napar z pietruszki
Adobe Stock
Newsy

Napar z tego warzywa odchudza i pomaga pozbyć się nadmiaru wody i toksyn. Pijcie codziennie 1 szklankę

Kto by pomyślał, że napar przygotowany na bazie korzenia i natki pietruszki ma tyle cennych właściwości. Wystarczy pić 1 szklankę dziennie, by pozbyć się wielu problemów i zgubić zbędne kilogramy. Przyrządzenie tej mikstury jest banalnie proste.

Choć pietruszka wykorzystywana jest zazwyczaj do przyrządzania różnego rodzaju zup, sałatek, soków i obiadów, z powodzeniem można z niej zrobić również napar lub, jak kto woli, herbatę. Ta czynność zajmie wam zaledwie 20 minut, a efekty będą powalające. Bowiem tego typu napój to istna kopalnia cennych właściwości leczniczych. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości naparu z pietruszki

Okazuje się, że napar z korzenia i natki pietruszki pomaga na wiele dolegliwości. Oprócz tego, że wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, to na dodatek działa moczopędnie i detoksykująco. Nie można również zapomnieć, że napój pozytywnie wpływa na układ trawienny, zmniejsza bóle menstruacyjne, poprawia dotlenienie mózgu i ułatwia koncentrację. Na tym jednak nie koniec.

Picie herbaty z pietruszki zaleca się przede wszystkim osobom, które stale męczy kaszel, ale również kobietom w ciąży. Bowiem napar dostarcza przyszłym matkom cennego kwasu foliowego, poprawia odporność oraz przyspiesza rekonwalescencję po porodzie. Nie można również zapomnieć, że napój korzystnie wpływa na libido. Wystarczy 1 szklanka dziennie, by poczuć różnicę.

Zobacz także
Pomaga w walce reumatyzmem i niestrawnością, pobudza przemianę materii. Napar z tych liści to dar natury

Pomaga w walce reumatyzmem i niestrawnością, pobudza przemianę materii. Napar z tych liści to dar

Ten napar pozbywa się zalegającej wody i pozwala wejść w mniejsze ubrania. Rośnie tuż pod nosem

Ten napar pozbywa się zalegającej wody i pozwala wejść w mniejsze ubrania. Rośnie tuż pod nosem

Przepis na napar z korzenia pietruszki

Będziecie potrzebować

  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 500 ml wody
  • Opcjonalnie 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie

  1. Korzeń obierzcie, a następnie drobno posiekajcie. Tak przygotowany umieśćcie w niewielkim rondelku i zalejcie wodą.
  2. Od momentu, w którym mikstura zacznie wrzeć, gotujcie ją jeszcze przez ok. 17 minut, na wolnym ogniu.
  3. Po upływie tego czasu dodajcie do naparu drobno posiekaną natkę i gotujcie jeszcze przez ok. 3 minuty. Następnie odcedźcie napar, dodajcie do niego miód i poczekajcie kilka minut, aż nieco ostygnie.

Gotowe!

Źródło: YouTube

napar z pietruszki
Adobe Stock
Newsy
Pijcie herbatę z pietruszki, jeśli chcecie schudnąć 4 kg w 3 dni. Nie poznacie się w lustrze
Pietruszka to doskonały dodatek nie tylko do potraw. Dzięki wielu cennym właściwościom pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Przygotowany z niej napar świetnie sprawdza się podczas odchudzania. Pijcie go regularnie, a ubrania same zaczną spadać!

