Biały, domowy chleb smakuje o niebo lepiej i jest zdrowszy niż ten kupiony w piekarni. Przygotowanie go nie jest trudne, a co więcej nie wymaga specjalnych urządzeń ani wymyślnych składników. Zapomnijcie o maszynach robotach do pieczenia chleba, a nawet piekarniku. Od teraz, wystarczy wam patelnia, mąka i drożdże.
Czego potrzebujecie, by przygotować domowe, białe pieczywo?
Ten chleb zrobiony z kilku tanich składników, bez ulepszaczy i konserwantów. Samo zdrowie i esencja smaku. Jego „smażenie” trwa tylko 40 minut, a przekręcanie chleba na patelni ułatwi pokrywka lub duży talerz.
Pamiętajcie, by dobrze zagnieść ciasto i cierpliwie czekać, aż wyrośnie. Robienie chleba na drożdżach nie jest trudne, jednak wymaga czasu.
Zobacz także:
Do „obsmażania" chleba wybierzcie dość dużą patelnię z pokrywką. Ważne jest, by była głęboka. Tak, aby chleb mógł w niej swobodnie rosnąć.
Przepis ten pochodzi z YouTube'a z kanału „Pani M - kuchnia smakowita".
Przepis na pyszny, biały chleb prosto z patelni
Składniki:
-
400 g maki pszennej typ 650
-
25 g świeżych drożdży
-
220 ml letniej wody
-
1 łyżka cukru
-
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
-
Do naczynia wlejcie letnią wodę i dodajcie pokruszone świeże drożdże.
-
Następnie dodajcie łyżkę cukru i łyżkę mąki.
-
Rozczyn wymieszajcie i odstawcie na ok. 15 minut w ciepłe miejsce.
-
Po upływie tego czasu przesiejcie do miski z rozczynem resztę mąki i sól.
-
Ręcznie zagniećcie ciasto na chleb.
-
Przełóżcie je na stolnicę i dalej wyrabiajcie, aż będzie idealnie gładkie.
-
Dno czystej miski posmarujcie olejem, włóżcie do niej ciasto.
-
Miskę przykryjcie i odstawcie ciasto na 1,5 godziny - do wyrośnięcia.
-
Ciasto ponownie zagniećcie kilka razy.
-
Większą, głęboką patelnię wysmarujcie olejem i rozłóżcie na niej ciasto.
-
Patelnię przykryjcie i odstawcie na kolejne 0,5 godziny do wyrośnięcia.
-
Przykrytą patelnię z wyrośniętym chlebem postawcie na palniku, na bardzo małym ogniu.
-
Chleb smażcie na złoty kolor, ok. 20 minut z każdej strony.
-
Stronę smażenia chleba możecie zmienić przy pomocy np. pokrywki.
-
Po ostudzeniu pieczywo podawajcie z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Źródło: „Pani M - kuchnia smakowita” YouTube