Przepis na mazurek z mleka w proszku
Adobe Stock
Newsy

Najpyszniejsza i najprostsza masa do mazurka w 5 minut. Taką robiły nasze babcie. Wspaniały smak

Już niedługo świąteczne stoły Polaków zapełnią się przepysznymi mazurkami. Jeśli nie macie pomysłu na masę koniecznie spróbujcie przyrządzić tę na bazie mleka w proszku. Jest przepyszna.

Większość z was prawdopodobnie ucieka się do przyrządzenia mazurka w najbardziej klasycznej wersji. Zazwyczaj składa się on z kruchego spodu, masy kajmakowej i ulubionych bakalii.

Choć wiemy, że nic nie smakuje tak dobrze jak tradycja, dzisiaj zachęcamy was do mazurkowego szaleństwa. Spróbujcie przyrządzić masę na bazie mleka w proszku. Z pewnością nie pożałujecie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na mazurka z mleka w proszku

Będziecie potrzebować:

  • 100 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów mąki krupczatki
  • 100 gramów mleka w proszku
  • 150 gramów białego cukru
  • 200 gramów zimnego masła 
  • 50 gramów cukru pudru
  • 1 łyżki śmietany 18 proc.
  • 1 opakowania cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 żółtka
  • Szczypty soli

Przygotowanie:

  1. Oba rodzaje mąki umieśćcie w dużej misce lub na drewnianej stolnicy. Dodajcie do nich 100 gramów masła, cukier puder, cukier waniliowy oraz sól. Całość posiekajcie na mniejsze kawałki przy pomocy noża.
  2. Tak przygotowane składniki połączcie z proszkiem do pieczenia, żółtkiem oraz śmietaną. Całość dokładnie zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę.
  3. Z gotowego ciasta uformujcie kulkę i owińcie je folią spożywczą, a następnie umieśćcie w lodówce na ok. 2 godziny. 
  4. Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki i rozwałkujcie je na grubość maksymalnie 0,5 cm. Następnie przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i ponakłuwajcie widelcem.
  5. Piekarnik rozgrzejcie do 190 st. C i umieśćcie w nim ciasto na ok. 20 minut. Gdy się zarumieni to znak, że jest gotowe. Wówczas wyjmijcie je i odstawcie do wystudzenia.
  6. Biały cukier, 1 łyżeczkę cukru waniliowego oraz mleko w proszku połączcie w dużej misce.
  7. W niewielkim rondelku rozpuśćcie pozostałe 100 gramów masła. Z kolei w czajniku zagotujcie ok. 50 ml wody. Oba składniki dodajcie do mleka w proszku. Całość zmiksujcie, a następnie wyłóżcie na gotowy spód. 
  8. Nie zapomnijcie, by ozdobić mazurek ulubionymi bakaliami i schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Sernik według przepisu Ewy Wachowicz. Dodaje do niego bardzo zaskakujący składnik
Adobe Stock
Newsy
Sernik według przepisu Ewy Wachowicz. Dodaje do niego bardzo zaskakujący składnik
Znana dziennikarka i prezenterka telewizyjna, Ewa Wachowicz, postanowiła zdradzić przepis na przepyszny sernik. Masa została wzbogacona o dodatek… ziemniaków.

Choć na pierwszy rzut oka połączenie sera i ziemniaków może wydawać się dziwne to przecież właśnie tak powstają uwielbiane przez wszystkich kopytka. Ewa Wachowicz postanowiła więc wykorzystać te składniki również w przypadku sernika. Jego smak z pewnością pozytywnie was zaskoczy. Przepis na sernik z ziemniakami według Ewy Wachowicz Do zrobienia spodu będziecie potrzebować: 250 gramów mąki pszennej 120 gramów cukru pudru 150 gramów zimnego masła 2 żółtek 1 łyżeczki proszku do pieczenia Do zrobienia masy serowej będziecie potrzebować: 300 gramów sera białego półtłustego 100 gramów sera śmietankowego 100 gramów ugotowanych ziemniaków 150 gramów cukru drobnego 1 opakowania cukru waniliowego 4 jajek 2 białek Dodatkowo będziecie potrzebować: 1 jajka do posmarowania wierzchu ciasta Świeżych owoców do dekoracji Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania spodu. Na środku drewnianej stolnicy umieśćcie mąkę pszenną. W powstałym z niej kopcu zróbcie wgłębienie i umieśćcie w nim przesiany cukier puder, proszek do pieczenia oraz masło.  Całość posiekajcie nożem tak aby podzielić masło na kilkanaście drobniejszych kawałków. Do sypkich składników i masła dodajcie żółtka. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto podzielcie na dwie nierówne części, zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie większą część ciasta z lodówki i zajmijcie się jego wałkowaniem. Tak przygotowany spód przełóżcie do formy na tarte wysmarowanej wcześniej masłem i odstawcie. Teraz zabierzcie się za przygotowanie masy serowej. W...

Przepis na wielkanocną babkę piaskową
Gotujmy.pl/anullka7
Newsy
Najprostsza na świecie piaskowa babka na Wielkanoc. Wyjdzie nawet początkującym
Babka piaskowa to podstawa świąt wielkanocnych. Jej przyrządzenie jest dziecinnie proste. Sami się przekonajcie.

Obok babki drożdżowej, ciasta marchewkowego i mazurka, piaskowiec to jedno z ciast, które najczęściej pojawia się na waszych świątecznych stołach. Nic dziwnego, w końcu jest smaczny, puszysty, a na dodatek nieskomplikowany. Uwielbiają go dzieci, ale również dorośli. Łatwa babka piaskowa Powstająca z jajek, mąki, cukru oraz masła babka piaskowa od lat pieści podniebienia Polaków. Z pewnością kiedyś przyrządzały je wasze babcie, jeszcze do niedawna robiły to również wasze mamy, teraz przyszła kolej na was samych.  Popiszcie się przed rodziną swoimi cukierniczymi umiejętnościami, święta to dobry moment, by to zrobić. Tym bardziej, jeśli przepis na ciasto jest dziecinnie prosty. Wyjdzie każdemu, bez względu na doświadczenie, talent czy umiejętności. Przepis na wielkanocną babkę piaskową Będziecie potrzebować: 350 gramów mąki pszennej 200 gramów mąki ziemniaczanej 250 gramów masła 200 gramów cukru drobnego do wypieków 50 gramów cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii 2 łyżeczek proszku do pieczenia 6 jajek Cukru pudru do posypania Przygotowanie: Do dużej miski wbijcie jajka, dodajcie do nich oba cukry (lub cukier zwykły i ekstrakt waniliowy ,jeśli taką opcję wybraliście). Całość utrzyjcie na puszystą masę przy pomocy miksera. Wprost do kolejnej miski przesiejcie obie mąki – pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.  Tak przygotowane składniki wymieszajcie dokładnie ze sobą, a następnie przesypcie do masy jajecznej i zmiksujcie na jednolitą masę. W niewielkim rondelku rozpuśćcie masło (dopilnujcie, by nie zaczęło wrzeć). Tak przygotowany płyn wystudźcie przez chwilę (zbyt gorący sprawi, że ciasto się zwarzy).  Kiedy masło nieco ostygnie, połączcie je z resztą masy. Prostokątną blaszkę...

tort z solonym karmelem przepis
Gotujmy.pl/Ewa27
Newsy
Żaden łasuch nie oprze się temu tortowi. Cudowny przysmak w odsłonie o jakiej nie słyszeliście
Tort przełożony kremem o smaku solonego karmelu, z pewnością choć raz przyśnił się niejednemu łasuchowi. Na szczęście marzenie o takim deserze można łatwo spełnić. Wystarczy piekarnik, mikser i kilka składników w odpowiednich proporcjach. Zapewniamy - efekt będzie oszałamiający.

