pączki
AdobeStock
Newsy

Najtańszy przepis na pączki. Za mniej niż 10 zł usmażycie nawet 25 wypasionych sztuk. Ważna jest 1 rzecz

Jeśli ceny pączków w cukierniach przyprawiają was o zawrót głowy – zróbcie je sami w domu, będzie o wiele taniej, a równie smacznie.

Wśród karnawałowych słodkości to właśnie pączki zajmują pierwsze miejsce. Wszyscy zajadają się nimi także w tłusty czwartek, którego stały się wręcz symbolem. Pączki możecie kupić w cukierni, jednak jeśli zdecydujecie się je przygotować samodzielnie w domu – będziecie mieć bardzo dużo satysfakcji.

Co więcej, takie smakołyki możecie zrobić w naprawdę całkiem tani sposób. Jest to świetna opcja zwłaszcza teraz, kiedy ceny gotowych słodkości są naprawdę zatrważające.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposób na najtańsze pączki

Sekret usmażenia oszczędnych pączków tkwi dodaniu mniejszej ilości dość drogich jajek. Za to do ciasta powinno trafić wówczas odrobinę więcej drożdży. Żeby zaoszczędzić na oleju, musicie też smażyć je na wąskiej patelni, używając stosunkowo niewielkiej ilości tłuszczu. Ważne jest również, by robić to wówczas partiami. To tani sposób na smaczne i łatwe w przygotowaniu pyszności, do którego z pewnością będziecie wracać.

Podczas smażenia pączków dodajcie do nich odrobinę octu lub mocnego alkoholu, dzięki temu nie nasiąkną tłuszczem, a także nie przypalą się. Zrezygnujcie również z nadziewania tych słodkości przed usmażeniem – w przeciwnym wypadku pączki szybko się przypalą i zrobią twarde. Do ich smażenia najlepiej wybierzcie smalec lub olej rzepakowy.

Zobacz także
Najgorszy z możliwych tłuszczów do smażenia pączków. Narobi wam samych kłopotów

Najgorszy z możliwych tłuszczów do smażenia pączków. Narobi wam samych kłopotów

Najmniej tuczące pączki na świecie wg Anny Lewandowskiej. Wszystko dzięki temu 1 patentowi

Najmniej tuczące pączki na świecie wg Anny Lewandowskiej. Wszystko dzięki temu 1 patentowi

Przepis na oszczędne paczki

Składniki:

  • 650 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 g świeżych drożdży + 1 łyżka cukru i odrobina mleka do sporządzenia zaczynu
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50 ml oleju do ciasta
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki octu
  • olej do smażenia (ok. 1,5-2 szklanki, w zależności od tego, jak wąską i głęboką patelnią dysponujecie)
  • dość gęsta marmolada

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw pokruszcie drożdże do miseczki, wlejcie odrobinę mleka, do tego dodajcie łyżkę cukru. Całość wymieszajcie i pozostawcie na jakiś czas.
  2. Do misy robota przełóżcie wszystkie składniki (aktywne drożdże, jajko, mleko, tłuszcz, cukier, mąkę, 2 łyżki octu).
  3. Dokładnie wyróbcie ciasto, a następnie nakryjcie je ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do całkowitego wyrośnięcia.
  4. Gdy ciasto na pączki już wyrośnie – zagniećcie je lekko i rozwałkujcie.
  5. Uformujcie średniej wielkości pączki z gotowe ciasta.
  6. Pączki smażcie na rozgrzanym oleju z jednej i z drugiej strony, aż uzyskają złoty kolor.
  7. Na koniec pączki nadziejcie marmoladą za pomocą szprycy i posypcie cukrem pudrem.
  8. Smacznego!
czy można trzymać ciasto drożdżowe w lodówce?
Adobe Stock
Newsy
Chcecie, żeby ciasto drożdżowe było smaczniejsze? Wstawcie je do wyrośnięcia w to nietypowe miejsce
O tym, że ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła do wyrośnięcia, wiedzą nawet osoby nie mające pojęcia o pieczenia. A jak takie ciasto reaguje na zimno?

