Gołąbki to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni polskiej. Są pyszne, aromatyczne i wprost rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie ma jednak kilka mankamentów – wszystkie dotyczą kapusty. Na szczęście istnieje przepis, który rozwiąże wasze dotychczasowe problemy. 

Przepis na siekane gołąbki

Siekane gołąbki to świetna alternatywa dla tradycyjnie przyrządzanego mięsa mielonego owiniętego w liście kapusty – dzięki niej zaoszczędzicie mnóstwo czasu i nerwów. Sami się przekonajcie.

Będziecie potrzebować:

  • 1 główki kapusty
  • 500 gramów mięsa mielonego
  • 100 gramów ryżu
  • 3 łyżek kaszy manny
  • 1 litra bulionu (lub 1 kostki rosołowej)
  • 1 cebuli
  • 1 słoika passaty pomidorowej
  • Oleju do smażenia
  • Mąki do panierowania
  • Przypraw: soli, pieprzu

Przygotowanie:

  1. Kapustę obierzcie z wierzchnich, brzydkich liści i wytnijcie z niej głąb. Tak przygotowaną posiekajcie w drobne kawałki i przełóżcie do dużej miski.
  2. Do kapusty dodajcie sól i dokładnie ją wymieszajcie. Na koniec powinniście ją nawet pougniatać, tak aby puściła soki i nieco zmiękła.
  3. Ryż ugotujcie zgodnie z zaleceniami producenta, a nawet chwilę dłużej. Po wyjęciu z wody nie powinien strzelać w zębach (dzieje się tak, kiedy jest zbyt twardy), ale też nie powinien być rozgotowany.
  4. Do kolejnej dużej miski przełóżcie mięso. Cebulę obierzcie i posiekajcie w niewielką kosteczkę i połączcie z mięsem.
  5. W misce z mięsem umieśćcie również kaszę mannę, ugotowany wcześniej ryż, odciśniętą z soków kapustę, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni.
  6. Z tak przygotowanej masy zacznijcie formować niewielkie gołąbki i układać je na stolnicy lub drewnianej desce do krojenia.
  7. Do głębszego talerza nasypcie trochę mąki, a następnie obtoczcie w niej wasze gołąbki. Tak przygotowane przełóżcie na rozgrzaną patelnię z cienką warstwą oleju. Smażcie z każdej ze stron, aż do zarumienienia.
  8. Po kilku minutach przełóżcie gołąbki do dużego garnka i zalejcie gorącym bulionem (domowym lub przygotowanym z kostki). Całość gotujcie na małym ogniu przez ok. 15 minut.
  9. Po upływie tego czasu dodajcie passatę pomidorową, zamieszajcie całość i serwujcie.

Smacznego!