Nalewka z derenia to nie tylko dodatek do ciast, to również lekarstwo. Na co pomaga?
Pixabay
Newsy

Nalewka z derenia to nie tylko dodatek do ciast, ale też lekarstwo. Pomoże szczególnie jesienią

Zbliża się sezon grypowy. To ostatni dzwonek, by zadbać o swoją odporność. Dlaczego warto pić nalewkę z derenia?

Niestety wraz z nadejściem pierwszych chłodów właśnie rozpoczął się sezon przeziębień i grypy. To ostatni dzwonek, aby zadbać o swoją odporność, by cieszyć się zdrowiem jesienną i zimową porą. Przygotujcie prostą i smaczną nalewkę z derenia, zwaną również dereniówką. Mikstura świetnie podniesie waszą odporność, a jeśli zachorujecie, z pewnością pomoże wam lżej znieść chorobę. W czym sekret derenia i co to za roślina?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie są właściwości derenia?

Dereń to gatunek rośliny z rodziny dereniowatych. Przypomina w smaku wiśnie – jest słodko-kwaskowaty. Nalewka z tego owocu jest wykorzystywana jako dodatek do ciast a nawet lekarstwo. Dereń nie ma w środku miąższu, jest więc pozbawiony soczystości. Nie oznacza to jednak, że nie jest smaczny. Gdy będziecie go zrywać, wybierajcie jak najciemniejsze okazy, ponieważ są one najsłodsze. To właśnie one najlepiej nadają się na przygotowanie nalewek czy słodkich przetworów.

Dereń posiada liczne właściwości zdrowotne. Jest wykorzystywany w łagodzeniu bólu głowy, zmęczenia, gorączki i biegunki. Stosuje się go również w celu zwiększenia siły, pobudzenia apetytu oraz jako tonik. Niektórzy ludzie nakładają dereń bezpośrednio na skórę na czyraki i rany. Jest on również wykorzystywany w leczeniu anemii i dolegliwości żołądkowych.

Dereń zawiera liczne pierwiastki mineralne - żelazo, wapń, potas, magnez, cynk, fosfor, miedź i mangan a także takie substancje jak beta-karoten, kwasy organiczne (jabłkowy i chinowy), pektyny, garbniki oraz cukry. Owoce derenia to także bogactwo witaminy C, P i A oraz zawierają flawonoidy, które mają silne działanie antyoksydacyjne.

Zobacz także
Działa przeciwgorączkowo i świetnie podnosi odporność. Jak zrobić nalewkę z agrestu?

Nalewka z agrestu działa przeciwgorączkowo i podnosi odporność. A jak smakuje! Jak ją zrobić?

Będzie najlepsza na grypę żołądkową, o ile pamiętaliście o 1 rzeczy

Ta mikstura będzie najlepsza na grypę żołądkową, o ile pamiętaliście o 1 rzeczy

Nalewka z derenia - przepis

Składniki:

  • 1 kg dojrzałego derenia
  • 0,5 l spirytusu 96%
  • 0,5 l wódki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki wody źródlanej

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone i umyte owoce derenia ponakłuwać.
  2. Wsypać je do słoja i zalać spirytusem i wódką.
  3. Słoik zakręcić i odstawić w chłodne miejsce na 6 miesięcy.
  4. Po upływie tego czasu odsączyć owoce.
  5. Z cukru i wody zrobić syrop i dobrze ostudzić.
  6. Wymieszać alkohol z syropem, rozlać do butelek i odstawić na co najmniej 3 miesiące. 

