na...

Ta nalewka to najlepszy sposób na problemy z trawieniem. Zrobicie ją z 3 składników
AdobeStock
Newsy
Ta nalewka to najlepszy sposób na problemy z trawieniem. Zrobicie ją z 3 składników
Przygotujcie tę nalewkę - to nic trudnego. Jej właściwości zdrowotne są wprost zaskakujące.

Trudno sobie nawet wyobrazić gotowanie bez czarnego pieprzu. Czarny pieprz jest jedną z najczęściej używanych przypraw na świecie. Ma ostry i lekko pikantny smak, który świetnie komponuje się z wieloma potrawami - od dań mięsnych, przez rybne, aż po wegetariańskie. Ale czarny pieprz to nie tylko wspaniała przyprawa. Od tysięcy lat uważany jest on stosowany w starożytnej medycynie ajurwedyjskiej ze względu na jego liczne właściwości prozdrowotne Właściwości zdrowotne czarnego pieprzu Pieprz to nie tylko popularna kuchenna przyprawa. To także produkt o wielu właściwościach zdrowotnych. Oto tylko niektóre z  nich. Czarny pieprz jest bogaty w silny przeciwutleniacz zwany piperyną, który może zapobiegać uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki. Piperyna — główny składnik aktywny pieprzu czarnego — może też skutecznie zwalczać stany zapalne. Liczne badania wykazały, że piperyna poprawia funkcjonowanie mózgu i wykazuje potencjalne korzyści w przypadku objawów związanych z chorobami zwyrodnieniowymi mózgu, takimi jak choroba Alzheimera i Parkinsona. Ekstrakt z czarnego pieprzu może poprawić poziom cukru we krwi. Wysoki poziom cholesterolu we krwi wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, które są główną przyczyną zgonów na całym świecie. Badania wykazały, że ekstrakt z pieprzu ma potencjał w obniżaniu poziomu cholesterolu. Pieprz czarny zawiera aktywny związek, który spowolnił replikację komórek rakowych i wywołał śmierć komórek rakowych w badaniach w probówkach. Jakie właściwości ma ziele angielskie? Ziele angielskie pochodzi z tropikalnego, wiecznie zielonego drzewa. Sama przyprawa to niedojrzałe, suszone jagody drzewa Pimenta diocia. Roślina ta ma wiele korzystnych właściwości...