Fasola to jedna z najczęściej uprawianych roślin strączkowych. To doskonałe źródło białka, błonnika, żelaza i witamin, które zapewniają wiele korzyści zdrowotnych.
Dlaczego warto jeść fasolę?
Fasola nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest bardzo zdrowa.
- w 100 g fasoli białej znajduje się aż 19 g białka - prawie tyle samo, co w takiej samej ilości piersi z kurczaka
- fasola zawiera kilka ważnych składników odżywczych, w tym kwas foliowy, który jest niezbędny dla ogólnego stanu zdrowia, tworzenia zdrowych czerwonych krwinek i zapobiegania wadom cewy nerwowej u płodu w czasie ciąży
- jest bogata w polifenole, które są rodzajem przeciwutleniaczy, które eliminują powstawanie wolnych rodników przyczyniających się do wielu chorób
- regularne spożywanie fasoli zmniejsza ryzyko śmierci z powodu zawału serca lub innych problemów sercowo-naczyniowych
- jest bogata w błonnik, który może pomóc obniżyć poziom glukozy we krwi
- poprawia zdrowie jelit poprzez poprawę funkcji bariery jelitowej i zwiększenie liczby pożytecznych bakterii
Dlaczego warto pić napar z fasoli?
Fasolę można spożywać na wiele sposobów. Idealnie się sprawdzi jako składnik sałatek. Możecie też zrobić z niej zupę, pastę kanapkową, pasztet lub fasolkę po bretońsku. Ale czy słyszeliście kiedyś o prozdrowotnym działaniu naparu z fasoli a konkretnie z jej owocni?
Zobacz także:
Owocnia fasoli ma wiele właściwości zdrowotnych:
- ma działanie moczopędne
- może być używana w leczeniu obrzęków
- przy chorobach nerek ze zmniejszonym wydalaniem moczu
- przy kamicy moczowej, zwłaszcza fosforanowej
- obniża poziom cukru we krwi, a zatem działa wspomagająco przy cukrzycy
- jest skuteczna przy chorobach reumatycznych
- może być używana do zasypywania ran
- na oparzenia
- wypryski
- zmiany skórne spowodowane chorobą zwaną różą
Jak przygotować napar z fasoli?
Składniki:
- 1 łyżka rozdrobnionej owocni fasoli
Przygotowanie:
- Owocnię fasoli zalejcie szklanką chłodnej, przegotowanej wody i pozostawcie na kilka godzin.
- Następnie zagotujcie i odstawcie pod przykryciem do naciągnięcia na 30 minut.
- Pijcie tę miksturę 2 razy dziennie (rano i wieczorem) po 1 szklance.
Źródło: ekoherba.pl, medonet.pl