Źródło: medonet.pl, gotujmy.pl

domowy syrop przepis
Adobe Stock
Newsy
Syrop z tego owocu obniża ciśnienie i działa przeciwrakowo. Podpowiadamy, jak go przyrządzić
Syrop z owoców głogu to niesamowicie zdrowa mikstura. Jej regularne spożywanie z pewnością pozytywnie wpłynie na twój układ odpornościowy. Warto więc po nią sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Głóg to roślina stara jak świat. Jej cechą charakterystyczną są kolczaste gałęzie, ale również ciemnozielone liście, różowe lub białe kwiaty oraz ciemnoczerwone owoce zawierające pestkę. Krzewy głogu są bardzo wysokie. Potrafią sięgnąć nawet sześciu metrów! Niesamowite właściwości głogu Głóg jest ceniony przede wszystkim za swoje niesamowite właściwości zdrowotne. Te kryją się nie tylko w jego kwiatach, ale również w owocach. Ich spożywanie sprawi, że twoja skóra, ale również układ pokarmowy, nerwowy oraz odpornościowy będą w bardzo dobrej kondycji. Wszystko dzięki zawartym w nich witaminom A, B, C oraz PP. Okazuje się również, że głóg ze względu na swoje bogate właściwości, jest powszechnie wykorzystywany nie tylko w preparatach obniżających ciśnienie, ale również poprawiających odporność oraz uspokajających. Eksperci zdradzają także, że regularne spożywanie głogu może zminimalizować ryzyko zachorowania na raka, miażdżycę oraz serce. Najlepszym sposobem na dostarczanie głogu do organizmu jest przyrządzenie z niego przepysznego, domowego przetworu, bądź syropu. W ten sposób zawsze będziesz go mieć pod ręką. Przepis na syrop z owoców głogu Będziesz potrzebować 1 kilogram owoców głogu 2 litry wody 500 gramów cukru Sok z połowy cytryny Przygotowanie Od owoców odetnij ogonki, a następnie umyj pod bieżącą wodą. Tak przygotowany głóg umieść w garnku, a następnie zalej wodą i podgrzej (nie dopuść do zagotowania). Garnek odstaw do ostygnięcia na ok. 8 godzin. Po upływie tego czasu rozgnieć owoce i w ten sposób oddziel je od pestek.  Tak przygotowane owoce umieść ponownie w garnku. Całość zasyp cukrem, zalej sokiem z cytryny i zagotuj co jakiś czas...

sok z bzu
Gotujmy.pl
Newsy
Ten sok skutecznie powstrzymuje rozwój groźnych wirusów. Pijcie go regularnie
Szukacie czegoś na wzmocnienie odporności? Pijcie ten naturalny sok domowej roboty, a szybko poczujecie jak wracają wam siły!

W trakcie pandemii koronawirusa szczególnie martwimy się o swoją odporność. A przecież grypa, przeziębienie i inne infekcje nie zniknęły – nimi też możemy się zarazić! Dlatego w tym czasie warto zadbać o swoje zdrowie. Sprawdźcie, jak zrobić naturalny sok, który doskonale wzmacnia odporność i chroni przed sezonowymi infekcjami! Od wieków używany w medycynie Czarny bez to roślina o niesamowitych właściwościach. Owoce tego dziko rosnącego krzewu od wieków są stosowane w medycynie jako remedium na różne choroby. Egipcjanie robili z niego okłady na poparzoną skórę, a w Europie syrop z bzu miał pobudzić laktację u karmiących matek. Dziś czarny bez jest składnikiem wielu leków i suplementów, a także kosmetyków. Sok z bzu na przeziębienie Czarny, dziki bez wykazuje się doskonałym działaniem w przypadku przeziębienia i spadku odporności. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe – udowodniono, że może hamować rozwój bakterii odpowiedzialnej za infekcje górnych dróg oddechowych. Dlatego jeśli czujecie, że łapie was przeziębienie, to przygotujcie domowy sok z czarnego bzu! Składniki: Pół kilo owoców czarnego bzu 1 l wody 1 łyżki sproszkowanego imbiru 1 łyżeczki cynamonu 1 goździk 3 łyżki miodu Przygotowanie: Owoce dokładnie umyjcie i odsączcie z nadmiaru wody. Przełóżcie do garnka owoce bzu, dodajcie imbir, cynamon i goździk. Zalejcie wodą. Zagotujcie i gotujcie na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Po tym czasie zdejmijcie garnek z kuchenki i odstawcie, aż ostygnie. Lekko ciepły sok przelejcie przez sitko. Do soku dodajcie miód wedle uznania, zależnie od tego jak słodki ma być. Pamiętajcie o tym, by nie dodawać miodu do soku, gdy będzie gorący! Wtedy miód traci swoje...

Syrop z bzu
kloruś/gotujmy.pl
Newsy
To jeden z najskuteczniejszych środków na przeziębienie. Podajemy przepis na syrop
Sezon na grypę i przeziębienie w pełni. Zamiast wydawać krocie na preparaty z apteki, zaufajmy naturze. Wybierzmy syrop z czarnego bzu.

