Weekendowy poranek kojarzy się głównie z błogim lenistwem, aromatyczną kawą i pysznym jedzeniem. Sobota czy niedziela to dni, kiedy nikt nie musi się śpieszyć. Można przygotować oraz zjeść ulubione śniadanie, na które zazwyczaj nie ma czasu w ciągu tygodnia. Wówczas można zaszaleć z przyrządzaniem dań. Popularną potrawą w tym czasie są naleśniki. Dzięki zastosowaniu jednego patentu, przygotujecie je w kilka chwil, jednocześnie nie robiąc wielkiego bałaganu w kuchni. 

Naleśniki wytrawne i na słodko

Ciasto na naleśniki jest bardzo uniwersalne. Poprzez to można nadziać je różnymi farszami. Wszystko zależy oczywiście od posiłku, na jaki mają zostać podane. Najczęściej jednak są serwowane na śniadanie, gdyż idealnie komponują się ze słodkimi dodatkami.

Oczywiście tutaj jest pełna dowolność. Do najpopularniejszych składników do nadziania naleśników należą, takie jak: biały ser na słodko, dżemy, konfitury, kremy orzechowe, czekolada, świeżymi owocami, pieczarki z żółtym serem czy jajko sadzone na bekonie. W tej kwestii można ulec fantazji, jednak najlepsze są te bez żadnych dodatków, jeszcze ciepłe, prosto z patelni. Wówczas wystarczy tylko szklanka mleka.

Szybkie naleśniki bez bałaganu w kuchni

Przygotowanie naleśników wymaga użycia blendera, miksera bądź trzepaczki. Wtedy nie robi się tylko hałas, ale i bałagan, gdyż zazwyczaj wszystkie składniki leżą dookoła miski na blacie. Czasami też chce się przyrządzić romantyczne śniadanie do łóżka dla drugiej połówki, jednak odgłos chodzącego sprzętu może nieraz zniszczyć niespodziankę. W tych sytuacjach warto jest poratować się... zwykłą butelką plastikową po wodzie. Unikniecie nie tylko rozsypanej mąki czy rozlanego mleka, ale nie będziecie też hałasować. To szybki sposób na przygotowanie naleśników bez brudzenia dodatkowych naczyń!

Zobacz także:

Przepis na szybkie naleśniki z butelki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka

Dodatkowo:

  • butelka plastikowa po wodzie mineralnej 
  • lejek

Przygotowanie: 

  1. Przygotujcie butelkę plastikową. Umyjcie ją dokładnie i oczyśćcie.
  2. Za pomocą lejka do środka butelki dodajcie wszystkie składniki, jednak pamiętajcie, aby pierwsze w kolejce były produkty suche.
  3. Butelkę dobrze zakręćcie nakrętką, a następnie energicznie nią potrząśćcie, by składniki znajdujące się wewnątrz dokładnie się wymieszały.
  4. Prosto z butelki możecie przelewać masę naleśnikową na dobrze rozgrzaną patelnię.
  5. Gdy spód ciasta się zetnie i delikatnie zarumieni, możecie przerzucić naleśnik na drugą stronę. 
  6. Usmażone naleśniki podawajcie w ulubionymi dodatkami.

Smacznego!