Nakłuwacie mięso przed grillowaniem? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie
Adobe Stock
Newsy

Nakłuwacie mięso przed grillowaniem? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie

Na grillowym ruszcie najczęściej pojawia się karkówka, szaszłyki czy kiełbasa. Każdy ma swój autorski przepis na te dania. Jednak nie wszyscy wiedzą, że nakłuwanie mięsa jest wielkim błędem.

Powszechnie przyjęło się, że pierwszego grilla po długiej zimie rozpala się właśnie w majówkę. To świetna opcja na celebrowanie długiego weekendu i spotkań z rodziną czy znajomymi. Poza tym właśnie w tym okresie przypadają pierwsze prawdziwie ciepłe dni, kiedy można bezkarnie cieszyć się chwilą na świeżym powietrzu. Wiele osób uważa, że majówka nie może odbyć się bez grillowania.

Zobacz także
Jak wyczyścić grill? Szybkie triki dla każdego

Jak wyczyścić grill? Szybkie triki dla każdego

Ukryta funkcja aluminiowych tacek do grillowania. Mało kto o tym wie

Ukryta funkcja aluminiowych tacek do grillowania. Mało kto o niej wie

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy nakłuwać mięso i kiełbasę przed grillowaniem?

Wiele osób, nawet nie zdając sobie z tego sprawy, podczas każdego grillowania popełnia poważny błąd, który wpływa nie tylko smak mięsa, ale i na nasze zdrowie. Podczas przygotowywania dań większość ludzi nakłuwa mięso widelcem lub nacina je nożem. To niesie ze sobą poważne konsekwencje dla zdrowia. Podczas grillowania z mięs wycieka wówczas sok i tłuszcz, który spada na rozżarzone węgle. W tym momencie wytwarza się szkodliwa substancja, która ma działanie rakotwórcze. Spożywanie potraw z grilla w nadmiarze może też skutkować bólami brzucha czy problemami żołądkowymi. Pod żadnym pozorem nie powinno się nacinać mięsa przed położeniem go na grillu. Warto też używać tacek aluminiowych do grillowania mięs, by tłuszcz nie kapał bezpośrednio na węgiel.

Dania z grilla a zdrowie

Eksperci ostrzegają, że potrawy przygotowane na grillu nie należą do najzdrowszych. Poza samym sposobem obróbki mięs, uwagę należy zwrócić też na produkty, jakie lądują na ruszcie. Powinny mieć prosty skład, bez zbędnych dodatków. We wszystkim najlepiej sprawdza się umiar. Jedzenie od czasu do czasu potraw z grilla, nie zaszkodzi, warto jednak zachowywać ostrożność w przygotowywaniu mięs: nie nakłuwać ich, nie smażyć bezpośrednio na ruszcie i nie dolewać podpałki, gdy jedzenie jest już na grillu.

Dania z grilla 

Mimo że różne regiony Polski mają własne zwyczaje kulinarne, w kwestii grilla wszędzie obowiązują takie same zasady. Na ruszcie nie może oczywiście zabraknąć kiełbasy. Poza tym na ogniu przyrządza się również takie pyszności jak:

Jest szeroki wybór dań na grilla, dlatego każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. 

Czytaj także:

Ukryta funkcja aluminiowych tacek do grillowania. Mało kto o tym wie
AdobeStock
Newsy
Ukryta funkcja aluminiowych tacek do grillowania. Mało kto o niej wie
Stosujecie tacki aluminiowe na grilla, ponieważ dzięki temu przy grillowaniu jest mniej bałaganu? Dowiedzcie się, do czego tak naprawdę służą tacki do grillowania.

W ostatnich latach dużą popularność zyskały aluminiowe tacki do grillowania. Dzięki nim przygotowywanie mięsa na grillu jest o wiele łatwiejsze i bezpieczniejsze – kawałki jedzenia nie wpadają do rozżarzonego węgla, a grillowanie jest czystsze i prostsze. Ale czy wiedzieliście, że wygoda wcale nie jest główną funkcją aluminiowych tacek na grilla? Sprawdźcie, jakie jest ich pierwotne przeznaczenie! Zastosowanie aluminiowych tacek do grillowania Tacki do grillowania to nie tylko wygoda, ale przede wszystkim bezpieczeństwo. W trakcie grillowania mięsa  wytapia się z niego tłuszcz. Ten, skapując na gorący węgiel, zaczyna wydzielać bardzo trujące opary, które następnie osadzają się na mięsie. Regularne jedzenie takiego mięsa może być rakotwórcze! Zauważcie, że aluminiowe tacki do grillowania wyposażone są w specjalne, podłużne dziurki. Znajdują się pod nimi tuneliki, w których gromadzi się tłuszcz ze smażenia mięsa. Dzięki temu nie trafi on do węgla, a zostanie w tacce. Grillowanie jest wówczas znacznie zdrowsze i bezpieczniejsze. Czy grillowanie jest zdrowe? Dlaczego powinno się stosować tacki aluminiowe do grillowania? W momencie, gdy gorący tłuszcz z mięsa trafia na rozżarzony węgiel lub brykiet, zaczynają się wytwarzać substancje PAH i HCA, które są rakotwórcze. Częste grillowanie i spożywanie potraw, które mają kontakt z tymi substancjami, może prowadzić do rozwoju nowotworu piersi, jelita grubego czy pęcherza moczowego. Jak bezpiecznie grillować? By maksymalnie zmniejszyć ryzyko dostania się kancerogennych substancji do jedzenia, stosujcie się do poniższych zasad podczas każdego grillowania: Starajcie się wybierać chude mięso do grillowania (im mniej tłuszczu, tym lepiej), Jeżeli grillujecie daleko od miejsca zamieszkania, zawsze zabierajcie ze sobą...

Jaka jest najlepsza kiełbasa na grilla? Tej nigdy nie kupujcie
Adobe Stock
Newsy
Jaka jest najlepsza kiełbasa na grilla? Tej nigdy nie kupujcie
Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza rychłe pojawienie się w sklepach różnych artykułów spożywczych na grilla. Ich bogata różnorodność pozwala wybrać satysfakcjonujący produkt. Każdy z nich różni się drobnostkami, ale nie wszystkie z nich są zdrowe. Tej kiełbasy nie kupujcie na grilla.

Majówka oznacza jedno, początek sezonu grillowego. Wiele osób wówczas nie wyobraża sobie nieprzygotowania dania z rusztu. Smak i aromat są nie do podrobienia, to zdecydowanie jeden z symboli rozpoczynającego się lata. Dania z grilla Trzeba przyznać, że wiele dań smakuje pysznie tylko i wyłącznie z grilla. Przygotowane w piekarniku czy na patelni nie są już tak samo dobre. Z tego też powodu, wiele osób czeka na pierwsze grillowanie. Na ruszcie nie może zabraknąć takich rzeczy jak: karkówka w marynacie skrzydełka kaszanka szaszłyki ziemniaczki z masłem i przyprawami czy żeberka .    Bogaty asortyment w sklepach na grilla   Wraz z nadejściem cieplejszych dni, a także przed zbliżającą się majówką, wiele sklepów wprowadza do sprzedaży szereg produktów do grillowania. Są to między innymi jednorazowe grille, podpałki, brykiet, jednorazowe sztućce czy naczynia, a także różnego rodzaju mięsa. Najczęściej w lodówkach są już pakowane kiełbasy specjalnie przeznaczone na ruszt, a także zestawy karkówek, żeberek bądź innych mięsnych dań w marynacie. Wystarczy wówczas takie mięso jedynie umieścić na grillu i upiec. To zdecydowanie ułatwienie dla wielu osób, które nie mają czasu bądź smykałki do przyrządzania takich rzeczy. Takiej kiełbasy nie kupujcie na grilla  Późniejszą wiosną oraz latem, półki sklepowe w lodówkach wręcz uginają się od towaru przeznaczonego na grillowanie. Szeroki asortyment nieraz wprowadza w zagubienie, co utrudnia odpowiedni wybór właściwego produktu. Wszystkie wyroby mięsne wyglądają dobrze, ale nie każdy z nich jest odpowiednim wyborem. Kiełbasy, jakiej zdecydowanie nie należy wybierać, to ta pakowana hermetycznie w folię. Niestety zazwyczaj nie ma...

Grillujecie mięso w ten sposób? Niestety, nie mamy dobrych informacji. Zwiększacie ryzyko raka
Pixabay
Newsy
Grillujecie mięso w ten sposób? Niestety, nie mamy dobrych informacji. Zwiększacie ryzyko raka
Jeszcze nie jest za późno na zmianę! Następnym razem nie popełniajcie tego kardynalnego błędu.

