Kapuśniak
gotujmy.pl/msewka
Newsy

Najpyszniejsza polska zupa. Kapuśniak na żeberkach. Ewa Wachowicz radzi, by na końcu dodać 1 składnik. Podkręca smak

Kwaśnica to tradycyjne danie z Podhala. Na pozostałych obszarach Polski to po prostu kapuśniak. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza kiszonej kapuście. Ewa Wachowicz zdradza, co należy dodać do gotowania, aby zupa była jeszcze lepsza.

Kapuśniak to jedna z najpyszniejszych polskich zup. W górach stanowi jedno z podstawowych dań, gdzie jest nazywana również kwaśnicą. Jest nie tylko pysznie kwaśna, ale także treściwa, dzięki czemu spokojnie może zastąpić dwudaniowy obiad. Zazwyczaj sycący kapuśniak jest przygotowywany na bazie wędzonych żeberek bądź boczku oraz włoszczyzny.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na kwaśnicę Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz zdradza swój sekret, co zrobić, aby kapuśniak był jeszcze pyszniejszy. Według byłej Miss Polonii cały smak tkwi z soku z kiszonej kapusty, który należy dodać tuż pod koniec gotowania. To właśnie przez to zupa będzie odpowiednio kwaśna, a sok nada aromat całej potrawie.

Składniki:

  • ½ kg żeberek wędzonych
  • marchewka
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kawałek kiełbasy wiejskiej
  • 1 łyżka smalcu gęsiego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ kg ziemniaków
  • ½ kg kiszonej kapusty
  • ½ szklanki soku spod kapusty
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól
  • natka pietruszki do dekoracji

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Żeberka podzielcie na mniejsze kawałki, włóżcie do garnka i zalejcie zimną wodą. Dodajcie do nich włoszczyznę, czyli marchewkę, korzeń pietruszki i kawałek selera, a także liście laurowe oraz ziele angielskie.
  2. Całość posólcie, przykryjcie pokrywką i gotujcie na małym ogniu.
  3. Na patelni rozgrzejcie smalec. Kiełbasę wiejską pokrójcie na mniejszą kostkę, a cebulę w piórka.
  4. Najpierw podsmażcie kiełbasę, a później dodajcie cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Ugotowane żeberka i warzywa wyjmijcie z wywaru.
  6. Do garnka włóżcie obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Ponownie przykryjcie i gotujcie.
  7. W międzyczasie mięso z żeberek oddzielcie od kości, pokrójcie na mniejsze kawałki.
  8. Gdy ziemniaki zmiękną, dorzućcie do nich odciśniętą, posiekaną kapustę kiszoną, a także mięso z żeberek i kiełbasę z patelni. Całość dobrze wymieszajcie, doprawcie kminkiem.
  9. Pod koniec gotowania, zupę podlejcie sokiem spod kapusty.
  10. Przygotowany kapuśniak rozlejcie na talerze i udekorujcie posiekaną natką pietruszki. Taka zupa najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Czytaj też:

Komentarze