Mandarynki
Pexels/S. Hermann & F. Richter
Newsy

Najsmaczniejsze są właśnie w grudniu. Podpowiadamy, jak wybrać wyjątkowo słodkie i soczyste mandarynki

Mandarynki kryją w swoim składzie wiele właściwości leczniczych. Grudniowe początki zimy to najlepszy czas, żebyście mogli się delektować ich cytrusowym, orzeźwiającym smakiem. Czemu tak jest?

Mandarynka jest małym drzewem cytrusowym z owocami przypominającymi pomarańcze. Pieszczotliwie nazywa się ją młodszą siostrą pomarańczy. Jest jednak od nich mniejsza i znacznie słodsza.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Delikatna jak mandarynka

Dojrzała mandarynka jest jędrna i może mieć lekko kwaśny smak. Ma dość cienką skórkę i łatwo ulega uszkodzeniu. Mandarynka jako drzewo nie przepada za zimnem. Chłodna temperatura może ją mocno uszkodzić. Z tego powodu jest uprawiana w obszarach tropikalnych i subtropikalnych.

Badania genetyczne owocu udowadniają, że była jednym z pierwotnych gatunków cytrusowych. Jest przodkiem wielu hybrydowych odmian cytrusowych. Na jej bazie powstały popularne pomelo czy grejpfruty, wiele cytryn i przydatna do drinków limonka.

Zawartość witaminy C

Mandarynka różni się od swoich bliskich owocowych krewnych zawartością witamin i innych składników odżywczych. Te małe owoce podobnie jak grejpfruty czy cytryny są skarbnicą witaminy C, lecz tylko one zawierają nobiletynę - flawonoid, który pomaga zwalczać otyłość i zapobiegać cukrzycy typu 2.

Mandarynki są najbardziej potrzebne organizmowi na przełomie grudnia i stycznia, kiedy to temperatura powietrza spada poniżej zera. Dzięki dużym ilości witaminy C i A - naturalnym przeciwutleniaczom - wspomagają układ odpornościowy.

Te pomarańczowe cytrusy hamują tez działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia, a także poprawiają kondycję skóry oraz chronią przed chorobami oczu. Z badań przeprowadzonych przez współczesnych naukowców wynika, że te niepozorne owoce pomagają także zwalczać otyłość.

Dodatek do sałatki owocowej

Przed kupnem mandarynek warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami. Ich intensywny zapach przywodzi na myśl święta Bożego Narodzenia. Bywają pełne słodyczy, innym razem okazują się gorzkim rozczarowaniem. Warto wiedzieć, czym się różnią ich poszczególne odmiany.

W Polsce szczególnie popularne są m.in.:

  • Tangela, która jest krzyżówką mandarynki z grejpfrutem. Będzie smakować miłośnikom połączenia słodyczy z nutą goryczki. Jest soczysta jak żadna z pozostałych odmian.
  • Klementynka to połączenie pomarańczy z mandarynką. Jest najmniejsza spośród innych gatunków i zawiera niewiele pestek. Wnętrze skrywa wiele soku i słodyczy.
  • Tangerynka jest duża, ma czerwonawy miąższ i cienką skórkę w podobnym kolorze, która luźno pokrywa owoc, stąd z łatwością daje się obrać. Bywa cierpka w smaku!
  • Satsuma kryje w sobie wiele różnych odmian, różniących się wielkością, aromatem, kształtem czy czasem dojrzewania. Nie posiada pestek w ogóle i również obiera się bez trudu.

Jakie mandarynki kupić? 

Gwarancją wspaniałego smaku mandarynek lub pomarańczy jest odpowiednia temperatura. W odwrotności do drzewek cytrusowych ich dojrzałe owoce wolą niską temperaturę. Zimą czy późną jesienią na pobliskich targach panują idealne warunki do przechowywania mandarynki.

Oznaką świeżości mandarynki jest jej skórka. Miękka skórka przylegająca ściśle do owocu to oznaka soczystości. Takich owoców szukamy. Skóra przede wszystkim nie powinna też posiadać defektów w postaci pleśni, uszkodzeń mechanicznym, plam i wgnieceń.

Kraj pochodzenia nie może być nam obojętny. Mandarynki tureckie i abchaskie będą cierpkie i niestety mogą zawierać dużą ilość pestek. Marokańskie oraz hiszpańskie, całkiem duże, z grubą, porowatą skórką to najlepszy wybór. Jedne i drugie są bardzo soczyste i niezwykle słodkie. Polecamy!

Nie wyrzucajcie skórek od mandarynek. Zrobicie z nich syrop na tę uciążliwą dolegliwość
Adobe Stock
Newsy
Nie wyrzucajcie skórek od mandarynek. Zrobicie z nich syrop na tę uciążliwą dolegliwość
Gdy mamy kaszel, chętnie sięgamy po syrop, który nie tylko złagodzi ból i powlecze ściany gardła ochronną powłoką, ale także pozwoli oczyścić się płucom i będzie działał leczniczo. Ten domowy syrop najlepiej sprawdzi się na mokry kaszel.

