Biały, domowy chleb smakuje o niebo lepiej i jest zdrowszy niż ten kupiony w piekarni. Przygotowanie go nie jest trudne, a co więcej nie wymaga specjalnych urządzeń ani wymyślnych składników. Zapomnijcie o maszynach robotach do pieczenia chleba, a nawet piekarniku. Od teraz, wystarczy wam patelnia, mąka i drożdże.  

Czego potrzebujecie, by przygotować domowe, białe pieczywo? 

Ten chleb zrobiony z kilku tanich składników, bez ulepszaczy i konserwantów. Samo zdrowie i esencja smaku. Jego „smażenie” trwa tylko 40 minut, a przekręcanie chleba na patelni ułatwi pokrywka lub duży talerz. 

Pamiętajcie, by dobrze zagnieść ciasto i cierpliwie czekać, aż wyrośnie. Robienie chleba na drożdżach nie jest trudne, jednak wymaga czasu. 

Zobacz także:

Do „obsmażania" chleba wybierzcie dość dużą patelnię z pokrywką. Ważne jest, by była głęboka. Tak, aby chleb mógł w niej swobodnie rosnąć. 

Przepis ten pochodzi z YouTube'a z kanału „Pani M - kuchnia smakowita". 

Przepis na pyszny, biały chleb prosto z patelni  

Składniki: 

  • 400 g maki pszennej typ 650 

  • 25 g świeżych drożdży  

  • 220 ml letniej wody 

  • 1 łyżka cukru  

  • 1 łyżeczka soli 

Sposób przygotowania: 

  1. Do naczynia wlejcie letnią wodę i dodajcie pokruszone świeże drożdże. 

  1. Następnie dodajcie łyżkę cukru i łyżkę mąki. 

  1. Rozczyn wymieszajcie i odstawcie na ok. 15 minut w ciepłe miejsce. 

  1. Po upływie tego czasu przesiejcie do miski z rozczynem resztę mąki i sól. 

  1. Ręcznie zagniećcie ciasto na chleb. 

  1. Przełóżcie je na stolnicę i dalej wyrabiajcie, aż będzie idealnie gładkie. 

  1. Dno czystej miski posmarujcie olejem, włóżcie do niej ciasto.  

  1. Miskę przykryjcie i odstawcie ciasto na 1,5 godziny - do wyrośnięcia. 

  1. Ciasto ponownie zagniećcie kilka razy. 

  1. Większą, głęboką patelnię wysmarujcie olejem i rozłóżcie na niej ciasto. 

  1. Patelnię przykryjcie i odstawcie na kolejne 0,5 godziny do wyrośnięcia. 

  1. Przykrytą patelnię z wyrośniętym chlebem postawcie na palniku, na bardzo małym ogniu. 

  1. Chleb smażcie na złoty kolor, ok. 20 minut z każdej strony. 

  1. Stronę smażenia chleba możecie zmienić przy pomocy np. pokrywki. 

  1. Po ostudzeniu pieczywo podawajcie z ulubionymi dodatkami. 

Smacznego! 

Źródło: „Pani M - kuchnia smakowita” YouTube