gołąbki na kapuście przepis
Adobe Stock
Newsy

Najszybsze na obiad siekane gołąbki. Proste danie dla całej rodziny

Nie ma co ukrywać, że przepis na tradycyjne gołąbki jest dosyć pracochłonny. Jeśli jednak nie macie całego dnia na gotowanie, postawcie na siekane gołąbki. Ich przyrządzenie to dosłownie chwila.
Weronika Kępa
marzec 08, 2021

Gołąbki to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni polskiej. Są pyszne, aromatyczne i wprost rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie ma jednak kilka mankamentów – wszystkie dotyczą kapusty. Na szczęście istnieje przepis, który rozwiąże wasze dotychczasowe problemy. 

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na siekane gołąbki

Siekane gołąbki to świetna alternatywa dla tradycyjnie przyrządzanego mięsa mielonego owiniętego w liście kapusty – dzięki niej zaoszczędzicie mnóstwo czasu i nerwów. Sami się przekonajcie.

Będziecie potrzebować:

  • 1 główki kapusty
  • 500 gramów mięsa mielonego
  • 100 gramów ryżu
  • 3 łyżek kaszy manny
  • 1 litra bulionu (lub 1 kostki rosołowej)
  • 1 cebuli
  • 1 słoika passaty pomidorowej
  • Oleju do smażenia
  • Mąki do panierowania
  • Przypraw: soli, pieprzu

Przygotowanie:

  1. Kapustę obierzcie z wierzchnich, brzydkich liści i wytnijcie z niej głąb. Tak przygotowaną posiekajcie w drobne kawałki i przełóżcie do dużej miski.
  2. Do kapusty dodajcie sól i dokładnie ją wymieszajcie. Na koniec powinniście ją nawet pougniatać, tak aby puściła soki i nieco zmiękła.
  3. Ryż ugotujcie zgodnie z zaleceniami producenta, a nawet chwilę dłużej. Po wyjęciu z wody nie powinien strzelać w zębach (dzieje się tak, kiedy jest zbyt twardy), ale też nie powinien być rozgotowany.
  4. Do kolejnej dużej miski przełóżcie mięso. Cebulę obierzcie i posiekajcie w niewielką kosteczkę i połączcie z mięsem.
  5. W misce z mięsem umieśćcie również kaszę mannę, ugotowany wcześniej ryż, odciśniętą z soków kapustę, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni.
  6. Z tak przygotowanej masy zacznijcie formować niewielkie gołąbki i układać je na stolnicy lub drewnianej desce do krojenia.
  7. Do głębszego talerza nasypcie trochę mąki, a następnie obtoczcie w niej wasze gołąbki. Tak przygotowane przełóżcie na rozgrzaną patelnię z cienką warstwą oleju. Smażcie z każdej ze stron, aż do zarumienienia.
  8. Po kilku minutach przełóżcie gołąbki do dużego garnka i zalejcie gorącym bulionem (domowym lub przygotowanym z kostki). Całość gotujcie na małym ogniu przez ok. 15 minut.
  9. Po upływie tego czasu dodajcie passatę pomidorową, zamieszajcie całość i serwujcie.

Smacznego!

Komentarze