Namoczcie migdały na noc w wodzie. Rano jedzcie 4, a za miesiąc nam podziękujecie
AdobeStock
Newsy

Namoczcie migdały na noc w wodzie. Rano jedzcie 4, a za miesiąc nam podziękujecie

Zawarte w migdałach witaminy, minerały, zdrowe tłuszcze i błonnik sprawiają, że nasiona migdałowca należą do tzw. „superfoods”. Sprawdźcie ich wspaniałe właściwości.

Migdały znane są z doskonałych wartości odżywczych i zdrowotnych, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Nadają się świetnie do ciast i deserów w formie płatków migdałowych, a także jako dodatek do owsianki. Poznajcie wspaniałe właściwości migdałów, które mogą być pomocne w przypadku różnych dolegliwości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości migdałów

Migdały, czyli nasiona migdałowca (a nie orzechy, jak błędnie się powszechnie sądzi) bogate są m.in. w:

  • Błonnik
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe
  • Witaminę B2
  • Witaminę E
  • Potas
  • Wapń
  • Żelazo
  • Magnez
  • Fosfor
  • Cynk
Zobacz także
Dodajcie to do miodu, a efekt totalnie was zaskoczy. Pomaga na kilkanaście dolegliwości

Dodajcie to do miodu, a efekt totalnie was zaskoczy. Pomaga na kilkanaście dolegliwości

Mleko księżycowe: napój o pięknej nazwie, a jeszcze lepszych właściwościach. Dlaczego warto je pić?

Mleko księżycowe: napój o pięknej nazwie, a jeszcze lepszych właściwościach. Dlaczego warto je pić?

Dlaczego migdały należy wcześniej zamoczyć?

Większość z was pewnie je migdały prosto z opakowania. Jednak w ich suchej skórce znajduje się substancja chemiczna, która może spowalniać wchłanianie witamin i minerałów znajdujących się w migdałach. Dlatego przed spożyciem należy je wcześniej zamoczyć w wodzie, by zmiękły. Migdały powinny się moczyć przez 8-10 godzin, najlepiej przez całą noc.

Migdały na cukrzycę

Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E, migdały są doskonałym sojusznikiem w walce z cukrzycą. Do swojej diety powinny je włączyć zwłaszcza osoby, które są narażone na zachorowanie na cukrzycę ze względu np. na otyłość, insulinooporność lub przypadki cukrzycy wśród członków bliskiej rodziny.

Migdały na choroby serca

Również ze względu na wspomnianą wyżej witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe, migdały polecane są osobom cierpiącym na choroby serca. Pomogą obniżyć ciśnienie krwi, wzmocnią ścianki naczyń krwionośnych oraz zmniejszą krzepliwość krwi. Regularne jedzenie migdałów pomoże też zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału serca, udaru oraz choroby niedokrwiennej serca czy zakrzepów.

Migdały na odchudzanie

Osobom stosującym diety odchudzające oraz sportowcom poleca się jedzenie migdałów. Wszystko dzięki zawartemu w nich błonnikowi, zdrowych tłuszczach i białku. Te składniki zapewniają uczucie sytości na dłużej i hamują głód. Należy pamiętać jednak o rozsądku, ponieważ migdały zawierają bardzo dużo kalorii. Maksymalna zalecana ilość migdałów na dzień to niepełna garść.

Czytaj także:

migdały
Pixabay
Newsy
Lubicie jeść migdały? Te mogą was zabić. Wystarczy garstka
Migdały to świetny dodatek do wielu dań, ale również może być również przekąską pomiędzy posiłkami. Nieodpowiedni wybór produktu może być powodem poważnych konsekwencji.