Czy wiecie, że choć mandarynki bardzo przypominają pomarańcze, to jednak są od nich sporo zdrowsze? Mandarynki zawierają znacznie więcej witaminy A niż pomarańcze. Mają jej 14% zalecanego dziennego spożycia, podczas gdy pomarańcze mają tylko 4% dziennego zapotrzebowania. Oba owoce zawierają też wiele innych składników odżywczych jak potas, tiaminę czy kwas foliowy. A co kryje się w skórce mandarynki? Zdrowotne właściwości skórek mandarynki Skórka mandarynki do doskonały składnik syropu na kaszel. Zalecany jest przede wszystkim na kaszel mokry i mogą go pić nawet dzieci. Wystarczy zasypać skórkę mandarynki cukrem lub zalać miodem i poczekać aż puści sok. W skórce tego owocu znajduje się pewien rodzaj flawonoidów – nibeltyna, która zapobiega procesom prowadzącym do takich schorzeń jak: Stłuszczenie wątroby Otyłość Miażdżyca Cukrzyca typu 2 Substancja stymuluje geny odpowiedzialne za spalanie tłuszczów i przeciwdziała gromadzeniu się ich w wątrobie. Nibeltyna zgromadzona jest przede wszystkim w skórce mandarynki, w samym miąższu występuje jej bardzo niewiele. Scukrzona skórka, z której oddzieli się sok, pomaga płucom pozbyć się zalegającej flegmy. Jednocześnie działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Przepis na syrop na kaszel ze skórek od mandarynek Chcąc wykorzystać skórki od mandarynek do celów spożywczych zawsze pamiętajcie, aby przed obraniem owoców, dokładnie je umyć. Składniki: Skórki od mandarynek (z 1 kg owoców) 2 cm Imbiru 1,5 szklanki cukru Przygotowanie: Czyste skórki mandarynek rozdrobnijcie w palcach na mniejsze, równej wielkości kawałki lub zetrzyjcie na tarce. Imbir obierzcie i zetrzyjcie na tarce. Skórki...

Jak poznać w sklepie czy mandatynki są słodkie? Te 3 proste czynności, pozwolą wybrać najlepsze owoce
Adobe Stock
Newsy
Jak poznać w sklepie czy mandarynki są słodkie? Te proste czynności, pozwolą wybrać najlepsze owoce
Potraficie przez skórkę „zajrzeć” do środka mandarynki i stwierdzić czy jest słodka czy kwaśna? To nie jest trudne i nie wymaga daru jasnowidzenia. Wystarczy wiedzieć na co zwracać uwagę.

Uwielbiacie mandarynki, ale nigdy nie wiecie czy te, które właśnie zostały przez was kupione będą smaczne i słodkie, a do tego łatwo się obiorą? Wiele osób ogląda owoce w sklepie i nie wie jak je ocenić. Na domiar złego, mandarynki to nie drobne winogrona czy truskawki, które można spróbować na miejscu i przekonać się, jaki mają smak oraz czy są soczyste i słodkie. Jak odgadnąć, co mandarynka mieści w środku? Są na to sposoby. Jak bezbłędnie zbadać mandarynkę przez skórkę? Istnieje kilka bardzo prostych czynności, które możecie wykonać na miejscu w sklepie, aby przekonać się, czy owoce, które wzięliście do ręki, nadają się do włożenia do koszyka:  Zwróćcie uwagę na kolor. Powinien być intensywnie pomarańczowy. Blade, żółte czy zielonkawe nie będą dobre, więc odłóżcie je. Nagniećcie palcami skórkę i cały owoc. Nie powinna być bardzo gruba, ani też zbyt cienka. Te nadmiernie cienkie sprawiają dużo problemów przy obieraniu. Skórka powinna być średnio gruba, z wyraźną strukturą, może lekko odchodzić od miąższu. W dotyku owoce powinny być miękkie, ale sprężyste. Zważcie mandarynkę w dłoni. Jeśli jest ciężka, to oznacza, że jest wypełniona sokiem. Takie owoce będą soczyste. Z kolei te zbyt lekkie mogą oznaczać, że mandarynki nie są świeże i są w środku dość suche. Zwróćcie uwagę na kształt. Wybierajcie te, które są okrągłe, unikajcie spłaszczonych. Powąchajcie owoce. Najlepsze pachną obłędnie. Zapach powinien być wyrazisty, mocny i apetyczny. Taki, że aż chciałoby się ją zjeść.  Kupując mandarynki warto pamiętać jeszcze o 2 zasadach: Wybierajcie owoce sprzedawane luzem, nie w paczkach. Te paczkowane mogą być poobijane, nie dostrzeżecie też pleśni na sztukach leżących na...

