Nalewka z dyni rozgrzewa, podnosi odporność i reguluje ciśnienie. Zrobicie ją z 2 prostych składników
AdobeStock
Newsy

Nalewka z dyni rozgrzewa, podnosi odporność i reguluje ciśnienie. Zrobicie ją z kilku prostych składników

Przygotujcie w domu własną nalewkę z dyni i pijcie ją regularnie, aby wspomóc swoje zdrowie. To prostsze niż myślicie.

Dynia jest uznawana za prawdziwy symbol jesieni. Zwykle przygotowujemy z niej pyszną zupę krem, pieczemy ją z piekarniku lub robimy z niej smakowite placki oraz ciasta. Poza swoim wspaniałym, słodkim smakiem, dynia oferuje również szereg korzyści zdrowotnych. Przygotujcie z niej nalewkę, aby w pełni wykorzystać wszystkie jej walory.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Korzyści zdrowotne dyni

Dynia (oraz jej pestki) posiada szereg korzystnych właściwości. Oto tylko niektóre z nich.

  • Jedzenie dyni zwiększa uczucie sytości i pomaga dłużej czuć się sytym, spowalniając trawienie i regulując poziom cukru we krwi.
  • Pestki dyni zawierają do 1,7 g błonnika, a puree z dyni do 3 g błonnika na filiżankę. Badania pokazują, że zwiększone spożycie błonnika może pomóc w ochronie przed chorobami serca.
  • Dynia jest bogata w trytofan, aminokwas, który przekształca się w serotoninę, która jest neuroprzekaźnikiem „dobrego samopoczucia”. Jedzenie dyni pomoże wam się uspokoić, odprężyć i zasnąć.
  • Dynia jest bogata w cynk, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka prostaty. Szczególnie pestki dyni powinny znaleźć się w diecie każdego mężczyzny.
  • Pestki dyni dostarczają około 30% dziennego zalecanego zapotrzebowania na magnez.
  • Pół szklanki dyni  zawiera 953 mg witaminy A i tylko 42 kalorie. Beta-karoten to prowitamina, którą organizm przekształca w witaminę A, która jest silnym przeciwutleniaczem, powiązanym z jej zdolnością do zwalczania raka. Beta-karoten odgrywa rolę w ochronie komórek, wzmacnianiu układu odpornościowego i pomaganiu w utrzymaniu zdrowego układu rozrodczego.
  • Czy wiecie, że dynia zawiera więcej potasu niż banany? Niedobór potasu może prowadzić do zmęczenia i osłabienia mięśni. Włączcie do diety dynię, aby zapobiec tym objawom.
Zobacz także
Nie wyrzucajcie resztek dyni, zróbcie domowy syrop, który zastąpi miód lub syrop klonowy. Idealny do kawy i naleśników

Nie wyrzucajcie resztek dyni, zróbcie domowy syrop, który zastąpi miód. Idealny do kawy i naleśników

Uważajcie na gorzką dynię. Lekarze znają przypadki utraty włosów po zjedzeniu tego warzywa

Jak zrobić nalewkę z dyni?

Przygotujcie w domu nalewkę z dyni i pijcie ją regularnie, aby wspomóc swoje zdrowie.

Składniki:

  • 500 gram dyni (waga po obraniu)
  • 450 ml wódki 40%
  • 50 ml spirytusu
  • 0,5 szklanki wody
  • około 200 gram cukru do smaku
  • Dodatkowo ewentualnie przyprawy do smaku, np cynamon.

Przygotowanie:

  1. Dynię pokrójcie w drobną kosteczkę i przełóżcie do słoja.
  2. Całość zalejcie alkoholem, tak aby kostki dyni były zakryte.
  3. Słój szczelnie zamknijcie i odstawcie w chłodne miejsce na 2 tygodnie.
  4. Co jakiś czas dobrze przemieszajcie zawartość słoja, potrząsając lub obracając nim.
  5. Powstały nalew filtrujcie.
  6. W celu posłodzenia nalewki przygotujcie syrop z wody i cukru.
  7. Ostygnięty syrop połączcie z nalewką i dokładnie zamieszajcie.
  8. Przelejcie miksturę do butelek i odstawcie w chłodne i ciemne miejsce na około 4 miesiące.

Kto nie powinien pić dyniówki? 

Nalewki z dyni nie powinny pić dzieci oraz osoby, które z różnych względów nie mogą spożywać alkoholu. Pamiętajcie, aby pić ją z umiarem - nie więcej niż 25 g nalewki na dobę.

Źródło: gotujmy.pl

dynia zimowa
Pixabay
Newsy
Wszystko, co należy wiedzieć o zimowych odmianach dyni. Mało kto o tym wiedział
Koniec jesieni nie oznacza, że pora zrezygnować z dyni. Wciąż możecie kupić ją w warzywniakach, tylko teraz występuje ona częściej w odmianach zimowych.

