Najprostszy sposób na zrobienie białego chleba. Już nie w maszynie ani w piekarniku
Adobe Stock
Newsy

Najprostszy sposób na zrobienie białego chleba. Już nie w maszynie ani w piekarniku

Jeszcze ciepły, pachnący chleb to coś, za czym tęsknią wszyscy Polacy za granicą. Posmarowany masłem i posypany cukrem, kojarzy się z dzieciństwem. Niewiele jednak osób wie, jak łatwo można go przygotować, nawet nie mając piekarnika. 

Biały, domowy chleb smakuje o niebo lepiej i jest zdrowszy niż ten kupiony w piekarni. Przygotowanie go nie jest trudne, a co więcej nie wymaga specjalnych urządzeń ani wymyślnych składników. Zapomnijcie o maszynach robotach do pieczenia chleba, a nawet piekarniku. Od teraz, wystarczy wam patelnia, mąka i drożdże.  

Czego potrzebujecie, by przygotować domowe, białe pieczywo? 

Ten chleb zrobiony z kilku tanich składników, bez ulepszaczy i konserwantów. Samo zdrowie i esencja smaku. Jego „smażenie” trwa tylko 40 minut, a przekręcanie chleba na patelni ułatwi pokrywka lub duży talerz. 

Pamiętajcie, by dobrze zagnieść ciasto i cierpliwie czekać, aż wyrośnie. Robienie chleba na drożdżach nie jest trudne, jednak wymaga czasu. 

Do „obsmażania" chleba wybierzcie dość dużą patelnię z pokrywką. Ważne jest, by była głęboka. Tak, aby chleb mógł w niej swobodnie rosnąć. 

Przepis ten pochodzi z YouTube'a z kanału „Pani M - kuchnia smakowita". 

Zobacz także
Przepis na ten chleb pochodzi prosto z... Biblii. Victoria Beckham zajada się nim z całą rodziną

Ten przepis na chleb zapisano w Biblii. Victoria Beckham zajada się nim z całą rodziną

Prosty przepis na chleb z fasoli bez grama mąki. Zróbcie go zamiast fasolki po bretońsku

Prosty przepis na chleb z fasoli bez grama mąki. Zróbcie go zamiast fasolki po bretońsku 

Przepis na pyszny, biały chleb prosto z patelni  

Składniki: 

  • 400 g maki pszennej typ 650 

  • 25 g świeżych drożdży  

  • 220 ml letniej wody 

  • 1 łyżka cukru  

  • 1 łyżeczka soli 

Sposób przygotowania: 

  1. Do naczynia wlejcie letnią wodę i dodajcie pokruszone świeże drożdże. 

  1. Następnie dodajcie łyżkę cukru i łyżkę mąki. 

  1. Rozczyn wymieszajcie i odstawcie na ok. 15 minut w ciepłe miejsce. 

  1. Po upływie tego czasu przesiejcie do miski z rozczynem resztę mąki i sól. 

  1. Ręcznie zagniećcie ciasto na chleb. 

  1. Przełóżcie je na stolnicę i dalej wyrabiajcie, aż będzie idealnie gładkie. 

  1. Dno czystej miski posmarujcie olejem, włóżcie do niej ciasto.  

  1. Miskę przykryjcie i odstawcie ciasto na 1,5 godziny - do wyrośnięcia. 

  1. Ciasto ponownie zagniećcie kilka razy. 

  1. Większą, głęboką patelnię wysmarujcie olejem i rozłóżcie na niej ciasto. 

  1. Patelnię przykryjcie i odstawcie na kolejne 0,5 godziny do wyrośnięcia. 

  1. Przykrytą patelnię z wyrośniętym chlebem postawcie na palniku, na bardzo małym ogniu. 

  1. Chleb smażcie na złoty kolor, ok. 20 minut z każdej strony. 

  1. Stronę smażenia chleba możecie zmienić przy pomocy np. pokrywki. 

  1. Po ostudzeniu pieczywo podawajcie z ulubionymi dodatkami. 

Smacznego! 

Źródło: „Pani M - kuchnia smakowita” YouTube 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Te rumiane bułeczki zrobicie bez piekarnika. Przepis tak prosty, że każdy sobie z nim poradzi
Вкусный уголок./YouTube
Newsy
Te rumiane bułeczki zrobicie bez piekarnika. Przepis tak prosty, że każdy sobie z nim poradzi
Lubicie świeże, pachnące i jeszcze ciepłe bułeczki? A któż ich nie lubi! Z tego przepisu łatwo je przyrządzicie sami - i to bez użycia piekarnika.

