dlaczego naleśniki się łamią i są suche
Adobe Stock
Newsy

Naleśniki wyszły suche i się łamią? 1 błąd sprawia, że niektórym wychodzą raczej andruty albo wafle

Z dżemem, z marmoladą, z serem – naleśniki są pyszne z różnymi dodatkami. Pod warunkiem, że zostaną odpowiednie usmażone.

Trochę mąki, trochę wody, mleka, jajko i odrobina oleju. Do tego szczypta soli i cukru – naleśniki to potrawa prosta w przygotowaniu. Kochają je dzieci, kochają je dorośli. Często naleśniki są także pierwszym daniem, których uczą się mali uczniowie i małe uczennice kulinarnej sztuki.

Jak to więc możliwe, że po wielu latach smażenia naleśników, wielu wciąż ma problemy, by za każdym razem wychodziły tak jak powinny?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego naleśniki wychodzą suche i się łamią?

Jest kilka przyczyn takiego stanu rzeczy. Dzisiaj skupimy się na tym, by wyeliminować jeden z najczęstszych błędów – smażenie zbyt suchych i łamiących się naleśników. Przyczyn suchości i łamliwości naleśników, w pierwszej kolejności należy upatrywać w konsystencji ciasta.

Powinno ono przypominać nieco śmietanę. Rzadsze ciasto to prosta droga do otrzymania raczej andrutów czy wafli, a nie naleśników. Naleśniki po usmażeniu powinno się składować jeden na drugim – dzięki temu będą oddawały sobie wzajemnie wilgoć i będą przyjemnie miękkie w sam raz przy smarowaniu ich dżemem.

Ciasto na naleśniki nie powinno być zbyt rzadkie – to już wiadomo. Ponadto, nie zapomnijcie wlać do niego odrobiny oleju. Nie przesadzajcie z ilością tłuszczu. Jednak bez oleju, naleśniki po pierwsze będą się przypalały i przywierały do patelni, a po drugie będą dość suche.

Zobacz także
W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak

W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak

„Pierwszy mąż jest jak pierwszy naleśnik”. Oliwia ze „Ślubu od pierwszego…” rozkwita po rozwodzie

„Pierwszy mąż jest jak pierwszy naleśnik”? Oliwia ze „Ślubu od pierwszego…” rozkwita po rozwodzie

Jak powinno się smażyć naleśniki?

Jak smażyć naleśniki, by ich zanadto nie wysuszyć? Kluczem będzie ustawienie dość dużego ognia na waszym palniku. Kiedy już wlejecie trochę ciasta na patelnię, wprawnym ruchem dobrze rozprowadźcie ciasto po patelni.

Jaką patelnię wybrać do smażenia naleśników? Najłatwiej naleśniki smaży się na cienkiej patelni zaprojektowanej specjalnie do tego dania. Wydaje się jednak, że najlepsze, nieco grubsze i mniej wysuszone naleśniki wyjdą wam na tradycyjnej, żeliwnej patelni.

Czy powinno przewracać się naleśniki kilka razy?

Kolejna sprawa to przewracanie naleśnika z jednej na drugą stronę. Podrzucanie placków w powietrzu wygląda efektownie, ale nie jest konieczne. Lepiej nie przewracać naleśnika w nieskończoność z jednej na drugą stronę. Takie podejście może poskutkować wysuszeniem ciasta.

Samo smażenie nie powinno być zbyt długim procesem. Przy sporym ogniu wystarczy kilka chwil, by naleśnik „złapał” kolor z obu stron i się nie wysuszył. I to by było na tyle. Stosując opisane przez nas wskazówki, naleśniki powinny wyjść jak należy. Dla przypomnienia podamy wam je w formie krótkiej listy.

A więc jeszcze raz, w punktach, wyliczymy dla was najważniejsze zasady smażenia dobrych, sprężystych naleśników:

  1. Ciasto powinno mieć lekko gęstą konsystencję.
  2. Do ciasta należy wlać nieco oleju.
  3. W razie potrzeby, podczas smażenia na patelnię  powinno się podlewać odrobinę tłuszczu.
  4. Podczas smażenia nie powinno przewracać się naleśników bez potrzeby.
  5. Smażenie nie powinno trwać zbyt długo.
  6. Smażenie powinno odbywać się na dość dużym ogniu.
dlaczego nalesniki sie rozpadaja
AdobeStock
Newsy
Naleśniki się rwą? Wiemy, co robicie źle. Popełniacie 1 błąd
Naleśniki rozpadają się na patelni? Unikajcie jednego błędu, a zapomnicie o tym problemie.

W teorii naleśniki są bardzo prostą potrawą, ale nie każdemu wychodzą. Na szczęście łatwo można się nauczyć smażenia dobrych naleśników! Dlaczego naleśniki się rozpadają? Jeżeli wasze naleśniki się rozpadają, może się tak dziać z kilku powodów: Patelnia To częsty winowajca. Smażenie na starej patelni sprawia, że ciasto przywiera do spodu i naleśnik się rozpada, dlatego najlepiej smażyć na teflonowej. Inny problem to używanie zbyt głębokiej patelni – polecamy kupić specjalną, bardzo płytką patelnię do naleśników. Zdziwicie się, jak proste stanie się obracanie placków na drugą stronę! Złe proporcje Najczęstszy błąd nowicjuszy . Podawane w przepisie proporcje zwykle są dość orientacyjne. Doświadczona osoba wie, jak powinno wyglądać idealne ciasto na naleśniki i jeśli trzeba, to doda odpowiednią ilość mąki albo wody, żeby ciasto było dobre. Ale mniej doświadczony kucharz może sobie z tym nie poradzić, dlatego warto zawsze usmażyć najpierw „testowego” naleśnika żeby się przekonać, czy konsystencja ciasta jest odpowiednia. Warto zapamiętać tę prostą zasadę – im rzadsze ciasto, tym bardziej będzie się ono rozpadało . Z kolei im więcej dodacie mąki, tym ciasto będzie gęstsze, a naleśniki wyjdą grube. Przepis na idealne naleśniki Z pomocą powyższych rad i stosując się do tego przepisu, zrobicie smaczne naleśniki, które na pewno nie będą się rozpadać! Przygotujcie sobie składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1,5 szklanki wody gazowanej 4 jajka Sól Olej do smażenia Szczypta proszku do pieczenia Opcjonalnie: cynamon Przygotowanie: Do dużej miski wsypcie przesianą mąkę. Wlejcie dwie szklanki mleka, 1,5 szklanki wody gazowanej i wbijcie 4 całe jajka. Wsypcie...

Jak sprawić, by naleśniki rozpływały się w ustach? Wystarczy tylko posmarować je tym zaraz po usmażeniu
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, by naleśniki rozpływały się w ustach? Posmarujcie je tym zaraz po usmażeniu
Marzycie o naleśnikach delikatnych w smaku, a jednocześnie konkretnych w smaku? Mamy dla was jedną prostą radę.

Smażenie naleśników to jedno z najprzyjemniejszych kulinarnych zadań. Misterne wylewanie ciasta na patelnię, potem zręczne podrzucanie, aż w końcu lądowanie na talerzu wygłodniałych domowników. Naleśniki kochają nie tylko dorośli, ale chyba przede wszystkim dzieci. Nie tylko za smak samych placków, ale także i ze względu na moc dodatków. Jakie składniki potrzebne są do smażenia naleśników? Jednak kluczem do przepysznych naleśników i absolutną podstawą powodzenia naleśnikowego święta jest odpowiednio wysmażone ciasto. Jego klasyczne składniki znają nawet dzieci: Mąka Jajka Mleko Woda (najlepiej gazowana) Sól Cukier Olej do smażenia i do ciasta Skoro jesteśmy przy oleju, to z pewnością pamiętacie to, jak naleśniki smażyły wasze babcie. Słuszna porcja oleju w cieście, słuszna porcja oleju na patelni… Do tego kochane babunie oczywiście smażyły swoje naleśniki na starych, żeliwnych patelniach, często wykonanych przez niegdysiejszych specjalistów w tym fachu, czyli Romów. Dziś o prawdziwą, żeliwną cygańską patelnię jest już dość trudno. Większość z was smaży swoje naleśniki na patelniach teflonowych lub specjalnych cieniutkich patelenkach przeznaczonych tylko do naleśników. Jak łatwo poprawić smak naleśników? To wcale jednak nie oznacza, że naleśniki smażone w takich warunkach musza się nie udać i nie smakować. Nie trzeba będzie także podlewać do ciasta hektolitrów oleju rzepakowego. Dzięki jednemu sprytnemu dodatkowi unikniecie tego, a dodatkowo poprawicie ich smak. Chodzi o masło. Jednak bynajmniej nie mówimy o tym, by dodawać rozpuszczone maslo do ciasta na naleśniki. A także nie o tym, by swoje naleśniki smażyć na dużej ilości klarowanego masła, które zwykle może zaszokować swoją...

Co zrobić, żeby naleśniki nie wysychały podczas smażenia? Znamy 1 prosty
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby naleśniki nie wysychały podczas smażenia? Znamy 1 prosty trik
Jak zrobić idealne naleśniki? Co zrobić, żeby naleśniki nie wysychały podczas smażenia? Jak przygotować najlepsze ciasto? Przeczytajcie a wasze naleśniki zawsze wyjdą genialne!

Naleśniki to domowy klasyk, który sprawdza się w każdej sytuacji. To proste danie jest nie tylko smaczne, ale również tanie i proste w przygotowaniu Jak zrobić naleśniki idealne? Na czym je smażyć? Co zrobić, żeby naleśniki nie wysychały podczas smażenia? Poznajcie nasze triki a wasze naleśniki będą smakowały fenomenalnie! Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? Podczas przygotowywania naleśników niezwykle ważne są proporcje. Ciasto naleśnikowe jest niezwykle proste, ale trzeba trzymać się kilku zasad. Ale zacznijmy od składników. Do przygotowania naleśników będziecie potrzebować: 1 pełną szklankę i 2 łyżki mąki pszennej 3 średnie jajka 1 szklankę  mleka 1 szklankę  wody (najlepiej gazowanej) 4 łyżki oleju roślinnego szczyptę soli Wracając do zasad – przed wbiciem jajek do ciasta, wcześniej warto wyjąć je z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Jeżeli zaś chodzi o mleko – to warto je lekko podgrzać, ale nie należy przekraczać temperatury 40 stopni. Wszystkie składniki wsypujemy do miski i dokładnie ze sobą łączymy przy pomocy miksera. Ciasto należy miksować przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej masy (nie powinno w nim być żadnych grudek). Zanim zaczniecie smażyć naleśniki, warto odstawić ciasto na 30 minut, by „odpoczęło” i nabrało idealnej konsystencji. Na czym najlepiej smażyć naleśniki? Ponieważ w cieście na naleśniki znajduje się już olej, nie wymagają one użycia dodatkowej porcji oleju . Przed przystąpieniem do smażenia naleśników, dobrze rozgrzejcie płaską patelnię , ustawiając palnik na średnią moc. Następnie należy wylać na patelnię taką ilość ciasta, by przykryła ona powierzchnię patelni. Niektórzy podnoszą patelnię nad palnik przy każdym nalewaniu...

naleśniki z bananem przepis
AdobeStock
Newsy
Błyskawiczne naleśniki. Potrzebujecie 5 minut, patelnię i 2 składniki z lodówki
Czy da się zrobić naleśniki z dwóch składników? Oczywiście! Przekonajcie się sami i zróbcie je z tego przepisu.

Czy dieta oznacza rezygnację z naleśników na śniadanie? Oczywiście, że nie! Jednak by były one zdrowsze i mniej tuczące, warto poeksperymentować ze składnikami. Na przykład świetnym zamiennikiem mąki w przypadku naleśników będą banany. Doskonale „skleją” ciasto i będą świetnie smakować. A do tego są bardzo zdrowe! Banany to naturalne źródło węglowodanów, które są szybko przyswajane przez organizm i zapewniają zastrzyk energii z samego rana. Z kolei jajka dostarczą wam białko i cenne witaminy zawarte w żółtku. Wypróbujcie przepis na szybkie naleśniki z zaledwie dwóch składników! Przepis na błyskawiczne naleśniki Do tych naleśników nie użyjecie ani grama mąki! Są bardzo dietetyczne, a jednocześnie smaczne i sycące. Będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 2 dojrzałe banany 2 jajka Przygotowanie: Bardzo dojrzałe banany obierzcie ze skórki i rozgniećcie widelcem. Ważne, by banany nie były bardzo świeże – są zbyt twarde i nie będą się kleić. Następnie do miski z bananami wbijcie dwa jajka. Widelcem lub blenderem wymieszajcie jajka z bananami. Jeśli macie ochotę, możecie dodać do masy ulubione przyprawy, na przykład cynamon albo wanilię. Na suchej patelni lub z odrobiną oleju smażcie naleśniki. Jeśli naleśnik będzie się rozpadał, to kolejne porcje smażcie w formie małych placuszków. Porady do smażenia Choć przepis jest bardzo prosty, to ze względu na ograniczoną ilość składników smażenie takich naleśników może być dla niektórych wyzwaniem. By naleśniki się udały, zastosujcie się do poniższych wskazówek: Przewracajcie naleśniki lekko wygiętą łopatką, podobną do tej do ciasta. W trakcie smażenia przykryjcie patelnię...