Najprostszy sposób na zrobienie białego chleba. Już nie w maszynie ani w piekarniku
Adobe Stock
Newsy

Najprostszy sposób na zrobienie białego chleba. Już nie w maszynie ani w piekarniku

Jeszcze ciepły, pachnący chleb to coś, za czym tęsknią wszyscy Polacy za granicą. Posmarowany masłem i posypany cukrem, kojarzy się z dzieciństwem. Niewiele jednak osób wie, jak łatwo można go przygotować, nawet nie mając piekarnika. 

Biały, domowy chleb smakuje o niebo lepiej i jest zdrowszy niż ten kupiony w piekarni. Przygotowanie go nie jest trudne, a co więcej nie wymaga specjalnych urządzeń ani wymyślnych składników. Zapomnijcie o maszynach robotach do pieczenia chleba, a nawet piekarniku. Od teraz, wystarczy wam patelnia, mąka i drożdże.  

Czego potrzebujecie, by przygotować domowe, białe pieczywo? 

Ten chleb zrobiony z kilku tanich składników, bez ulepszaczy i konserwantów. Samo zdrowie i esencja smaku. Jego „smażenie” trwa tylko 40 minut, a przekręcanie chleba na patelni ułatwi pokrywka lub duży talerz. 

Pamiętajcie, by dobrze zagnieść ciasto i cierpliwie czekać, aż wyrośnie. Robienie chleba na drożdżach nie jest trudne, jednak wymaga czasu. 

Do „obsmażania" chleba wybierzcie dość dużą patelnię z pokrywką. Ważne jest, by była głęboka. Tak, aby chleb mógł w niej swobodnie rosnąć. 

Przepis ten pochodzi z YouTube'a z kanału „Pani M - kuchnia smakowita". 

Zobacz także
Przepis na ten chleb pochodzi prosto z... Biblii. Victoria Beckham zajada się nim z całą rodziną

Ten przepis na chleb zapisano w Biblii. Victoria Beckham zajada się nim z całą rodziną

Prosty przepis na chleb z fasoli bez grama mąki. Zróbcie go zamiast fasolki po bretońsku

Prosty przepis na chleb z fasoli bez grama mąki. Zróbcie go zamiast fasolki po bretońsku 

Przepis na pyszny, biały chleb prosto z patelni  

Składniki: 

  • 400 g maki pszennej typ 650 

  • 25 g świeżych drożdży  

  • 220 ml letniej wody 

  • 1 łyżka cukru  

  • 1 łyżeczka soli 

Sposób przygotowania: 

  1. Do naczynia wlejcie letnią wodę i dodajcie pokruszone świeże drożdże. 

  1. Następnie dodajcie łyżkę cukru i łyżkę mąki. 

  1. Rozczyn wymieszajcie i odstawcie na ok. 15 minut w ciepłe miejsce. 

  1. Po upływie tego czasu przesiejcie do miski z rozczynem resztę mąki i sól. 

  1. Ręcznie zagniećcie ciasto na chleb. 

  1. Przełóżcie je na stolnicę i dalej wyrabiajcie, aż będzie idealnie gładkie. 

  1. Dno czystej miski posmarujcie olejem, włóżcie do niej ciasto.  

  1. Miskę przykryjcie i odstawcie ciasto na 1,5 godziny - do wyrośnięcia. 

  1. Ciasto ponownie zagniećcie kilka razy. 

  1. Większą, głęboką patelnię wysmarujcie olejem i rozłóżcie na niej ciasto. 

  1. Patelnię przykryjcie i odstawcie na kolejne 0,5 godziny do wyrośnięcia. 

  1. Przykrytą patelnię z wyrośniętym chlebem postawcie na palniku, na bardzo małym ogniu. 

  1. Chleb smażcie na złoty kolor, ok. 20 minut z każdej strony. 

  1. Stronę smażenia chleba możecie zmienić przy pomocy np. pokrywki. 

  1. Po ostudzeniu pieczywo podawajcie z ulubionymi dodatkami. 

Smacznego! 

Źródło: „Pani M - kuchnia smakowita” YouTube 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik
Do uzyskania chrupiącego chleba wcale nie trzeba mieć specjalnego pieca! Wystarczy piekarnik i składnik, który absolutnie każdy ma w domu.

