Większość z was prawdopodobnie ucieka się do przyrządzenia mazurka w najbardziej klasycznej wersji. Zazwyczaj składa się on z kruchego spodu, masy kajmakowej i ulubionych bakalii.

Choć wiemy, że nic nie smakuje tak dobrze jak tradycja, dzisiaj zachęcamy was do mazurkowego szaleństwa. Spróbujcie przyrządzić masę na bazie mleka w proszku. Z pewnością nie pożałujecie.

Przepis na mazurka z mleka w proszku

Będziecie potrzebować:

  • 100 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów mąki krupczatki
  • 100 gramów mleka w proszku
  • 150 gramów białego cukru
  • 200 gramów zimnego masła 
  • 50 gramów cukru pudru
  • 1 łyżki śmietany 18 proc.
  • 1 opakowania cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 żółtka
  • Szczypty soli

Przygotowanie:

  1. Oba rodzaje mąki umieśćcie w dużej misce lub na drewnianej stolnicy. Dodajcie do nich 100 gramów masła, cukier puder, cukier waniliowy oraz sól. Całość posiekajcie na mniejsze kawałki przy pomocy noża.
  2. Tak przygotowane składniki połączcie z proszkiem do pieczenia, żółtkiem oraz śmietaną. Całość dokładnie zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę.
  3. Z gotowego ciasta uformujcie kulkę i owińcie je folią spożywczą, a następnie umieśćcie w lodówce na ok. 2 godziny. 
  4. Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki i rozwałkujcie je na grubość maksymalnie 0,5 cm. Następnie przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i ponakłuwajcie widelcem.
  5. Piekarnik rozgrzejcie do 190 st. C i umieśćcie w nim ciasto na ok. 20 minut. Gdy się zarumieni to znak, że jest gotowe. Wówczas wyjmijcie je i odstawcie do wystudzenia.
  6. Biały cukier, 1 łyżeczkę cukru waniliowego oraz mleko w proszku połączcie w dużej misce.
  7. W niewielkim rondelku rozpuśćcie pozostałe 100 gramów masła. Z kolei w czajniku zagotujcie ok. 50 ml wody. Oba składniki dodajcie do mleka w proszku. Całość zmiksujcie, a następnie wyłóżcie na gotowy spód. 
  8. Nie zapomnijcie, by ozdobić mazurek ulubionymi bakaliami i schłodzić w lodówce.

Smacznego!