Niestety wraz z nadejściem pierwszych chłodów właśnie rozpoczął się sezon przeziębień i grypy. To ostatni dzwonek, aby zadbać o swoją odporność, by cieszyć się zdrowiem jesienną i zimową porą. Przygotujcie prostą i smaczną nalewkę z derenia, zwaną również dereniówką. Mikstura świetnie podniesie waszą odporność, a jeśli zachorujecie, z pewnością pomoże wam lżej znieść chorobę. W czym sekret derenia i co to za roślina?

Jakie są właściwości derenia?

Dereń to gatunek rośliny z rodziny dereniowatych. Przypomina w smaku wiśnie – jest słodko-kwaskowaty. Nalewka z tego owocu jest wykorzystywana jako dodatek do ciast a nawet lekarstwo. Dereń nie ma w środku miąższu, jest więc pozbawiony soczystości. Nie oznacza to jednak, że nie jest smaczny. Gdy będziecie go zrywać, wybierajcie jak najciemniejsze okazy, ponieważ są one najsłodsze. To właśnie one najlepiej nadają się na przygotowanie nalewek czy słodkich przetworów.

Dereń posiada liczne właściwości zdrowotne. Jest wykorzystywany w łagodzeniu bólu głowy, zmęczenia, gorączki i biegunki. Stosuje się go również w celu zwiększenia siły, pobudzenia apetytu oraz jako tonik. Niektórzy ludzie nakładają dereń bezpośrednio na skórę na czyraki i rany. Jest on również wykorzystywany w leczeniu anemii i dolegliwości żołądkowych.

Dereń zawiera liczne pierwiastki mineralne - żelazo, wapń, potas, magnez, cynk, fosfor, miedź i mangan a także takie substancje jak beta-karoten, kwasy organiczne (jabłkowy i chinowy), pektyny, garbniki oraz cukry. Owoce derenia to także bogactwo witaminy C, P i A oraz zawierają flawonoidy, które mają silne działanie antyoksydacyjne.

Zobacz także:

Nalewka z derenia - przepis

Składniki:

  • 1 kg dojrzałego derenia
  • 0,5 l spirytusu 96%
  • 0,5 l wódki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki wody źródlanej

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone i umyte owoce derenia ponakłuwać.
  2. Wsypać je do słoja i zalać spirytusem i wódką.
  3. Słoik zakręcić i odstawić w chłodne miejsce na 6 miesięcy.
  4. Po upływie tego czasu odsączyć owoce.
  5. Z cukru i wody zrobić syrop i dobrze ostudzić.
  6. Wymieszać alkohol z syropem, rozlać do butelek i odstawić na co najmniej 3 miesiące. 

Źródło: medonet.pl, gotujmy.pl