Macie ochotę na pyszny, domowy chleb? Sprawdźcie prosty przepis na udane pieczywo prosto z piekarnika. Dzięki zastosowaniu banalnej sztuczki chleb wyjdzie niezwykle chrupiący! Przepis na domowy chleb  Do przygotowania domowego chleba potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka mąki 3 łyżeczki cukru 50 ml letniej wody Ciasto: Zaczyn Dwie szklanki pszennej mąki chlebowej 1,5 szklanki wody 2 łyżki masła 1 płaska łyżka soli 1 łyżka maku 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżeczka sezamu Przygotowanie: Do miski wsypcie łyżkę mąki, dolejcie 50 ml letniej wody, rozkruszcie 30 g świeżych drożdży i wsypcie 3 łyżeczki cukru. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszajcie. Odstawcie na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wlejcie zaczyn do dużej miski. Wsypcie dwie szklanki przesianej mąki pszennej chlebowej, wlejcie 1,5 szklanki wody, dodajcie 2 łyżki miękkiego masła i płaską łyżkę soli. Możecie też wsypać teraz sezam, pestki dyni i ziarna słonecznika. Ciasto wyrabiajcie ręcznie przez około 10 minut do momentu, aż będzie już elastyczne, ale nadal trochę rzadkie. Możecie też wyrobić je z pomocą miksera z końcówką do ciast drożdżowych (ze specjalnym hakiem) – wtedy czas wyrabiania będzie nieco krótszy (wyniesie około 5 minut). Przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie ponownie zagniećcie ciasto i przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wierzch ciasta spryskajcie delikatnie wodą. Odstawcie do wyrośnięcia na pół godziny. Jak upiec chleb? Nie mniej ważne od przygotowania ciasta na chleb jest jego odpowiednie upieczenie! Zróbcie to w ten...

chleb paprykowy przepis
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
Lubicie smakowe chlebki? Zróbcie chleb… paprykowy. Smakuje bajecznie
Mówi się, że chleb nigdzie nie smakuje tak dobrze, jak w Polsce. Przyrządzony własnoręcznie, bez zbędnych ulepszaczy, nie ma sobie równych. Jeśli jeszcze nie próbowaliście go w wersji z dodatkiem mielonej papryki, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości.

Jeśli wciąż wydajecie pieniądze na sklepowy chleb, popełniacie duży błąd. W końcu w tego typu produktach nie brakuje substancji konserwujących, ulepszaczy, sztucznych barwników i cukru. W nowym roku postarajcie się zadbać o zdrowie i zmieńcie nawyki żywieniowe. Zacznijcie od upieczenia domowego chleba. Przyrządzanie tego typu produktów samodzielnie ma wiele zalet. Jedną z nich jest to, że możecie do nich dodać cokolwiek chcecie i lubicie. Nie bójcie się więc chlebowych eksperymentów. Ciasto z dodatkiem mielonej papryki, po upieczeniu będzie smakować naprawdę wybornie! Przepis na chleb paprykowy Będziecie potrzebować 500 gramów mąki pszennej 15 gramów świeżych drożdży 400 ml wody 1 łyżka oleju rzepakowego Przypraw: soli, słodkiej papryki i cukru Przygotowanie W średniej wielkości misce umieśćcie drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Odstawcie na kilkanaście minut, aż do momentu, w którym powstanie płynna masa. Do drugiej, czystej miski przesiejcie mąkę. Dodajcie również olej, ciepłą wodę, 3 łyżeczki papryki oraz 1 łyżeczkę soli. Całość wymieszajcie i przełóżcie do miski z płynnymi drożdżami. Wszystkie składniki dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Powstałe ciasto przykryjcie ściereczką kuchenną i odstawcie do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Formę o wymiarach 28x10 wyłóżcie papierem do pieczenia i umieśćcie w niej wyrośnięte ciasto. Chlebek pieczcie przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 st. C. Gotowe! Źródło: gotujmy

Przepis na pyszne jagodzianki z kruszonką. Domownicy je pokochają
edyta337/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na pyszne jagodzianki z kruszonką. Domownicy je pokochają
Te bułeczki smakują najlepiej wyciągnięte prosto z pieca. Jedzcie je szybko, bo znikają ze stołu w mgnieniu oka!