Majówka rozpoczyna sezon grillowy w Polsce. Jeśli jeszcze nie rozpaliliście grilla, pewnie zrobicie to w ciągu kilku najbliższych dni. Sezon grillowy trwa aż do później jesieni. W praktyce każdy z was kilka, a może nawet kilkanaście razy grilluje w lato z rodziną lub ze znajomymi. Niestety większość osób totalnie ignoruje zasady zdrowego grillowania. Jedna prosta czynność może jednak zapobiec wielu negatywnym skutkom spożywania potraw z grilla. Zdrowe grillowanie – czy to możliwe? Część z was pewnie twierdzi, że grillowanie i tak nie jest zdrowe, nie robicie tego często, więc nie warto przejmować się takimi niuansami. To jednak nie do końca prawda. Posiłki z grilla mogą być naprawdę zdrowe, wystarczy tylko przestrzegać kilku prostych zasad . Niestety niewiele osób o tym wie. Przez sezon grillowy miliony Polaków naraża się na naprawdę czynne rakotwórcze substancje. Najbardziej niebezpieczne substancje przy grillowaniu Najbardziej niebezpiecznymi związkami wydzielającymi się podczas grillowania są tak zwane Wielopierścieniowe Węglowodory Aromatyczne (w skrócie WWA). Do tych substancji należy benzopiren, substancja uznana przez naukowców za prawdopodobny czynnik rakotwórczy u ludzi. Benzopiren powstaje naturalnie w trakcie pożarów i wybuchów wulkanów. Oprócz tego powstaje, gdy tłuszcz z grilla kapie na rozżarzone węgielki . Narażanie się na zewnętrzne działanie benzopirenu może skutkować wysypką, podrażnieniem oczu, pieczeniem skóry. Niestety, długotrwałe skutki działania benzopirenu mogą być śmiertelne. Są dowody na to, że może powodować on nowotwory: Skóry Płuc Pęcherza moczowego Błąd, który czyni grilla niezdrowym Możecie w ogromnym stopniu ograniczyć powstawanie rakotwórczego benzopirenu i innych WWA, jeśli...

Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla? Zróbcie test i naciśnijcie ją palcem
Adobe Stock
Newsy
Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla? Zróbcie test i naciśnijcie ją palcem
Majówka coraz bliżej, a to oznacza początek sezonu grillowego. Aby wybrać najlepszą kiełbasę, wystarczy wykonać prosty test.

Wiele osób nie może doczekać się maja, a wraz nim majówki. Jest ona w pewnym znaczeniu rozpoczęciem okresu letniego, a także wyjazdowego. Ludzie zaczynają coraz więcej czasu spędzać na świeżym powietrzu wraz z bliskimi. To świetna okazja to wspólnego grillowania. Dania z grilla Majówka bez grilla to nie majówka. Większość osób nie wyobraża sobie tego okresu bez pyszności z rusztu. Można by rzec, iż pierwsze dni maja są inauguracją sezonu grillowego. Wśród klasycznych dań przygotowanych na grillu, jakie muszą pojawić się na stole to: kiełbasa,  karkówka, skrzydełka w marynacie,  kaszanka, szaszłyki z kurczakiem i warzywami, faszerowane pieczarki, grillowane warzywa, czy pieczone ziemniaki. Takie produkty przygotowane na grillowym ruszcie smakują o niebo lepiej niż z piekarnika. Toteż większość czeka na majówkę głównie z tego powodu.  Jaka kiełbasa jest najlepsza na grilla? Wraz z rozpoczęciem sezonu grillowego w sklepach rozpoczyna się równocześnie wielka sprzedaż wszelkich akcesoriów do grillowania, a także różnego rodzaju mięs. Klasycznym produktem, jakiego nie może zabraknąć na ruszcie, jest kiełbasa. W sklepowych lodówkach jest ogromny wybór tego artykułu spożywczego, dlatego też ostateczny wybór jest nieco utrudniony. Kiełbasy są pakowane, sprzedawane luzem, dłuższe i krótsze, ale jeden prosty test pozwoli podjąć właściwą decyzję. Wystarczy nacisnąć palcem mięso. Jeśli wgłębienie szybko zniknie to oznacza, iż produkt zawiera niewiele wody. To będzie idealny wybór. Im więcej wody, tym gorsza jest kiełbasa. Cechy dobrej kiełbasy na grilla Podczas zakupów warto zwrócić uwagę również na inne aspekty, między innymi takie jak skład danego produktu....