Choć pietruszka wykorzystywana jest zazwyczaj do przyrządzania różnego rodzaju zup, sałatek, soków i obiadów, z powodzeniem można z niej zrobić również napar lub, jak kto woli, herbatę. Ta czynność zajmie wam zaledwie 20 minut, a efekty będą powalające. Bowiem tego typu napój to istna kopalnia cennych właściwości leczniczych. 

Właściwości naparu z pietruszki

Okazuje się, że napar z korzenia i natki pietruszki pomaga na wiele dolegliwości. Oprócz tego, że wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, to na dodatek działa moczopędnie i detoksykująco. Nie można również zapomnieć, że napój pozytywnie wpływa na układ trawienny, zmniejsza bóle menstruacyjne, poprawia dotlenienie mózgu i ułatwia koncentrację. Na tym jednak nie koniec.

Picie herbaty z pietruszki zaleca się przede wszystkim osobom, które stale męczy kaszel, ale również kobietom w ciąży. Bowiem napar dostarcza przyszłym matkom cennego kwasu foliowego, poprawia odporność oraz przyspiesza rekonwalescencję po porodzie. Nie można również zapomnieć, że napój korzystnie wpływa na libido. Wystarczy 1 szklanka dziennie, by poczuć różnicę.

Przepis na napar z korzenia pietruszki

Będziecie potrzebować

  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 500 ml wody
  • Opcjonalnie 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie

  1. Korzeń obierzcie, a następnie drobno posiekajcie. Tak przygotowany umieśćcie w niewielkim rondelku i zalejcie wodą.
  2. Od momentu, w którym mikstura zacznie wrzeć, gotujcie ją jeszcze przez ok. 17 minut, na wolnym ogniu.
  3. Po upływie tego czasu dodajcie do naparu drobno posiekaną natkę i gotujcie jeszcze przez ok. 3 minuty. Następnie odcedźcie napar, dodajcie do niego miód i poczekajcie kilka minut, aż nieco ostygnie.

Gotowe!

Zobacz także:

Źródło: YouTube