Gołąbki to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni polskiej. Są pyszne, aromatyczne i wprost rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie ma jednak kilka mankamentów – wszystkie dotyczą kapusty. Na szczęście istnieje przepis, który rozwiąże wasze dotychczasowe problemy.
Przepis na siekane gołąbki
Siekane gołąbki to świetna alternatywa dla tradycyjnie przyrządzanego mięsa mielonego owiniętego w liście kapusty – dzięki niej zaoszczędzicie mnóstwo czasu i nerwów. Sami się przekonajcie.
Będziecie potrzebować:
- 1 główki kapusty
- 500 gramów mięsa mielonego
- 100 gramów ryżu
- 3 łyżek kaszy manny
- 1 litra bulionu (lub 1 kostki rosołowej)
- 1 cebuli
- 1 słoika passaty pomidorowej
- Oleju do smażenia
- Mąki do panierowania
- Przypraw: soli, pieprzu
Przygotowanie:
- Kapustę obierzcie z wierzchnich, brzydkich liści i wytnijcie z niej głąb. Tak przygotowaną posiekajcie w drobne kawałki i przełóżcie do dużej miski.
- Do kapusty dodajcie sól i dokładnie ją wymieszajcie. Na koniec powinniście ją nawet pougniatać, tak aby puściła soki i nieco zmiękła.
- Ryż ugotujcie zgodnie z zaleceniami producenta, a nawet chwilę dłużej. Po wyjęciu z wody nie powinien strzelać w zębach (dzieje się tak, kiedy jest zbyt twardy), ale też nie powinien być rozgotowany.
- Do kolejnej dużej miski przełóżcie mięso. Cebulę obierzcie i posiekajcie w niewielką kosteczkę i połączcie z mięsem.
- W misce z mięsem umieśćcie również kaszę mannę, ugotowany wcześniej ryż, odciśniętą z soków kapustę, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni.
- Z tak przygotowanej masy zacznijcie formować niewielkie gołąbki i układać je na stolnicy lub drewnianej desce do krojenia.
- Do głębszego talerza nasypcie trochę mąki, a następnie obtoczcie w niej wasze gołąbki. Tak przygotowane przełóżcie na rozgrzaną patelnię z cienką warstwą oleju. Smażcie z każdej ze stron, aż do zarumienienia.
- Po kilku minutach przełóżcie gołąbki do dużego garnka i zalejcie gorącym bulionem (domowym lub przygotowanym z kostki). Całość gotujcie na małym ogniu przez ok. 15 minut.
- Po upływie tego czasu dodajcie passatę pomidorową, zamieszajcie całość i serwujcie.
Smacznego!