Większość z was prawdopodobnie ucieka się do przyrządzenia mazurka w najbardziej klasycznej wersji. Zazwyczaj składa się on z kruchego spodu, masy kajmakowej i ulubionych bakalii.
Choć wiemy, że nic nie smakuje tak dobrze jak tradycja, dzisiaj zachęcamy was do mazurkowego szaleństwa. Spróbujcie przyrządzić masę na bazie mleka w proszku. Z pewnością nie pożałujecie.
Przepis na mazurka z mleka w proszku
Będziecie potrzebować:
- 100 gramów mąki pszennej
- 100 gramów mąki krupczatki
- 100 gramów mleka w proszku
- 150 gramów białego cukru
- 200 gramów zimnego masła
- 50 gramów cukru pudru
- 1 łyżki śmietany 18 proc.
- 1 opakowania cukru waniliowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 żółtka
- Szczypty soli
Przygotowanie:
- Oba rodzaje mąki umieśćcie w dużej misce lub na drewnianej stolnicy. Dodajcie do nich 100 gramów masła, cukier puder, cukier waniliowy oraz sól. Całość posiekajcie na mniejsze kawałki przy pomocy noża.
- Tak przygotowane składniki połączcie z proszkiem do pieczenia, żółtkiem oraz śmietaną. Całość dokładnie zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę.
- Z gotowego ciasta uformujcie kulkę i owińcie je folią spożywczą, a następnie umieśćcie w lodówce na ok. 2 godziny.
- Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki i rozwałkujcie je na grubość maksymalnie 0,5 cm. Następnie przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i ponakłuwajcie widelcem.
- Piekarnik rozgrzejcie do 190 st. C i umieśćcie w nim ciasto na ok. 20 minut. Gdy się zarumieni to znak, że jest gotowe. Wówczas wyjmijcie je i odstawcie do wystudzenia.
- Biały cukier, 1 łyżeczkę cukru waniliowego oraz mleko w proszku połączcie w dużej misce.
- W niewielkim rondelku rozpuśćcie pozostałe 100 gramów masła. Z kolei w czajniku zagotujcie ok. 50 ml wody. Oba składniki dodajcie do mleka w proszku. Całość zmiksujcie, a następnie wyłóżcie na gotowy spód.
- Nie zapomnijcie, by ozdobić mazurek ulubionymi bakaliami i schłodzić w lodówce.
Smacznego!