Drożdżówki, paszteciki, ciasta, pizze, pierogi – zastosowań ciasta drożdżowego jest naprawdę całe mnóstwo. Tak samo dużo jest metod i sposobów wyrabiania ciasta drożdżowego. Począwszy od sposobu przyrządzania zaczynu z drożdży, a skończywszy na jego wyrastaniu. Zatrzymajmy się więc przy rośnięciu drożdżowego ciasta. Przyjęło się, że ciasto drożdżowe najlepiej i najszybciej rośnie w cieple. Częściowo to prawda, częściowo nie. Odstawiona pod kaloryfer miska z ciastem drożdżowym rzeczywiście szybko podwoi swoją objętość. Gorzej ze smakiem. Zbyt wysoka temperatura podczas wyrastania, poskutkuje za bardzo wyczuwalnym smakiem drożdży w cieście. Czy można trzymać ciasto drożdżowe w lodówce? Lepiej więc wybierać więc ciepłe, ale nie za gorące miejsca w domu. A co z rośnięciem ciasta drożdżowego w zimnie? Taki sposób preferują doświadczeni pizzerzy i eksperci w pieczeniu drożdżowego ciasta.  Odstawione do lodówki ciasto rośnie bardzo powoli, ale po wyrośnięciu i wypieczeniu smakuje naprawdę doskonale. Wystarczy więc po zakończeniu wyrabiania ciasta uformować z niego kulę, przykryć w misce folią spożywczą i odstawić na całą noc do lodówki. Będziecie zachwyceni efektami nazajutrz! Przepis na szybkie i łatwe ciasto drożdżowe Składniki: 1 kg mąki pszennej 1 jajko Łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 opakowania) 4 łyżki oleju 1,5 szklanki ciepłej wody lub mleka Przygotowanie: Drożdże rozczyńcie z cukrem. Mąkę przesiejcie i wsypcie do dużej miski lub garnka. Podgrzejcie mleko lub wodę. Do większości mąki dodajcie drożdże, sól i zacznijcie wyrabiać ciasto, dolewając do środka odrobinę ciepłego płynu. Na początku można wyrabiać ciasto łyżką, potem zacznijcie...

Racuchy nasiąkają tłuszczem podczas smażenia? Dodajcie ten składnik do oleju, a przestaną go pić
własne
Newsy
Racuchy nasiąkają tłuszczem podczas smażenia? Dodajcie ten składnik do oleju, a przestaną go pić
Jak słodkie śniadanie w starym stylu, to tylko z te z racuchami. Wspaniałe, puszyste i delikatne placuszki nie zawsze się jednak udają. Czasami potrafią pić ogromne ilości oleju, przez co stają się niesmaczne, tłuste i ciężkostrawne. Zobaczcie, jak temu zapobiec. 

Racuchy kojarzą się z dzieciństwem i pysznymi, pieczołowicie przygotowywanymi przez babcię posiłkami. Oprószone cukrem pudrem i nadziane szczodrze jabłkami mogą być wymarzonym śniadaniem, wspaniałym deserem, a nawet zastąpić z powodzeniem cały obiad.  Z czym podawać racuchy?  Racuszki zawdzięczają swoją puchatość spulchniaczom, które się do nich dodaje. Są to zazwyczaj drożdże, chociaż można wykorzystać do nich również proszek do pieczenia. Takie smakowite i pulchne obłoczki wprost proszą się o słodką okrasę.  Wersja z jabłkami nie wymaga specjalnych dodatków, wystarczy cukier puder i smakołyk może powędrować prosto do ust. Jednak pozostałe drożdżowe racuszki lubią nieco większe towarzystwo ozdobników. Jeżeli podacie je z dżemem, wówczas będą smakowały prawie jak pączki. Konfitury, śmietana i cukier, jogurt naturalny i owoce, albo też sos czekoladowy sprawią, że te niepozorne placuszki będą iście królewskim deserem.  Jak zapobiec piciu oleju przez racuchy?  Jednak, by przygotować taki spektakularny posiłek, trzeba go najpierw dobrze usmażyć. I tu zaczyna się cały ambaras, ponieważ racuchy mają tendencję do nasiąkania tłuszczem. Sprawia on, że stają się zbite i za bardzo czuć w ich smaku olej. To z kolei prosta droga to nieznośnej ciężkostrawności tego dania, która odstraszy od ich przygotowania. Mamy na to jednak radę. Do zimnego oleju dodajcie odrobinę octu, a następnie rozgrzejcie dobrze patelnię i smażcie racuchy. Nie bójcie się, nie będzie czuć w nich octu. Jego dodatek jedynie skutecznie zablokuje przenikanie oleju do placuszków. Dzięki temu zabiegowi pozostaną puszyste, delikatne i smakowite.   Przepis na puszyste, „beztłuszczowe” racuchy z jabłkiem   Składniki:  150 g mąki pszennej   200 ml mleka  1...

Robert Makłowicz podał sprawdzony przepis na pączki. Takich nie kupicie w żadnej cukierni
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Robert Makłowicz podał sprawdzony przepis na pączki. Takich nie kupicie w żadnej cukierni
Tłusty czwartek za pasem. Koniecznie sprawdźcie przepis Roberta Makłowicza na przepyszne pączki. Są banalnie proste w wykonaniu.

Jeśli przymierzacie się do usmażenia w tym roku pączków, koniecznie sprawdźcie autorski przepis na pączki Roberta Makłowicza. Jego wypieki to kulinarne mistrzostwo świata. Przepis na pączki Roberta Makłowicza Pyszne i puszyste domowe pączki. Czego chcieć więcej? Polecamy wypróbowanie sprawdzonego przepisu autorstwa słynnego podróżnika. Makłowicz pączkowego sukcesu najwyraźniej upatruje w dużej liczbie dodanych do wyrabianego ciasta jajek. Pan Robert używa aż 7 żółtek i jednego całego jaja. Będą wyjątkowo smaczne i... apetycznie żółte! Usmażcie je na tłusty czwartek, a zachwytom gości nie będzie końca. Składniki: 1 kg mąki pszennej 10 dag drożdży 10 dag cukru kryształu pół litra mleka 7 żółtek z dużych jajek 1 całe jajko 2 łyżki masła 2 kieliszki spirytusu 2 opakowania cukru waniliowego ulubiona marmolada 10 dag cukru pudru do posypania (jeżeli wolicie go zamiast lukru) skórka pomarańczowa (opcjonalnie) olejek cytrynowy albo pomarańczowy szczypta soli smalec do smażenia Lukier:  8 łyżek soku z cytryny 4 łyżki wody przegotowanej gorącej 24 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Mąkę przesiejcie, wsypcie do miski i wymieszać z solą, a następnie uformujcie na środku dołek. Drożdże rozkruszcie i wsypcie do dołka. Na ich wierzch dodajcie cukier i 250 ml (czyli połowę) ciepłego mleka. Wszystko przykryjcie ściereczką i pozostawcie na ok. kwadrans do wyrośnięcia. W tym czasie jajko oraz żółtka utrzyjcie z cukrem i cukrem waniliowym. Wlejcie masę jajeczno-cukrową do mąki i dodajcie spirytus. Następnie wyrabiajcie ciasto w rękach do momentu aż przestanie się kleić. W międzyczasie stopniowo dolewajcie jeszcze roztopione masło. Teraz przykryjcie je ściereczką i...

ciasto na pierogi drożdżowe
Gotujmy.pl
Newsy
Najlepsze na świecie drożdżowe ciasto do pierogów. Smażone na złoto nie mają sobie równych
Jeśli do tej pory raczyliście się tylko i wyłącznie pierogami gotowanymi, mamy dla was dobrą wiadomość. Smażone pierogi drożdżowe to obłędne w smaku danie. Ten wariant także przypadnie wam do gustu!

Kapusta z grzybami, ser biały, twaróg wymieszany z kaszą gryczaną, a nawet różnego rodzaju słodkości…Rodzajów nadzienia na pierogi z ciasta drożdżowego jest co niemiara. Co więcej, wypunktowaną przez nas listę swobodnie można rozszerzać. Drożdżowe ciasto do pierogów piec czy smażyć? W cieście drożdżowym świetnie będą smakowały różne dodatki. Wystarczy, że wyrobicie sprężyste i giętkie ciasto i zawiniecie je w podobny sposób jak tradycyjne pierogi gotowane. Różnica będzie polegała na tym, że takie pierogi urosną podczas smażenia w podobny sposób jak na przykład pączki. Innym rozwiązaniem jest także upieczenie takich pierogów w piekarniku. W ten sposób robia gospodynie na wschodzie Polski. Lubelszczyzna i Zamojszczyzna, a także dawna kuchnia kresowa słynie z wypiekanych pierogów z przeróżnym nadzieniem. Wybór obróbki termicznej należy więc już tylko i wyłącznie do was. Polecamy wypróbowanie obydwa warianty. Przepis na uniwersalne ciasto na pierogi drożdżowe Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1-2 łyżki cukru 25 g drożdży (ok. 1/4 opakowania) niecała szklanka ciepłego mleka 2-3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1-2 łyżki cukru Przygotowanie: Przesiejcie mąkę pszenną do dużej miski, dodajcie sól. Drożdże połączcie z cukrem i mlekiem. Wymieszajcie do rozpuszczenia drożdży. Odstawcie wymieszaną mleczno-drożdżową mieszankę do wyrośnięcia na ok. 15 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie wlejcie powstały rozczyn do mąki i zacznijcie wyrabianie ciasta. Kiedy ciasto będzie już połowicznie wyrobione, dodajcie do niego olej. Wyrabiajcie ciasto do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne. Zagniecioną kulę odstawcie pod przykryciem na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia....