Napar z tego warzywa pomaga na reumatyzm i leczy obrzęki. Zdziwicie się o co chodzi
AdobeStock
Newsy

Napar z tego warzywa pomaga na reumatyzm i leczy obrzęki. Zdziwicie się o co chodzi

Piliście kiedyś napar z tego warzywa? Jeśli nie, to spróbujcie, bo jest bardzo zdrowy.

Fasola to jedna z najczęściej uprawianych roślin strączkowych. To doskonałe źródło białka, błonnika, żelaza i witamin, które zapewniają wiele korzyści zdrowotnych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto jeść fasolę?

Fasola nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest bardzo zdrowa.

  • w 100 g fasoli białej znajduje się aż 19 g białka - prawie tyle samo, co w takiej samej ilości piersi z kurczaka
  • fasola zawiera kilka ważnych składników odżywczych, w tym kwas foliowy, który jest niezbędny dla ogólnego stanu zdrowia, tworzenia zdrowych czerwonych krwinek i zapobiegania wadom cewy nerwowej u płodu w czasie ciąży
  • jest bogata w polifenole, które są rodzajem przeciwutleniaczy, które eliminują powstawanie wolnych rodników przyczyniających się do wielu chorób
  • regularne spożywanie fasoli zmniejsza ryzyko śmierci z powodu zawału serca lub innych problemów sercowo-naczyniowych
  • jest bogata w błonnik, który może pomóc obniżyć poziom glukozy we krwi
  • poprawia zdrowie jelit poprzez poprawę funkcji bariery jelitowej i zwiększenie liczby pożytecznych bakterii

Napar z tego warzywa pomaga na reumatyzm i leczy obrzęki. Zdziwicie się o co chodzi
AdobeStock

Zobacz także
Co się stanie z waszym organizmem gdy codziennie będziecie jeść fasolę?

Co się stanie z waszym organizmem gdy codziennie będziecie jeść fasolę?

Jak gotować fasolę, by nie powodowała wzdęć? Ten sposób jest niezawodny

Jak gotować fasolę, by nie powodowała wzdęć? Ten sposób jest niezawodny

Dlaczego warto pić napar z fasoli?

Fasolę można spożywać na wiele sposobów. Idealnie się sprawdzi jako składnik sałatek. Możecie też zrobić z niej zupę, pastę kanapkową, pasztet lub fasolkę po bretońsku. Ale czy słyszeliście kiedyś o prozdrowotnym działaniu naparu z fasoli a konkretnie z jej owocni?

Owocnia fasoli ma wiele właściwości zdrowotnych:

  • ma działanie moczopędne
  • może być używana w leczeniu obrzęków
  • przy chorobach nerek ze zmniejszonym wydalaniem moczu
  • przy kamicy moczowej, zwłaszcza fosforanowej
  • obniża poziom cukru we krwi, a zatem działa wspomagająco przy cukrzycy
  • jest skuteczna przy chorobach reumatycznych
  • może być używana do zasypywania ran
  • na oparzenia
  • wypryski
  • zmiany skórne spowodowane chorobą zwaną różą

Jak przygotować napar z fasoli?

Składniki: 

  • 1 łyżka rozdrobnionej owocni fasoli

Przygotowanie:

  1. Owocnię fasoli zalejcie szklanką chłodnej, przegotowanej wody i pozostawcie na kilka godzin.
  2. Następnie zagotujcie i odstawcie pod przykryciem do naciągnięcia na 30 minut.
  3. Pijcie tę miksturę 2 razy dziennie (rano i wieczorem) po 1 szklance. 

Źródło: ekoherba.pl, medonet.pl

Jak gotować fasolę, by nie powodowała wzdęć? Ten sposób jest niezawodny
AdobeStock
Newsy
Jak gotować fasolę, by nie powodowała wzdęć? Ten sposób jest niezawodny
Dokuczają wam wzdęcia po fasoli? Wykorzystajcie ten sposób, by zapomnieć o nieprzyjemnych dolegliwościach!