Już niedługo w lasach pojawią się jagody , a to oznacza tylko jedno – jagodzianki! Te przepyszne bułeczki zrobicie z przepisu autorstwa Edyty, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na jagodzianki z kruszonką Do przygotowania jagodzianek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 1 kg mąki 250 g masła 1 opakowanie drożdży (100g) 6 jajek 1 szklanka cukru oraz 1 łyżka cukru na rozczyn 1 cukier waniliowy Mleko do rozczynu Oliwa Sól do smaku Dodatki: Kilogram jagód Jajko Kruszonka: 6 łyżek mąki 6 łyżek cukru pudru 120 g masła Przygotowanie: Najpierw przygotujcie rozczyn. Do naczynia rozkruszcie świeże drożdże, dodajcie 1 łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz ciepłe (ale nie gorące!) mleko. Dokładnie wymieszajcie i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ubijcie żółtka z cukrem, a białka na sztywną pianę. Po wyrośnięciu, przesiejcie mąkę do miski i wlejcie rozczyn. Dodajcie łyżkę oliwy, cukier waniliowy i sól oraz ubite żółtka i białka. Wszystko delikatnie wymieszajcie i zagniećcie ciasto. Powoli, w trakcie wyrabiania dodawajcie rozpuszczone i ostygnięte masło. Kiedy ciasto zacznie już odchodzić od dłoni, przykryjcie je ściereczką i odstawcie do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania ciasta przygotujcie sobie kruszonkę. Należy wsypać do miski mąkę, dodać zimne i posiekane masło, cukier i połączyć wszystkie składniki, rozcierając je między palcami. Jagody umyjcie delikatnie pod bieżącą wodą i odstawcie, by mogły swobodnie wyschnąć. Możecie też wymieszać je z mąką ziemniaczaną i cukrem. Gdy ciasto już wyrośnie, zagniećcie je jeszcze raz i rozwałkujcie na stolnicy podsypanej mąką. Po rozwałkowaniu podzielcie ciasto na części w równe prostokąty. Na...

kajzerki przepis
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
Jecie kajzerki? Z łatwością zrobicie je sami w domu. Wyjdą puszyste i chrupiące
Z domowymi wypiekami nic nie może się równać. W końcu sklepowe bułki nigdy nie będą smakować tak dobrze, jak te przyrządzone samodzielnie. Pozbawione ulepszaczy też mogą być puszyste i chrupiące. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Wasze rodziny będą zachwycone!

Śniadanie bez kajzerek? Wiele osób nawet nie bierze pod uwagę takiego scenariusza. W końcu pieczywo stanowi nieodłączną część jadłospisu większości Polaków. Zamiast jednak serwować to ze sklepu, spróbujcie przyrządzić je samodzielnie. To naprawdę nic trudnego! Przepis na kajzerki Będziecie potrzebować 450 gramów mąki pszennej 200 ml wody 20 gramów drożdży 1 jajko 2 łyżki masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Przygotowanie W dużej misce umieśćcie 1 łyżkę mąki, cukier, pokruszone drożdże i 100 ml letniej wody. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie na ok. 40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu w kolejnej misce umieśćcie resztę mąki i wody, miękkie masło, jajko, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni, a następnie odstawcie na ok. 10 minut (na tym etapie ciasto powinno ładnie odchodzić od miski). Po upływie tego czasu przełóżcie ciasto do miski wysmarowanej olejem i przykryjcie je ściereczką kuchenną. Tak przygotowane odstawcie na ok. 1 godziną. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Masę podzielcie na 8 równych części (jeśli chcecie mniejsze bułeczki to podzielcie na więcej części) i uformujcie. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i zacznijcie układać na nim uformowane kajzerki w równych odstępach. Tak przygotowane bułeczki ponownie nakryjcie ścierką kuchenną i odstawcie na ok. 40 minut (jeśli chcecie by wyglądały jak te sklepowe, możecie dodatkowo naciąć je delikatnie wzdłuż i wszerz). Piekarnik nagrzejcie do 190 st. C. Kajzerki pieczcie przez ok. 20 minut. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl