Mandarynki
Pexels/S. Hermann & F. Richter
Newsy

Najsmaczniejsze są właśnie w grudniu. Podpowiadamy, jak wybrać wyjątkowo słodkie i soczyste mandarynki

Mandarynki kryją w swoim składzie wiele właściwości leczniczych. Grudniowe początki zimy to najlepszy czas, żebyście mogli się delektować ich cytrusowym, orzeźwiającym smakiem. Czemu tak jest?

Mandarynka jest małym drzewem cytrusowym z owocami przypominającymi pomarańcze. Pieszczotliwie nazywa się ją młodszą siostrą pomarańczy. Jest jednak od nich mniejsza i znacznie słodsza.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Delikatna jak mandarynka

Dojrzała mandarynka jest jędrna i może mieć lekko kwaśny smak. Ma dość cienką skórkę i łatwo ulega uszkodzeniu. Mandarynka jako drzewo nie przepada za zimnem. Chłodna temperatura może ją mocno uszkodzić. Z tego powodu jest uprawiana w obszarach tropikalnych i subtropikalnych.

Badania genetyczne owocu udowadniają, że była jednym z pierwotnych gatunków cytrusowych. Jest przodkiem wielu hybrydowych odmian cytrusowych. Na jej bazie powstały popularne pomelo czy grejpfruty, wiele cytryn i przydatna do drinków limonka.

Zawartość witaminy C

Mandarynka różni się od swoich bliskich owocowych krewnych zawartością witamin i innych składników odżywczych. Te małe owoce podobnie jak grejpfruty czy cytryny są skarbnicą witaminy C, lecz tylko one zawierają nobiletynę - flawonoid, który pomaga zwalczać otyłość i zapobiegać cukrzycy typu 2.

Mandarynki są najbardziej potrzebne organizmowi na przełomie grudnia i stycznia, kiedy to temperatura powietrza spada poniżej zera. Dzięki dużym ilości witaminy C i A - naturalnym przeciwutleniaczom - wspomagają układ odpornościowy.

Te pomarańczowe cytrusy hamują tez działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia, a także poprawiają kondycję skóry oraz chronią przed chorobami oczu. Z badań przeprowadzonych przez współczesnych naukowców wynika, że te niepozorne owoce pomagają także zwalczać otyłość.

Dodatek do sałatki owocowej

Przed kupnem mandarynek warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami. Ich intensywny zapach przywodzi na myśl święta Bożego Narodzenia. Bywają pełne słodyczy, innym razem okazują się gorzkim rozczarowaniem. Warto wiedzieć, czym się różnią ich poszczególne odmiany.

W Polsce szczególnie popularne są m.in.:

  • Tangela, która jest krzyżówką mandarynki z grejpfrutem. Będzie smakować miłośnikom połączenia słodyczy z nutą goryczki. Jest soczysta jak żadna z pozostałych odmian.
  • Klementynka to połączenie pomarańczy z mandarynką. Jest najmniejsza spośród innych gatunków i zawiera niewiele pestek. Wnętrze skrywa wiele soku i słodyczy.
  • Tangerynka jest duża, ma czerwonawy miąższ i cienką skórkę w podobnym kolorze, która luźno pokrywa owoc, stąd z łatwością daje się obrać. Bywa cierpka w smaku!
  • Satsuma kryje w sobie wiele różnych odmian, różniących się wielkością, aromatem, kształtem czy czasem dojrzewania. Nie posiada pestek w ogóle i również obiera się bez trudu.

Jakie mandarynki kupić? 

Gwarancją wspaniałego smaku mandarynek lub pomarańczy jest odpowiednia temperatura. W odwrotności do drzewek cytrusowych ich dojrzałe owoce wolą niską temperaturę. Zimą czy późną jesienią na pobliskich targach panują idealne warunki do przechowywania mandarynki.

Oznaką świeżości mandarynki jest jej skórka. Miękka skórka przylegająca ściśle do owocu to oznaka soczystości. Takich owoców szukamy. Skóra przede wszystkim nie powinna też posiadać defektów w postaci pleśni, uszkodzeń mechanicznym, plam i wgnieceń.

Kraj pochodzenia nie może być nam obojętny. Mandarynki tureckie i abchaskie będą cierpkie i niestety mogą zawierać dużą ilość pestek. Marokańskie oraz hiszpańskie, całkiem duże, z grubą, porowatą skórką to najlepszy wybór. Jedne i drugie są bardzo soczyste i niezwykle słodkie. Polecamy!

Jak szybko obrać mandarynkę? Zróbcie 1 rzecz, a skórka odejdzie bez problemu
Flickr
Newsy
Jak szybko obrać mandarynkę? Zróbcie 1 rzecz, a skórka odejdzie bez problemu
Obieranie mandarynki sprawia wam kłopot? Skorzystajcie z tej prostej metody, a skórka odejdzie w mgnieniu oka.

