Jaki błąd najczęściej popełniają Polacy podczas przyrządzania żurku?
Adobe Stock
Newsy

Największy błąd przy gotowaniu żurku. Magda Gessler twierdzi, że popełnia go większość Polaków

Jeśli chcecie mieć pewność, że żurek wyjdzie idealnie, koniecznie zastosujcie się do rad kulinarnego guru, Magdy Gessler.

Choć zrobienie żurku w teorii wydaje się proste, w rzeczywistości jego przyrządzenie może sprawić wam wiele problemów. Nawet ci, którzy uważają się za ekspertów w tej dziedzinie, popełniają kardynalne błędy. Wytyka je sama Magda Gessler.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaki błąd popełniają Polacy przy gotowaniu żurku?

Okazuje się, że większość Polaków sięga po sklepowy zakwas. To ogromny błąd. Magda Gessler twierdzi, że najlepiej zalać żurek samodzielnie przyrządzoną miksturą. Jeśli jednak nie macie na to czasu, koniecznie sprawdźcie etykietę produktu, który zamierzacie dodać do zupy. To właśnie od niego zależy cały smak żurku

Zwracajmy uwagę na kwas, który dodajemy do żurku. Ma być prawdziwy, z żytniej mąki! I bardzo ważne, nasz żurek będzie pyszniejszy, jeśli nie dodamy do niego śmietany! Tego dnia żurek powinien być chudy, kwaśny, z dużą ilością majeranku i czosnku – stwierdziła w jednym z wywiadów Magda Gessler.

Przepis na zakwas na żurek 

Składniki:

  • Czerstwe pieczywo (mogą być piętki lub inne resztki)
  • Czosnek
  • Olej rzepakowy
  • Woda niegazowana
  • Przyprawy: pieprz, liście laurowe, ziela angielskie, kminek
Zobacz także
Jak podać żurek w chlebie? Przed nalaniem zupy zróbcie 1 trik

Jak podać żurek w chlebie? Przed nalaniem zupy zróbcie 1 trik

Żurek

Żurek wyszedł zbyt kwaśny? Dodajcie 1 rzecz i dobrze zamieszajcie. Będzie idealny

Przygotowanie:

  1. Czerstwe pieczywo podzielcie na mniejsze części i umieśćcie w dużym, wyparzonym słoiku tak, aby wypełniło go do ¾ wysokości.
  2. Ząbki czosnku obierzcie z łupin, a następnie rozgniećcie przy pomocy noża. Możecie również rozkroić całą główkę w poprzek na pół (nie obierając jej). Tak przygotowany czosnek również umieśćcie w słoiku.
  3. Do chleba dodajcie też przyprawy w takiej ilości, która wam osobiście odpowiada (niektórzy lubią więcej pieprzu, niektórzy mniej, to wam ma smakować).
  4. Całość zalejcie wodą, tak by sięgała mniej więcej do połowy słoika oraz 3 cm warstwą oleju rzepakowego, a następnie zakręćcie naczynie. W słoiku powinno zostać około pięciu centymetrów wolnej przestrzeni.
  5. Przez kolejny tydzień musicie codziennie otworzyć zakwas, przemieszać go i po kilku minutach ponownie zamknąć. Jeśli macie taką możliwość każdego dnia dokładajcie chociaż jedną piętkę czerstwego pieczywa, dzięki temu zakwas stanie się łagodniejszy.
  6. Po siedmiu dniach uporczywego mieszania możecie w końcu odpocząć. Odstawcie zakwas do spiżarki lub piwnicy na 2 tygodnie. Po upływie tego czasu będzie gotowy do spożycia.

Smacznego!

Przepis na zakwas chlebowy na żurek
Adobe Stock
Newsy
Przepis na zakwas na żurek z piętki chleba. Z tego sposobu korzystały nasze babcie
Domowy zakwas na żurek to istne niebo w gębie. Do jego przyrządzenia potrzebujecie tylko czerstwego pieczywa, czosnku, oleju, wody i kilku podstawowych przypraw.

Choć zakwas na żurek można kupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym, najlepiej jest przyrządzić go samodzielnie. Będzie nie tylko zdrowszy, ale również smaczniejszy. Uzbrójcie się w cierpliwość - zanim dodacie go do zupy muszą minąć trzy tygodnie. To niemal ostatni dzwonek, by zdążyć na Święta Wielkanocne. Jakiego chleba użyć do zrobienia zakwasu? Do przyrządzenia zakwasu na żurek możecie wykorzystać praktycznie każdy rodzaj pieczywa. Wspaniale sprawdzą się zarówno chleby razowe, jak i pszenne bułeczki. Musicie jednak uważać na produkty pełne konserwantów. Poznacie je po tym, że zamiast schnąć po prostu pleśnieją. Tego typu pieczywo nie nadaje się do przyrządzenia zakwasu. Przepis na zakwas na żurek z piętki chleba Będziecie potrzebować: Czerstwego pieczywa (mogą być piętki lub inne resztki) Czosnku Oleju rzepakowego Wody niegazowanej Przypraw: pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego, kminku Przygotowanie: Czerstwe pieczywo podzielcie na mniejsze części i umieśćcie w dużym, wyparzonym słoiku tak, aby wypełniło go do ¾ wysokości. Ząbki czosnku obierzcie z łupin, a następnie rozgniećcie przy pomocy noża. Jeśli chcecie możecie również rozkroić całą główkę w poprzek na pół (nie obierając jej). Tak przygotowany czosnek również umieśćcie w słoiku. Do chleba dodajcie też przyprawy w takiej ilości, która wam osobiście odpowiada (niektórzy lubią więcej pieprzu, niektórzy mniej, to wam ma smakować). Całość zalejcie wodą, tak by sięgała mniej więcej do połowy słoika oraz 3 cm warstwą oleju rzepakowego, a następnie zakręćcie naczynie. W słoiku powinno zostać około pięciu centymetrów wolnej przestrzeni. Przez kolejny tydzień musicie codziennie otworzyć zakwas, przemieszać go i po kilku...

Żurek na zakwasie
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Super przepis na wielkanocny żurek z tajnym składnikiem. Wyjątkowy smak to jego zasługa
Przepis na żurek idealny istnieje! Zróbcie go w ten sposób, a zachwyci wszystkich!

Nie wyobrażacie sobie Wielkanocy bez żurku, prawda? Jeśli macie sprawdzony przepis na naturalny żur, być może dostaliście go od waszych mam lub babć. Mimo że to bardzo klasyczna zupa, wiele osób dalej nie wie jak zrobić żurek według tradycyjnej receptury, bez korzystania z gotowego zakwasu w butelce albo żurku w proszku. Poznajcie tę metodę, a wasz żur na domowym zakwasie będzie po prostu przepyszny i zawsze udany. Z tego przepisu korzysta też Magda Gessler! Domowy żurek na zakwasie Składniki na zakwas Litr wody 350 g mąki razowej, najlepiej żytniej 3 ząbki czosnku Kilka ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe Słoik na zakwas Przygotowanie zakwasu Wodę zagotujcie. Mąkę wsypcie do słoika. Wrzątkiem zalejcie mąkę i wymieszajcie, aby powstała gładka zawiesina bez grudek. Dodajcie przyprawy – ziele angielskie i liście laurowe. Ziele angielskie możecie rozkruszyć w moździerzu, czosnek pokroić na połówki lub ćwiartki. Przykryjcie mieszaninę gazą, uszczelnijcie je gumką do włosów lub gumką recepturką. Postawcie zakwas w ciepłym miejscu na co najmniej 3-4 dni. Im dłużej będzie odstawiony, tym bardziej wyrazisty smak żurku. Składniki na żurek Ok. 5 grzybów leśnych – mrożonych, świeżych lub suszonych 2 ząbki czosnku Łyżka masła Litr bulionu warzywnego 300 g białej kiełbasy 4 jajka do podania Sól Pieprz Chrzan 250 g śmietanki Przygotowanie tradycyjnego żuru na zakwasie W żurze z tej receptury znajdują się leśne grzyby . To one odpowiadają za przepyszny, głęboki smak zupy i są sekretnym składnikiem w tym przepisie. Jeśli korzystacie z grzybów świeżych, pokrójcie je. Jeśli korzystacie z suszonych, zalejcie je wrzątkiem i odczekajcie do napęcznienia zachowując wodę z moczenia. Jeśli...

Kiedy ugotować żurek gessler radzi
Wikipedia Commons/ONS.pl
Newsy
Tydzień, a może miesiąc przed świętami? Kiedy powinno się przygotować wielkanocny żur na zakwasie? Magda Gessler wyjaśnia
Wiele gospodyń, w tym słynna Magda Gesler, planuje świąteczne potrawy na długie tygodnie przed samą Wielkanocą. Pamiętajcie tylko, by odpowiednio wcześnie zakisić wielkanocny żur!

