Nalewka z dyni rozgrzewa, podnosi odporność i reguluje ciśnienie. Zrobicie ją z 2 prostych składników
AdobeStock
Newsy

Nalewka z dyni rozgrzewa, podnosi odporność i reguluje ciśnienie. Zrobicie ją z kilku prostych składników

Przygotujcie w domu własną nalewkę z dyni i pijcie ją regularnie, aby wspomóc swoje zdrowie. To prostsze niż myślicie.

Dynia jest uznawana za prawdziwy symbol jesieni. Zwykle przygotowujemy z niej pyszną zupę krem, pieczemy ją z piekarniku lub robimy z niej smakowite placki oraz ciasta. Poza swoim wspaniałym, słodkim smakiem, dynia oferuje również szereg korzyści zdrowotnych. Przygotujcie z niej nalewkę, aby w pełni wykorzystać wszystkie jej walory.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Korzyści zdrowotne dyni

Dynia (oraz jej pestki) posiada szereg korzystnych właściwości. Oto tylko niektóre z nich.

  • Jedzenie dyni zwiększa uczucie sytości i pomaga dłużej czuć się sytym, spowalniając trawienie i regulując poziom cukru we krwi.
  • Pestki dyni zawierają do 1,7 g błonnika, a puree z dyni do 3 g błonnika na filiżankę. Badania pokazują, że zwiększone spożycie błonnika może pomóc w ochronie przed chorobami serca.
  • Dynia jest bogata w trytofan, aminokwas, który przekształca się w serotoninę, która jest neuroprzekaźnikiem „dobrego samopoczucia”. Jedzenie dyni pomoże wam się uspokoić, odprężyć i zasnąć.
  • Dynia jest bogata w cynk, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka prostaty. Szczególnie pestki dyni powinny znaleźć się w diecie każdego mężczyzny.
  • Pestki dyni dostarczają około 30% dziennego zalecanego zapotrzebowania na magnez.
  • Pół szklanki dyni  zawiera 953 mg witaminy A i tylko 42 kalorie. Beta-karoten to prowitamina, którą organizm przekształca w witaminę A, która jest silnym przeciwutleniaczem, powiązanym z jej zdolnością do zwalczania raka. Beta-karoten odgrywa rolę w ochronie komórek, wzmacnianiu układu odpornościowego i pomaganiu w utrzymaniu zdrowego układu rozrodczego.
  • Czy wiecie, że dynia zawiera więcej potasu niż banany? Niedobór potasu może prowadzić do zmęczenia i osłabienia mięśni. Włączcie do diety dynię, aby zapobiec tym objawom.
Zobacz także
Nie wyrzucajcie resztek dyni, zróbcie domowy syrop, który zastąpi miód lub syrop klonowy. Idealny do kawy i naleśników

Nie wyrzucajcie resztek dyni, zróbcie domowy syrop, który zastąpi miód. Idealny do kawy i naleśników

Uważajcie na gorzką dynię. Lekarze znają przypadki utraty włosów po zjedzeniu tego warzywa

Jak zrobić nalewkę z dyni?

Przygotujcie w domu nalewkę z dyni i pijcie ją regularnie, aby wspomóc swoje zdrowie.

Składniki:

  • 500 gram dyni (waga po obraniu)
  • 450 ml wódki 40%
  • 50 ml spirytusu
  • 0,5 szklanki wody
  • około 200 gram cukru do smaku
  • Dodatkowo ewentualnie przyprawy do smaku, np cynamon.

Przygotowanie:

  1. Dynię pokrójcie w drobną kosteczkę i przełóżcie do słoja.
  2. Całość zalejcie alkoholem, tak aby kostki dyni były zakryte.
  3. Słój szczelnie zamknijcie i odstawcie w chłodne miejsce na 2 tygodnie.
  4. Co jakiś czas dobrze przemieszajcie zawartość słoja, potrząsając lub obracając nim.
  5. Powstały nalew filtrujcie.
  6. W celu posłodzenia nalewki przygotujcie syrop z wody i cukru.
  7. Ostygnięty syrop połączcie z nalewką i dokładnie zamieszajcie.
  8. Przelejcie miksturę do butelek i odstawcie w chłodne i ciemne miejsce na około 4 miesiące.

Kto nie powinien pić dyniówki? 

Nalewki z dyni nie powinny pić dzieci oraz osoby, które z różnych względów nie mogą spożywać alkoholu. Pamiętajcie, aby pić ją z umiarem - nie więcej niż 25 g nalewki na dobę.

Źródło: gotujmy.pl

dynia zimowa
Pixabay
Newsy
Wszystko, co należy wiedzieć o zimowych odmianach dyni. Mało kto o tym wiedział
Koniec jesieni nie oznacza, że pora zrezygnować z dyni. Wciąż możecie kupić ją w warzywniakach, tylko teraz występuje ona częściej w odmianach zimowych.