Pełnowartościowa dieta to ta złożona z odpowiednich proporcji węglowodanów, białka oraz tłuszczy. Do tych ostatnich kwalifikują się takie produkty jak oleje, awokado, pestki dyni czy słonecznika, ciemna czekolada a także orzechy. Są one uzupełnieniem dobrze zbilansowanego jadłospisu i pomagają zachować równowagę. Jednym z popularniejszych składników są migdały.  Zastosowanie migdałów w kuchni Są to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego. Występują w sklepach w różnych formach, między innymi łuskane, blanszowane, mielone czy w płatkach. Dzięki temu znajdują również one szerokie zastosowanie w kuchni. Migdały wykorzystuje się do wszelkiego rodzaju ciast, deserów, sałatek, mięs, domowego muesli oraz mogą także stanowić samodzielną przekąskę w ciągu dnia, pomiędzy posiłkami. Z uwagi na swój wyjątkowy smak, migdał jest świetnym uzupełnieniem wielu dań. Właściwości zdrowotne migdałów Nasiona migdałowca wyróżniają się cennymi wartościami odżywczymi. Zawierają one między innymi takie witaminy jak B12 czy E oraz błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy i potas. Wśród właściwości zdrowotnych migdałów wyróżnia się:  zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, utrudniają „złemu” cholesterolowi zaleganie w ścianach naczyń krwionośnych, pozwalają zredukować ryzyko rozwoju cukrzycy typu II, łagodzą nudności i zgagę w ciąży, pomagają regulować metabolizm, dają uczucie większej sytości, wspomagają pracę układu nerwowego, wzmacniają włosy oraz paznokcie, a także usprawniają działanie układu oddechowego i moczowego. Dzięki wielu cennym składnikom, migdały powinny stanowić część dobrze zbilansowanej diety. Nie tylko dostarczają organizmowi wielu cennych...

Ich niedobór skraca życie, jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Adobe Stock
Newsy
Niedobór tej substancji skraca życie tak samo jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Jak jeść, żeby długo żyć? Amerykańscy naukowcy udowodnili, że nie wystarczy rzucić palenia. Sprawdźcie, dlaczego niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 może poskutkować skróceniem długości życia.

Dietetycy twierdzą, że niedobór tej substancji, to najbardziej powszechny problem, którego źródłem jest dieta człowieka. Przyczyną jest źle skomponowany jadłospis, a także negatywne trendy w żywieniu. Włączenie do diety żywności wysoko przetworzonej i ograniczenia spożycia ryb i tłuszczy zawierających duże ilości kwasów omega-3, nie tylko wpływa negatywnie na zdrowie. Jak ustalili naukowcy, deficyt kwasów omega-3 może nawet przyczynić się do skrócenia długości życia. Jaki ma związek niedobór kwasów omega-3 z paleniem papierosów? Wyniki badań przeprowadzonych na jednym z amerykańskich uniwersytetów są jednoznaczne. Niedobór kwasów omega-3 w naszym organizmie, może być tak samo szkodliwy jak palenie papierosów. Podczas trwającego 7 lat badania, obejmującego 2,5 tys. osób, w wieku 66 do 73 lat, badacze porównali długość życia mieszkańców Stanów Zjednoczonych i Japonii. Obserwowana grupę stanowiła ludność dwóch całkiem odmiennych rejonów świata, z zupełnie inną kuchnią charakterystyczną dla tych obszarów. Okazało się, że mieszkańcy Japonii, w których diecie znajdowało się znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, pochodzących m.in. z ryb i owoców morza, mieli znacznie wyższe stężenie omega-3 w organizmie i żyli średnio o 5 lat dłużej. Amerykanie, w których diecie znajdowało się z kolei więcej niezdrowych kwasów tłuszczowych nasyconych, mieli w organizmach znacząco niższe stężenie omega-3 i żyli średnio 5 lat krócej. Wnioski wyciągnięte z badania były takie, że dieta uboga w kwasy omega-3 może nie tylko zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, ale też skrócić życie. Produkty bogate...

Te orzechy to najlepszy sposób na młody wygląd i odchudzanie. Jedzcie je codziennie
AdobeStock
Newsy
Te orzechy to najlepszy sposób na młody wygląd i odchudzanie. Jedzcie je codziennie
Są pyszne i pomagają schudnąć. Warto jeść je jak najczęściej!