Pietruszka jest znana w codziennej kuchni jako świetny dodatek do rosołu, sałatki tabouleh, pasty jajecznej czy krewetek. Świetnie podkręca nie tylko smak, ale i metabolizm. Picie przygotowanego z pietruszki naparu sprawi, że kilogramy będą same lecieć w dół. Odchudzająca herbatka z pietruszki Pietruszka działa cuda, a włączenie jej do diety wprowadzi jedynie pozytywne zmiany. Napar przygotowany z pietruszki w znakomity sposób wpływa na organizm. Oczyszcza go z toksyn, poprawia działanie narządów oraz wspomaga proces odchudzania. Szczególnie jest zalecany osobom zmagającym się z nadmierną masą ciała. Regularne picie tego napoju sprawi, że w kilka dni pozbędziecie się zbędnych kilogramów. Przygotowanie naparu z pietruszki Do garnka wlejcie litr zimnej wody, do niej dodajcie pięć łyżek posiekanej pietruszki. Całość przykryjcie pokrywką i gotujcie na niewielkim ogniu do momentu wrzenia. Następnie odstawcie napar z kuchenki i go ostudźcie. Napar możecie przecedzić, bądź pić razem z nacią. Aby uzyskać pożądane efekty, należy pić 2-3 szklanki pietruszkowego naparu w ciągu dnia. Właściwości zdrowotne pietruszki  Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z cennych właściwości pietruszki. Wykorzystuje ją jako dodatek lub przyprawę do niektórych dań. Szczególnie ciężko jest sobie wyobrazić rosół bez tego składnika. Nadaje wyjątkowy aromat rosołowi, którego nie da się wydobyć żadną inną przyprawą. Pietruszka dzięki wielu cennym wartościom powinna być dodawana częściej do różnych dań, świeżo wyciskanych soków, koktajli. Nie tylko doda im smaku, ale i wzbogaci o cenne witaminy oraz mikroelementy. Jedna łyżka posiekanej natki pietruszki w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C! Pietruszka ma więcej witaminy C niż sama...

napar z czystka
Adobe Stock
Newsy
Łagodzi przeziębienie, obniża cholesterol. Pijcie ten napar codziennie, a po tygodniu zobaczycie niewiarygodną różnicę
Napar z czystka to idealna alternatywa dla popularnej herbaty. Regularne spożywanie napoju może pomóc w walce z wieloma nieprzyjemnymi dolegliwościami. Wszystko dzięki wysokiej zawartości silnych antyoksydantów. Nic dziwnego, że czystek coraz częściej wykorzystuje się w medycynie naturalnej.

Czystek można kupić nie tylko w aptekach, ale również sklepach zielarskich - jest sprzedawany pod postacią suszonych liści i gałązek. Mimo to wiele osób wciąż nie wie, do czego właściwie służy czystek i dlaczego warto pić przyrządzony z niego napar. Spokojnie, zaraz rozwiejemy wasze wątpliwości. Lecznicze właściwości naparu z czystka Wykorzystywany w ziołolecznictwie czystek nie tylko minimalizuje ryzyko zachorowania na nowotwory, ale również wzmacnia organizm, poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, zmniejsza poziom cholesterolu, hamuje rozwój stanów zapalnych oraz działa antyalergicznie. Na tym jednak nie koniec. Picie naparu z czystka zaleca się przede wszystkim osobom zmagającym się z chorobami układu krążenia, boreliozą oraz problemami skórnymi, na przykład trądzikiem. Napój okazuje się również pomocny podczas przeziębienia i grypy. Mogą go spożywać zarówno małe dzieci, jak i kobiety w ciąży. Warto go włączyć do swojej diety szczególnie jesienią i zimą. Jak przyrządzić codzienną dawkę naparu? Przygotowując napój dla 1 osoby, należy umieścić w kubku 1 łyżeczkę suszonych liści, zalać je wrzątkiem, przykryć spodkiem i odstawić na ok. 10 minut do zaparzenia. Po wypiciu nie musicie wyrzucać liści do kosza, możecie ich użyć jeszcze co najmniej 2 razy. Jeśli chcecie przyrządzić napar dla całej rodziny, umieśćcie w dzbanku czubatą łyżkę suszu, zalejcie litrem wrzącej wody, przykryjcie spodkiem i również odstawcie do zaparzenia na ok. 10 minut. Chcąc dodatkowo wzbogacić smak napoju, możecie do niego dodać odrobinę soku z cytryny lub miodu. Bowiem herbata z czystka jest dość specyficzna. Przyrządzanie naparu w razie ciężkich chorób Należy jednak pamiętać, że napar z czystka może pełnić funkcję nie tylko napoju zastępującego...

Poprawia pracę jelit i można nim zagęścić sos. Czym jest i jak smakuje galgant?
AdobeStock
Newsy
Jest zdrowa, poprawia pracę jelit, można nią zagęścić sos i przypomina imbir. Znacie tę przyprawę? 
Czy słyszeliście kiedyś o takiej przyprawie jak galgant? Włączcie ją do swojej diety, bo naprawdę warto.

