Dynia jest uznawana za prawdziwy symbol jesieni. Zwykle przygotowujemy z niej pyszną zupę krem, pieczemy ją z piekarniku lub robimy z niej smakowite placki oraz ciasta. Poza swoim wspaniałym, słodkim smakiem, dynia oferuje również szereg korzyści zdrowotnych. Przygotujcie z niej nalewkę, aby w pełni wykorzystać wszystkie jej walory.

Korzyści zdrowotne dyni

Dynia (oraz jej pestki) posiada szereg korzystnych właściwości. Oto tylko niektóre z nich.

  • Jedzenie dyni zwiększa uczucie sytości i pomaga dłużej czuć się sytym, spowalniając trawienie i regulując poziom cukru we krwi.
  • Pestki dyni zawierają do 1,7 g błonnika, a puree z dyni do 3 g błonnika na filiżankę. Badania pokazują, że zwiększone spożycie błonnika może pomóc w ochronie przed chorobami serca.
  • Dynia jest bogata w trytofan, aminokwas, który przekształca się w serotoninę, która jest neuroprzekaźnikiem „dobrego samopoczucia”. Jedzenie dyni pomoże wam się uspokoić, odprężyć i zasnąć.
  • Dynia jest bogata w cynk, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka prostaty. Szczególnie pestki dyni powinny znaleźć się w diecie każdego mężczyzny.
  • Pestki dyni dostarczają około 30% dziennego zalecanego zapotrzebowania na magnez.
  • Pół szklanki dyni  zawiera 953 mg witaminy A i tylko 42 kalorie. Beta-karoten to prowitamina, którą organizm przekształca w witaminę A, która jest silnym przeciwutleniaczem, powiązanym z jej zdolnością do zwalczania raka. Beta-karoten odgrywa rolę w ochronie komórek, wzmacnianiu układu odpornościowego i pomaganiu w utrzymaniu zdrowego układu rozrodczego.
  • Czy wiecie, że dynia zawiera więcej potasu niż banany? Niedobór potasu może prowadzić do zmęczenia i osłabienia mięśni. Włączcie do diety dynię, aby zapobiec tym objawom.

Jak zrobić nalewkę z dyni?

Przygotujcie w domu nalewkę z dyni i pijcie ją regularnie, aby wspomóc swoje zdrowie.

Składniki:

  • 500 gram dyni (waga po obraniu)
  • 450 ml wódki 40%
  • 50 ml spirytusu
  • 0,5 szklanki wody
  • około 200 gram cukru do smaku
  • Dodatkowo ewentualnie przyprawy do smaku, np cynamon.

Przygotowanie:

  1. Dynię pokrójcie w drobną kosteczkę i przełóżcie do słoja.
  2. Całość zalejcie alkoholem, tak aby kostki dyni były zakryte.
  3. Słój szczelnie zamknijcie i odstawcie w chłodne miejsce na 2 tygodnie.
  4. Co jakiś czas dobrze przemieszajcie zawartość słoja, potrząsając lub obracając nim.
  5. Powstały nalew filtrujcie.
  6. W celu posłodzenia nalewki przygotujcie syrop z wody i cukru.
  7. Ostygnięty syrop połączcie z nalewką i dokładnie zamieszajcie.
  8. Przelejcie miksturę do butelek i odstawcie w chłodne i ciemne miejsce na około 4 miesiące.

Kto nie powinien pić dyniówki? 

Nalewki z dyni nie powinny pić dzieci oraz osoby, które z różnych względów nie mogą spożywać alkoholu. Pamiętajcie, aby pić ją z umiarem - nie więcej niż 25 g nalewki na dobę.

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl