Pleśniak (nazywany też w niektórych regionach Polski skubańcem) to przepyszne kruche ciasto, które skrywa w sobie warstwę dżemu z czarnej porzeczki, puszystą bezę i kruszonkę. Jego wykonanie może się wydawać trudne, ale to tylko pozory. 

Chcecie zrobić samodzielnie pleśniaka? Nic prostszego! Wystarczy, że będziecie się trzymać poniższej instrukcji. Zaskoczcie nim swoich gości podczas kolejnej wizyty w waszym domu! Jeżeli nie dysponujecie odpowiednim czasem na przygotowanie bezy lub zabrakło wam jajek - możecie przygotować także uproszczoną wersję tego ciasta, pozbawioną białkowej chmurki pod kruszonką.

Przepis na ciasto pleśniak

Składniki:

  • 3/4 szklanki brązowego/białego cukru
  • 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3 jajka
  • kostka masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
  • słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
  • 2 soczyste jabłka

Składniki na bezę:

  • 3 łyżki budyniu waniliowego w proszku
  • 3/4 szklanki drobnego, białego cukru
  • białka z 4 jajek
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Na samym początku rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W misce dokładnie ucieramy masło z cukrem.
  3. Następnie wbijamy jajka oraz dodajemy mąkę, po czym starannie zagniatamy wszystkie składniki.
  4. Po wyrobieniu ciasta robimy z niego trzy części. Proporcje: 2/4 ciasta oraz dwa razy po 1/4 ciasta.
  5. Bierzemy większą część i wykładamy nią spód blachy tak, aby powstała cienka warstwa.
  6. Pozostałą 1/4 część ciasta zagniatamy z kakao i śmietaną, a dwie mniejsze zawijamy oddzielnie w folię aluminiową i wkładamy na około pół godziny do zamrażalnika.
  7. Ciasto, które znajduje się w blaszce smarujemy konfiturami i na wierzch kładziemy starte jabłka.
  8. Wyjmujemy dwie mniejsze kulki ciasta z zamrażalnika. Kulę z dodatkiem kakao ścieramy na tarce na jabłka.

Jak przygotować bezę?

Na początku ubijamy na sztywną masę białka i dodajemy szczyptę soli. Do białek dodajemy porcjami cukier, cały czas miksując. Do piany dodajemy budyń w proszku i dalej miksujemy. Przekładamy bezę do blachy, po czym należy na nią zetrzeć pozostałą kulę jasnego ciasta. Pora włożyć ciasto do piekarnika na ok. 50 minut, do zarumienienia się bezy.

Życzymy smacznego!

Zobacz także: