gołąbki na kapuście przepis
Adobe Stock
Newsy

Najszybsze na obiad siekane gołąbki. Proste danie dla całej rodziny

Nie ma co ukrywać, że przepis na tradycyjne gołąbki jest dosyć pracochłonny. Jeśli jednak nie macie całego dnia na gotowanie, postawcie na siekane gołąbki. Ich przyrządzenie to dosłownie chwila.

Gołąbki to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni polskiej. Są pyszne, aromatyczne i wprost rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie ma jednak kilka mankamentów – wszystkie dotyczą kapusty. Na szczęście istnieje przepis, który rozwiąże wasze dotychczasowe problemy. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na siekane gołąbki

Siekane gołąbki to świetna alternatywa dla tradycyjnie przyrządzanego mięsa mielonego owiniętego w liście kapusty – dzięki niej zaoszczędzicie mnóstwo czasu i nerwów. Sami się przekonajcie.

Będziecie potrzebować:

  • 1 główki kapusty
  • 500 gramów mięsa mielonego
  • 100 gramów ryżu
  • 3 łyżek kaszy manny
  • 1 litra bulionu (lub 1 kostki rosołowej)
  • 1 cebuli
  • 1 słoika passaty pomidorowej
  • Oleju do smażenia
  • Mąki do panierowania
  • Przypraw: soli, pieprzu

Przygotowanie:

  1. Kapustę obierzcie z wierzchnich, brzydkich liści i wytnijcie z niej głąb. Tak przygotowaną posiekajcie w drobne kawałki i przełóżcie do dużej miski.
  2. Do kapusty dodajcie sól i dokładnie ją wymieszajcie. Na koniec powinniście ją nawet pougniatać, tak aby puściła soki i nieco zmiękła.
  3. Ryż ugotujcie zgodnie z zaleceniami producenta, a nawet chwilę dłużej. Po wyjęciu z wody nie powinien strzelać w zębach (dzieje się tak, kiedy jest zbyt twardy), ale też nie powinien być rozgotowany.
  4. Do kolejnej dużej miski przełóżcie mięso. Cebulę obierzcie i posiekajcie w niewielką kosteczkę i połączcie z mięsem.
  5. W misce z mięsem umieśćcie również kaszę mannę, ugotowany wcześniej ryż, odciśniętą z soków kapustę, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni.
  6. Z tak przygotowanej masy zacznijcie formować niewielkie gołąbki i układać je na stolnicy lub drewnianej desce do krojenia.
  7. Do głębszego talerza nasypcie trochę mąki, a następnie obtoczcie w niej wasze gołąbki. Tak przygotowane przełóżcie na rozgrzaną patelnię z cienką warstwą oleju. Smażcie z każdej ze stron, aż do zarumienienia.
  8. Po kilku minutach przełóżcie gołąbki do dużego garnka i zalejcie gorącym bulionem (domowym lub przygotowanym z kostki). Całość gotujcie na małym ogniu przez ok. 15 minut.
  9. Po upływie tego czasu dodajcie passatę pomidorową, zamieszajcie całość i serwujcie.

Smacznego!

gołąbki na kapuście przepis
Gotujmy.pl/buciol78
Newsy
Sycące gołąbki na duszonej kapuście. Tak smaczny obiad dla całej rodziny, że palce lizać
Gołąbki z mięsem i pieczarkami, podawane na duszonej kapuście, to idealna alternatywa dla popularnego sosu pomidorowego. W końcu nie każdy musi go lubić. W tej wersji, dania spróbują nawet przeciwnicy ryżu, gdyż przepis nie zakłada jego użycia.

Gołąbki na duszonej kapuście z pewnością posmakują każdemu łasuchowi. Nie zrażajcie się liczbą potrzebnych składników, przepis na to danie jest naprawdę bardzo prosty. Tak przygotowany obiad w mig zapełni żołądki wszystkich członków waszej rodziny. Przepis na gołąbki na duszonej kapuście Będziecie potrzebować 1 główki białej kapusty 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego 250 gramów pieczarek 1 pęczku natki pietruszki 1 pęczku koperku 2 cebuli 1 jajka 2 łyżek smalcu 1 łyżki bułki tartej 3 litrów bulionu Oleju do smażenia Przypraw: pieprzu, soli, kminku Przygotowanie Kapustę natnijcie lekko wokół korzenia i sparzcie w gotującej się, osolonej wodzie. Po ok. 3 minutach wyjmijcie główkę z garnka i wystudźcie, a następnie oddzielcie od niej ok. 8 liści. Mięso umieśćcie w dużej misce, a następnie doprawcie solą, pieprzem oraz kminkiem. Dodajcie również jajko oraz bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy dłoni. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i zeszklijcie na rozgrzanej patelni. Pieczarki umyjcie, pokrójcie w plastry i dodajcie do cebuli (nie musicie ich obierać, skórka też jest jadalna). Zawartość patelni przełóżcie do miski z mięsem. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do połączenia się składników. Tak przygotowany farsz zacznijcie zawijać w sparzone wcześniej liście kapusty. Na rozgrzanej patelni umieśćcie nieco oleju, a następnie podsmażcie na nim gołąbki z obu stron. Zawiniątka przełóżcie do prostokątnego, niskiego naczynia żaroodpornego, zalejcie bulionem i wstawcie do nagrzanego do 160 st. C piekarnika. Potrawę pieczcie przez ok. 1 godzinę. W tym czasie zajmijcie się resztą kapusty. Pokrójcie ją na kawałki, a następnie ugotujcie w 2...

Przepis na nietypowe gołąbki. Jak zrobić siekane gołąbki z młodej kapusty?
Gotujmy.pl/Madzik323
Newsy
Przepis na nietypowe gołąbki. Jak zrobić siekane gołąbki z młodej kapusty?
Marzą wam inne niż zwykle gołąbki? Przygotujcie gołąbki, w których do mięsnego farszu dodaje się poszatkowane liście kapusty. Czym różnią się one od tradycyjnych gołąbków?

Jeśli lubicie jeść gołąbki, ale marzy wam się coś innego i równie smacznego, przygotujcie gołąbki w nieco innym wydaniu . Zróbcie na obiad siekane gołąbki z młodej kapusty.  Siekane gołąbki z młodej kapusty to gołąbki bez zawijania, w których do farszu dodaje się sparzone i drobno pokrojone liście kapusty. Jak je przygotować? Czytajcie dalej! Przepis na siekane gołąbki z młodej kapusty Mimo iż z zewnątrz wyglądają, jak zwykłe mielone, siekane gołąbki z młodej kapusty to tak naprawdę gołąbki bez zawijania . Danie robi się z połączenia mielonego mięsa, ugotowanego ryżu, przypraw i kapusty, którą, zamiast owijania farszu, dodaje się do środka. Potrawa świetnie smakuje zarówno z chlebem, jak i z ziemniakami. Koniecznie przygotujcie do niej aksamitny pomidorowy sos . Genialnie podkręca jej smak! Składniki: 3/4 kg mielonego mięsa wieprzowego 1/2 kg młodej białej kapusty 1 woreczek ryżu 1/2 białej cebuli 1 łyżeczka przyprawy kucharek 2 jajka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej olej do smażenia 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę szatkujemy i parzymy gorącą wodą z dodatkiem soli. Dobrze odcedzamy, ale pozostawiamy wywar. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Do miski wkładamy mięso i mieszamy z ostudzonym ryżem, następnie dodajemy osączoną kapustę, jaja, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy klopsy i obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Przekładamy do garnka, zalewamy wywarem z kapusty ok. 1,5 litra wymieszanym z koncentratem pomidorowym i dusimy pod przykryciem kilkanaście minut. Sos pomidorowy zagęszczamy...

Gołąbki z siekanej kapusty. Przepis na szybkie gołąbki, które robią się same
Gotujmy.pl/skatarzynka
Newsy
Gołąbki siekane. Przepis na szybkie gołąbki, które robią się same
Gołąbki siekane z tego przepisu robią się teoretycznie same. Tradycyjne gołąbki są dosyć pracochłonne. A gołąbki z siekanej kapusty to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, bez spędzania pół dnia w kuchni. Wasi bliscy będą zachwyceni smakiem.

Gołąbki siekane to ciekawa wariacja jednego z klasyków polskiej kuchni. Gołąbki to potrawa półmięsna. Farsz pół mięsny przygotowany z ryżu, kaszy oraz mięsa mielonego jest zawijany w obgotowane liście kapusty. W tej wersji kapustę do gołąbków trzeba jednak posiekać i dodać do farszu. Najlepiej smakują z sosem pomidorowym, aczkolwiek niektórzy podają je również z pieczarkowym. Szybkie gołąbki siekane  Mimo iż gołąbki to jedno z aromatyczniejszych i pyszniejszych dań kuchni polskiej, są dosyć pracochłonne, dlatego niezbyt często przyrządzamy je w domu. Ich przygotowanie wiążę się z kilkugodzinnym pobytem w kuchni. Dla osób, które mają mniej czasu, wersja gołąbków z siekanej kapusty sprawdzi się idealnie. Są równie smaczne, ale ich przyrządzenie zajmuje kilka chwil. Bliscy z pewnością nie odczują różnicy i będą zachwyceni nową formą podania gołąbków. Przepis na szybkie gołąbki z siekanej kapusty Składniki: ½ kg mięsa mielonego ½ kg białej kapusty 1 szklanka kaszy jęczmiennej 1 szklanka ryżu 2 jajka 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz 1 kostka bulionu drobiowego olej do smażenia Przygotowanie siekanych gołąbków: Surowe mięso mielone przełóżcie do większej miski. Kapustę pokrójcie w drobną kostkę i dodajcie ją do mięsa. Składniki wymieszajcie. Surowy ryż oraz kaszę jęczmienną bez gotowania dodajcie do miski. Wbijcie również jajka. Całość doprawcie do smaku solą i pieprzem, a następnie wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy.  Z tak przygotowanej masy uformujcie nieduże kotlety, najlepiej jest to zrobić zwilżonymi dłońmi, by nie się nie lepiły. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju, a następnie układajcie na...

Przepis na zapiekankę gołąbkową. Alternatywa dla tradycyjnych gołąbków
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zapiekankę gołąbkową. Alternatywa dla tradycyjnych gołąbków
Czegoś takiego jeszcze na pewno nie widzieliście. Gołąbki podane w formie tortu to niezwykły sposób na wprawienie domowników w osłupienie i zachwyt jednocześnie! Koniecznie sprawdźcie ten przepis na zapiekankę gołąbkową.

Trzeba sobie uczciwe przyznać, że pani Magdalena, która umieściła przepis na zapiekankę gołąbkową w formie tortu na naszym portalu, zasługuje na szczególne uznanie. Tak pomysłowego przepisu nie widzieliśmy już od dawna – gołąbki podane w ten sposób przypadną do gustu nawet największym niejadkom! Przepis na gołąbkową zapiekankę Składniki: Mała główka białej kapusty (ok. 1 kg) 50 dag mięsa mielonego z indyka lub z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 5 jajek Szklanka słodkiej śmietany 30% 30 dag ryżu Sól Pieprz Słodka papryka mielona Ostra papryka mielona Kminek Zioła prowansalskie Olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę i czosnek obierzcie z łupin, pokrójcie drobno. Kapustę sparzcie wrzątkiem i poszatkujcie także na jak najdrobniejsze kawałki. Ryż ugotujcie w garnku z wodą w proporcji 1:2 do wody. Osólcie wodę, doprowadźcie ryż do wrzenia i gotujcie na maleńkim ogniu do pod przykryciem do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu ostudźcie wasz ryż. Mięso mielone doprawcie pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, kminkiem, papryką w proszku, wbijcie do naczynia z mięsem jajko i wymieszajcie ręką na gładką masę. Wymieszajcie mięso z ryżem, a także z podsmażoną wcześniej na oleju cebulką i czosnkiem. Przygotujcie naczynie żaroodporne i wysmarujcie jego dno olejem lub masłem. Podzielcie poszatkowaną kapustę i mięso z ryżem na trzy porcje. Na dnie garnka wyłóżcie jedną porcję kapusty, po czym ułóżcie na niej porcję ryżu z mięsem. Ułóżcie w ten sposób kolejne porcje ryżu z mięsem i kapusty. Cztery pozostałe jajka roztrzepcie w misce ze śmietanką i tak przygotowanym płynem zalejcie gotowe i wyłożone już warstwy kapusty i mięsa. Rozgrzejcie piekarnik do temp....