Wśród karnawałowych słodkości to właśnie pączki zajmują pierwsze miejsce. Wszyscy zajadają się nimi także w tłusty czwartek, którego stały się wręcz symbolem. Pączki możecie kupić w cukierni, jednak jeśli zdecydujecie się je przygotować samodzielnie w domu – będziecie mieć bardzo dużo satysfakcji.

Co więcej, takie smakołyki możecie zrobić w naprawdę całkiem tani sposób. Jest to świetna opcja zwłaszcza teraz, kiedy ceny gotowych słodkości są naprawdę zatrważające.

Sposób na najtańsze pączki

Sekret usmażenia oszczędnych pączków tkwi dodaniu mniejszej ilości dość drogich jajek. Za to do ciasta powinno trafić wówczas odrobinę więcej drożdży. Żeby zaoszczędzić na oleju, musicie też smażyć je na wąskiej patelni, używając stosunkowo niewielkiej ilości tłuszczu. Ważne jest również, by robić to wówczas partiami. To tani sposób na smaczne i łatwe w przygotowaniu pyszności, do którego z pewnością będziecie wracać.

Podczas smażenia pączków dodajcie do nich odrobinę octu lub mocnego alkoholu, dzięki temu nie nasiąkną tłuszczem, a także nie przypalą się. Zrezygnujcie również z nadziewania tych słodkości przed usmażeniem – w przeciwnym wypadku pączki szybko się przypalą i zrobią twarde. Do ich smażenia najlepiej wybierzcie smalec lub olej rzepakowy.

Zobacz także:

Przepis na oszczędne paczki

Składniki:

  • 650 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 g świeżych drożdży + 1 łyżka cukru i odrobina mleka do sporządzenia zaczynu
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50 ml oleju do ciasta
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki octu
  • olej do smażenia (ok. 1,5-2 szklanki, w zależności od tego, jak wąską i głęboką patelnią dysponujecie)
  • dość gęsta marmolada

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw pokruszcie drożdże do miseczki, wlejcie odrobinę mleka, do tego dodajcie łyżkę cukru. Całość wymieszajcie i pozostawcie na jakiś czas.
  2. Do misy robota przełóżcie wszystkie składniki (aktywne drożdże, jajko, mleko, tłuszcz, cukier, mąkę, 2 łyżki octu).
  3. Dokładnie wyróbcie ciasto, a następnie nakryjcie je ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do całkowitego wyrośnięcia.
  4. Gdy ciasto na pączki już wyrośnie – zagniećcie je lekko i rozwałkujcie.
  5. Uformujcie średniej wielkości pączki z gotowe ciasta.
  6. Pączki smażcie na rozgrzanym oleju z jednej i z drugiej strony, aż uzyskają złoty kolor.
  7. Na koniec pączki nadziejcie marmoladą za pomocą szprycy i posypcie cukrem pudrem.
  8. Smacznego!