Nakłuwacie mięso przed grillowaniem? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie
Adobe Stock
Newsy

Nakłuwacie mięso przed grillowaniem? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie

Na grillowym ruszcie najczęściej pojawia się karkówka, szaszłyki czy kiełbasa. Każdy ma swój autorski przepis na te dania. Jednak nie wszyscy wiedzą, że nakłuwanie mięsa jest wielkim błędem.
Aleksandra Żarkiewicz
kwiecień 26, 2021

Powszechnie przyjęło się, że pierwszego grilla po długiej zimie rozpala się właśnie w majówkę. To świetna opcja na celebrowanie długiego weekendu i spotkań z rodziną czy znajomymi. Poza tym właśnie w tym okresie przypadają pierwsze prawdziwie ciepłe dni, kiedy można bezkarnie cieszyć się chwilą na świeżym powietrzu. Wiele osób uważa, że majówka nie może odbyć się bez grillowania.

Zobacz także

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Czy nakłuwać mięso i kiełbasę przed grillowaniem?

Wiele osób, nawet nie zdając sobie z tego sprawy, podczas każdego grillowania popełnia poważny błąd, który wpływa nie tylko smak mięsa, ale i na nasze zdrowie. Podczas przygotowywania dań większość ludzi nakłuwa mięso widelcem lub nacina je nożem. To niesie ze sobą poważne konsekwencje dla zdrowia. Podczas grillowania z mięs wycieka wówczas sok i tłuszcz, który spada na rozżarzone węgle. W tym momencie wytwarza się szkodliwa substancja, która ma działanie rakotwórcze. Spożywanie potraw z grilla w nadmiarze może też skutkować bólami brzucha czy problemami żołądkowymi. Pod żadnym pozorem nie powinno się nacinać mięsa przed położeniem go na grillu. Warto też używać tacek aluminiowych do grillowania mięs, by tłuszcz nie kapał bezpośrednio na węgiel.

Dania z grilla a zdrowie

Eksperci ostrzegają, że potrawy przygotowane na grillu nie należą do najzdrowszych. Poza samym sposobem obróbki mięs, uwagę należy zwrócić też na produkty, jakie lądują na ruszcie. Powinny mieć prosty skład, bez zbędnych dodatków. We wszystkim najlepiej sprawdza się umiar. Jedzenie od czasu do czasu potraw z grilla, nie zaszkodzi, warto jednak zachowywać ostrożność w przygotowywaniu mięs: nie nakłuwać ich, nie smażyć bezpośrednio na ruszcie i nie dolewać podpałki, gdy jedzenie jest już na grillu.

Dania z grilla 

Mimo że różne regiony Polski mają własne zwyczaje kulinarne, w kwestii grilla wszędzie obowiązują takie same zasady. Na ruszcie nie może oczywiście zabraknąć kiełbasy. Poza tym na ogniu przyrządza się również takie pyszności jak:

Jest szeroki wybór dań na grilla, dlatego każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. 

Czytaj także:

Komentarze