Fasola to doskonałe źródło białka w diecie, a do tego jest pełna witamin. Poleca się ją zwłaszcza osobom, które stosują dietę wegetariańską, wegańską lub po prostu jedzą mało mięsa, ponieważ za nim nie przepadają. Niestety, fasola (i inne rośliny strączkowe) powoduje nieprzyjemne wzdęcia. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiec? Dowiecie się z tego artykułu. Jak ugotować fasolę? Jednym ze sposobów ograniczenia kłopotliwych dolegliwości po zjedzeniu fasoli jest odpowiednia technika gotowania. Pierwszy sposób polega na tym, że należy zalać fasolę zimną wodą i odstawić ją na 8-12 godzin. Nie dłużej, ponieważ zacznie fermentować! Po namoczeniu wodę należy wylać, wlać świeżą i zagotować fasolę na dużym ogniu bez pokrywki. Gdy fasola się zagotuje, trzeba ją odcedzić, wlać znów świeżą wodę, zagotować i gotować na średnim ogniu do miękkości. Drugi sposób jest o wiele szybszy. Wrzątkiem zalejcie fasolę i odstawcie. Po godzinie dolejcie wrzątek i poczekajcie jeszcze jedną godzinę. Po tym czasie wylejcie wodę, nalejcie świeżej i zagotujcie fasolę bez przykrycia. Odcedźcie, zalejcie zimną wodą i zagotujcie, a po zagotowaniu gotujcie na średnim ogniu. Dlaczego fasola powoduje wzdęcia? W ludzkim organizmie jednym z enzymów odpowiedzialnych za trawienie białek roślinnych jest trypsyna. W fasoli znajdują się lektyny, które na pewien czas blokują działanie trypsynu, w wyniku czego zaczynają działać bakterie jelitowe, a te powodują wzdęcia oraz gazy. Szczególnie ciężkostrawne są skórki fasoli. Co zrobić, by fasola nie powodowała wzdęć? Odpowiednie gotowanie to tylko jeden ze sposobów na to, by zmniejszyć dolegliwości spowodowane zjedzeniem fasoli. Możecie zastosować także poniższe metody: Przyprawy – dodanie odpowiednich przypraw do fasoli...

Jakiej fasoli użyć do fasolki po bretońsku? Wybierzcie ten rodzaj, a skrócicie czas gotowania do minimum
Flickr
Newsy
Jakiej fasoli użyć do fasolki po bretońsku? Wybierzcie ten rodzaj, a skrócicie czas gotowania do minimum
Fasolka po bretońsku to jednogarnkowe danie, idealne na chłodniejsze dni. Jest bardzo sycąca i pyszna. Sprawdźcie, jakie rodzaje warzyw strączkowych najlepiej sprawdzą się w tej potrawie.

To jedno z ulubionych dań Polaków. Potrawa jest szybka i prosta w przygotowaniu, a przede wszystkim nie potrzeba większej ilości kuchennych przyrządów, wystarczy garnek. To jeden z plusów tej potrawy, gdyż nie spędza się czasu na porządkowaniu kuchni po gotowaniu. Pozostałe korzyści to wartości odżywcze potrawy i smak. Dlaczego dania z fasoli są zdrowe? Rośliny strączkowe mają wiele cennych właściwości i są polecane przez dietetyków. Warto włączyć je do codziennej diety. Jedną z głównych zalet strączków jest to, że mają niski indeks glikemiczny i nie powodują szybkiego wzrostu glukozy we krwi. Ponadto stanowią dobre źródło białka. Są szczególnie zalecane dla osób będących na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Dostarczają sporo węglowodanów oraz błonnika, który skutecznie usprawnia trawienie. Już jedna porcja roślin strączkowych dziennie, może pomóc w obniżeniu cholesterolu. 100 g białej fasoli zawiera ok. 127 kcal. Strąki są dobrym źródłem białka. W 100 g produktu znajdziemy 8,76 g białka. Fasola zawiera też sporo błonnika, niewiele cukrów prostych, a także następujące witaminy: Witaminę A Witaminę C Witaminę E Witaminę K Tiaminę Ryboflawinę Niacynę Witaminę B5 Kwas foliowy Proste składniki na fasolkę po bretońsku Jak sama nazwa potrawy wskazuje, głównym składnikiem dania jest fasola. To twarde nasiona, które przed ugotowaniem wymagają namoczenia. Dlatego planując przygotowanie fasolki po bretońsku, pamiętajcie dzień wcześniej o namoczeniu na noc fasoli. Szybszym sposobem przygotowania dania, jest użycie gotowej fasoli z puszki. Poza fasolą, do dania należy przygotować mięso, najlepiej sprawdzi się kiełbasa oraz boczek. Składnikami fasolki po bretońsku jest też cebula i...

Jecie ten popularny produkt? Uważajcie. Nieodpowiednio przygotowany może was nawet zabi
AdobeStock
Newsy
Jecie fasolę? Uważajcie. Nieodpowiednio przygotowana może nawet zabić
Wiedzieliście, że ten produkt może mieć takie właściwości? Jeden błąd i może być naprawdę nieciekawie...