Wszyscy wyrzucają tę część mandarynek do kosza. Tymczasem to właśnie ona jest najzdrowsza
Pixabay
Newsy
Wszyscy wyrzucają tę część mandarynek do kosza. Tymczasem to właśnie ona jest najzdrowsza
Pozbywacie się tej części mandarynek? To błąd! Zacznijcie ją jeść dla waszego zdrowia.

Mandarynki to jedne z najpopularniejszych cytrusów w Polsce. Najwięcej tych owoców zjadamy w sezonie jesienno-zimowym. Czy wiecie, jaka część mandarynki jest uznawana za najzdrowszą? Możecie się zdziwić. Czy wiecie, że najzdrowszą częścią mandarynki jest biała skórka, czy tzw. albedo? Czym jest albedo? Albedo to nic innego, jak biała skórka, która pokrywa mandarynki. Znajduje się ona się między miąższem a właściwą skórką. Mimo iż albedo jest gorzkie i niesmaczne, w rzeczywistości to najzdrowsza część tego owocu. Dlaczego? Albedo jest bogatym źródłem pektyn. Pektyny pomagają w lepszym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego i kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Pektyny walczą również ze złym cholesterolem LDL we krwi. Albedo przeciwdziała procesowi starzenia wielu komórek. Eksperci porównują to do „liftingu od spodu" skóry.  Zjadanie mandarynek razem z albedo, zapewnia naszemu organizmowi moc witamin, takich jak witamina A, C i P, które mają korzystne działanie na układ odpornościowy. Wysoka zawartość błonnika w tej białej substancji, pomaga również w uzyskaniu uczucia sytości po zjedzeniu cytrusów. Albedo jest bogate w moc przeciwutleniaczy i poprawia krążenie krwi. Badania łączą je z działaniem antyseptycznym i przeciwzapalnym w walce z infekcjami dróg oddechowych. Pektyny w połączeniu z błonnikiem, regulują przemianę materii i korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Jedzenie tych owoców z białą skórką, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka kolczystokomórkowego skóry. Dlaczego warto jeść mandarynki? Mandarynki to wspaniały, smaczny, niskokaloryczny owoc, pełen witamin, składników odżywczych i minerałów, które zapewniają nam...

lidl promocje
AdobeStock
Newsy
Świetnie podnoszą odporność i opóźniają procesy starzenia! Tylko do środy kupisz je w Lidlu aż o 52% taniej!
W okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia warto zwiększyć swoją odporność. Popularna sieć Lidl ma dla was promocję na pełne witamin owoce. Akcja trwa tylko do środy!

Idą pierwsze przymrozki i czas zadbać o swoją odporność! Można oczywiście kupować witaminy w aptece, ale o wiele lepiej jest zacząć jeść więcej owoców, kiszonek i innych produktów bogatych w witaminę C. Tylko do jutra w sklepach Lidl możecie kupić owoce pełne tej witaminy ponad 50% taniej! Atrakcyjna promocja Sieć Lidl nieustająco kusi swoich klientów różnymi promocjami. Niedługo zacznie się grudzień i sklepy już zaczęły intensywnie przypominać nam, że za miesiąc Wigilia! Już teraz można kupić bombki i inne ozdoby choinkowe, zabawki, słodycze i inne. Lidl także wprowadza klientów w świąteczną atmosferę, m.in. najnowszą promocją – skusicie się na mandarynki za jedyne 4,99 zł za kilogram? Mandarynki dobre na wszystko Te popularne cytrusy są chętnie spożywane przez Polaków – i nic dziwnego! Słodsze od pomarańczy nie tylko są smaczne, ale i bardzo zdrowe. Mandarynki zawierają m.in.: Witaminę A – działa na nasz wzrok, chroni przed chorobami oczu oraz przedwczesnym starzeniem się skóry Witaminę C – wzmacnia naszą odporność i naczynia krwionośne Nobiletynę – przeciwdziała rozwinięciu się cukrzycy typu 2, a do tego jest pomocna w leczeniu otyłości Kto powinien jeść mandarynki? Ze względu na szereg zalet, do swojej diety mandarynki powinny wdrożyć osoby, które: Cierpią na cukrzycę – mandarynki mają niski indeks glikemiczny (30) i z rozsądkiem mogą być spożywane przez cukrzyków Odchudzają się – jedna mandarynka ma zaledwie 35 kalorii, co w połączeniu z niskim indeksem glikemicznym czyni z niej świetną słodką przekąskę na diecie Są zagrożone miażdżycą – mandarynki chronią przed miażdżycą naczyń   Źrodło: lidl.pl