Zupę kalafiorową można jeść przez cały rok. Jest delikatna, pyszna, zdrowa i prosta w przygotowaniu.

Prosto i tanio

Przepis na tę białą i odżywczą zupę zapada w pamięć. Dlaczego? Bo zupa kalafiorowa, choć tak pyszna, jest wręcz banalna w przygotowaniu. Możecie ją podawać młodszym i dorosłym. Dobrze wygląda również na bardziej wykwintnych stołach. To jedna z najpopularniejszych zup w Polsce.

Dziś na obiad? Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa to nie tylko smak. Za cennymi właściwościami kalafiora przemawia cały szereg badań. Specjaliści są zdania, że kalafior to skuteczna broń w profilaktyce raka prostaty, zwłaszcza w połączeniu z curry. Kalafior może też zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia raka pęcherza.

To zasługa przeciwutleniaczy z grupy izotiocyjanów, które neutralizują wolne rodniki, mogące przyczynić się do rozwoju nowotworów. Warto wiedzieć, że substancję tę zawierają także kapusta i inne spokrewnione z nią warzywa z rodziny krzyżowych, np. brukselka i rzodkiewka.

Zobacz także:

Składniki na zupę kalafiorową z wędzonym kurczakiem:

  • 1 litr wody,

  • 1 sztuka wędzonego udka z kurczaka,

  • 100 g mrożonego kalafiora,

  • 1 duża marchewka,

  • 1 pietruszka,

  • korzeń selera,

  • 1 liść laurowy,

  • 5 sztuk ziela angielskiego,

  • 1 kostka bulionu drobiowego,

  • przyprawa do zup,

  • pieprz czarny mielony,

  • jogurt naturalny,

  • koperek.

Sposób przygotowania

Najpierw umyte udka pozbawiamy skóry. Następnie zagotowujemy wodę z marchewką, pietruszką, selerem, liściem oraz zielem angielskim. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmujemy je z wywaru i wkładamy do niego wcześniej przygotowane mięso.

Gotujemy około 10 minut, wyjmujemy, oddzielamy mięso od kości. Do gotującego się wywaru dodajemy kostkę bulionową i kalafiora. Gdy warzywo zmięknie, wrzucamy do zupy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler oraz mięso z kurczaka.

Zupę doprawiamy przyprawami do smaku i rozlewamy na głębokie talerze. Na każdym kładziemy po łyżce jogurtu. Całość można posypać siekaną zieleniną. Idealnym dodatkiem do zupy kalafiorowej jest np. koperek. Pycha połączenie!

 

Źródło: Gotujmy.pl