Chyba nie ma osoby, która nie lubi gołąbków. Niestety, ich przyrządzenie jest czaso- i pracochłonne, a czasem wręcz irytujące, gdy kapusta nie chce zmięknąć albo rwie się. Dlatego polecamy wam poniższy przepis użytkowniczki Kulinarna Chwila, który nie wymaga specjalnej obróbki kapusty.
Przepis na naleśniki z farszem a’la gołąbki
Składniki na ciasto naleśnikowe
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody gazowanej
- 1 jajko
- Sól
- Szczypta cukru
Składniki na farsz
- 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/3 główki kapusty włoskiej lub młodej kapusty
- 200g przecieru pomidorowego
- Sól
- 1 łyżka majeranku
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- Olej do smażenia
Dodatkowo
- 7 łyżek pikantnego ketchupu lub przecieru pomidorowego
- 150g żółtego sera
Przygotowanie
- W dużej misce połączcie dokładnie składniki tak, aby nie powstały grudki: mąkę z cukrem, jajkiem i wodą gazowaną. Dodajcie mleko i szczyptę soli oraz cukru.
- Na rozgrzanej patelni usmażcie naleśniki.
- Marchewkę i pietruszkę umyjcie, obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę obierzcie z łupin i posiekajcie w drobną kostkę.
- Młodą lub włoską kapustę drobno posiekajcie.
- W misce połączcie mięso mielone razem z cebulą, jajkiem oraz marchewką i pietruszką. Doprawcie solą, ostrą papryką i majerankiem. Całość wyróbcie na jednolitą masę.
- Na dużej patelni podsmażcie mięso na rozgrzanym tłuszczu.
- Pod koniec dodajcie kapustę wraz z przecierem pomidorowym.
- Każdy naleśnik nafaszerujcie podsmażonym mięsem z kapustą i zawińcie w rulony lub koperty.
- Na dnie żaroodpornego naczynia ułóżcie gotowe naleśniki. Wierzch polejcie ketchupem lub przecierem pomidorowym. Posypcie grubo serem startym na tarce o dużych oczkach.
- Naczynie wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Pieczcie do czasu, aż ser się roztopi.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: