Jaki błąd najczęściej popełniają Polacy podczas przyrządzania żurku?
Adobe Stock
Newsy

Największy błąd przy gotowaniu żurku. Magda Gessler twierdzi, że popełnia go większość Polaków

Jeśli chcecie mieć pewność, że żurek wyjdzie idealnie, koniecznie zastosujcie się do rad kulinarnego guru, Magdy Gessler.

Choć zrobienie żurku w teorii wydaje się proste, w rzeczywistości jego przyrządzenie może sprawić wam wiele problemów. Nawet ci, którzy uważają się za ekspertów w tej dziedzinie, popełniają kardynalne błędy. Wytyka je sama Magda Gessler.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaki błąd popełniają Polacy przy gotowaniu żurku?

Okazuje się, że większość Polaków sięga po sklepowy zakwas. To ogromny błąd. Magda Gessler twierdzi, że najlepiej zalać żurek samodzielnie przyrządzoną miksturą. Jeśli jednak nie macie na to czasu, koniecznie sprawdźcie etykietę produktu, który zamierzacie dodać do zupy. To właśnie od niego zależy cały smak żurku

Zwracajmy uwagę na kwas, który dodajemy do żurku. Ma być prawdziwy, z żytniej mąki! I bardzo ważne, nasz żurek będzie pyszniejszy, jeśli nie dodamy do niego śmietany! Tego dnia żurek powinien być chudy, kwaśny, z dużą ilością majeranku i czosnku – stwierdziła w jednym z wywiadów Magda Gessler.

Przepis na zakwas na żurek 

Składniki:

  • Czerstwe pieczywo (mogą być piętki lub inne resztki)
  • Czosnek
  • Olej rzepakowy
  • Woda niegazowana
  • Przyprawy: pieprz, liście laurowe, ziela angielskie, kminek
Zobacz także
Jak podać żurek w chlebie? Przed nalaniem zupy zróbcie 1 trik

Jak podać żurek w chlebie? Przed nalaniem zupy zróbcie 1 trik

Żurek

Żurek wyszedł zbyt kwaśny? Dodajcie 1 rzecz i dobrze zamieszajcie. Będzie idealny

Przygotowanie:

  1. Czerstwe pieczywo podzielcie na mniejsze części i umieśćcie w dużym, wyparzonym słoiku tak, aby wypełniło go do ¾ wysokości.
  2. Ząbki czosnku obierzcie z łupin, a następnie rozgniećcie przy pomocy noża. Możecie również rozkroić całą główkę w poprzek na pół (nie obierając jej). Tak przygotowany czosnek również umieśćcie w słoiku.
  3. Do chleba dodajcie też przyprawy w takiej ilości, która wam osobiście odpowiada (niektórzy lubią więcej pieprzu, niektórzy mniej, to wam ma smakować).
  4. Całość zalejcie wodą, tak by sięgała mniej więcej do połowy słoika oraz 3 cm warstwą oleju rzepakowego, a następnie zakręćcie naczynie. W słoiku powinno zostać około pięciu centymetrów wolnej przestrzeni.
  5. Przez kolejny tydzień musicie codziennie otworzyć zakwas, przemieszać go i po kilku minutach ponownie zamknąć. Jeśli macie taką możliwość każdego dnia dokładajcie chociaż jedną piętkę czerstwego pieczywa, dzięki temu zakwas stanie się łagodniejszy.
  6. Po siedmiu dniach uporczywego mieszania możecie w końcu odpocząć. Odstawcie zakwas do spiżarki lub piwnicy na 2 tygodnie. Po upływie tego czasu będzie gotowy do spożycia.

Smacznego!

Przepis na zakwas chlebowy na żurek
Adobe Stock
Newsy
Przepis na zakwas na żurek z piętki chleba. Z tego sposobu korzystały nasze babcie
Domowy zakwas na żurek to istne niebo w gębie. Do jego przyrządzenia potrzebujecie tylko czerstwego pieczywa, czosnku, oleju, wody i kilku podstawowych przypraw.

Choć zakwas na żurek można kupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym, najlepiej jest przyrządzić go samodzielnie. Będzie nie tylko zdrowszy, ale również smaczniejszy. Uzbrójcie się w cierpliwość - zanim dodacie go do zupy muszą minąć trzy tygodnie. To niemal ostatni dzwonek, by zdążyć na Święta Wielkanocne. Jakiego chleba użyć do zrobienia zakwasu? Do przyrządzenia zakwasu na żurek możecie wykorzystać praktycznie każdy rodzaj pieczywa. Wspaniale sprawdzą się zarówno chleby razowe, jak i pszenne bułeczki. Musicie jednak uważać na produkty pełne konserwantów. Poznacie je po tym, że zamiast schnąć po prostu pleśnieją. Tego typu pieczywo nie nadaje się do przyrządzenia zakwasu. Przepis na zakwas na żurek z piętki chleba Będziecie potrzebować: Czerstwego pieczywa (mogą być piętki lub inne resztki) Czosnku Oleju rzepakowego Wody niegazowanej Przypraw: pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego, kminku Przygotowanie: Czerstwe pieczywo podzielcie na mniejsze części i umieśćcie w dużym, wyparzonym słoiku tak, aby wypełniło go do ¾ wysokości. Ząbki czosnku obierzcie z łupin, a następnie rozgniećcie przy pomocy noża. Jeśli chcecie możecie również rozkroić całą główkę w poprzek na pół (nie obierając jej). Tak przygotowany czosnek również umieśćcie w słoiku. Do chleba dodajcie też przyprawy w takiej ilości, która wam osobiście odpowiada (niektórzy lubią więcej pieprzu, niektórzy mniej, to wam ma smakować). Całość zalejcie wodą, tak by sięgała mniej więcej do połowy słoika oraz 3 cm warstwą oleju rzepakowego, a następnie zakręćcie naczynie. W słoiku powinno zostać około pięciu centymetrów wolnej przestrzeni. Przez kolejny tydzień musicie codziennie otworzyć zakwas, przemieszać go i po kilku...

Żurek na zakwasie
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Super przepis na wielkanocny żurek z tajnym składnikiem. Wyjątkowy smak to jego zasługa
Przepis na żurek idealny istnieje! Zróbcie go w ten sposób, a zachwyci wszystkich!

Nie wyobrażacie sobie Wielkanocy bez żurku, prawda? Jeśli macie sprawdzony przepis na naturalny żur, być może dostaliście go od waszych mam lub babć. Mimo że to bardzo klasyczna zupa, wiele osób dalej nie wie jak zrobić żurek według tradycyjnej receptury, bez korzystania z gotowego zakwasu w butelce albo żurku w proszku. Poznajcie tę metodę, a wasz żur na domowym zakwasie będzie po prostu przepyszny i zawsze udany. Z tego przepisu korzysta też Magda Gessler! Domowy żurek na zakwasie Składniki na zakwas Litr wody 350 g mąki razowej, najlepiej żytniej 3 ząbki czosnku Kilka ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe Słoik na zakwas Przygotowanie zakwasu Wodę zagotujcie. Mąkę wsypcie do słoika. Wrzątkiem zalejcie mąkę i wymieszajcie, aby powstała gładka zawiesina bez grudek. Dodajcie przyprawy – ziele angielskie i liście laurowe. Ziele angielskie możecie rozkruszyć w moździerzu, czosnek pokroić na połówki lub ćwiartki. Przykryjcie mieszaninę gazą, uszczelnijcie je gumką do włosów lub gumką recepturką. Postawcie zakwas w ciepłym miejscu na co najmniej 3-4 dni. Im dłużej będzie odstawiony, tym bardziej wyrazisty smak żurku. Składniki na żurek Ok. 5 grzybów leśnych – mrożonych, świeżych lub suszonych 2 ząbki czosnku Łyżka masła Litr bulionu warzywnego 300 g białej kiełbasy 4 jajka do podania Sól Pieprz Chrzan 250 g śmietanki Przygotowanie tradycyjnego żuru na zakwasie W żurze z tej receptury znajdują się leśne grzyby . To one odpowiadają za przepyszny, głęboki smak zupy i są sekretnym składnikiem w tym przepisie. Jeśli korzystacie z grzybów świeżych, pokrójcie je. Jeśli korzystacie z suszonych, zalejcie je wrzątkiem i odczekajcie do napęcznienia zachowując wodę z moczenia. Jeśli...

żurek najlepszy przepis
gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Żurek zyska cudowny smak, gdy zastosujecie triki Magdy Gessler. Wytknęła często popełniany błąd 
Żurek to jedna z najlepszych polskich zup. Jak przyrządzić to nasze sztandarowe danie bez popełnienia błędu? Radą służy Magda Gessler.