Mimo iż tort najczęściej przyrządza się z okazji urodzin, imienin czy innych świąt, równie dobrze można go upiec bez okazji. Z takiego deseru z pewnością ucieszy się każdy łasuch. Śmiało, osłodźcie sobie codzienność. Przepis na tort z solonym karmelem Będziecie potrzebować 400 gramów mąki pszennej 6 jajek 30 gramów prawdziwego, gorzkiego kakao 150 gramów cukru drobnego do wypieków 150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 15 gramów proszku do pieczenia 300 ml mleka 100 gramów masła (najlepiej „Kasi”) 300 gramów masy śmietanowej o smaku słonego karmelu (produkuje ją na przykład Dr.Oetker) Przygotowanie Przygotujcie sobie dwie miski – dużą i małą. W pierwszej umieśćcie białka jaj, w drugiej żółtka. Białka ubijcie na sztywną pianę. Dodajcie do nich cukier i całość zmiksujcie. W misce umieśćcie również żółtka, całość ponownie zmiksujcie. Do powstałej masy jajecznej dodajcie olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i… zmiksujcie. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarujcie miękkim masłem. W tak przygotowanej foremce umieśćcie ciasto. Piekarnik rozgrzejcie do 180 st. C. Kakaowy biszkopt pieczcie przez ok. 60 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie go z piekarnika i wystudźcie. W dużej misce umieśćcie karmelową masę śmietanową w proszku oraz mleko. Całość dokładnie zmiksujcie, a następnie połączcie z miękkim masłem.  Wystudzony biszkopt podzielcie na dwa blaty i przełóżcie je powstałym kremem karmelowym. Masą wysmarujcie również wierzch oraz boki tortu.  Ciasto wstawcie do lodówki na ok. 2 godziny. Gotowe! Źródło: gotujmy

Przepis na wielkanocną szarlotkę
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Newsy
Wielkanocna szarlotka z białą czekoladą i budyniem. Smakuje rewelacyjnie. Będzie idealna do kawy i herbaty
Ta wielkanocna szarlotka podbije serca waszych bliskich. Znajdą w niej bowiem nie tylko jabłka, ale również białą czekoladę oraz waniliowy budyń. Pychotka.

Szarlotki w takiej wersji z pewnością jeszcze nigdy nie próbowaliście. Wasze kubki smakowe oszaleją z zachwytu, kiedy tylko jej spróbują. Przepis na wielkanocną szarlotkę Będziecie potrzebować: 700 gramów mąki pszennej 20 gramów mąki ziemniaczanej 100 gramów białej czekolady 50 gramów kakao 250 gramów cukru 250 gramów masła 400 ml mleka 1 kilograma jabłek 2 budyni waniliowych 3 białek 2 łyżeczek proszku do pieczenia 2 łyżek śmietany 18 proc. 1 łyżeczki cynamonu Szczypty soli Przygotowanie: Wprost na drewnianą stolnicę przesiejcie mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia. Dodajcie również 200 gramów cukru, 1 kostkę masła oraz śmietanę. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto podzielcie na dwie części i obie zawińcie w folie spożywczą – pierwszą schowajcie do lodówki, a drugą do zamrażalnika na ok. 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto umieszczone w lodówce i wyklejcie nim dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Jabłka opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, obierzcie ze skórki, usuńcie gniazda nasienne oraz pestki, a na koniec pokrójcie w drobną kosteczkę. W garnku rozpuśćcie 2 łyżki masła i umieśćcie w nim pokrojone jabłka, posypcie je cynamonem i dwoma łyżkami cukru, zamieszajcie i duście przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu zdejmijcie garnek z jabłkami z gazu i dodajcie do nich pokruszoną białą czekoladę oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do rozpuszczenia czekolady. Tak przygotowaną masę wylejcie na ciasto. Budynie przygotujcie zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu producenta, wykorzystując do tego 400 ml mleka i 3 łyżki cukru....