Piekarnik się zepsuł, a wy macie ochotę na świeże, domowe pieczywo? Nic straconego. Ciasto (także drożdżowe) na chleb czy bułki da się upiec bez piekarnika i bez grama tłuszczu do smażenia. Wystarczy wam do tego patelnia, pokrywka i sprawdzony przepis, który prezentujemy poniżej. Tak dobrym bułeczkom nikt się nie oprze. Będą doskonałe na śniadanie.  Przepis na domowe bułeczki z patelni Do przygotowania bułeczek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: ⅓ szklanki ciepłej wody ⅓ szklanki mleka 350 g mąki pszennej 1 jajko 1 opakowanie suchych drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Przygotowanie: Do dużej miski wlejcie wodę, mleko, olej, dodajcie jedno jajko oraz cukier i sól. Wszystko dokładnie wymieszajcie. W osobnej misce wymieszajcie mąkę z suchymi drożdżami. Następnie, cały czas mieszając, wsypujcie mąkę do dużej miski z resztą składników. Gdy ciasto będzie już odpowiednio gęste, zagniećcie je. Zostawcie w misce, przykryjcie i odstawcie na 1,5 godziny do wyrośnięcia.  Po tym czasie podsypcie stolnicę mąką, wyjmijcie ciasto z miski i zagniećcie je jeszcze raz - powinno się je wyrabiać kilka minut.  Następnie uformujcie ciasto rękoma w kształt długiego wałka i podzielcie na 6 równych części.  Każdą część uformujcie w kulkę, a następnie w placek, by na końcu zawinąć go w rulonik.  Tak przygotowane bułki zostawcie na stolnicy, przykryjcie ściereczką i poczekajcie kwadrans.  Po tym czasie ułóżcie bułki na rozgrzanej, suchej patelni i przykryjcie patelnią. Skręćcie ogień do minimum i pieczcie bułki tak długo, aż się zarumienią od spodu. Wówczas...

Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik
Do uzyskania chrupiącego chleba wcale nie trzeba mieć specjalnego pieca! Wystarczy piekarnik i składnik, który absolutnie każdy ma w domu.

Macie ochotę na pyszny, domowy chleb? Sprawdźcie prosty przepis na udane pieczywo prosto z piekarnika. Dzięki zastosowaniu banalnej sztuczki chleb wyjdzie niezwykle chrupiący! Przepis na domowy chleb  Do przygotowania domowego chleba potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka mąki 3 łyżeczki cukru 50 ml letniej wody Ciasto: Zaczyn Dwie szklanki pszennej mąki chlebowej 1,5 szklanki wody 2 łyżki masła 1 płaska łyżka soli 1 łyżka maku 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżeczka sezamu Przygotowanie: Do miski wsypcie łyżkę mąki, dolejcie 50 ml letniej wody, rozkruszcie 30 g świeżych drożdży i wsypcie 3 łyżeczki cukru. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszajcie. Odstawcie na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wlejcie zaczyn do dużej miski. Wsypcie dwie szklanki przesianej mąki pszennej chlebowej, wlejcie 1,5 szklanki wody, dodajcie 2 łyżki miękkiego masła i płaską łyżkę soli. Możecie też wsypać teraz sezam, pestki dyni i ziarna słonecznika. Ciasto wyrabiajcie ręcznie przez około 10 minut do momentu, aż będzie już elastyczne, ale nadal trochę rzadkie. Możecie też wyrobić je z pomocą miksera z końcówką do ciast drożdżowych (ze specjalnym hakiem) – wtedy czas wyrabiania będzie nieco krótszy (wyniesie około 5 minut). Przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie ponownie zagniećcie ciasto i przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wierzch ciasta spryskajcie delikatnie wodą. Odstawcie do wyrośnięcia na pół godziny. Jak upiec chleb? Nie mniej ważne od przygotowania ciasta na chleb jest jego odpowiednie upieczenie! Zróbcie to w ten...

Tomasz Strzelczyk podał przepis na chrupiący chleb. Koniecznie zróbcie na końcu 1 rzecz
Instagram/TomaszStrzelczyk/AdobeStock
Newsy
Tomasz Strzelczyk podał przepis na chrupiący chleb. Koniecznie zróbcie na końcu 1 rzecz
Nic nie przebije smaku chrupiącego, domowego chleba. Sprawdźcie, jak przygotowuje go Tomasz Strzelczyk.

Ceny chleba przyprawiają was o zawrót głowy? Upieczcie go sami w domu. To wcale nie jest trudne, o czym przekonuje nas autor bloga oddaszfartucha.pl – Tomasz Strzelczyk. Sprawdźcie jak przygotowuje on swój chleb. Kim jest Tomasz Strzelczyk? Tomasz Strzelczyk zyskał ogromną popularność w sieci. Wszystko zaczęło się od jego udziału w IV edycji programu „Masterchef Polska", w którym dotarł on do finałowej piątki. Mimo iż Strzelczyk nie wygrał show, słuch o nim nie zaginął. Wręcz przeciwnie – jego przepisy robią prawdziwą furorę w internecie. Jakiś czas temu Tomek podzielił się przepisem na smaczny, chrupiący domowy chleb: - Prosty do wykonania chlebek na drożdżach, zapach unosi się po całym domu, a smak jest niepowtarzalny - zachwala swój przepis Strzelczyk. Przepis na chrupiący chleb Tomasza Strzelczyka Oto, czego będziecie potrzebować, żeby go upiec: Składniki: 1 kg mąki uniwersalnej 800 ml letniej wody 15 g świeżych drożdży 20 g soli Przygotowanie: Na początku wkruszcie do wody drożdże i wymieszajcie. Wsypcie sól, po czym wlejcie rozczyn do mąki i zacznijcie dokładne, ręczne wyrabianie ciasta. Gdy ciasto odkleja się od rąk, odłóżcie je na bok, przykryte folią na 20 minut. Po 20 minutach ponownie wyróbcie ciasto, naciągając je od dołu do góry. Czynność powtórzcie 4 razy co 20 minut. Po zakończeniu ostatniej serii, odstawcie ciasto do wyrośnięcia na 8-10 godzin. Gdy ciasto pięknie urośnie, wyjmijcie je z miski (warto podsypać boki mąką), obsypcie deskę mąką i uformujcie ciasto. Przedzielcie ciasto na 2 części (z kg mąki wyjdą wam 2 bochenki), przykryjcie chleby folią i odstawcie na godzinę. Wstawcie do piekarnika naczynie i...

Przepis na pyszne jagodzianki z kruszonką. Domownicy je pokochają
edyta337/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na pyszne jagodzianki z kruszonką. Domownicy je pokochają
Te bułeczki smakują najlepiej wyciągnięte prosto z pieca. Jedzcie je szybko, bo znikają ze stołu w mgnieniu oka!

Już niedługo w lasach pojawią się jagody , a to oznacza tylko jedno – jagodzianki! Te przepyszne bułeczki zrobicie z przepisu autorstwa Edyty, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na jagodzianki z kruszonką Do przygotowania jagodzianek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 1 kg mąki 250 g masła 1 opakowanie drożdży (100g) 6 jajek 1 szklanka cukru oraz 1 łyżka cukru na rozczyn 1 cukier waniliowy Mleko do rozczynu Oliwa Sól do smaku Dodatki: Kilogram jagód Jajko Kruszonka: 6 łyżek mąki 6 łyżek cukru pudru 120 g masła Przygotowanie: Najpierw przygotujcie rozczyn. Do naczynia rozkruszcie świeże drożdże, dodajcie 1 łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz ciepłe (ale nie gorące!) mleko. Dokładnie wymieszajcie i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ubijcie żółtka z cukrem, a białka na sztywną pianę. Po wyrośnięciu, przesiejcie mąkę do miski i wlejcie rozczyn. Dodajcie łyżkę oliwy, cukier waniliowy i sól oraz ubite żółtka i białka. Wszystko delikatnie wymieszajcie i zagniećcie ciasto. Powoli, w trakcie wyrabiania dodawajcie rozpuszczone i ostygnięte masło. Kiedy ciasto zacznie już odchodzić od dłoni, przykryjcie je ściereczką i odstawcie do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania ciasta przygotujcie sobie kruszonkę. Należy wsypać do miski mąkę, dodać zimne i posiekane masło, cukier i połączyć wszystkie składniki, rozcierając je między palcami. Jagody umyjcie delikatnie pod bieżącą wodą i odstawcie, by mogły swobodnie wyschnąć. Możecie też wymieszać je z mąką ziemniaczaną i cukrem. Gdy ciasto już wyrośnie, zagniećcie je jeszcze raz i rozwałkujcie na stolnicy podsypanej mąką. Po rozwałkowaniu podzielcie ciasto na części w równe prostokąty. Na...