Dynia zimowa nie jest tak popularna, jak klasyczna dynia, ale warto kupić ją w lokalnym warzywniaku. Czym się różnią dynie zimowe od jesiennych dyni? Przede wszystkim tym, że owoce te zazwyczaj potrzebują więcej czasu na to, żeby dojrzeć w porównaniu do ich letnich odpowiedników. Warto również dodać, że zimowe odmiany dyni nie psują się tak szybko, jak tradycyjne, pomarańczowe dynie i mogą być przechowywane nawet przez kilka miesięcy, pod warunkiem, że trzymamy je w chłodnym i suchym miejscu. Jak rozpoznać dynię zimową? Dynia zimowa cechuje się rozmaitymi kształtami i kolorami. Do wyboru mamy owalną dynię makaronową, butelkowatą dynię piżmową czy ciemnozieloną dynię szparagową. Każda z nich nieco różni się smakiem i zawartością składników odżywczych. Zimowe odmiany dyni mają zwykle twardą skórkę i twarde nasiona. Jeśli skórka jest trochę miękka, nie nadaje się już do zbioru. Twarda skorupa tego owocu jest znakiem rozpoznawczym, że jest on gotowy do zerwania z winorośli. Korzyści zdrowotne zimowej dyni Zimowe dynie mają mnóstwo walorów zdrowotnych. Przedstawiamy tylko niektóre z nich! dynia zimowa zawiera więcej składników odżywczych niż dynia letnia ten bogaty w skrobię owoc o wysokiej zawartości węglowodanów, może być doskonałym źródłem beta-karotenu (ludzki organizm przekształca beta-karoten w witaminę A, która jest niezbędna dla utrzymania silnego układu odpornościowego i zdrowego wzroku) dynia zimowa zawiera dużą ilość witaminy C, która jest potrzebna do wzmocnienia naszego układu odpornościowego dynia zimowa zawiera sporo błonnika, dzięki czemu po jej zjedzeniu czujemy sytość dynia zimowa jest również pełna potasu, który może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi Jak...

Co zrobić z przegotowaną dynią? Nie wyrzucajcie jej. Zrobicie z niej cos pysznego
AdobeStock
Newsy
Co zrobić z rozgotowaną dynią? Nie wyrzucajcie jej. Zrobicie z niej coś pysznego
Rozgotowaliście dynię i myślicie, że nadaje się ona już tylko do wyrzucenia? Błąd. Nie wyrzucajcie jej, bo możecie z niej zrobić pyszny dodatek do obiadu.

Właśnie ruszył sezon na dynie . Czy wiecie, że warzywo to występuje aż w 80 różnych odmianach? Jeśli planujecie kupić dynię, zwróćcie uwagę na to, żeby była to dynia jadalna. Dynie ozdobne, które kuszą nas swoim kolorem i kształtem, są trujące i nie powinno się ich jeść. Co można zrobić z dyni? Dynia świetnie się sprawdza jako składnik wielu tradycyjnych dań. Możemy zetrzeć ją na tarce i zrobić z niej  placki a'la te ziemniaczane , pokroić w kostkę, ugotować i zblendować na pyszną i rozgrzewającą zupę krem , upiec ją w plastrach lub zamarynować w słoiku . Co, jeśli dynia rozgotowała nam się podczas gotowania? Czy można ją jeszcze jakoś uratować? Tak. Nie wyrzucajcie jej, bo możecie z niej zrobić przepyszne puree. Jak zrobić puree z dyni? Do przygotowania pysznego puree z dyni, będziecie potrzebować tylko dwóch składników. Składniki: mała dynia lub pół dużej ulubione przyprawy Przygotowanie: Ponieważ dynia ma bardzo twardą skórkę, obieramy ją dopiero po ugotowaniu. Dynię dzielimy na pół, wyjmujemy miąższ z pestkami i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy na parze. Kiedy dynia trochę przestygnie, odkrawamy z niej skórkę. Odciskamy nadmiar wody i blendujemy. Doprawiamy puree wedle uznania. Dlaczego warto jeść dynie? Dynia nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma wiele składników odżywczych, takich, jak błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Znajdziemy w niej m.in. cynk, wapń, magnez, potas, selen, witaminy C, A, E, niacynę i kwas foliowy. Równie bogaty jest jej miąższ, który zawiera duże ilości białka i błonnika oraz niewielkie ilości węglowodanów. Dynia nie zawiera tłuszczów, dzięki czemu potrawy z dyni są niskokaloryczne. Jak...

Magda Gessler zdradziła przepis na zupę z dyni. Dodaje do niej bardzo nietypowy składnik
ONS/AdobeStock
Newsy
Magda Gessler zdradziła przepis na zupę z dyni. Dodaje do niej bardzo nietypowy składnik
Szukacie ciekawego przepisu na zupę z dyni? Magda Gessler ma dla was coś specjalnego.

