Naleśniki z farszem a’la gołąbki. Szybki i pyszny przepis
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy

Naleśniki z farszem a’la gołąbki. Szybki i pyszny przepis

Pyszny przepis na pyszne naleśniki z gołąbkowym farszem. Robi się je znacznie szybciej niż klasyczne gołąbki.

Chyba nie ma osoby, która nie lubi gołąbków. Niestety, ich przyrządzenie jest czaso- i pracochłonne, a czasem wręcz irytujące, gdy kapusta nie chce zmięknąć albo rwie się. Dlatego polecamy wam poniższy przepis użytkowniczki Kulinarna Chwila, który nie wymaga specjalnej obróbki kapusty.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na naleśniki z farszem a’la gołąbki

Składniki na ciasto naleśnikowe

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • 1 jajko
  • Sól
  • Szczypta cukru

Składniki na farsz

  • 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/3 główki kapusty włoskiej lub młodej kapusty
  • 200g przecieru pomidorowego
  • Sól
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • Olej do smażenia

Dodatkowo

  • 7 łyżek pikantnego ketchupu lub przecieru pomidorowego
  • 150g żółtego sera
Zobacz także
Przepis na gołąbki inaczej. Gołąbki mięsno-jajeczne z ryżem

Przepis na gołąbki inaczej. Gołąbki mięsno-jajeczne z ryżem

 Przepis na gołąbki inaczej. Gołąbki z kaszą jęczmienną, papryką i burakiem

Przepis na gołąbki inaczej. Gołąbki z kaszą jęczmienną, papryką i burakiem

Przygotowanie

  1. W dużej misce połączcie dokładnie składniki tak, aby nie powstały grudki: mąkę z cukrem, jajkiem i wodą gazowaną. Dodajcie mleko i szczyptę soli oraz cukru.
  2. Na rozgrzanej patelni usmażcie naleśniki.
  3. Marchewkę i pietruszkę umyjcie, obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
  4. Cebulę obierzcie z łupin i posiekajcie w drobną kostkę.
  5. Młodą lub włoską kapustę drobno posiekajcie.
  6. W misce połączcie mięso mielone razem z cebulą, jajkiem oraz marchewką i pietruszką. Doprawcie solą, ostrą papryką i majerankiem. Całość wyróbcie na jednolitą masę.
  7. Na dużej patelni podsmażcie mięso na rozgrzanym tłuszczu.
  8. Pod koniec dodajcie kapustę wraz z przecierem pomidorowym.
  9. Każdy naleśnik nafaszerujcie podsmażonym mięsem z kapustą i zawińcie w rulony lub koperty.
  10. Na dnie żaroodpornego naczynia ułóżcie gotowe naleśniki. Wierzch polejcie ketchupem lub przecierem pomidorowym. Posypcie grubo serem startym na tarce o dużych oczkach.
  11. Naczynie wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  12. Pieczcie do czasu, aż ser się roztopi.
  13. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także:

golabki twarda kapusta
BozenaMatuszczyk / gotujmy.pl
Newsy
Kapusta na gołąbki nie mięknie? Wszystko przez łatwy do przeoczenia błąd. Większość o tym zapomina
Kapusta w waszych gołąbkach ciągle wychodzi za twarda? Wszystkiemu winien może być ten często popełniany błąd.

