Emma Morano
Instagram.pl/nytimes
Newsy

Najstarsza kobieta na świecie zdradziła sekret swojej długowieczności. Codziennie je 1 rzecz. To dzięki niej dożyła 116 lat?

Długie życie to jest to, o czym marzy wielu. Najstarsza kobieta na świecie, podzieliła się swoim sposobem, który praktykuje od prawie stu lat.

Życie to jest najwyższa wartość, jaką posiada każdy człowiek. Wielu z nich codziennie szuka sposobu, aby jeszcze je wydłużyć. Jedne z tych recept są bardziej skuteczne, a niektóre mniej. Jak się okazuje w tej kwestii jest ważna nie tylko aktywność fizyczna, czy zbilansowana dieta, ale również konsekwencja. Swoim sekretem na długowieczność, podzieliła się najstarsza kobieta na świecie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Najstarszy człowiek na globie

Osobą, która dożyła tego rekordowego wieku, jest Emma Morano. Kobieta pochodzi z Włoch i ukończyła aż 116 lat! To doskonały wynik patrząc na czynniki środowiskowe, które nie sprzyjają dobremu zdrowiu. W jej rodzinie było wielu długowiecznych ludzi. Morano pobiła nie tylko ten rekord, ale też ten dotyczący całego świata.

Dieta Emmy Morano

Kobieta przyznała, że jej codzienna dieta składa się z bardzo prostych składników, a mianowicie - w głównej mierze są to jajka oraz ciastka, ale tych nie je zbyt dużo, gdyż nie ma zębów. Głównym prym wiodą więc jajka. Morano spożywa je codziennie od ukończenia 20. roku życia. Były jej zalecone przez lekarza, kiedy wykryto u niej anemię. Początkowo jadła 2 surowe jajka oraz jedno gotowane. Z czasem tę ilość zmniejszyła do dwóch sztuk. 

Sekret długowieczności Morano

Jak się okazuje, sposobem na długie życie według Emmy Morano, są jajka. Oszacowano iż kobieta w ciągu swoich 116 lat, zjadła ich ponad 100 tysięcy sztuk. To prawdziwy rekord w spożyciu tego produktu. Najwidoczniej jajka w tym przypadku były tym sekretnym składnikiem, który pomógł Emmie Morano w dożyciu tak pięknego wieku.

Właściwości zdrowotne jajek

Jajka od dawna są uznawane za jeden z kluczowych składników dobrze zbilansowanej diety. Zawierają wiele witamin oraz mikroelementów, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich można wyróżnić takie jak: witaminy A, D, E, K, żelazo, potas, fosfor czy magnez. Do ich cennych właściwości zalicza się:

  • jest źródłem choliny, która bierze udział w budowie błon komórkowych oraz zmniejsza odkładanie tłuszczu w wątrobie,
  • chroni przed rozwojem chorób sercowo-wieńcowych,
  • luteina zawarta w żółtku poprawia widzenie,
  • wspomagają odchudzanie,
  • zawiera łatwo przyswajalne białko.

Dzięki wielu wartościom odżywczym, jajka są dobrym składnikiem do prawidłowego funkcjonowania organizmu, co może przyczynić się również do długich lat życia, jak w przypadku Emmy Morano.
 

czym zastąpić jajka
Adobe Stock
Newsy Ile jajek można zjeść codziennie? Przez lata wszyscy żyliśmy w błędzie
Jajka stanowią nieodłączny składnik diety większości Polaków. W końcu jadamy je nie tylko solo - na twardo lub miękko, ale również w naleśnikach, makaronach oraz ciastach. I choć powszechnie jajka owiane są złą sławą, w rzeczywistości wiele związanych z nimi kwestii to mity.
Weronika Kępa
grudzień 27, 2020

