napar z pietruszki
Adobe Stock
Newsy

Napar z tego warzywa odchudza i pomaga pozbyć się nadmiaru wody i toksyn. Pijcie codziennie 1 szklankę

Kto by pomyślał, że napar przygotowany na bazie korzenia i natki pietruszki ma tyle cennych właściwości. Wystarczy pić 1 szklankę dziennie, by pozbyć się wielu problemów i zgubić zbędne kilogramy. Przyrządzenie tej mikstury jest banalnie proste.

Choć pietruszka wykorzystywana jest zazwyczaj do przyrządzania różnego rodzaju zup, sałatek, soków i obiadów, z powodzeniem można z niej zrobić również napar lub, jak kto woli, herbatę. Ta czynność zajmie wam zaledwie 20 minut, a efekty będą powalające. Bowiem tego typu napój to istna kopalnia cennych właściwości leczniczych. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości naparu z pietruszki

Okazuje się, że napar z korzenia i natki pietruszki pomaga na wiele dolegliwości. Oprócz tego, że wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, to na dodatek działa moczopędnie i detoksykująco. Nie można również zapomnieć, że napój pozytywnie wpływa na układ trawienny, zmniejsza bóle menstruacyjne, poprawia dotlenienie mózgu i ułatwia koncentrację. Na tym jednak nie koniec.

Picie herbaty z pietruszki zaleca się przede wszystkim osobom, które stale męczy kaszel, ale również kobietom w ciąży. Bowiem napar dostarcza przyszłym matkom cennego kwasu foliowego, poprawia odporność oraz przyspiesza rekonwalescencję po porodzie. Nie można również zapomnieć, że napój korzystnie wpływa na libido. Wystarczy 1 szklanka dziennie, by poczuć różnicę.

Zobacz także
Pomaga w walce reumatyzmem i niestrawnością, pobudza przemianę materii. Napar z tych liści to dar natury

Pomaga w walce reumatyzmem i niestrawnością, pobudza przemianę materii. Napar z tych liści to dar

Ten napar pozbywa się zalegającej wody i pozwala wejść w mniejsze ubrania. Rośnie tuż pod nosem

Ten napar pozbywa się zalegającej wody i pozwala wejść w mniejsze ubrania. Rośnie tuż pod nosem

Przepis na napar z korzenia pietruszki

Będziecie potrzebować

  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 500 ml wody
  • Opcjonalnie 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie

  1. Korzeń obierzcie, a następnie drobno posiekajcie. Tak przygotowany umieśćcie w niewielkim rondelku i zalejcie wodą.
  2. Od momentu, w którym mikstura zacznie wrzeć, gotujcie ją jeszcze przez ok. 17 minut, na wolnym ogniu.
  3. Po upływie tego czasu dodajcie do naparu drobno posiekaną natkę i gotujcie jeszcze przez ok. 3 minuty. Następnie odcedźcie napar, dodajcie do niego miód i poczekajcie kilka minut, aż nieco ostygnie.

Gotowe!

Źródło: YouTube

Gruba kobieta
Krakenimages.com/Adobe Stock
Zdrowie
W MIG spali tłuszcz i zbędne kilogramy! Wystarczą 3 proste składniki!
Wszyscy chcemy być szczupli i zdrowi. Jak tego dokonać? Z pomocą przychodzi woda imbirowa. Podpowiadamy, jak ją przygotować? Wystarczą 3 proste składniki!