Nie od dziś wiadomo, że orzechy są bardzo ważnym składnikiem diety. Zawierają mnóstwo witamin, zdrowych tłuszczów, a nawet pomogą w odchudzaniu! Szczególnie zdrowe są migdały, które koniecznie powinny się znaleźć w waszym codziennym jadłospisie. Sprawdźcie, dlaczego! Co zawierają migdały? Pochodzące z Azji migdały to prawdziwa bomba witaminowa! Jedząc je regularnie, dostarczycie organizmowi takie witaminy i minerały, jak: Witamina E Witamina B6 Kwas foliowy Tiamina Niacyna Ryboflawina Witamina A Cynk Fosfor Wapń Żelazo Magnez Sód Ponadto, w migdałach znajduje się bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu są doskonałym sprzymierzeńcem w zapobieganiu cukrzycy oraz chorobom układu krążenia. Z kolei zawarta w migdałach witamina E pomoże wam zachować młody wygląd na dłużej. Po migdały powinny sięgać zwłaszcza osoby, które uprawiają sport oraz wykonują codziennie intensywną pracę umysłową. Orzechy te bogate są bowiem w magnez, który wspomaga koncentrację, zmniejsza stres oraz dodaje energii. Migdały na odchudzanie Migdały znane są także ze świetnych właściwości odchudzających! Osoby chcące zrzucić nieco nadmiarowych kilogramów koniecznie powinny włączyć migdały do swojej codziennej diety. Orzechy te świetnie podkręcają metabolizm, a przede wszystkim ograniczają wchłanianie tłuszczów. Dzięki temu ich regularne spożywanie może wpłynąć pozytywnie masę ciała. Jedzenie migdałów jest także pomocne w opanowaniu zbyt silnego apetytu, ponieważ doskonale hamują uczucie głodu. Jeżeli więc nie możecie doczekać się kolejnego posiłku, zjedzcie kilka migdałów! Jak jeść migdały? Dobrym pomysłem jest dodanie kilku migdałów do porannej owsianki lub po prostu chrupanie...

Jedzcie te produkty, a zmniejszycie ryzyko udaru. Samo zdrowie
AdobeStock
Newsy
Jedzcie te produkty, a zmniejszycie ryzyko udaru. Samo zdrowie
Udar mózgu to nie przelewki. Sprawdźcie, jak można mu przeciwdziałać.

Udar mózgu, apopleksja lub inaczej zdarzenie mózgowo-naczyniowe to stan, w którym dochodzi do uszkodzenia mózgu przez nagłe zatrzymanie dopływu krwi do tkanki mózgowej lub odwrotnie – może pęknąć ściana tętnicy mózgowej, co skutkuje wylewem krwi do mózgu. Oba te stany są krytycznie niebezpieczne dla zdrowia i w przypadku braku szybkiej interwencji lekarskiej mogą prowadzić do śmierci. By zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru, warto wprowadzić zmiany w swojej diecie i stylu życia. Poznajcie produkty, które są bardzo pomocne w profilaktyce udaru mózgu.   Produkty, które zmniejszą ryzyko udaru Produkty spożywcze, które będą pomocne w profilaktyce mającej na celu przeciwdziałanie udarowi, na pewno macie w swojej kuchni! Herbata – szczególnie polecana jest herbata czarna, zielona oraz owocowa, a także kawa. Latem polecamy schłodzić zaparzoną herbatę i popijać ją z kostkami lodu. To o wiele lepsza i zdrowsza alternatywa dla napojów gazowanych. Sok pomarańczowy – dzięki wysokiej zawartości flawonoidów, sok pomarańczowy zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Najlepszy jest świeżo wyciskany sok z pomarańczy, bez dodatku cukru. Truskawki – w tych owocach znajduje się dużo fisetyny, która wzmacnia naczynia krwionośne i tym samym przeciwdziała udarom. Orzechy włoskie – bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe orzechy włoskie stanowią doskonały dodatek do diety dla osób, które chcą uchronić się przed udarem mózgu. Jak chronić się przed udarem? Dodanie do diety powyższych produktów to nie jedyny sposób na to, by zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Ważne są trwałe zmiany w sposobie odżywiania oraz stylu życia. Jeśli zależy wam na waszym zdrowiu, koniecznie odstawcie...