Jesień to czas, gdy w naszych domach pojawiają się potrawy z dyni . Ten sezonowy przysmak można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest sycąca i aromatyczna zupa z dyni. Jak ją przygotowuje Magda Gessler ? Zupa z dyni z przepisu Magdy Gessler Magda Gessler to bez wątpienia autorytet, jeżeli chodzi o tematy kulinarne. Słynna restauratorka, autorka książek o gotowaniu i jurorka kulinarnych show, zna się na tym fachu, jak mało kto. Właśnie trwa sezon na dynie. To smaczne i zdrowe warzywo zawiera sporą ilość beta-karotenu a także witaminy C, witaminy E, żelaza i kwasu foliowego, które wzmacniają nasz układ odpornościowy. Dynia jest też niskokaloryczna i lekkostrawna. Ma zaledwie około 30 kcal w 100 g miąższu. Ponadto, dynie zawierają karotenoidy, które działają jako przeciwutleniacze. Związki te wiążą się z niższym ryzykiem zachorowania na raka żołądka, gardła, trzustki i piersi. Dynia jest również dobrym źródłem potasu, błonnika i przeciwutleniaczy, które mają korzystny wpływ na zdrowie serca a także luteinę i zeaksantynę, które pomagają zachować mocną i zdrową skórę. Jeżeli chcecie w pełni wykorzystać walory zdrowotne dyni i cieszyć się jej wspaniałym smakiem, przygotujcie z niej zupę z przepisu Magdy Gessler. Słynna restauratorka zawsze gotuje ją na bulionie drobiowym i dodaje do niej bardzo nietypowy składnik a mianowicie ser gruyer lub radamer. Przepis na zupę dyniową od Magdy Gessler Składniki: 1 duża dynia bagietka pół litra śmietany kremówki pół kilo sera gruyer lub radamer litr bulionu z kurczaka sól pieprz cayenne gałka muszkatołowa Przygotowanie: Dynię myjemy i oczyszczamy z pestek i włókien. Miąższ wydrążamy i koimy dynię w kwadraty. Bagietkę...

Ta nalewka świetnie wzmacnia organizm i dobrze działa na wątrobę. Pomoże też przy nadciśnieniu
AdobeStock
Newsy
Ta nalewka świetnie wzmacnia organizm i dobrze działa na wątrobę. Pomoże też przy nadciśnieniu
Dzika róża to zwyczajowo owoc, który rozwija się z kwiatów dzikiej róży. Owocuje pod koniec sezonu wegetacyjnego, od późnego lata do jesieni. Czy słyszeliście kiedyś o nalewce z dzikiej róży? Pijcie ją na zdrowie, bo ma wiele dobroczynnych właściwości.

Dzika róża zawiera wiele ważnych przeciwutleniaczy - w tym witaminę C, witaminę E, beta-karoten i likopen, które są korzystne dla naszego zdrowia. Zdaniem ekspertów, dzika róża może leczyć szeroki zakres objawów żołądkowo-jelitowych i zapalnych. Dlaczego warto włączyć do diety dziką różę? Dzika różna znana jest jako naturalny środek na wiele powszechnych dolegliwości, takich jak:  artretyzm ból pleców zaparcia  cukrzyca biegunka kamienie żółciowe wrzody infekcje dróg moczowych Ponadto, uważa się, że dzika róża:  wzmacnia układ odpornościowy odtruwa organizm ma działanie uspokajające działa przeciwkaszlowo poprawia samopoczucie wspomaga krążenie zmniejsza stany zapalne zapobiega chorobom serca Herbata z dzikiej róży to nieoceniona pomoc w problemach z wątrobą, dzięki swoim bogatym właściwościom oczyszczającym. Kiedy najlepiej zbierać owoce dzikiej róży? Zarówno płatki, jak i owoce dzikiej róży można jeść. Owoce tej rośliny zbiera się od sierpnia do października, do czasu nadejścia przymrozków. To ważne, aby zebrać je tuż przed przymrozkami, ponieważ przemrożone owoce dzikiej róży tracą pewne ilości niezwykle cennej witaminy C. Jeżeli chcecie przygotować z nich nalewkę, herbatę lub napar, najlepiej zbierać owoce dojrzałe, o czerwonym zabarwieniu. Jak przygotować nalewkę z dzikiej róży? Do przygotowania prozdrowotnej nalewki z dzikiej róży, będziecie potrzebować kilku prostych składników. Składniki: 1 kg owoców dzikiej róży 0,6 kg cukru 0,5 l wódki 0,25 l spirytusu Przygotowanie: Owoce dzikiej róży płuczemy i dokładnie...