Mazurki, babki, jajka faszerowane, jajka malowane, kraszone, kiełbasy białe i tradycyjne własnego wyrobu, a także ćwikła i oczywiście żur. Lista tradycyjnych wielkanocnych potraw robi wrażenie. Jej długość i pewne skomplikowanie wymaga, by zabrać się za jej realizację już wcześniej. Dlaczego żurek należy przygotować wcześniej? Samo planowanie nie wystarczy w przypadku żurku. Ta tradycyjna, arcypolska zupa wymaga wcześniejszego zakiszenia. Bez zakwasu na żurek przygotowanego z mąki żytniej, zupa nie będzie smakowała tak smakować powinna. Wie dobrze o tym słynna restauratorka i ekspertka w dziedzinie kulinariów, Magda Gessler. 67-latka postanowiła podzielić się swoimi radami z innymi gospodyniami. Magda Gessler uważa, że Wielkanoc to święto swojskich, mięsnych, czasem tłustych potraw. Nie inaczej powinno być z żurkiem. Kiedy powinno się przygotowywać świąteczny żurek? To właśnie żur powinien być przygotowany na bazie zbudowanej z tradycyjnej wędzonki, no i oczywiście z białej kiełbasy. Dobry żurek nie obędzie się bez jeszcze innego filaru, czyli własnoręcznie zrobionego zakwasu z mąki żytniej. Do przepisu na zakwas na żur przejdziemy za chwilę. Zanim do tego, dojdzie postarajmy odpowiedzieć  sobie na jedno bardzo ważne pytanie. Na jak długo przed świętami powinno się przygotować żur? – Dwa tygodnie, a nawet miesiąc wcześniej – krótko i na temat odpowiedziała Magda Gessler w jednej z telewizji śniadaniowych. Różnica między barszczem białym a żurkiem Magda nie omieszkała jeszcze poinformować swoich fanów o tym, jaka jest różnica między barszczem białym, a żurkiem. Żurek, jak już zostało powiedziane, musi być przygotowany na zakwasie. Z kolei barszcz biały, jak powiedziała Gessler, opiera się na dodatku chleba żytniego, który zakwasza zupę. Co...

żurek zakwas
AdobeStock
Newsy
Po czym poznać, że zakwas na żurek jest gotowy? Zwróćcie uwagę na ten szczegół
Jeżeli robicie domowy zakwas na żurek to koniecznie dowiedzcie się, jak poznać, że jest już gotowy do przygotowania zupy!

Święta wielkanocne nie mogą obejść się bez żurku! Najlepiej, gdy dodaje się do niego białą, parzoną kiełbasę i jajko na twardo, choć niektórzy upierają się, że podany w ten sposób żurek to barszcz biały, a żur wygląda zupełnie inaczej. Niezależnie od tego, co podaje się u was w domu, podstawą dobrego żurku jest zakwas. Można go kupić w sklepie – najlepiej ekologicznym, ponieważ wówczas macie gwarancję tego, że zakwas będzie smaczny i nie zepsuje zupy. Ale przygotowanie domowego zakwasu jest tak proste, że zachęcamy do przyrządzenia go samodzielnie! Poznajcie przepis. Przepis na domowy zakwas do żurku Przygotowanie zakwasu do żurku jest bardzo proste, choć wymaga nieco cierpliwości! Potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Szklanka mąki żytniej Pół szklanki otrębów Pół litra wody Przygotowanie: Mąkę z otrębami wsypcie do średniej wielkości słoika. Wlejcie do środka ciepłą, przegotowaną wodę i mocno mieszajcie tak długo, aż znikną wszystkie grudki. Lekko zakręcony słoik (tak, żeby do środka mogło się dostać trochę powietrza) odstawcie w ciepłe miejsce na co najmniej 3 dni. I gotowe! Pamiętajcie, że woda, którą wlewacie do słoika,  nie może być zbyt gorąca , ponieważ wówczas zakwas się sparzy i nie wyjdzie. Jak polepszyć smak zakwasu? Jeżeli smak prostego zakwasu z tego przepisu jest dla was za mało wyrazisty, możecie go łatwo podrasować, dodając wcześniej odpowiednie składniki. Polecamy do mąki i otrębów dodać 2 zgniecione ząbki czosnku, skórkę żytniego chleba, liść laurowy i ziele angielskie. Kiedy zakwas na żurek jest gotowy? Zakwas powinien być dobry po 3-4 dniach od przygotowania. Po czym poznać, że jest już dobry? To bardzo proste – zakwas będzie miał wtedy...