Korzeń galgantu to pikantna przyprawa pochodząca z Azji Południowej. Jest blisko spokrewniony z imbirem i kurkumą i od wieków jest wykorzystywany w ajurwedyjskiej i tradycyjnej medycynie chińskiej. Podobnie jak imbir i kurkuma, galgant można spożywać zarówno na świeżo, w postaci sproszkowanej, jak i po ugotowaniu. W sproszkowanej formie stał się popularnym dodatkiem do wielu dań kuchni chińskiej, indonezyjskiej, malezyjskiej i tajskiej. Galgant jest również stosowany w celu załagodzenia niektórych dolegliwości. Liczne badania potwierdziły, że pomaga leczyć infekcje, zmniejsza stany zapalne, poprawia męską płodność, a nawet pomaga w zwalczaniu różne rodzaje raka. Właściwości zdrowotne galgantu Dlaczego warto włączyć do diety galgant? Jego korzyści są nieocenione. Oto tylko część z nich: Korzeń galgantu jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać choroby i chronić komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Galgant ma zdolność do poprawy pamięci. Obniża poziom cukru we krwi oraz poziom złego cholesterolu LDL. Badania na probówkach wykazały, że związek aktywny w korzeniu galgantu, znany jako galangina, może zabijać komórki rakowe lub zapobiegać ich rozprzestrzenianiu się. Korzeń galgantu może zwiększyć męską płodność. Może zmniejszyć stan zapalny i ból. Olejki eteryczne pozyskiwane z korzenia galgantu, mogą zwalczać szereg mikroorganizmów. Korzeń galgantu może zabijać szkodliwe bakterie, w tym E. coli, Staphyloccocus aureus i Salmonella Typhi. Jak przygotować napar z galgantu? Jeżeli chcecie w pełni wykorzystać moc tego korzenia, możecie przyrządzić z niego napar. Wystarczy zalać jedną łyżkę przyprawy wrzątkiem i zaparzać miksturę przez 30 minut. Taki napar...

Przepis na zupę z botwiny Jakuba Kuronia. Idealna na wiosenny obiad
Pixabay
Newsy
Przepis na zupę z botwiny Jakuba Kuronia. Idealna na wiosenny obiad
Sezon na botwinkę ma swój szczyt w maju i w czerwcu – to wtedy będzie najlepsza. 

Zupa z botwiny nazywana jest także botwinkową albo po prostu botwinką. Oparta jest na młodych liściach buraka ćwikłowego, które bardzo często wykorzystuje się do barszczu, chłodnika czy właśnie zupy botwinkowej. Może być jednak serwowana także jako dodatek do sałat oraz tart. Botwina – właściwości Liście buraka ćwikłowego bogate są w: Witaminy A, B, C, D, E i K Żelazo, magnez i potas Warzywo to ma właściwości kojące nerwy, a także przeciwzapalne. Może być z powodzeniem spożywane w celu zniwelowania objawów przeziębienia czy podwyższonej temperatury. Przepis na zupę z botwiny Składniki: 1 porcja rosołowa (np. 2 skrzydełka i szyjka  z kurczaka) 1,5 l wody 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 niewielkie marchewki 1 korzeń pietruszki ćwiartka korzenia selera jedna cebula 1 łyżka masła 2 łyżki oleju roślinnego 3-4 ziemniaki  1 duży pęczek botwiny z buraczkami 2-3 łyżki soku z cytryny 100 g śmietanki 30% sól, pieprz ew. koperek do posypania Przygotowanie: Botwinkę pokrójcie: buraczki w plasterki, łodygi w pół centymetrowe kawałki, liście posiekajcie dość drobno. Marchewkę, pietruszkę i selera obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę. Do garnka wlejcie wodę. Dodajcie porcję rosołową i warzywa pokrojone w kostkę. Gotujcie na małym ogniu 15 minut, wsypcie ziemniaki pokrojone w kostkę. Po 5 minutach dodajcie podsmażoną na oleju z masłem cebulkę oraz buraczki pokrojone w plastry, gotujcie kolejne 5 minut. Następnie dodajcie łodygi, a po 5 minutach liście. Wlejcie sok z cytryny, gotujcie nie dłużej niż 2-3 minuty, aby liście całkiem nie straciły koloru. Doprawcie solą i pieprzem. Podawajcie ze śmietaną, jajkiem na twardo i posiekanym koperkiem (opcjonalnie).