Mandarynki to smaczne i zdrowe owoce cytrusowe. Podobnie jak pomarańcze, mandarynki mają kolor pomarańczowy — ale niektóre odmiany tych owoców mogą mieć odcienie zieleni lub czerwieni.  Mandarynki są bogatym źródłem beta-kryptoksantyny, przeciwutleniacza, który w organizmie przekształca się w witaminę A i jest odpowiedzialny za pomarańczowy kolor mandarynek i innych owoców. Ponadto, owoce te dostarczają naszemu organizmowi witamin B1, B6 i B9, potasu, pirydoksyny i kwasu foliowego. Mandarynki i ich skórki są bogatym źródłem antyoksydantów, takich jak witamina C i flawonoidy, które chronią organizm przed licznymi chorobami. Regularne jedzenie mandarynek: może korzystnie wpływać na układ odpornościowy przeciwutleniacze zawarte w mandarynkach, takie jak witamina C i nobiletyna, mogą chronić komórki mózgowe przed uszkodzeniami związanymi z chorobą Alzheimera i chorobą Parkinsona zawartość witaminy C w mandarynce może promować syntezę kolagenu, co poprawia gojenie się ran i zmniejsza oznaki starzenia @pandoras_kitchen Tangerine peeling…the easy way! 🍊 #kitchenhacks #tangerine #tiktokgreece #howto #peeling #lifehackvideo ♬ Do It - Chloe x Halle Na opublikowanym w sieci nagraniu widzimy, jak najpierw nacina delikatnie owoc dookoła tak, by nie uszkodzić jego miąższu. Podążajcie wg tych wskazówek, a poradzicie sobie z nawet najbardziej oporną mandarynką: Podążając za powstałą linią, obierajcie jego obie części. Odetnijcie końce mandarynki. Na początku odetnijcie górną część mandarynki. Uważajcie, aby nie przeciąć jej miąższu. Teraz odetnijcie dolną część mandarynki. Wytnijcie wzdłuż szczelinę. Delikatnie pociągnijcie skórkę, aby uformować długi pasek.  Możecie...

Jak poznać w sklepie czy mandatynki są słodkie? Te 3 proste czynności, pozwolą wybrać najlepsze owoce
Adobe Stock
Newsy
Jak poznać w sklepie czy mandarynki są słodkie? Te proste czynności, pozwolą wybrać najlepsze owoce
Potraficie przez skórkę „zajrzeć” do środka mandarynki i stwierdzić czy jest słodka czy kwaśna? To nie jest trudne i nie wymaga daru jasnowidzenia. Wystarczy wiedzieć na co zwracać uwagę.

Uwielbiacie mandarynki, ale nigdy nie wiecie czy te, które właśnie zostały przez was kupione będą smaczne i słodkie, a do tego łatwo się obiorą? Wiele osób ogląda owoce w sklepie i nie wie jak je ocenić. Na domiar złego, mandarynki to nie drobne winogrona czy truskawki, które można spróbować na miejscu i przekonać się, jaki mają smak oraz czy są soczyste i słodkie. Jak odgadnąć, co mandarynka mieści w środku? Są na to sposoby. Jak bezbłędnie zbadać mandarynkę przez skórkę? Istnieje kilka bardzo prostych czynności, które możecie wykonać na miejscu w sklepie, aby przekonać się, czy owoce, które wzięliście do ręki, nadają się do włożenia do koszyka:  Zwróćcie uwagę na kolor. Powinien być intensywnie pomarańczowy. Blade, żółte czy zielonkawe nie będą dobre, więc odłóżcie je. Nagniećcie palcami skórkę i cały owoc. Nie powinna być bardzo gruba, ani też zbyt cienka. Te nadmiernie cienkie sprawiają dużo problemów przy obieraniu. Skórka powinna być średnio gruba, z wyraźną strukturą, może lekko odchodzić od miąższu. W dotyku owoce powinny być miękkie, ale sprężyste. Zważcie mandarynkę w dłoni. Jeśli jest ciężka, to oznacza, że jest wypełniona sokiem. Takie owoce będą soczyste. Z kolei te zbyt lekkie mogą oznaczać, że mandarynki nie są świeże i są w środku dość suche. Zwróćcie uwagę na kształt. Wybierajcie te, które są okrągłe, unikajcie spłaszczonych. Powąchajcie owoce. Najlepsze pachną obłędnie. Zapach powinien być wyrazisty, mocny i apetyczny. Taki, że aż chciałoby się ją zjeść.  Kupując mandarynki warto pamiętać jeszcze o 2 zasadach: Wybierajcie owoce sprzedawane luzem, nie w paczkach. Te paczkowane mogą być poobijane, nie dostrzeżecie też pleśni na sztukach leżących na...