Magda Gessler przez lata radziła restauratorom, podpowiadała jak przyrządzać przeróżne dania, przypominała podstawy i zdradzała triki. Sporo wiedzy o kulinariach dzięki swoim programom posiadaczka bujnych loków przekazała także i nam, telewidzom, fanom jej telewizyjnych programów. Magda nie unika dzielenia się swoją znajomością kulinarnych tajników. Podobnie było w przypadku żurku. Po pierwsze zakwas – Magda radzi, by nasz zakwas do żurku koniecznie był zrobiony z żytniej mąki. Po drugie sporo majeranku i czosnku. Po trzecie kiełbasa – obowiązkowo biała. Gessler podkreśla, że najlepsze żurki to te bez dodatku kwaśnej śmietany. Kwaśność należy uzyskać właśnie za pomocą zakwasu. Oprócz tego zupa będzie znacznie smaczniejsza i bardziej szlachetna. Przepis na żurek według Magdy Gessler Składniki: 6 łyżek mąki żytniej razowej 3-4 ząbki czosnku Liść laurowy i ziele angielskie Garść suszonych borowików 1 łyżka masła 1 l bulionu warzywnego 4 jajka ugotowane na półtwardo 30 dag białej kiełbasy Natka pietruszki Sól i pieprz Majeranek Przygotowanie: Zacznijmy od zakwasu. Mąkę wsypujemy do garnka, zalewamy ją ok. 0,5 l wrzącej wody. Do zakwasu dodajemy 3 ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Przykrywamy gazą i odstawiamy na przynajmniej 3 dni w ciepłe miejsce. Warto od czasu do czasu mieszać zakwas, przynajmniej raz dziennie. Po kilku dniach przystępujemy do przygotowania żurku. Grzyby moczymy we wrzątku, następnie podsmażamy je na maśle. Do garnka wlewamy bulion, grzyby i zakwas, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i zagotowujemy. Kiełbasę parzymy ok. 20 min i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Gotową zupę podajemy z jajkiem przekrojonym na pół i białym...

Jakie przyprawy najbardziej pasują do żurku? Z tymi wyjdzie idealny
AdobeStock
Newsy
Jakie przyprawy najlepiej pasują do żurku? Wielu zapomina o dodaniu łyżki 1 produktu
Nie wiecie, czym przyprawić żurek, by był aromatyczny i doskonały w smaku? Podpowiemy wam!

Trudno sobie nawet wyobrazić Wielkanoc bez żurku. Najlepiej przygotować go według tradycyjnej receptury, bez korzystania z gotowego zakwasu w butelce albo co gorsza - z żurku w proszku. W czym tkwi sekret idealnego żurku? Jakie najlepiej dodać do niego przyprawy? Przeczytajcie nasz tekst i sprawdźcie, czy wasza własna receptura różni się czymś od tej klasycznej. Sekret idealnego żurku Sekretem idealnego żurku jest odpowiedni balans smaków. Ten nie będzie możliwy bez należytych propozycji składników. Najlepszy żurek to oczywiście ten zrobiony na tradycyjnym domowym zakwasie. Jeśli wolicie kupić gotowy zakwas, nie szukajcie go w supermarkecie. O wiele lepiej jest wybrać się do sklepu ze zdrową żywnością – sprzedawany tam zakwas będzie nieco droższy, ale na pewno nie  będzie zawierał tylu szkodliwych składników, co ten sklepowy.  Chcąc uzyskać idealny w smaku żurek, musimy pamiętać o dobrym zakwasie, czosnku, chrzanie i mocno mięsnym wywarze - do żurku najlepiej użyć wędzonych kości, wędzonki, szynki, smażonej kiełbasy, białej kiełbasy czy żeberek. W żurku powinna się też znaleźć marchewka, która nada mu nieco słodkiego smaku oraz ziemniaki, dzięki którym żurek jest smaczniejszy i jeszcze bardziej sycący. Przygotowując żurek korzystajcie z dobrych składników i trzymajcie się odpowiednich proporcji, a na pewno wyjdzie wam idealny w smaku. Czym przyprawić żurek? Dobry żurek to ten, który powstaje na tradycyjnym zakwasie i wędzonce.  Każdą zupę trzeba jednak na koniec doprawić. Jakie przyprawy najlepiej pasują do żurku? Są to: majeranek czosnek łyżka chrzanu sól pieprz ziele angielskie (dodajemy je na początku gotowania) liście laurowe (dodajemy je na początku gotowania) Źródło:...