Kożuch na mleku
Flickr/Joel Kramer
Newsy

Największy koszmar dzieciństwa? Kożuch na mleku. Oto niezawodny sposób, żeby nie powstał

Gotowanie mleka nie należy do trudnych zdań kuchennych, jednak nie zawsze wychodzi za pierwszym razem. Przeszkodą może być kożuch, na wspomnienie którego na pewno cierpnie wam skóra.
Aleksandra Jaworska
styczeń 06, 2021

Z nabiału korzystają najmłodsi, ale nie tylko. W dorosłym życiu Polacy sięgają po m.in. mleko bardzo często. Badania pokazują, że lubimy kawę z mlekiem, na jego bazie powstają naleśniki i desery.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Mleko jako znane źródło wapnia

Istnieją osoby, dla których mleko jest niezastąpionym produktem w codziennej diecie. Rezygnują z niego tylko ci, którzy mają nietolerancję laktozy i alergie. Jeśli nie przepadacie za krowim mlekiem, na rynku znajdziecie całe mnóstwo mlecznych napojów roślinnych.

Z mleka rezygnować całkowicie jednak nie warto. Około 60% tłuszczu zawartego w mleku to nasycone kwasy tłuszczowe, potrzebne do sprawnego funkcjonowania organizmu. Białko mleka cechuje się ponadto wysoką wartością biologiczną, ponieważ zawiera wszystkie niezbędnie aminokwasy. 

Laktoza jest praktycznie jedynym węglowodanem znajdującym się w mleku. Poprawia ona wchłanianie wapnia, magnezu i fosforu. Dla osób z jej nietolerancją dostępne jest w sprzedaży wspomniane wcześniej mleko bez laktozy. Takie nie spowoduje u nas żadnych reakcji alergicznych. 

Mleko to także, a może przede wszystkim, źródło wielu składników mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, magnez, cynk, selen, oraz witamin z grupy B, A, D i E. Mleko i produkty mleczne stanowią główne źródło wapnia w diecie Europejczyków. Może być to nawet zapotrzebowanie bliskie 50-70%.

Mleko używane do gotowania

Najlepiej wybierać to tłuste. Właśnie ono nadaje się najbardziej do wypieków. Możecie również lubić mleko z miodem i cynamonem, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Co jeśli podczas gotowania na mleku pojawi się kożuch? Jest jedno rozwiązanie, które na zawsze zażegna tego typu problem.

Jak uniknąć kożucha na mleku?

Jeśli chcecie uniknąć jego powstania, wystarczy dodać w momencie wrzenia do mleka jedną kostkę lodu, a nieprzyjemny skrzep po prostu się nie pojawi. Rada ważna o tyle, że zupy mleczne i śniadania złożone z kaszek to nadal codzienność wielu z nas. 

Niestety, mleko ma jeden ogromnie duży minus, łatwo wywołać kożuch podczas gotowania. Głównym czynnikiem jest nieprzyjemna, śliska, a zarazem lepka faktura, która psuje przyjemność ze spożywania tego płynu. Podczas podgrzewania do wysokiej temperatury białka mleka ścinają się i łączą w jedną zwartą strukturę, która wiąże tłuszcz. Cała masa wypływa na powierzchnie i tworzy kożuch.

Doprowadzenie mleka do wysokiej temperatury zmieni jego smak i konsystencję. Kożuch jest znakiem, że płyn został przegrzany. Pamiętajcie o triku z kostką lodu!

Komentarze
kotlety drobiowe przepis
Gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Newsy Banalnie łatwe w przygotowaniu. Te kotleciki za 5 zł zachwycą każde podniebienie
Kotleciki z piersi kurczaka to niezawodny pomysł na obiad. Mięso w połączeniu z papryką i cebulą, smakuje naprawdę wybornie, a w dodatku kosztuje „grosze”. Nic dziwnego, że mięsożercy tak uwielbiają to danie.
Weronika Kępa
styczeń 06, 2021

Cebula, jajka, mąka pszenna, olej i przyprawy to składniki, które każdy z was z pewnością ma w swojej kuchni. Aby przyrządzić zaproponowane przez nas danie, musicie dokupić jedynie pierś z kurczaka i czerwoną paprykę. Przyrządzone według tego przepisu kotleciki zachwycą każdego.  Przepis na siekane kotleciki drobiowe Będziecie potrzebować 1 pierś z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie Piersi z kurczaka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, odetnijcie błony i ścięgna, a następnie pokrójcie w małą kosteczkę (możecie też je zmielić). Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę. Paprykę umyjcie i również pokrójcie w kosteczkę. Mięso wraz z warzywami umieśćcie w średniej wielkości misce.  Do składników dodajcie jajka, mąkę, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Całość dokładnie wymieszajcie. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oleju, a następnie zacznijcie na niej umieszczać uformowane kotleciki. Mięso smażcie z obu stron, aż do zarumienienia. Gotowe! Źródło: gotujmy

Przeczytaj