Weźcie mandarynki i zróbcie z nich koktajl. Zanim się obejrzycie, ubrania będą na was wisieć
AdobeStock
Newsy
Weźcie mandarynki i zróbcie z nich koktajl. Zanim się obejrzycie, ubrania będą na was wisieć
Czy istnieje coś lepszego, niż słodkie, soczyste mandarynki w zimowe popołudnie? Owszem - koktajl z mandarynek! Jest nie tylko smaczny, ale też doskonale wpływa na cały organizm.

Jeżeli już teraz obawiacie się, że po świętach nie wejdziecie w swoje ulubione spodnie, głowa do góry. Zamiast odmawiać sobie pyszności, już dziś zacznijcie pić koktajl mandarynkowy. Od razu poprawi wasze samopoczucie, zwiększy odporność, a do tego może pomóc zgubić nieco tłuszczyku. Zobaczcie, jak go przygotować.  Dlaczego warto jeść mandarynki? Te niepozorne owoce każdej zimy cieszą się ogromną popularnością. Są dość tanie, smaczne, a do tego pełne witamin. Ich regularne spożycie może pozytywnie wpłynąć na: skórę - mandarynki zawierają dużo witaminy C, która jest naturalnym antyoksydantem. Sprawia, że skóra nabiera blasku, jest promienna, a zmarszczki stają się mniej widoczne; odporność - ze względu na zawartość witaminy C, a także witaminy A mandarynki to jeden z lepszych naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności zimą; mózg - znajdujący się w mandarynkach kwas foliowy usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego; metabolizm - choć mandarynki zawierają cukier, są dość niskokaloryczne. Jedna mandarynka to około 35 kalorii, dlatego można je jeść nawet na diecie odchudzającej. Do tego znajduje się w nich błonnik, który naturalnie wspomaga trawienie i metabolizm. Właściwości koktajlu z mandarynek  Koktajl z mandarynek łączy w sobie wszystkie zalety tych owoców, a także kefiru. Produkt ten naturalnie wspiera metabolizm, a do tego syci na długo. Dzięki temu zmniejsza się ochota na podjadanie między posiłkami i łatwiej jest odmówić sobie słodyczy oraz innych przekąsek. Do tego kefir zawiera niewiele kalorii, jest bogaty w wapń oraz białko - jeden ze składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.  Przepis na koktajl z mandarynek Składniki: 4-5 mandarynek 1 szklanka kefiru Łyżeczka miodu...

Wszyscy wyrzucają tę część mandarynek do kosza. Tymczasem to właśnie ona jest najzdrowsza
Pixabay
Newsy
Wszyscy wyrzucają tę część mandarynek do kosza. Tymczasem to właśnie ona jest najzdrowsza
Pozbywacie się tej części mandarynek? To błąd! Zacznijcie ją jeść dla waszego zdrowia.

Mandarynki to jedne z najpopularniejszych cytrusów w Polsce. Najwięcej tych owoców zjadamy w sezonie jesienno-zimowym. Czy wiecie, jaka część mandarynki jest uznawana za najzdrowszą? Możecie się zdziwić. Czy wiecie, że najzdrowszą częścią mandarynki jest biała skórka, czy tzw. albedo? Czym jest albedo? Albedo to nic innego, jak biała skórka, która pokrywa mandarynki. Znajduje się ona się między miąższem a właściwą skórką. Mimo iż albedo jest gorzkie i niesmaczne, w rzeczywistości to najzdrowsza część tego owocu. Dlaczego? Albedo jest bogatym źródłem pektyn. Pektyny pomagają w lepszym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego i kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Pektyny walczą również ze złym cholesterolem LDL we krwi. Albedo przeciwdziała procesowi starzenia wielu komórek. Eksperci porównują to do „liftingu od spodu" skóry.  Zjadanie mandarynek razem z albedo, zapewnia naszemu organizmowi moc witamin, takich jak witamina A, C i P, które mają korzystne działanie na układ odpornościowy. Wysoka zawartość błonnika w tej białej substancji, pomaga również w uzyskaniu uczucia sytości po zjedzeniu cytrusów. Albedo jest bogate w moc przeciwutleniaczy i poprawia krążenie krwi. Badania łączą je z działaniem antyseptycznym i przeciwzapalnym w walce z infekcjami dróg oddechowych. Pektyny w połączeniu z błonnikiem, regulują przemianę materii i korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Jedzenie tych owoców z białą skórką, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka kolczystokomórkowego skóry. Dlaczego warto jeść mandarynki? Mandarynki to wspaniały, smaczny, niskokaloryczny owoc, pełen witamin, składników odżywczych i minerałów, które zapewniają nam...