Bakterie, wirusy i wszelkiego rodzaju niechciane drobnoustroje „uwielbiają” późną jesień. To czas, kiedy za oknem szaro i ciemno, a temperatura waha się nieco powyżej zera. To doskonałe warunki dla rozwoju mikrobów. W ten oto właśnie sposób między nami zaczynają szaleć wirusy grypy i innych infekcji. Nie musimy już nawet wspominać o tym, jak jesienna aura wpłynęła na rozwój pandemii koronawirusa. Informacje o tym znamy już przecież na pamięć. Naturalnie zdrowy sposób Są jednak domowe sposoby, by wzmacniać swój organizm, budować swoją odporność i po prostu dbać o swoje ciało w naturalny sposób. Po co wydawać majątek na witaminowe preparaty, a później lekarstwa, jeżeli mamy lepszy wybór? Tym wyborem są naturalne środki na przeziębienie i grypę. Takie jak choćby syrop z owoców bzu. Tego rodzaju receptury cieszyły się uznaniem naszych babć i dziadków. Szkoda, że wyparły je nieco wyroby koncernów farmaceutycznych. Czas, by wrócić do korzeni. Jak syrop z bzu wpływa na nasz organizm? Działa przeciwzapalne Działa bakteriobójczo Działa odtruwająco (picie syropu pozwala na usunięcie toksyn z organizmu) A nawet przeciwbólowo Nie, to nie cuda, to efekty picia syropu z czarnego bzu. Poniżej przedstawimy wam przepis na syrop z jego owoców. Pamiętajmy jednak, by pić to naturalne lekarstwo już w momencie zaobserwowania pierwszych objawów choroby. W przeciwnym wypadku może być za późno na osiągnięcie oczekiwanych efektów. Składniki: 1 kg owoców bzu czarnego pozbawionych łodyg 0,5 l wody 50 dag cukru Przygotowanie: Dokładnie myjemy owoce – usuwamy i te niedojrzałe i te przejrzałe. Owoce zalewamy wodą i zagotowujemy....

Likier owocowy
Gotujmy.pl
Przepisy
Prosty przepis na pyszny likier „Cztery Na Cztery”. Umili chłodne wieczory. Uwielbiamy go
Likier na alkoholu posiada cenne w okresie jesienno-zimowym właściwości rozgrzewające. Możemy pić go w kieliszkach lub dolewać wprost do ulubionej herbaty.

Trudno wyobrazić sobie człowieka, który nie docenia smaku domowych likierów. Pokrewnym trunkiem tego wysokoprocentowego napoju alkoholowego o słodkim smaku owocowym, korzennym lub korzenno-ziołowym jest równie popularna nalewka.  Moc likieru zależy od rodzaju alkoholu, z jakim połączymy resztę składników. Może być to aż ponad 40%. Najbardziej znane likiery kryją się pod nazwami: Advocaat, Amaretto, Baileys, Becherovka, Blue Curaçao, Campari, Jägermeister, Kahlúa, czy Malibu. Wszystkie wymienione stanowią bazę powszechnie znanych drinków. Barman, który pyta was, na co macie ochotę, najprawdopodobniej chce pomóc w wyborze likieru jako podstawy do waszego drinka. Likiery można sporządzać również w domu. Jesteśmy pewni, że dacie radę! Banalnie prosty przepis Sekret likieru „Cztery Na Cztery” tkwi w proporcjach. Potrzebujemy jedynie czterech składników. Każdego z nich dokładnie po szklance. Możemy do niego użyć różnych owoców, w tym sezonowych. Do alkoholu doskonale pasują czerwone porzeczki, maliny i wiśnie.  Składniki, które przydadzą się do domowego likieru: 4 szklanki cukru 4 szklanki owoców 4 szklanki wody 4 szklanki wódki Genialny w swojej prostocie Cukier zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą. Dodajemy umyte i wysuszone owoce. Otrzymany płyn wlewamy do szklanego słoika. Trzy litry to optymalna pojemność. Całość przykrywamy przykrywką i umieszczamy w ciemnym miejscu.  Cierpliwość popłaca. Do pierwszego skosztowania likieru najlepiej poczekać 10 dni. Jeśli macie więcej czasu i samozaparcia, mogą być to także 2 tygodnie.  Gotowy likier odcedzamy przez gazę lub sitko. Rozlewamy do szklanych butelek, szczelnie zamykamy. Likier na...