Jeśli kochacie naleśniki, zróbcie je ze szparagami. Usmażcie ich więcej, bo są tak dobre, że zjecie wszystkie od razu. Przed pójściem do sklepu przeczytajcie nasz poradnik, by dowiedzieć się, jak kupić najlepsze szparagi.  Ważne jest także, by odpowiednio przechowywać szparagi - podwiędnięte lub zasuszone nie będą dobrze smakować.

Przepis na naleśniki ze szparagami

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • woda mineralna lub zwykła woda
  • olej do smażenia
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 2 garście świeżego szpinaku 
  • ½ szklanki kaszy jęczmiennej
  • 5 pieczarek
  • 8 pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
  • Świeża bazylia 
  • 2 cebule
  • kawałek sera lazur
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie: 2 ząbki czosnku 

Sposób przygotowania:

  1. Do miski dodajcie mąkę, sól, mleko i jajka. Składniki wymieszajcie mikserem lub blenderem. 
  2. Do ciasta dodajcie także posiekaną pietruszkę i wodę gazowaną. Całość zmiksujcie lub zblendujcie na jednolitą masę.
  3. Ciasto odłóżcie na 10 minut, by odpoczęło.  
  4. Po danym czasie usmażcie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni np. naleśnikowej z dodatkiem oleju.
  5. Cebulę razem z pieczarkami pokrójcie na plastry i usmażcie na oleju. Warzywa doprawcie solą oraz pieprzem. 
  6. Kaszę jęczmienną ugotujcie według instrukcji na opakowaniu z 1 łyżką oliwy. 
  7. Szpinak umyjcie i na innej patelni usmażcie razem z cebulką.  Doprawcie solą oraz pieprzem, a także czosnkiem jeśli lubicie.
  8. Szparagi ugotujcie w osolonej wodzie na pół twardo. 
  9. Na talerz wyłóżcie naleśniki, na nie nałóżcie kaszę z pieczarkami, na to szpinak i szparagi. 
  10. Każdego naleśnika dokładnie zwińcie. Na wierzch naleśników nałóżcie pomidorki koktajlowe, które wcześniej przesmażcie przez minutę na patelni. 
  11. Tak przygotowane naleśniki posypcie serem lazur i bazylią. Smacznego! 

Jak gotować szparagi?

Jeśli przy gotowaniu szparagów, warzywa te wychodzą wam za twarde lub za miękkie, oznacza to, że coś robicie źle. Spokojnie, zaraz to naprawimy! Gotowanie szparagów opiera się na kilku prostych zasadach. Zawsze gotujcie szparagi w pozycji pionowej w wysokim garnku. Główki szparagów miękną bardzo szybko, dlatego nie powinno się ich gotować bezpośrednio w wodzie. Muszą przy gotowaniu wystawać ponad wrzątek. Pamiętajcie, by do wody dodać trochę cukru, łyżeczkę soli oraz masła. Tak ugotowane szparagi będą miękkie, chrupkie i sprężyste. Możecie też szparagi upiec, np. tak jak w tym przepisie na pieczone szparagi z jajkiem sadzonym.

Dlaczego warto jeść szparagi?

Szparagi to smaczne i zdrowe warzywa. Sezon na nie trwa bardzo krótko. Maj i czerwiec to najlepsza pora, by na targach lub w warzywniakach kupować świeże szparagi. Warzywa te zawierają wiele składników odżywczych i witamin, m.in. A, B6, C, E oraz beta-karoten. Szparagi są lekkostrawne i niskokaloryczne, a co najważniejsze można z nich przyrządzić wiele pysznych dań, nie tylko naleśniki, ale też na przykładpieczone szparagi z jajkiem sadzonym czy jajecznicę z szynką i szparagami.

Źródło przepisu: gotujmy.pl 

Zobacz także:

Czytaj także: