Kapuśniak
gotujmy.pl/msewka
Newsy

Najpyszniejsza polska zupa. Kapuśniak na żeberkach. Ewa Wachowicz radzi, by na końcu dodać 1 składnik

Kwaśnica to tradycyjne danie z Podhala. Na pozostałych obszarach Polski to po prostu kapuśniak. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza kiszonej kapuście. Ewa Wachowicz zdradza, co należy dodać do gotowania, aby zupa była jeszcze lepsza.

Kapuśniak to jedna z najpyszniejszych polskich zup. W górach stanowi jedno z podstawowych dań, gdzie jest nazywana również kwaśnicą. Jest nie tylko pysznie kwaśna, ale także treściwa, dzięki czemu spokojnie może zastąpić dwudaniowy obiad. Zazwyczaj sycący kapuśniak jest przygotowywany na bazie wędzonych żeberek bądź boczku oraz włoszczyzny.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kwaśnicę Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz zdradza swój sekret, co zrobić, aby kapuśniak był jeszcze pyszniejszy. Według byłej Miss Polonii cały smak tkwi z soku z kiszonej kapusty, który należy dodać tuż pod koniec gotowania. To właśnie przez to zupa będzie odpowiednio kwaśna, a sok nada aromat całej potrawie.

Składniki:

  • ½ kg żeberek wędzonych
  • marchewka
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kawałek kiełbasy wiejskiej
  • 1 łyżka smalcu gęsiego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ kg ziemniaków
  • ½ kg kiszonej kapusty
  • ½ szklanki soku spod kapusty
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól
  • natka pietruszki do dekoracji
Zobacz także
Przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Tak dobra zupa, że palce lizać

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Tak dobra zupa, że palce lizać

Jakie przyprawy dodać do kapuśniaku z kiszonej kapusty? Te najlepiej podkreślą jego smak

Jakie przyprawy dodać do kapuśniaku z kiszonej kapusty? Te najlepiej podkreślą jego smak

Przygotowanie:

  1. Żeberka podzielcie na mniejsze kawałki, włóżcie do garnka i zalejcie zimną wodą. Dodajcie do nich włoszczyznę, czyli marchewkę, korzeń pietruszki i kawałek selera, a także liście laurowe oraz ziele angielskie.
  2. Całość posólcie, przykryjcie pokrywką i gotujcie na małym ogniu.
  3. Na patelni rozgrzejcie smalec. Kiełbasę wiejską pokrójcie na mniejszą kostkę, a cebulę w piórka.
  4. Najpierw podsmażcie kiełbasę, a później dodajcie cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Ugotowane żeberka i warzywa wyjmijcie z wywaru.
  6. Do garnka włóżcie obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Ponownie przykryjcie i gotujcie.
  7. W międzyczasie mięso z żeberek oddzielcie od kości, pokrójcie na mniejsze kawałki.
  8. Gdy ziemniaki zmiękną, dorzućcie do nich odciśniętą, posiekaną kapustę kiszoną, a także mięso z żeberek i kiełbasę z patelni. Całość dobrze wymieszajcie, doprawcie kminkiem.
  9. Pod koniec gotowania, zupę podlejcie sokiem spod kapusty.
  10. Przygotowany kapuśniak rozlejcie na talerze i udekorujcie posiekaną natką pietruszki. Taka zupa najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Smacznego!
Kapuśniak
Flickr/Varchar N
Triki kulinarne
Zdrowy kapuśniak z kiszonej kapusty. Przez jeden sekretny składnik nabierze niezwykłego smaku!
Sok z kiszonej kapusty jest źródłem probiotyków. Ponadto wzmacnia odporność organizmu, wspomaga odchudzanie i posiada działanie przeciwnowotworowe. Pamiętacie o częstym spożywaniu kiszonek?