Dynia zimowa nie jest tak popularna, jak klasyczna dynia, ale warto kupić ją w lokalnym warzywniaku. Czym się różnią dynie zimowe od jesiennych dyni? Przede wszystkim tym, że owoce te zazwyczaj potrzebują więcej czasu na to, żeby dojrzeć w porównaniu do ich letnich odpowiedników. Warto również dodać, że zimowe odmiany dyni nie psują się tak szybko, jak tradycyjne, pomarańczowe dynie i mogą być przechowywane nawet przez kilka miesięcy, pod warunkiem, że trzymamy je w chłodnym i suchym miejscu. Jak rozpoznać dynię zimową? Dynia zimowa cechuje się rozmaitymi kształtami i kolorami. Do wyboru mamy owalną dynię makaronową, butelkowatą dynię piżmową czy ciemnozieloną dynię szparagową. Każda z nich nieco różni się smakiem i zawartością składników odżywczych. Zimowe odmiany dyni mają zwykle twardą skórkę i twarde nasiona. Jeśli skórka jest trochę miękka, nie nadaje się już do zbioru. Twarda skorupa tego owocu jest znakiem rozpoznawczym, że jest on gotowy do zerwania z winorośli. Korzyści zdrowotne zimowej dyni Zimowe dynie mają mnóstwo walorów zdrowotnych. Przedstawiamy tylko niektóre z nich! dynia zimowa zawiera więcej składników odżywczych niż dynia letnia ten bogaty w skrobię owoc o wysokiej zawartości węglowodanów, może być doskonałym źródłem beta-karotenu (ludzki organizm przekształca beta-karoten w witaminę A, która jest niezbędna dla utrzymania silnego układu odpornościowego i zdrowego wzroku) dynia zimowa zawiera dużą ilość witaminy C, która jest potrzebna do wzmocnienia naszego układu odpornościowego dynia zimowa zawiera sporo błonnika, dzięki czemu po jej zjedzeniu czujemy sytość dynia zimowa jest również pełna potasu, który może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi Jak...

Paluszki z dyni, pieczona dynia, dynia
WWWiola/gotujmy.pl
Przepisy
Obłędnie pyszna dynia w plastrach! Domownicy oniemieją z zachwytu!
Sposobów na pieczoną dynię jest co niemiara. Aromatyczny, lekko słodki smak i zapach poczujemy i w dyni upieczonej całości, i w formie frytek, czy też w pokrojonej w kostkę. My proponujemy przepis na dynię w plastrach. Wystarczy dodać tylko trochę oliwy, trochę przypraw do smaku i do piekarnika!

Brzmi to niezwykle łatwo, prawda? Aby jednak nasze dyniowe plasterki wyszły tak jak trzeba, warto wziąć sobie do serca parę wskazówek.  Przede wszystkim należy poświęcić nieco czasu na dokładne oczyszczenie dyni z nasion i włókien. O to jaką dynię powinno się wybrać do pieczenia w kawałkach nie powinniśmy się martwić - do takiej obróbki termicznej pasuje każdy jej rodzaj! Na tym tle wyróżnia się jedynie dynia Hokkaido, którą po upieczeniu można jeść ze skórką.  Ważne jest także to, abyśmy nie przepiekli naszej dyni. Wystarczy jej zaledwie 20-30 min w piekarniku, by nabrała "rumieńców",  miękkości i aromatu w piekarniku. Czas pieczenia zależy oczywiście od stanu naszego warzywa. Im grubiej pokrojone, tym dłużej powinno spoczywać na blasze. Więcej czasu w piekarniku będą potrzebowały także odmiany o gęstszej strukturze miąższu. Temperaturę należy nastawić na około 180 stopni Celsjusza - tę z kolei musimy dostosować do parametrów naszego urządzenia.  Dynia wybrana, piekarnik przygotowany, czas zatem na pieczenie. A zatem - do dzieła! Poniżej przedstawiamy na pieczoną dynię z aromatycznymi przyprawami. Nie bójcie się jednak eksperymentów i swobodnie mieszajcie dodatki! Składniki: dynia 1 szt.  papryka ostra 1 łyżeczka  gałka muszkatołowa 1 łyżeczka  słodka papryka 1 łyżeczka  oliwa z oliwek 3 łyżki stołowe  sól 1/2 łyżeczki  pieprz 1/2 łyżeczki  kmin rzymski (kumin) 1/2 łyżeczki  Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W tym czasie myjemy, suszymy i przekrajamy dynię na pół i usuwany włóknisty miąższ i pestki. Kroimy ją na plastry o grubości około 2 cm....

Domowa Nutella
Adobe Stock
Przepisy
Pyszna i mega zdrowa domowa Nutella. Dodaj sekretny składnik, a twoje dzieci ją pokochają!
Dobrze wszystkim znana Nutella to przysmak nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Istnieje jednak sposób na wzbogacenie jej o cenne składniki. Wystarczy, że do domowej roboty kremu czekoladowego dodasz… dynię!

Jesień to idealny czas na dyniowe kombinacje w kuchni. Okazuje się bowiem, że z tego wszechstronnego warzywa zrobisz nie tylko rozgrzewającą zupę, pyszny sernik, czy aromatyczne kotlety. Dynia idealnie sprawdzi się również jako składnik zdrowej domowej Nutelli! Przepis na domową Nutelle Będziesz potrzebować: 1 kg dyni 300 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego ½ puszki mleka skondensowanego słodzonego 300 g mlecznej czekolady (możesz również dodać gorzką czekoladę lub białą, jeśli lubisz) 100 g kakao Podane proporcje starczą na ok. 8 półlitrowych słoików. Przygotowanie Dynię obierz, a następnie usuń z niej pestki. Tak przygotowane warzywo pokrój na kawałki w dowolny sposób. Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Środkową blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na nim pokrojoną dynię (jeśli wolisz możesz użyć dowolnego naczynia żaroodpornego, ale nie jest to konieczne). Dynię piecz przez ok. 15 – 20 minut, aż do miękkości. Po upływie tego czasu wyciągnij dynię z piekarnika i pozwól jej chwilę odpocząć. Wystudzone warzywo przełóż do blendera i zmiksuj na gładkie puree (zrób to bardzo dokładnie, tak aby nie powstały żadne nieestetyczne grudki). Tak przygotowane puree przełóż do małego garnka i zasyp cukrem i cukrem waniliowym. Całość gotuj na średnim ogniu przez ok. 20 minut (w tym czasie cukier musi się całkowicie rozpuścić). Po upływie 20 minut do powstałej masy dodaj mleko skondensowane oraz kakao. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez następne ok. 15 minut. Ulubioną czekoladę, najlepiej mleczną, ale może być też gorzka lub biała, połam na kawałki i dodaj do reszty składników. Masę gotuj jeszcze przez kilka minut, nie zapominając o mieszaniu. Kiedy Nutella...

syrop z cytryny
Gotujmy.pl
Newsy
Rozgrzewająca cytryna ze słoiczka do herbaty. Wspaniale smakuje i wzmacnia odporność zimą
Okres jesienno-zimowy to prawdziwe wyzwanie dla naszej odporności! Trzeba ją cały czas wzmacniać, by nie zachorować. Wypróbujcie przepis na syrop z cytryny, dzięki któremu zachowacie zdrowie przez całą zimę.

Zima za pasem, a to oznacza większą podatność na infekcje! Podczas zimowych miesięcy nasz układ odpornościowy jest wystawiony na próbę. Niskie temperatury, zimny wiatr i poranne ostre przymrozki to prawdziwy sprawdzian dla naszego organizmu! Dodajmy do tego osłabienie spowodowane zmęczeniem i infekcja gotowa. Szczególnie, jeśli dużo podróżujemy komunikacją miejską lub mamy małe dzieci, które jak wiadomo najczęściej zarażają się różnymi chorobami w przedszkolu i przynoszą je do domu. Zwłaszcza teraz, gdy trwa pandemia koronawirusa i bardzo wiele osób choruje, tak ważne jest zadbanie o swoją odporność! Część osób wspomaga się w tym czasie różnymi lekami. Szczególnie pomocna jest witamina C, tran i cynk. Warto stosować te suplementy regularnie, nie tylko wtedy, gdy jesteśmy chorzy! Nic jednak nie zastąpi domowych mikstur, które są najlepsze na przeziębienia i wzmocnienie odporności. Zawierają one najwięcej witamin i składników odpowiedzialnych za wspomaganie organizmu w walce z infekcją. Często ratujemy się domowymi miksturami, które zawierają m.in. czosnek, cebulę, miód i cytrynę, a czasem także imbir i cynamon. Może nie są zbyt smaczne, ale za to potrafią naprawdę szybko postawić na nogi! Rozgrzewają i zawierają bardzo dużo witaminy C, niezbędnej podczas choroby. Przepis na syrop z cytryny Dobrze wiemy, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Dlatego aby nie być zmuszonym pić wywarów z czosnku i cebuli, warto dbać o swoją odporność cały czas. Profilaktyka to podstawa! Przygotujcie domowy syrop z cytryn, którym możecie doprawiać herbatę – wzmocni odporność i do tego jest bardzo smaczny! Składniki 10 cytryn Ok. 20 goździków 2 laski cynamonu 1 szklanka cukru Przygotowanie Umyj cytryny i następnie sparz je we wrzątku....