Jajka na śniadanie Jajka to produkt, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie poranka. W końcu, zaraz obok kawy, jajecznica zaraz po przebudzeniu to podstawa. Nie brakuje też smakoszy, którzy codziennie pochłaniają jajka na miękko lub twardo. Z kolei ci, którzy rano cieszą się nadmiarem wolnego czasu przyrządzają omlet lub naleśniki. Oprócz tego Polacy powszechnie spożywają jajka również w innych daniach. Produkt ten można przecież znaleźć między innymi w makaronach, panierkach, deserach, ale również sałatkach. Według GUS, dane dotyczące spożywania jajek w Polsce sukcesywnie maleją. Okazuje się, że jedna osoba zjada tylko ok. 150 sztuk tego produktu rocznie. Czy jajka są niezdrowe? Ten wynik to prawdopodobnie skutek mitów powstałych na przestrzeni ostatnich lat. Na pewno większość z was słyszała, że produkt ten jest szkodliwy dla zdrowia, ponieważ zwiększa poziom cholesterolu we krwi.  Oczywiście to prawda, natomiast należy dodać, że jest to tak zwany dobry cholesterol, który w żaden sposób nie oddziałuje na problemy związane z chorobami serca czy krążeniem. Jego spożywanie jest o tyle wartościowe, że potrafi zapełnić dzienne zapotrzebowanie na cholesterol w ludzkim organizmie. Jajka na kaca Niewielu również wie, że jajka to wspaniały lek na kaca. Bowiem zawarta w produkcie cysteina przyspiesza metabolizm i usuwanie toksyn z organizmu. Z kolei regularne spożywanie rozdrobionych skorupek jaj wzmacnia kości i zęby. Jajka odgrywają również dużą rolę w dietach odchudzających. Limity w spożywaniu jajek Niektórzy eksperci twierdzą, że każdy zdrowy człowiek może spożywać nawet 15 jajek dziennie w różnej postaci i to w żaden sposób nie powinno mu zaszkodzić. Z kolei Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie 10 jaj...

Przeczytaj
Karolina Szostak schudła
ons
Newsy Nikt nie wie, że Karolina Szostak schudła dzięki tej diecie. Niewiele osób zdecyduje się na takie poświęcenie
Karolina Szostak należy do nielicznego grona kobiet zajmujących się dziennikarstwem sportowym. Mimo że idealne sylwetki to dla niej codzienność, sama bardzo długo zmagała się z nadwagą. Jednak, w ostatnich latach przeszła spektakularną metamorfozę. Prezenterka schudła aż 30 kilogramów!
Weronika Kępa
grudzień 17, 2020

U Szostak zdiagnozowano niedoczynność tarczycy Karolina Szostak przez lata zmagała się z nadprogramowymi kilogramami. Te były nie tylko wynikiem nieprawidłowego odżywiania oraz stylu życia, ale również choroby. Bowiem u prezenterki zdiagnozowano niedoczynność tarczycy.  Nieodpowiednia dieta z roku na rok potęgowała problemy dziennikarki. W końcu postanowiła skonsultować się z lekarzem i zacząć nowe życie. Po licznych rozmowach ze specjalistami, kobieta rozpoczęła swoją przemianę od popularnej diety doktor Dąbrowskiej. Schudła 30 kg dzięki diecie dr Dąbrowskiej Ten rodzaj odżywiania określany jest jako warzywno-owocowy post. Jak sama nazwa wskazuje, dieta polega na spożywaniu tylko i wyłącznie warzyw i owoców przyrządzonych na różne sposoby – gotowanych, pieczonych, blendowanych, surowych, przez okres 6 tygodni. Będąc na diecie dr Dąbrowskiej, w ciągu dnia powinno się zjadać maksymalnie 3 posiłki i 2 przekąski nieprzekraczające 600 kcal.  To cudownie oczyszcza organizm ze wszystkich zanieczyszczeń. A we wrześniu robię dwa tygodnie tak zwanej przypominajki. Odrzuciłam też wszystko, co działało na mnie destruktywnie. Nie jem nabiału i pszenicy. Zwracam uwagę na to, by nie łączyć białkowych produktów z węglowodanami. Nie mówię już o przetworzonej żywności! W swojej kuchni bazuję na dużej ilości warzyw i owoców – zdradziła w wywiadzie dla Vivy. Dziennikarka czasem skusi się na coś słodkiego Mimo że aktywny tryb życia i zdrowe posiłki na stałe zagościły w życiu dziennikarki, kobieta przyznaje, że nikt nie powinien być niewolnikiem jedzenia. Nie ma przecież ludzi idealnych. Każdy przeżywa chwile słabości i zapomnienia i nie ma w nich nic złego. O ile oczywiście są to tylko chwile. Przyznam, że – jak każdemu – i mnie zdarza się...

Przeczytaj
dieta Jolanty Kwaśniewskiej
ons
Newsy Jaka jest ulubiona świąteczna potrawa Jolanty Kwaśniewskiej? Nie zgadniesz
Była pierwsza dama Polski, Jolanta Kwaśniewska, zdradziła nazwę swojej ukochanej świątecznej potrawy. Przepis na nią zawarła nawet w książce „Jedz zdrowo, ćwicz z głową, żyj szczęśliwie”. O dziwo, nie jest to ryba!
Weronika Kępa
grudzień 10, 2020

Mimo wieku, żona Aleksandra Kwaśniewskiego , wciąż zachwyca figurą i nienagannym wyglądem. Jej wierni obserwatorzy zawsze byli ciekawi, co na co dzień jada ta znana polska prawniczka. Okazuje się, że dieta kobiety nie należy do skomplikowanych, ani wymyślnych . Wraz z mężem, po prostu stara się dbać o zdrowie. Co na co dzień je Jolanta Kwaśniewska? Jolanta Kwaśniewska nie ukrywa, że od wielu lat stosuje dietę wegetariańską, czyli pozbawioną mięs, ryb i owoców morza. Poza tym niczego sobie nie odmawia, a jedynie stara się racjonalizować spożywane produkty.  W rozmowie z popularnym portalem przyznaje, że od czasu do czasu lubi wypić lampkę wina, jednak na co dzień stara się unikać alkoholu, który przecież nie służy zdrowiu, a tym bardziej urodzie. Jak się okazuje, była pierwsza dama uwielbia również słodycze. Mimo to cukier nie ma czasu odkładać się w jej organizmie, ponieważ prowadzi bardzo aktywny tryb życia. W wolnym czasie nie stroni od sportu. Można powiedzieć, że Jolanta Kwaśniewska jest idealnym przykładem na to, jak powinno się jeść. Bardzo pilnuje regularności swoich posiłków. Spożywa je często i w małych ilościach , dzięki czemu się nie przejada, a uczucie sytości stale jej towarzyszy.  Ulubiona świąteczna potrawa byłej pierwszej damy Codzienne, nieskomplikowane żywienie Jolanty Kwaśniewskiej przekłada się również na potrawy świąteczne. Kobieta jest zakochana w tradycyjnej polskiej kuchni. Jak sama przyznaje, jej ulubionym wigilijnym daniem jest… barszcz czerwony z uszkami, bez którego nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia.  Przepis na tę przepyszną potrawę umieściła nawet w swojej książce „Jedz zdrowo, ćwicz z głową, żyj szczęśliwie”. Wydana 5 lat temu, zawiera kilkadziesiąt tradycyjnych przepisów zarówno jej autorstwa, jak...

Przeczytaj
Magda Gessler restauracje
ons
Gwiazdy Ile restauracji tak naprawdę prowadzi Magda Gessler? My już wiemy!
Magda Gessler od lat określana jest jako „właścicielka kilkunastu restauracji w Polsce”. Okazuje się jednak, że większości z nich udziela tylko swojego nazwiska i pomysłów na dania. Miejsc, które stworzyła całkowicie sama nie jest więc tak wiele.
Weronika Kępa
listopad 24, 2020

Magda Gessler od lat pomaga Polakom ratować ich gastronomiczne biznesy. W „Kuchennych Rewolucjach” kobieta określana jest jako „właścicielka kilkunastu restauracji i niekwestionowany autorytet kulinarny”. I o ile do tej drugiej części nikt nie ma zarzutów, o tyle pierwsza fraza budzi ogromne zainteresowanie wśród miłośników jedzenia i fanów gwiazdy. Gessler pozwala używać swojego nazwiska Magda Gessler już kilkanaście lat temu wytłumaczyła, dlaczego tak wiele miejsc promuje się jej nazwiskiem, mimo że nie są jej własnością. Okazuje się, że restauratorka ściśle współpracuje z kilkunastoma punktami gastronomicznymi w kraju i udziela na to zgody. Oczywiście nie za darmo. Daję tym miejscom nie tylko moje nazwisko, ale przede wszystkim całą siebie – moje najlepsze pomysły, jakość, która z mojego nazwiska wynika. Sama wszystkiego pilnuję, doglądam, unowocześniam smaki, poprawiam. W ten sposób Gessler przez lata wspierała między innymi Willę Uciechę, Hestię, Bażanciarnię, Gar czy Belugę. Jednak bezpośrednio spod jej skrzydeł wyszło o wiele mniej restauracji. Jedną z nich i jednocześnie pierwszą, którą stworzyła jest zlokalizowana w Warszawie „U Fukiera”. To moja i tylko moja restauracja, okręt flagowy, początek mojego życia w Polsce po powrocie z Hiszpanii. Tutaj gotuję i bywam - można mnie tu spotkać prawie codziennie. Tu wreszcie sama chętnie wybieram dania dla moich gości.  Kulinarne perełki na mapie Polski Na tym jednak nie koniec. Będąc w stolicy można również zajrzeć do nowo otwartego lokalu „Słodki Słony Familia”, który Gessler otworzyła razem ze swoim synem, Tadeuszem Mullerem. W menu cukierni znalazły się między innymi maślane bułeczki, kruche ciasteczka, ciastka, drożdżówki, eklerki, mazurki, a nawet...

Przeczytaj