Imbir ma wiele zalet prozdrowotnych. Jego korzeń posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które są korzystne w leczeniu niektórych dolegliwości i chorób. Woda imbirowa może nam pomóc spalić niechciany tłuszcz i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu. Jak ją przygotować? Czym jest imbir? Imbir to jedna z najzdrowszych przypraw świata. Pochodzi z korzenia rośliny o nazwie Zingiber officinale. Imbir można stosować w postaci świeżej, suszonej, sproszkowanej a nawet jako sok. W krajach azjatyckich to podstawowy dodatek do potraw i skuteczne lekarstwo na infekcje wirusowe. Właściwości zdrowotne imbiru Głównym winowajcą wielu chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca, zapalenie stawów i nowotwory jest przewlekłe zapalenie. Korzeń imbiru kryje w sobie potężne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą pomóc w zwalczaniu tych dolegliwości. Imbir jest również bogaty w fitochemikalia, które wspomagają trawienie i uspokajają żołądek. Jego właściwości trawienne pomagają stymulować naturalny proces oczyszczania i odtruwania organizmu poprzez eliminację toksyn i odpadów. Właściwości te mogą również rozrzedzać krew, poprawiać krążenie i zapobiegać krzepnięciu krwi. Oto 5 korzyści zdrowotnych imbiru! Korzyści zdrowotne imbiru znane są od wieków. Oto tylko niektóre z nich! Leczy nudności. Korzeń imbiru jest bardzo skuteczny w zwalczaniu nudności, zarówno tych związanych z chorobą morską, chorobą lokomocyjną, jak i ciążą (tzw. poranne mdłości). Zwalcza infekcje. Gingerol (6-gingerol) to kluczowy związek znajdujący się w imbirze, który ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Związek ten może pomóc obniżyć ryzyko infekcji i pomóc w...

napary odchudzające
Adobe Stock
Newsy
Pijcie codziennie ten napar na pusty żołądek, a kilogramy błyskawicznie zlecą
Utrata zbędnych kilogramów to bardzo skomplikowany proces. Do celu mogą was przybliżyć nie tylko regularne ćwiczenia i zdrowa dieta, ale również picie ziołowych naparów przyrządzonych na przykład z mniszka lekarskiego. Najlepsze efekty uzyskacie przyjmując go na czczo.

Picie ziołowych naparów to najlepsze, co możecie zrobić dla swojego organizmu chcąc zrzucić zbędne kilogramy. Tego typu mikstury nie tylko sprawią, że szybciej schudniecie, ale również pomogą wyeliminować nagromadzone w waszym ciele toksyny. Wypijane na czczo pozytywnie wpłyną także na zmniejszenie łaknienia o poranku. Do najzdrowszych i jednocześnie najbezpieczniejszych ziołowych naparów, które możecie przyrządzić samodzielnie w domu, z pewnością należą te z mniszka lekarskiego czy karczocha. Napar z mniszka lekarskiego Ta niepozorna roślina działa bardzo wszechstronnie. Zawarte w niej kwasy – kawowy, askorbinowy oraz chlorogenowy, przede wszystkim wspomagają odchudzanie, ale również działają przeciwcukrzycowo oraz moczopędnie . Na tym jednak nie koniec.  Regularne spożywanie naparu z mniszka lekarskiego wspomaga również odporność oraz trawienie , ale także reguluje cykle miesiączkowe oraz pomaga w leczeniu chorób skóry. Mniszek lekarski wykazuje również właściwości przeciwnowotworowe. Przyrządzenie naparu z rośliny jest banalnie proste. Wystarczy, że w rondelku z wodą umieścicie dwie łyżeczki mniszka lekarskiego , a następnie całość zagotujecie. Po kilku minutach zdejmijcie garnek z gazu i przykryjcie pokrywką, aby mógł odpocząć. Następnie przelejcie do szklanki i gotowe! Napar z karczocha W zrzuceniu zbędnych kilogramów bardzo pomocny okazuje się również napar przygotowany z karczocha. Warzywo posiada aż 4 substancje odchudzające – cynarynę, inulinę, kwas chlorogenowy oraz niacynę. Związki te nie tylko usprawniają proces trawienia , ale także przyspieszają metabolizm i zapobiegają napadom głodu. Na tym jednak nie koniec. Regularne spożywanie karczochów hamuje produkcję komórek nowotworowych oraz...

Herbata
Pixabay/congerdesign
Zdrowie
Boli cię gardło? Ta herbata błyskawicznie się z tym rozprawi. Jeśli chcesz, możesz dodać do niej miód
Herbatę można uznać za polski napój narodowy. Polska zajmuje 3 miejsce wśród wszystkich krajów europejskich, które szczególnym sentymentem darzą herbatę.

Więcej od Polaków tego napoju piją jedynie Irlandczycy i mieszkańcy Wielkiej Brytanii. Prawdopodobnie dzięki obecności katechin, herbata może wspomagać ochronę przed miażdżycą i zawałem serca. Obniża poziom cholesterolu – największego wroga naszych tętnic. Ale to nie wszystko! Cenne katechiny Spośród flawonoidów, które mogą powstrzymać inwazję wolnych rodników, najcenniejsze są katechiny. Potrafią bowiem zneutralizować najniebezpieczniejszy dla człowieka rodnik hydroksylowy i są najłatwiej przyswajalne przez nasz organizm. Występują też w czerwonym winie, jabłkach i skórkach winogron. Herbata na ból gardła  Przeziębienie lubi towarzystwo ciepłych naparów. Herbata nadaje się do tego wręcz idealnie. Nie ma nic lepszego niż filiżanka ciepłej herbaty. Aby uspokoić ból gardła lub gdy czujesz zbliżające się przeziębienie, sięgnij śmiało po herbatę. Ten gorący napój pomoże utrzymać gardło wilgotne i nawodnione. Dostarcza jednocześnie bogate przeciwutleniacze, które mogą wspomóc w walce z chorobą lub wirusem. Herbata jest też doskonałym napojem, do którego możemy dodać łyżeczkę miodu. Miód ma wiele właściwości leczniczych i świetnie łagodzi ból gardła. Która najlepsza? Istnieje kilka herbat, które mogą pomóc w walce z irytującym bólem gardła. Na pierwszych miejscach plasują się herbaty z korzenia wiązu oraz herbata z korzenia lukrecji. Równie pomocne okazują się  rumianek, zielona herbata i mieszane herbaty z kombinacją składników ziołowych. Szczególnie dobrym połączeniem w herbacie będzie wspomniany wiąz i korzeń lukrecji. Obydwa są uważane za ziołowe środki na przeziębienie. Powodem takiego ich działania jest to,...

Placki z kiszonej kapusty
gotujmy.pl/bożenamatuszczyk
Newsy
Świąteczne jedzenie wciąż zalega wam w lodówce? Zróbcie placki z kiszonej kapusty
Z marnotrawienia jedzenia nie wynika nic dobrego. Szczególnie jeśli mówimy o nadmiarze jedzenia, z jakim związany jest czas pomiędzy świętami a Sylwestrem.

Jednym ze składników, którego nie brakowało na wigilijnych stołach, była kapusta. Kapuście można dać drugie życie. Wystarczy kilka prostych składników i macie danie jak marzenie! Polacy od lat uwielbiają placki Każdy region ma swoje placki. W zależności od tego, co lubicie widzieć w ich towarzystwie, można je podawać na słodko lub słono, ze śmietaną, z korniszonami lub sosem grzybowym. Placki wyjdą wam także z kapusty. Te w wersji kapuścianej mają nawet swoją oryginalną nazwę. Bowiem fuczki to potrawa ukraińska, która jest bardzo dobrze znana w Bieszczadach. Wyrabia się ją z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty. Smakują jak dobrze doprawione racuchy czy placki ziemniaczane. Smaży się je w tłuszczu. Dodatek kapusty kiszonej do placków Kapusta kiszona jest niskokaloryczna, co jednocześnie nie przeszkadza jej być szalenie korzystną dla zdrowia. Posiada wiele właściwości cennych dla organizmu. Dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, a dodatkowo poprawia kondycję skóry. Kapusta kiszona zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń. Jest także świetnym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K. Dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego, powstających w procesie fermentacji, jest produktem bardzo zdrowym, zalecanym w profilaktyce chorób układu pokarmowego i dla zachowania właściwej flory bakteryjnej jelit. Jest również źródłem błonnika pokarmowego, co szczególnie przydatne jest dla osób odchudzających się lub cierpiących na zaparcia. Błonnik pozwala również obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób serca. Kapusta kiszona jest świetna dla osób mających...