pleśniak ciasto
Gotujmy.pl
Newsy

Najprostszy przepis na pysznego pleśniaka. Jego wnętrze oczaruje cię swoim smakiem

Lubicie pleśniaka, ale nie wiecie, jak się za niego zabrać? Zdradzimy wam najprostszy przepis na to przepyszne ciasto!
Anna Borkowska
listopad 26, 2020

Pleśniak (nazywany też skubańcem) to przepyszne kruche ciasto, które skrywa w sobie warstwę dżemu z czarnej porzeczki, puszystą bezę i kruszonkę. Jego wykonanie może się wydawać trudne, ale to tylko pozory. 

Chcesz zrobić samodzielnie pleśniaka? Nic prostszego! Wystarczy, że będziesz się trzymać poniższej instrukcji. Zaskocz nim swoich gości podczas kolejnej wizyty w twoim domu!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Żeby przygotować to ciasto będziesz potrzebowała:

  • blachę
  • papier do pieczenia
  • folię aluminiową
  • 2 miski
  • mikser
  • tarkę

Składniki:

  • 3/4 szklanki brązowego/białego cukru
  • 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3 jajka
  • kostka masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
  • słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
  • 2 soczyste jabłka

Składniki na bezę:

  • 3 łyżki budyniu waniliowego w proszku
  • 3/4 szklanki drobnego, białego cukru
  • białka z 4 jajek
  • szczypta soli

Sposób wykonania

Na samym początku rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W misce dokładnie ucieramy masło z cukrem. Następnie wbijamy jajka oraz dodajemy mąkę, po czym starannie zagniatamy wszystkie składniki. Po wyrobieniu ciasta robimy z niego trzy części.

Proporcje:

2/4 ciasta oraz dwa razy po 1/4 ciasta.

Co dalej?

Bierzemy większą część i wykładamy nią spód blachy tak, aby powstała cienka warstwa. Pozostałą 1/4 część ciasta zagniatamy z kakaem i śmietaną, a dwie mniejsze zawijamy oddzielnie w folię aluminiową i wkładamy na około pół godziny do zamrażalnika.

Ciasto, które znajduje się w blaszce smarujemy konfiturami i na wierzch kładziemy starte jabłka. Wyjmujemy dwie mniejsze kulki ciasta z zamrażalnika. Kulę z dodatkiem kakao ścieramy na tarce na jabłka.

Jak przygotować bezę?

Przygotowanie bezy jest prostsze niż myślisz. Na początku ubijamy na sztywną masę białka i dodajemy szczyptę soli. Do białek dodajemy porcjami cukier, cały czas miksując. Do piany dodajemy budyń w proszku i dalej miksujemy. Przekładamy bezę do blachy, po czym należy na nią starkować pozostałą kulę jasnego ciasta. Pora włożyć ciasto do piekarnika na ok. 50 minut, do zarumienienia się bezy.

Życzymy smacznego!

Komentarze
pepco promocje
Pixabay
Newsy Planujesz upiec świąteczne pierniczki? W Pepco znajdziesz coś niesamowitego. Kosztuje grosze
Szukasz drobnego, niezobowiązującego prezentu, który zachwyci twoich bliskich? Chyba znaleźliśmy coś dla ciebie!
Katarzyna Wyborska
listopad 26, 2020

Święta tuż, tuż! Może jeszcze jest trochę za wcześnie na odkurzanie choinkowych ozdób, ale z pewnością już od pierwszych dni grudnia wszyscy chcąc czy nie chcąc zaczniemy odczuwać świąteczny nastrój. Zwłaszcza, że już niebawem Mikołajki! Planujecie coś specjalnego dla swoich bliskich? Bo mamy pomysł na świetny prezent! Mikołajkowe niespodzianki W każdym domu Mikołajki są obchodzone nieco inaczej. W niektórych się przyjęło, że upominki dostają tylko dzieci, więc gdy wszyscy już dorosną, to Mikołajek nie obchodzi się w ogóle. Często też ustala się z rodziną, że mikołajkowe prezenty to bardzo drobne upominki lub słodycze, a „właściwe” prezenty znajdą się w Wigilię pod choinką. Dlatego warto tego dnia podarować swoim bliskim coś, co nie wymaga wielkich nakładów finansowych ani wysiłku (żeby ich nie speszyć!), za to wywoła uśmiech na ich twarzach. Świetnie sprawdzają się prezenty, które szybko znikają – na przykład… domowej roboty pierniczki! Ręcznie robione słodkości Czy jako dzieci robiliście czasem z mamą albo babcią kruche ciasteczka? Mnóstwo było przy tym zabawy! Ciastka wykrawało się za pomocą specjalnych foremek lub po prostu przy użyciu szklanki albo kubka. Dawniej możliwości były dość ograniczone i foremki występowały w prostych kształtach – choinek, serduszek czy dzwoneczków. Dziś możemy za kilka złotych kupić piękne akcesoria do pieczenia ciasteczek w urocze, świąteczne wzorki! Sklepy Pepco mają w swojej najnowszej kolekcji foremki do wycinania ciasteczek w kształcie reniferów, śnieżynek i ciastkowych ludzików - i to wszystko za parę złotych!         Wyświetl ten post na Instagramie.          ...

Przeczytaj
Pączki
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy Jak zrobić idealnie pulchne domowe pączki? Przepis opanujesz w mig. Efekt cię zaskoczy
Do tłustego czwartku jeszcze daleka droga, ale pyszne i puszyste pączki możemy usmażyć i bez okazji. Z tym przepisem wyjdą tak jak należy!
Hubert Rój
listopad 25, 2020

W najbliższą niedzielę obchodzić będziemy andrzejki. Co prawda smażenie pączków łączy się bardziej z tłustym czwartkiem i końcem karnawału, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby uświetnić pączkami dzień św. Andrzeja. Smaczne pączki wymagają smacznego nadzienia. Klasyczna wersja to oczywiście nadzienie o smaku różanym. Jeżeli jednak nie dysponujecie takimi powidłami, bez obaw. Do pączków nadadzą się także marmolady wiśniowe, malinowe i inne. Nie brakuje także fanów pączków z czekoladowym nadzieniem. Warto wypróbować także mniej oczywistych składników jak choćby – masa krówkowa (kajmakowa), chałwa czy masa kokosowa. Tego typu wypełnienie z pewnością spotka się z uznaniem najmłodszych smakoszy. Na sam koniec warto wspomnieć o dwóch tradycyjnych składnikach, o których nie możemy zapomnieć przygotowując pączki. Po pierwsze nieodzowne są ok. 2 kieliszki spirytusu bądź innego mocnego alkoholu. To znany od lat sposób na to, by nasze pączki nie pochłonęły zbyt dużo tłuszczu. I tu właśnie się zatrzymajmy – jakiego tłuszczu najlepiej użyć do smażenia tłuszczu? Prawdopobonie teraz najczęściej wybieramy olej rzepakowy. Warto jednak cofnąć się w czasie i podobnie jak nasze mamy i babcie skorzystać z tradycyjnego smalcu. Przepis na idealnie pulchne domowe pączki: Składniki: 1 kg mąki 5 dag drożdży (ok. połowa paczki) 2/3 szklanki cukru 0,5 l mleka 5 żółtek 1 całe jajo 10 dag masła 2 kieliszki spirytusu (ok. 50 ml) Pół łyżeczki soli Smalec do smażenia Nadzienie (najlepiej konfitura różana) Cukier puder Przygotowanie: Przesianą mąkę mieszamy z drożdżami, które wcześniej rozprowadzamy z cukrem....

Przeczytaj