Fasola to jedna z najczęściej uprawianych roślin strączkowych. To doskonałe źródło białka, błonnika, żelaza i witamin, które zapewniają wiele korzyści zdrowotnych.

Dlaczego warto jeść fasolę?

Fasola nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest bardzo zdrowa.

  • w 100 g fasoli białej znajduje się aż 19 g białka - prawie tyle samo, co w takiej samej ilości piersi z kurczaka
  • fasola zawiera kilka ważnych składników odżywczych, w tym kwas foliowy, który jest niezbędny dla ogólnego stanu zdrowia, tworzenia zdrowych czerwonych krwinek i zapobiegania wadom cewy nerwowej u płodu w czasie ciąży
  • jest bogata w polifenole, które są rodzajem przeciwutleniaczy, które eliminują powstawanie wolnych rodników przyczyniających się do wielu chorób
  • regularne spożywanie fasoli zmniejsza ryzyko śmierci z powodu zawału serca lub innych problemów sercowo-naczyniowych
  • jest bogata w błonnik, który może pomóc obniżyć poziom glukozy we krwi
  • poprawia zdrowie jelit poprzez poprawę funkcji bariery jelitowej i zwiększenie liczby pożytecznych bakterii

Dlaczego warto pić napar z fasoli?

Fasolę można spożywać na wiele sposobów. Idealnie się sprawdzi jako składnik sałatek. Możecie też zrobić z niej zupę, pastę kanapkową, pasztet lub fasolkę po bretońsku. Ale czy słyszeliście kiedyś o prozdrowotnym działaniu naparu z fasoli a konkretnie z jej owocni?

Zobacz także:

Owocnia fasoli ma wiele właściwości zdrowotnych:

  • ma działanie moczopędne
  • może być używana w leczeniu obrzęków
  • przy chorobach nerek ze zmniejszonym wydalaniem moczu
  • przy kamicy moczowej, zwłaszcza fosforanowej
  • obniża poziom cukru we krwi, a zatem działa wspomagająco przy cukrzycy
  • jest skuteczna przy chorobach reumatycznych
  • może być używana do zasypywania ran
  • na oparzenia
  • wypryski
  • zmiany skórne spowodowane chorobą zwaną różą

Jak przygotować napar z fasoli?

Składniki: 

  • 1 łyżka rozdrobnionej owocni fasoli

Przygotowanie:

  1. Owocnię fasoli zalejcie szklanką chłodnej, przegotowanej wody i pozostawcie na kilka godzin.
  2. Następnie zagotujcie i odstawcie pod przykryciem do naciągnięcia na 30 minut.
  3. Pijcie tę miksturę 2 razy dziennie (rano i wieczorem) po 1 szklance. 

Źródło: ekoherba.pl, medonet.pl