Potrawy z kiszonej kapusty zadbają o nasz organizm. Wartość energetyczna kapusty kwaszonej dla 100 g to około 17 kcal, co może być dobrą informacją dla osób na diecie. Jak widzicie, potrawy z kapusty to samo zdrowie! Doskonałym kompromisem między łatwością przygotowywania, smakiem i ciepłym sposobem podawania dania będzie zupa. Szczególnie polecamy kapuśniak. Obiecujemy, że wasze ciało wam za to podziękuje! Kapusta kiszona jest gotowa do spożycia poprzez proces zasolenia i fermentacji. Cechuje się długą trwałością i silnym kwaśnym smakiem, który bierze się z obecności kwasu mlekowego powstałego w wyniku rozkładu cukrów przez bakterie. Bogaty skład kiszonej kapusty Mogłoby się wydawać, że kiszona kapusta niczym nie zaskoczy. Błąd! Właśnie w niej znajdziemy: witaminę C  wapń i fosfor witamy E naturalne przeciwutleniacze, bakterie Lactobacillus rozkładających cukry w kwas mlekowy fitoncydy działające bakteriobójczo Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach To tradycyjna, swojska zupa, której nie może zabraknąć na rodzinnym stole. Pyszna i wyjątkowo pożywna dzięki mięsnej wkładce, ale i dodaniu kilku kropel sosu sojowego . To ekstra składnik! Ponadto, można podczas jej przygotowania, do podsmażanej wcześnie szalotki dorzucić skrojone pętko kiełbasy. Będzie jeszcze bogatsza. Choć pamiętajmy, że i bez kiełbasy kapuśniak to sycąca zupa.  Składniki na nasz kapuśniak: 0,3 kg żeberek  0,3 kg kiszonej kapusty marchewka pietruszka kawałek selera 4 średniej wielkości ziemniaki cebula szalotka łyżka masła 6-7 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 4-6 ziarenek czarnego pieprzu sos sojowy do smaku sól morska do smaku pół...

kwaśnica przepis
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Tym daniem zajadają się wszyscy górale. Genialnie rozgrzewa w chłodne dni
Do Zakopanego na kwaśnicę przyjeżdżają ludzie z całej Polski. Podobno nigdzie nie smakuje tak dobrze jak w górach. Ta zupa to idealny sposób na ogrzanie organizmu po wielogodzinnym pobycie na mrozie. Okazuje się jednak, że przysmak z łatwością można przyrządzić samodzielnie w domu.

Kiszona kapusta, żeberka i kiełbasa – jak tu nie kochać kwaśnicy! W górach serwuje się ją w niemal każdej restauracji czy swojskiej gospodzie. Na szczęście po ten przysmak nie musicie jechać wiele kilometrów. Receptura na jego przyrządzenie jest dziecinnie prosta, z łatwością sami zrobicie go we własnej kuchni! Przepis na góralską kwaśnicę Składniki 1 kilogram kiszonej kapusty 500 gramów wędzonych żeberek baranich 300 gramów kiełbasy 1 cebulę 2 ząbki czosnku 6 ziemniaków Olej Przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie Kapustę kiszoną umieśćcie w dużym garnku i zalejcie zimną wodą. Całość zagotujcie, odcedźcie i ponownie zalejcie wodą. Żeberka umyjcie i podzielcie na mniejsze części. Tak przygotowane umieśćcie w garnku z kapustą. Czosnek obierzcie i posiekajcie lub przeciśnijcie przez praskę wprost do kapusty. Do wywaru dodajcie również sól, pieprz, liście laurowe i ziela angielskie. Całość zamieszajcie i gotujcie aż do miękkości żeberek. Kiełbasę pokrójcie w kostkę lub plasterki i również dodajcie do powstającej kwaśnicy (jeśli lubicie możecie również dodać ją w całości). Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju. Tak przygotowaną umieśćcie w garnku z kapustą. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w czystym naczyniu. Kiedy staną się wystarczająco miękkie, przełóżcie je do garnka z kwaśnicą.  Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

kapuśniak przepis Kuroń
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy
Niezastąpiona receptura na pyszny i zdrowy kapuśniak. Kuroń się wygadał
Nic tak nie zachęca do gotowania zup, jak mróz za oknem. Sezon jesienno-zimowy jest więc szczególnie obfity w tego typu potrawy. Wśród nich nie może oczywiście zabraknąć pysznego kapuśniaku! Ten z przepisu Jakuba Kuronia na pewno wam posmakuje!

