Zupa kalafiorowa
Gorujmy.pl/Di bloguje
Newsy

Najpyszniejsza zupa kalafiorowa wyjdzie Ci, jeśli dodasz do niej jedną rzecz. Polacy ją uwielbiają

Krótko mówiąc, zupa kalafiorowa ma same plusy. Chcesz sprawdzić nasz przepis?
Aleksandra Jaworska
grudzień 03, 2020

Zupę kalafiorową można jeść przez cały rok. Jest delikatna, pyszna, zdrowa i prosta w przygotowaniu.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Prosto i tanio

Przepis na tę białą i odżywczą zupę zapada w pamięć. Dlaczego? Bo zupa kalafiorowa, choć tak pyszna, jest wręcz banalna w przygotowaniu. Możecie ją podawać młodszym i dorosłym. Dobrze wygląda również na bardziej wykwintnych stołach. To jedna z najpopularniejszych zup w Polsce.

Dziś na obiad? Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa to nie tylko smak. Za cennymi właściwościami kalafiora przemawia cały szereg badań. Specjaliści są zdania, że kalafior to skuteczna broń w profilaktyce raka prostaty, zwłaszcza w połączeniu z curry. Kalafior może też zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia raka pęcherza.

To zasługa przeciwutleniaczy z grupy izotiocyjanów, które neutralizują wolne rodniki, mogące przyczynić się do rozwoju nowotworów. Warto wiedzieć, że substancję tę zawierają także kapusta i inne spokrewnione z nią warzywa z rodziny krzyżowych, np. brukselka i rzodkiewka.

Składniki na zupę kalafiorową z wędzonym kurczakiem:

  • 1 litr wody,

  • 1 sztuka wędzonego udka z kurczaka,

  • 100 g mrożonego kalafiora,

  • 1 duża marchewka,

  • 1 pietruszka,

  • korzeń selera,

  • 1 liść laurowy,

  • 5 sztuk ziela angielskiego,

  • 1 kostka bulionu drobiowego,

  • przyprawa do zup,

  • pieprz czarny mielony,

  • jogurt naturalny,

  • koperek.

Sposób przygotowania

Najpierw umyte udka pozbawiamy skóry. Następnie zagotowujemy wodę z marchewką, pietruszką, selerem, liściem oraz zielem angielskim. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmujemy je z wywaru i wkładamy do niego wcześniej przygotowane mięso.

Gotujemy około 10 minut, wyjmujemy, oddzielamy mięso od kości. Do gotującego się wywaru dodajemy kostkę bulionową i kalafiora. Gdy warzywo zmięknie, wrzucamy do zupy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler oraz mięso z kurczaka.

Zupę doprawiamy przyprawami do smaku i rozlewamy na głębokie talerze. Na każdym kładziemy po łyżce jogurtu. Całość można posypać siekaną zieleniną. Idealnym dodatkiem do zupy kalafiorowej jest np. koperek. Pycha połączenie!

 

Źródło: Gotujmy.pl

Komentarze
Wątróbka z jabłkami
Gotujmy.pl/Cukiereczek13
Newsy Chrupiąca wątróbka z jabłkami, jak u ukochanej babci. Wybierz się w kulinarną podróż do nieba
Wątróbka z cebulką i jabłkami to smaki rodzinnego domu. Uwielbiamy to połączenie. Poniżej przepis na ten pyszny rarytas!
Aleksandra Jaworska
grudzień 03, 2020

Wątroba zwierząt hodowlanych jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza. Ma jeszcze jedną, pomocną w kuchni zaletę - to bardzo tani produkt. Co więcej, można ją przyrządzić wedle uznania. Wątroba pełna witamin Wątróbka zawiera bardzo wiele witamin z grupy B – witaminy B12, B3, B2 oraz witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Witamina B3, tak zwana niacyna, jest odpowiedzialna za funkcje mózgu. B2 natomiast bierze udział w procesach metabolizmu i regulacji odporności, a także odpowiada za dobry wzrok. Zawiera również witaminy A, D i K. Dlatego jedzenie wątróbki przekłada się na wiele aspektów działania ludzkiego organizmu.  Bogate źródło żelaza Wątróbka zawiera więcej żelaza niż jakikolwiek inny rodzaj mięsa. Jedzenie wątróbki zapobiega niedoborom żelaza i chroni przed anemią. Zamiast suplementacji żelaza, sięgnijcie po wątróbkę. Znacznie tańsza alternatywa Faktem jest również, że jest ona dobrym źródłem białka. Przy stosunkowo niskiej cenie – zawartość tego składnika jest mniej więcej porównywalna do ilości białka, jaką ma w sobie drób. Podroby to alternatywa znacznie bardziej ekonomiczna. W wątróbce drobiowej występuje niezwykle ważny aminokwas egzogenny o nazwie tauryna. Tauryna pełni ważną rolę we właściwym rozwoju niemowląt i małych dzieci. Wspiera mózg w okresie gwałtownego rozwoju, jakim jest wczesne dzieciństwo. To ważna informacja dla kobiet w ciąży. Przepis na wątróbkę z jabłkami jak u babci, składniki: 400g wątróbki wieprzowej, 1 szklanka mleka, 3-4 cebule, 2 twarde jabłka, 2 łyżeczki majeranku, sok z cytryny, olej do smażenia, pieprz, sól...

Przeczytaj