Jest wiele produktów spożywczych, które wydają się być zdrowe, a w praktyce wystarczy jeden mały błąd lub niedopatrzenie i mogą być bardzo szkodliwe. Wszyscy wiecie o tym, że nie można jeść na przykład surowych ziemniaków. Mogą powodować na przykład bóle brzucha czy gorączkę. Czy słyszeliście jednak o tym, że szkodliwa może być czerwona fasola? Fasola powoduje więcej niż wzdęcia Jeśli nie ugotujecie odpowiednio fasoli, możecie narazić się na nieprzyjemności. Surowa fasola zawiera bowiem lektyny. To jeden z produktów spożywczych o najwyższym stężeniu lektyn! Przy długotrwałym spożywaniu lektyny mogą prowadzić do powstania zaburzeń układu odpornościowego, bo rozregulowują proces dojrzewania limfocytów. To prosta droga do poważnej choroby, która może skończyć się źle. Lektyny to związki, które jedzone na surowo, mogą powodować takie objawy jak: Bóle brzucha Wymioty Biegunka Nudności Bóle głowy i osłabienie To wszystko objawy, na które możecie się narazić, jedząc niedogotowaną fasolę. Wystarczą już 4 ziarna surowej fasoli, by odczuć te dolegliwości. Jak przygotowywać fasolę, by była bezpieczna? Pamiętajcie, żeby fasolę gotować zawsze przed spożyciem. Możecie też kupić już ugotowaną fasolę konserwową w zalewie. Pod wpływem temperatury lektyny rozkładają się, ugotowaną fasolę można więc jeść bez najmniejszych obaw o zdrowie. Jeśli bardzo obawiacie się lektyn, dodatkowo płuczcie fasolę przed gotowaniem i opłuczcie ją zawsze po wyjęciu z puszki. Jak ugotować fasolę? Jeśli macie suchą fasolę, zalejcie ją najpierw wodą. Możecie wykorzystać proporcje: 4 objętości wody do 1 objętości fasoli. Zostawcie ją do namoczenia (najlepiej na noc). Odlejcie wodę i opłuczcie fasolę. Zalejcie...

Co się stanie z waszym organizmem gdy codziennie będziecie jeść fasolę?
Flickr
Newsy
Co się stanie z waszym organizmem gdy codziennie będziecie jeść fasolę?
Unikacie roślin strączkowych czy wręcz przeciwnie, jecie, kiedy tylko nadarzy się okazja? Oto dlaczego zawsze warto mieć w kuchni puszkę fasoli czy słoik ciecierzycy.

Niektórzy unikają jedzenia grochu czy fasoli,  bojąc się problemów żołądkowych. A wiecie, skąd biorą się wzdymające właściwości fasoli i innych roślin strączkowych? Ze skórki okalającej strączek. Jej funkcja w roślinie jest taka, że ma chronić ją przed światem zewnętrznym i warunkami atmosferycznymi.  To dlatego skórki strączków nie są strawne dla człowieka i mogą powodować problemy gastryczne, w tym wzdęcia. Łatwo można jednak zmniejszyć ich negatywne działanie poprzez właściwe gotowanie, a także moczenie, kiełkowanie czy fermentowanie roślin strączkowych. Opowiemy jak to zrobić, aby fasola i inne  strączki w pełni działały na naszą korzyść. Porcja nasion strączkowych dziennie i możecie żyć długo Tak robią ludzie żyjący w tzw. niebieskich strefach, czyli regionach świata, w których żyje największa ilość stulatków. Badania pokazały, że w ich diecie, niezależnie od tego, czy żyją w Azji, Ameryce czy Europie, jest przynajmniej 20 g dziennie roślin strączkowych. Do roślin strączkowych, których pozytywny wpływ na długość życia, należą: Fasola Groch Bób Ciecierzyca Soczewica Soja W każdym przypadku o zdrowotnym działaniu mówimy, mając na myśli wszystkie gatunki danej rośliny. W przypadku fasoli, do diety należy włączyć czarną czerwoną fasolę, białą, fasolę Jaś i wszystkie pozostałe.  Rośliny strączkowe poza tym, że sycą, zawierają też stosunkowo niską ilość kalorii. Jedna porcja warzyw strączkowych (pół szklanki) to tylko ok. 115 kcal. Rośliny strączkowe mają też niski indeks glikemiczny. Wykorzystywanie ich w daniach jest więc mądrym zrównoważeniem diety za pomocą produktu wartościowego, sycącego i niskokalorycznego. Jakie wartości ma fasola? Fasola to tylko jedna z wielu...