Jakub to syn słynnego kucharza Macieja Kuronia. To właśnie po nim mężczyzna odziedziczył miłość do gotowania. Dania z przepisów Jakuba od lat pieszczą podniebienia Polaków. Nie inaczej jest w przypadku kapuśniaku! Przepis na kapuśniak Będziesz potrzebować 400 gramów kiszonej kapusty 400 gramów żeberek wieprzowych 2 litry wody 3 duże ziemniaki 3 ząbki czosnku Olej do smażenia Włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałek pora i selera Przyprawy i zioła: pieprz, sól, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, kminek, majeranek, pietruszka (najlepiej świeża, ale może być też suszona) Przygotowanie Żeberka dokładnie umyj, mięso pokrój na mniejsze kawałki, a następnie dopraw solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i umieść pokrojone żeberka. Podsmaż na rumiany kolor z obu stron. Po kilku minutach zdejmij mięso z patelni i przełóż do dużego garnka (na razie nie wstawiaj go na ogień). Cebulę obierz i pokrój w niewielką kosteczkę, a następnie umieść na tej samej patelni, na której smażyłaś żeberka i zeszklij. Po minucie dodaj poszatkowanego pora, zamieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę wprost na patelnię, na której smaży się cebula i por. Całość dopraw łyżeczką majeranku oraz kminku, zamieszaj i smaż jeszcze przez ok. 1 minutę. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz i pokrój w kostkę lub, jeśli wolisz, w plasterki, a następnie umieść w garnku z żeberkami. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalej dwoma litrami wody i gotuj przez ok. 35 minut. W tym czasie, w oddzielnym garnku ugotuj obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki.  Do kapuśniaku dodaj usmażoną wcześniej cebulę z porem. Z kapusty kiszonej odlej wodę, a następnie ją...

Kapuśniak na żeberkach
Gotujmy.pl/mariwanna
Newsy
Sycący kapuśniak na wędzonych żeberkach. Smakowity i idealnie wspomaga odporność
Znana z kuchni góralskiej zupa pasuje na zimę jak ulał. Macie ochotę na kapuśniak na wywarze z wędzonych żeberek?

Kapuśniak jest też znany pod nazwą kwaśnica lub kapustnica. W zależności od tego czy użyjemy świeżej czy kiszonej kapusty, nabierze innego smaku i wyrazu. Kapuśniak to najlepsza zimowa zupa. Zdrowotny bonus dla całego organizmu! Kiszona kapusta Kapusta kiszona powstaje w momencie kiedy szatkowana kapusta poddana jest kiszeniu przez zasolenie i fermentację. Cechuje się długą trwałością i silnym kwaśnym smakiem, który bierze się z obecności kwasu mlekowego powstającego w wyniku rozkładu cukrów przez bakterie. Kiszona kapusta jest obecna w kuchniach wielu narodów, w szczególności północnej Europy. Podobnym do kiszonej kapusty jest mandżurskie danie suan cai. Terminów kiszenie i kwaszenie można używać zamiennie. To synonimy oznaczające dokładnie ten sam proces. Nieuczciwe triki Niektórzy producenci żywności, aby skrócić cały proces, dodają kwas octowy w celu szybkiego zakwaszenia surowej kapusty. Potrawa taka, sporządzona z zastosowaniem kwasu octowego, to w rzeczywistości kapusta marynowana lub kapusta konserwowa. Parzcie na etykiety! Kapuściane bogactwo Właściwości zdrowotne wykazuje także sok z kiszonej kapusty, który jest źródłem probiotyków. Ponadto wzmacnia odporność organizmu, wspomaga odchudzanie i posiada działanie przeciwnowotworowe. Kapusta ma w swoim składzie prawdziwy zestaw zdrowia, są to m.in.: Witamina C Wapń i fosfor Witamina E Naturalne przeciwutleniacze Bakterie Lactobacillus rozkładające cukry w kwas mlekowy Związki siarkoorganiczne Spożywczy przysmak Jej spożywanie jest zalecane szczególnie w okresie zimowym, kiedy trudniej dostępne są świeże owoce i warzywa. Najlepiej w postaci gorącej zupy, na którą przepis znajdziecie poniżej. Kapuśniak na...