Chyba nie ma osoby, która nie lubi gołąbków. Niestety, ich przyrządzenie jest czaso- i pracochłonne, a czasem wręcz irytujące, gdy kapusta nie chce zmięknąć albo rwie się. Dlatego polecamy wam poniższy przepis użytkowniczki Kulinarna Chwila, który nie wymaga specjalnej obróbki kapusty.

Przepis na naleśniki z farszem a’la gołąbki

Składniki na ciasto naleśnikowe

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • 1 jajko
  • Sól
  • Szczypta cukru

Składniki na farsz

  • 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/3 główki kapusty włoskiej lub młodej kapusty
  • 200g przecieru pomidorowego
  • Sól
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • Olej do smażenia

Dodatkowo

  • 7 łyżek pikantnego ketchupu lub przecieru pomidorowego
  • 150g żółtego sera

Przygotowanie

  1. W dużej misce połączcie dokładnie składniki tak, aby nie powstały grudki: mąkę z cukrem, jajkiem i wodą gazowaną. Dodajcie mleko i szczyptę soli oraz cukru.
  2. Na rozgrzanej patelni usmażcie naleśniki.
  3. Marchewkę i pietruszkę umyjcie, obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
  4. Cebulę obierzcie z łupin i posiekajcie w drobną kostkę.
  5. Młodą lub włoską kapustę drobno posiekajcie.
  6. W misce połączcie mięso mielone razem z cebulą, jajkiem oraz marchewką i pietruszką. Doprawcie solą, ostrą papryką i majerankiem. Całość wyróbcie na jednolitą masę.
  7. Na dużej patelni podsmażcie mięso na rozgrzanym tłuszczu.
  8. Pod koniec dodajcie kapustę wraz z przecierem pomidorowym.
  9. Każdy naleśnik nafaszerujcie podsmażonym mięsem z kapustą i zawińcie w rulony lub koperty.
  10. Na dnie żaroodpornego naczynia ułóżcie gotowe naleśniki. Wierzch polejcie ketchupem lub przecierem pomidorowym. Posypcie grubo serem startym na tarce o dużych oczkach.
  11. Naczynie wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  12. Pieczcie do czasu, aż ser się roztopi.
  13. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: