naleśniki z butelki
Pixabay
Newsy

Naleśniki z butelki to prawdziwy hit sieci. Będą pyszne i przy okazji unikniecie bałaganu w kuchni

Naleśniki w każdej postaci to idealny pomysł na śniadanie bądź kolację. Ich przygotowanie może być jednak nieco czasochłonne. Dzięki temu trikowi przyrządzicie je w kilka chwil i bez zbędnego bałaganu w kuchni. Jak to możliwe? Czytajcie dalej!

Weekendowy poranek kojarzy się głównie z błogim lenistwem, aromatyczną kawą i pysznym jedzeniem. Sobota czy niedziela to dni, kiedy nikt nie musi się śpieszyć. Można przygotować oraz zjeść ulubione śniadanie, na które zazwyczaj nie ma czasu w ciągu tygodnia. Wówczas można zaszaleć z przyrządzaniem dań. Popularną potrawą w tym czasie są naleśniki. Dzięki zastosowaniu jednego patentu, przygotujecie je w kilka chwil, jednocześnie nie robiąc wielkiego bałaganu w kuchni. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Naleśniki wytrawne i na słodko

Ciasto na naleśniki jest bardzo uniwersalne. Poprzez to można nadziać je różnymi farszami. Wszystko zależy oczywiście od posiłku, na jaki mają zostać podane. Najczęściej jednak są serwowane na śniadanie, gdyż idealnie komponują się ze słodkimi dodatkami.

Oczywiście tutaj jest pełna dowolność. Do najpopularniejszych składników do nadziania naleśników należą, takie jak: biały ser na słodko, dżemy, konfitury, kremy orzechowe, czekolada, świeżymi owocami, pieczarki z żółtym serem czy jajko sadzone na bekonie. W tej kwestii można ulec fantazji, jednak najlepsze są te bez żadnych dodatków, jeszcze ciepłe, prosto z patelni. Wówczas wystarczy tylko szklanka mleka.

Szybkie naleśniki bez bałaganu w kuchni

Przygotowanie naleśników wymaga użycia blendera, miksera bądź trzepaczki. Wtedy nie robi się tylko hałas, ale i bałagan, gdyż zazwyczaj wszystkie składniki leżą dookoła miski na blacie. Czasami też chce się przyrządzić romantyczne śniadanie do łóżka dla drugiej połówki, jednak odgłos chodzącego sprzętu może nieraz zniszczyć niespodziankę. W tych sytuacjach warto jest poratować się... zwykłą butelką plastikową po wodzie. Unikniecie nie tylko rozsypanej mąki czy rozlanego mleka, ale nie będziecie też hałasować. To szybki sposób na przygotowanie naleśników bez brudzenia dodatkowych naczyń!

Zobacz także
kotlety mielone z cukinią

Genialny trik na pulchne kotlety mielone. Dodajcie do mięsa kilka łyżek 1 składnika, a zyskają nowego charakteru

W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak

W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak

Przepis na szybkie naleśniki z butelki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka

Dodatkowo:

  • butelka plastikowa po wodzie mineralnej 
  • lejek

Przygotowanie: 

  1. Przygotujcie butelkę plastikową. Umyjcie ją dokładnie i oczyśćcie.
  2. Za pomocą lejka do środka butelki dodajcie wszystkie składniki, jednak pamiętajcie, aby pierwsze w kolejce były produkty suche.
  3. Butelkę dobrze zakręćcie nakrętką, a następnie energicznie nią potrząśćcie, by składniki znajdujące się wewnątrz dokładnie się wymieszały.
  4. Prosto z butelki możecie przelewać masę naleśnikową na dobrze rozgrzaną patelnię.
  5. Gdy spód ciasta się zetnie i delikatnie zarumieni, możecie przerzucić naleśnik na drugą stronę. 
  6. Usmażone naleśniki podawajcie w ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
 

naleśniki
Adobe Stock
Newsy
Przepis na naleśniki z kaszy manny bez mąki. Wyjdą tak puszyste, że nie uwierzycie
Chyba nie ma osoby, która nie przepadałaby za naleśnikami. Są idealne na każdą porę dnia, zarówno z dodatkami jak i solo. Przygotowane z dodatkiem kaszy manny dosłownie zachwycą waszych bliskich i na dłużej zagoszczą w waszym menu.

Myśląc o udanym, weekendowym poranku to zazwyczaj na myśl nasuwa się coś dobrego do zjedzenia, na co nie ma czasu w tygodniowym rytmie. Wówczas można nieco poeksperymentować w kuchni i przygotować coś wyjątkowego. Wiele osób nie wyobraża sobie sobotniego bądź niedzielnego śniadania bez tradycyjnych naleśników podanych z ulubionym dżemem. To po prostu definicja dobrze rozpoczętego dnia! Naleśniki w różnych wariantach Ciasto na naleśniki jest tak uniwersalne, że można je przygotować na wiele sposobów. Można je podać zarówno na słono, jak i na słodko, choć ta druga opcja najczęściej sprawdza się na śniadania. Najtrudniejszą czynnością jest przygotowanie samej masy, a smażenie to już czysta przyjemność. Gotowe naleśniki można podać z ulubionymi dodatkami, takimi jak słodki twarożek, dżem, krem czekoladowy, masło orzechowe czy świeże owoce. Jest tyle wersji do wyboru, że każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Naleśniki z kaszy manny bez mąki Tradycyjne naleśniki są przygotowywane z mąką, jednak te z kaszą manną są jeszcze lepsze! Dzięki niej usmażone naleśniki są niezwykle puszyste, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Są doskonałym pomysłem na leniwe śniadanie. Idealnie komponują się z dżemem truskawkowym. Przepis na naleśniki z kaszy manny Składniki: ¾ szklanki kaszy manny błyskawicznej 1 szklanka mleka 1 jajko 2 łyżki oleju 2 łyżeczki syropu z agawy szczypta soli odrobina ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Kaszę przesypcie do większego naczynia i zalejcie ją zimnym, nieprzygotowanym mlekiem. Całość dokładnie wymieszajcie, aby nie było grudek. Miskę ze składnikami odstawcie na pół godziny. Po upływie danego czasu do składników dodajcie rozbite jajko, olej, syrop z agawy, szczyptę soli oraz...

W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak
Adobe Stock
Newsy
W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak
Okazuje się, że to w jakiej kolejności dodacie poszczególne składniki do ciasta naleśnikowego ma duży wpływ na ich smak i konsystencję. Sprawdźcie, jak należy robić to poprawnie.

Naleśniki to jedno z najprostszych i najszybszych dań, jakie można zrobić, gdy najdzie nas ochota na coś do zjedzenia. Niemal każdy ma w swojej kuchni składniki potrzebne do zrobienia tego dania. Można je podawać ze słodkimi dodatkami, takimi jak biały ser, podprażonymi jabłkami z cynamonem, dżemem, kremem czekoladowo-orzechowym, polane słodką śmietanką, z bita śmietaną i owocami. Ale naleśniki doskonale smakują również w wytrawnej wersji, chociażby ze szpinakiem, sosem pieczarkowym czy w wersji meksykańskiej z podsmażonym mięsem i fasolą. W jakiej kolejności dodawać składniki do naleśników? Wiele osób po prostu dodaje wszystkie składniki jednocześnie do miski, a następnie wszystko ze sobą miksuje. To błąd, który może sprawić, że mąka się zbryli, a ciasto nie będzie miało jednolitej, gładkiej konsystencji. W efekcie uzyskacie naleśniki z grudkami, mało puszyste i po prostu niesmaczne. Najpierw w misce połączcie wszystkie mokre składniki, czyli jajka z mlekiem oraz z wodą (wodą gazową lub piwem). Dopiero w następnym kroku możecie dodać mąkę, najlepiej przesiewając ją przez sitko. To sprawi, że ciasto będzie bardziej napowietrzone, a przez to lżejsze. Do ciasta możecie dodać również olej – to wyeliminuje potrzebę smażenia naleśników na tłuszczu. Przepis na delikatne naleśniki Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 3/4-1 szklanka wody, wody gazowanej albo piwa 2 jajka 1 szklanka mleka 2 łyżeczki cukru pudru, jeśli robicie naleśniki na słodko szczypta soli Przygotowanie: Do dużej miski wlejcie mleko oraz wodę. Wbijcie całe jajko. Połączcie dokładnie składniki. Do masy przesiejcie mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Całość zmiksujcie albo wymieszajcie za pomocą trzepaczki. Smażcie na rozgrzanym tłuszczu na patelni....

naleśniki
Flickr
Newsy
Wiemy dlaczego wasze ciasto na naleśniki znów było bez smaku. Wciąż zapominacie o jednym kluczowym składniku
Z dżemem, kremem czekoladowo-orzechowym, słodkim twarożkiem czy solo - naleśniki smakują w każdym wydaniu. Jednak kluczową rolę odgrywa ciasto. Sprawdźcie jak przygotować idealną masę!

Nie ma chyba osoby, która by nie lubiła naleśników, a szczególnymi ich fanami są najmłodsi. Wyjątkowość zawdzięczają swojej uniwersalności. Wystarczy dobrać ulubione dodatki i posiłek gotowy.  Przygotowanie naleśników Naleśniki to jedna z prostszych potraw przygotowywana z mąki i jajek. Do ich przyrządzenia potrzeba jeszcze jedynie jeszcze odrobiny mleka, tłuszczu i opcjonalnie wody, najlepiej gazowanej. Masło bądź olej, zależy czego używacie, warto jest dodać do środka ciasta podczas miksowania. Dzięki temu zabiegowi nie będziecie musieli smarować powierzchni patelni przed każdym wylaniem ciasta. Dodatek wody gazowanej dodatkowo spulchni ciasto, poprzez co naleśniki po usmażeniu będą delikatniejsze. Ważna jest również patelnia. Nie może być byle jaka. Najlepsza będzie ta z cieńszym dnem. Dzięki temu smażenie naleśników będzie nie tylko szybsze, ale także umożliwi nie przypalanie kolejnych placków. Dodatki do naleśników Ciasto na naleśniki jest tak uniwersalne, że można je wykorzystać na wiele sposób. Naleśniki można podać na wytrawnie, jak i na słodko. Nadzienie zależy tylko i wyłącznie od wyobraźni. Do najpopularniejszych farszy należą: kapusta z grzybami, pieczarki z żółtym serem, twarożek na słodko, dżem czy krem czekoladowo- orzechowy. Jednak idealnie przyrządzone ciasto, a następnie usmażone najsmaczniejsze jest solo! Sekretny składnik udanego ciasta Przygotowując ciasto na naleśniki wiele osób zapomina o niewielkim, aczkolwiek kluczowym składniku. Dzięki niemu smak samego ciasta jest lepszy i bardziej podkreślony. Podczas przyrządzania nie wolno zapominać o soli! Ona podkręca walory naleśników. Bez niej samo ciasto będzie bez smaku, a w konsekwencji także i już wysmażone naleśniki. Następnym razem pamiętajcie więc o tym dodatku. Przepis...

Czy ciasto na naleśniki powinno odpocząć przed smażeniem
Flickr
Newsy
Czy naleśniki można smażyć od razu czy ciasto powinno trochę odpocząć? Odpowiedź zaskakuje
Naleśniki kochają i mali, i duzi. Delikatne ciasto naleśnikowe nie jest trudne do wykonania. Ale czy powinno trochę postać przed smażeniem?

Smażenie naleśników uwielbiają wszyscy. To nie tylko zapowiedź pysznego posiłku z ulubionymi dodatkami na słodko lub słono, ale też cała masa dobrej zabawy. Z pewnością próbowaliście już niemal cyrkowych sztuczek i kugli z podrzucaniem naleśników, które w powietrzu robią kilka salt, zanim wylądują na właściwej stronie. Zanim jednak przejdziecie do smażenia, kluczowe jest przygotowanie odpowiedniego ciasta. A tutaj pojawiają się już pewne rozbieżności i dylematy. Czy powinno się odstawiać ciasto naleśnikowe do wypoczęcia? Między innymi takim dylematem jest to, jakiej konsystencji powinno być ciasto na naleśniki. Nasza odpowiedź? To zależy. Jedni wolą naleśniki cieniutkie jak papier i usmażone na minimalnej ilości oleju. Drudzy wolą konkretne, lekko grube naleśnikowe ciasto. I to właśnie z grubością i gęstością ciasta związane jest odpoczywanie ciasta po jego przygotowaniu za pomocą miksera czy trzepaczki. Kiedy odstawicie ciasto na ok. pół godziny lub godzinę po zmiksowaniu składników, w cieście zacznie pracować gluten zawarty w mące pszennej. Dzięki temu ciasto delikatnie zgęstnieje, co przypadnie do gustu zwolennikom grubszych naleśników. A więc, czy powinno się pozwalać odpocząć ciastu naleśnikowemu? Decyzja należy do was. Jeżeli bardzo wam się spieszy, możecie zagęścić ciasto poprzez dosypanie do niego odrobiny mąki. W ten sposób obędzie się bez „odpoczynku”. Zdecydowanie ważniejsze jest dodawanie do ciasta na naleśniki oleju, który zapobiegnie przypalaniu. Jak poprawić smak naleśników? Jeśli chodzi o smak ciasta naleśnikowego, kluczowa jest sól. Bez niej ciasto na naleśniki będzie sprawiało wrażenie pustego, bez wyrazu. Teraz przechodzimy już do naleśnikowego finiszu. A więc pozostaje kwestia tego, z czym można je...