Uwielbiacie gołąbki? Któż by nie przepadał za tym daniem! Pyszne, delikatne mięso z ryżem zawinięte w miękki liść kapusty, a to wszystko w smakowitym sosie pomidorowym. Po prostu palce lizać! Gołąbki sprawdzają się zawsze. Nadają się doskonale na wiele okazji i bez problemu można je zrobić też w wersji wegetariańskiej, jeśli macie w rodzinie jaroszy. Zamiast mięsa wystarczy po prostu dodać do środka grzyby oraz warzywa. Z sosem też można łatwo eksperymentować i zrobić na przykład sos pieczarkowy albo mięsny. Dla każdego coś dobrego! Dlaczego kapusta na gołąbki nie chce zmięknąć? Zdarzyło się wam kiedyś, że gołąbki wyszły zbyt twarde przez kapustę, która nie chciała zmięknąć mimo długiego gotowania? Znamy ten ból! To dość częsty błąd, któremu można łatwo zapobiec. Wszystko przez niewłaściwe przygotowanie kapusty. Bardzo ważne jest, by już na początku wyciąć cały głąb, czyli twardy trzon. Ta część nawet po długim gotowaniu nie zmięknie. Jeżeli nie wytniecie dokładnie całego głąba i jego fragmenty zostaną na liściach kapusty, w które zawiniecie farsz, to niestety gołąbki wyjdą twarde. Przepis na gołąbki z miękką kapustą Jak widać to danie wymaga sporo uwagi i cierpliwości, ale nie jest wcale bardzo skomplikowane w przygotowaniu. Do tego jego smak całkowicie rekompensuje trud włożony w całą pracę! Do przygotowania klasycznych gołąbków będą wam potrzebne poniższe składniki: 1 kg mięsa mielonego 2 torebki ryżu 2 cebule 1 kapusta biała 2 litry warzywnego bulionu 600 g przecieru pomidorowego Oregano Papryka słodka mielona Papryka ostra mielona Sól Pieprz Przygotowanie: Ugotujcie dwie torebki ryżu i zostawcie do ostudzenia. Gdy będą już chłodne, wymieszajcie je w misce z mięsem. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i dodajcie do mięsa z ryżem....

Najsmaczniejsze gołąbki Magdy Gessler
Gotujmy.pl/choineczka04
Newsy
Niesamowicie pyszne gołąbki z przepisu Magdy Gessler. Do farszu dodaje 1 kg tego warzywa
W sosie pomidorowym czy pieczarkowym? Pieczone czy duszone na wolnym ogniu? Co dom, to inny przepis. Jedno jest pewne, gołąbki kochają wszyscy! Magda Gessler proponuje nową wariację odnośnie tej potrawy, która z pewnością wielu zaskoczy.

Gołąbki to tradycyjna polska potrawa. W klasycznej wersji występuje z farszem z mięsa wieprzowego oraz z ryżu, najczęściej w sosie pomidorowym. Ważnym składnikiem dania jest także cebulka podsmażana na smalcu. Tłuszcz sprawi, że nabierze ona wyjątkowego aromatu, który udzieli się również gołąbkom.  Przepis na gołąbki z ziemniakami Magdy Gessler Magda Gessler wychodzi naprzeciw tradycji i proponuje swoją wersję przepisu na wybitne gołąbki! Skład farszu może nieco zaskakiwać, a nawet dziwić, gdyż znana restauratorka zdecydowała się zastąpić mięso ziemniakami. Propozycja jest dość nietypowa w porównaniu do tradycyjnego przepisu, ale uwierzcie: żaden mięsożerca nie będzie w stanie się oprzeć! Składniki: 1 główka białej kapusty 6-8 średnich ziemniaków (ok. 1 kg) 2 cebule 1 jajko ½ szklanki kwaśnej śmietany ½ szklanki soku z kiszonej kapusty ½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego majeranek sól pieprz smalec Wykonanie:  Z kapusty usuńcie głąb i zewnętrzne liście. W dużym garnku zagotujcie wodę, a gdy będzie wrzała, włóżcie do niej główkę. Gotujcie przez około 10 minut na niewielkim ogniu. Po określonym czasie wyjmijcie kapustę z garnka i delikatnie oddzielcie liście. Z każdego z nich odetnijcie zgrubiałe części. Ziemniaki obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce. W międzyczasie rozgrzejcie na patelni łyżkę smalcu. Cebulę pokrójcie w małą kostkę i wrzućcie na rozgrzaną patelnię. Smażcie do zeszklenia. W dużej misce wymieszajcie ziemniaki z cebulą oraz jajkiem. Całość doprawcie do smaku solą, pieprzem i majerankiem. W rozdzielonych liściach kapusty, układajcie porcje farszu. Całość zwijajcie jak krokiety. Na dnie dużego garnka ułóżcie kilka pozostałych liści kapusty,...

Gołąbki z brukselki. W sosie pomidorowym, ale bez nadziewania
Adobe Stock
Newsy
Gołąbki z brukselki. W sosie pomidorowym, ale bez nadziewania
Gołąbki inaczej mogą być podane z brukselką zamiast kapusty. Nie musicie ich nadziewać ani zwijać!

Tradycyjne gołąbki przygotowuje się z mięsa mielonego, ryżu, kapusty oraz sosu pomidorowego. Wymagają one jednak odrobiny wysiłku - nie każda pani domu może mieć na nie czas każdego dnia.  Proponujemy więc alternatywną wersję tego kultowego dania, które można przygotować z brukselką zamiast kapusty! Sprawi to, że obiad będzie błyskawiczny do ugotowania, a nie straci ani odrobiny walorów smakowych. Gołąbki z brukselki nie muszą być nadziewane ani zawijane , a to właśnie ta czynność zajmuje najwięcej czasu podczas przygotowania dania. Przepis na gołąbki z brukselki To wyjątkowy pomysł na obiad, który zaskoczy waszych gości i domowników – przygotujecie je zaledwie w 20-25 minut! Składniki:  80 g ryżu (brązowego lub parboiled) 200 g przecieru pomidorowego 200 g brukselek 150 g zmielonego mięsa z kurczaka Pół cebuli Łyżeczka oliwy Pół szklanki bulionu Pół szklanki wody Sól Pieprz Tymianek Przygotowanie: Cebulę pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oliwy i zeszklijcie cebulę. Do cebuli dodajcie zmielone mięso drobiowe, a następnie doprawcie solą i pieprzem. Podsmażajcie przez kilka minut. Dodajcie przekrojone na pół brukselki, suchy, nieugotowany ryż i zalejcie wszystko płynami: przecierem pomidorowym, bulionem i wodą. Doprawcie tymiankiem.  Całość duście tak długo, aż ryż zmięknie. W przypadku białego ryżu wystarczy ok. 15 minut, jednak zmiękczenie brązowego może zająć nieco dłużej. Stale mieszajcie, aby nic się nie przypaliło. Możecie dodać odrobinę wody w trakcie gotowania.  Kiedy ryż już dojdzie, danie może być podawane. Smacznego! Brukselka – właściwości odżywcze Brukselka doskonale wpływa na pracę serca i niweluje ryzyko...

Przepis na kotlety mielone w sosie pomidorowym
Adobe Stock
Newsy
Kotlety mielone w zaskakującym wydaniu. Smaczna odskocznia od tych tradycyjnych
Kotlety mielone to klasyk, który przynajmniej raz w tygodniu jada się w każdym polskim domu. Jeśli chcecie, by tym razem smak mięsa zaskoczył waszą rodzinę, spróbujcie je zaserwować w towarzystwie… sosu pomidorowego.

Choć kotlety mielone zazwyczaj jada się bez żadnego sosu, dla tego na bazie przecieru pomidorowego powinniście zrobić wyjątek. Nie tylko niesamowicie podnosi walory smakowe mięsa, ale również idealnie się z nim komponuje. Ta subtelna kulinarna wariacja z pewnością pozytywnie zaskoczy waszą rodzinę. Spodziewajcie się próśb o dokładkę. Przepis na kotlety mielone w sosie pomidorowym Receptura jest tak prosta, że nawet początkujący kucharze będą w stanie perfekcyjnie ją odwzorować. Do przyrządzenia samego sosu potrzebujecie tylko 5 podstawowych składników. Z pewnością macie je w swojej kuchni. Będziecie potrzebować: 500 gramów mięsa mielonego 700 ml domowego bulionu 3 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżki mąki pszennej 1 ząbka czosnku 2 cebul 1 jajka Bułki tartej Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, suszonej bazylii Przygotowanie: Cebulę obierzcie z łupin, a następnie posiekajcie bardzo drobniutko (możecie użyć do tego maleksera, jeśli macie) i zeszklijcie na oleju. Mięso mielone przełóżcie do dużej miski, dodajcie do niego jajko, połowę podsmażonej cebulki, sól, pieprz oraz ok. 2 łyżek bułki tartej. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Z tak powstałej masy, zacznijcie formować średniej wielkości kotlety. Obtoczcie je w bułce tartej i umieśćcie na bardzo dobrze rozgrzanym oleju. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia.  Tak przygotowane kotlety wyłóżcie na ręcznik papierowy i odciśnijcie z nadmiaru tłuszczu. Do pozostałej na patelni cebulki dodajcie starty na tarce ząbek czosnku. Całość podsmażcie, a następnie podsypcie mąką. W czystym garnku podgrzejcie bulion i zmieszajcie go z przecierem pomidorowym. Tak przygotowany dodajcie do zasmażki, doprawcie solą, pieprzem oraz bazylią. Sos podduście przez chwilę pod...