pleśniak ciasto
Gotujmy.pl
Newsy

Najprostszy przepis na pysznego pleśniaka. Jego wnętrze oczaruje cię swoim smakiem

Lubicie pleśniaka, ale nie wiecie, jak się za niego zabrać? Zdradzimy wam najprostszy przepis na to przepyszne ciasto!
Anna Borkowska
listopad 26, 2020

Pleśniak (nazywany też skubańcem) to przepyszne kruche ciasto, które skrywa w sobie warstwę dżemu z czarnej porzeczki, puszystą bezę i kruszonkę. Jego wykonanie może się wydawać trudne, ale to tylko pozory. 

Chcesz zrobić samodzielnie pleśniaka? Nic prostszego! Wystarczy, że będziesz się trzymać poniższej instrukcji. Zaskocz nim swoich gości podczas kolejnej wizyty w twoim domu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Żeby przygotować to ciasto będziesz potrzebowała:

  • blachę
  • papier do pieczenia
  • folię aluminiową
  • 2 miski
  • mikser
  • tarkę

Składniki:

  • 3/4 szklanki brązowego/białego cukru
  • 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3 jajka
  • kostka masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
  • słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
  • 2 soczyste jabłka

Składniki na bezę:

  • 3 łyżki budyniu waniliowego w proszku
  • 3/4 szklanki drobnego, białego cukru
  • białka z 4 jajek
  • szczypta soli

Sposób wykonania

Na samym początku rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W misce dokładnie ucieramy masło z cukrem. Następnie wbijamy jajka oraz dodajemy mąkę, po czym starannie zagniatamy wszystkie składniki. Po wyrobieniu ciasta robimy z niego trzy części.

Proporcje:

2/4 ciasta oraz dwa razy po 1/4 ciasta.

Zobacz także

Co dalej?

Bierzemy większą część i wykładamy nią spód blachy tak, aby powstała cienka warstwa. Pozostałą 1/4 część ciasta zagniatamy z kakaem i śmietaną, a dwie mniejsze zawijamy oddzielnie w folię aluminiową i wkładamy na około pół godziny do zamrażalnika.

Ciasto, które znajduje się w blaszce smarujemy konfiturami i na wierzch kładziemy starte jabłka. Wyjmujemy dwie mniejsze kulki ciasta z zamrażalnika. Kulę z dodatkiem kakao ścieramy na tarce na jabłka.

Jak przygotować bezę?

Przygotowanie bezy jest prostsze niż myślisz. Na początku ubijamy na sztywną masę białka i dodajemy szczyptę soli. Do białek dodajemy porcjami cukier, cały czas miksując. Do piany dodajemy budyń w proszku i dalej miksujemy. Przekładamy bezę do blachy, po czym należy na nią starkować pozostałą kulę jasnego ciasta. Pora włożyć ciasto do piekarnika na ok. 50 minut, do zarumienienia się bezy.

Życzymy smacznego!

pani walewska
Gotujmy.pl/akrobatka2
Newsy Pani Walewska: efektowne ciasto, które na wszystkich robi wrażenie
Przepyszne kruche blaty z dżemem i bezą przełożone maślano-budyniowym kremem... Każdy będzie chciał drugi kawałek!
Magda Borucińska
grudzień 03, 2020

Pani Walewska to ciasto, które wiele osób może kojarzyć pod drugą nazwą. Pychotka, bo tak właśnie jest nazywane, to nic innego jak warstwowe ciasto przełożone dżemem i masą maślano-budyniową. Zwieńczeniem jest lekka jak obłoczek bezowa pianka, którą można udekorować płatkami migdałowymi. Wbrew pozorom nie jest to czaso- i pracochłonne ciasto. Warto zaserwować je gościom, na których z pewnością zrobi ogromne wrażenie. Pani Walewska prezentuje się niezwykle pięknie, a do tego smakuje niebiańsko.  Przepis na ciasto Pani Walewska (Pychotka) Składniki na kruche ciasto 220 g zimnego masła Pół kg mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 6 żółtek Pół szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Składniki na bezę 6 białek w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na krem maślano-budyniowy Pół litra mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka Kostka masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo Słoik dżemy z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych Opcjonalnie: płatki migdałowe Przygotowanie Składniki na ciasto dokładnie zagnieść, uformować w kulę, przeciąć na pół i każdą połówkę zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na godzinę (lub do zamrażarki na 30 minut, jeśli chcemy przyśpieszyć cały proces). Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie przesiać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać z pianą, najlepiej trzepaczką. Dwie prostokątne formy 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do...

Przeczytaj
Szarlotka
Gotujmy.pl/Zbysiowa
Triki kulinarne Zdradzamy przepis na wyborną szarlotkę. Dzięki dwóm trikom, stworzycie prawdziwy, kulinarny rarytas
Trudno nie znać szarlotki. Sam sposób jej podania to jednak kwestia indywidualna. Jedno jest pewne, szarlotka z dobrego przepisu nie znudzi się wam nigdy!
Aleksandra Jaworska
listopad 16, 2020

Szarlotka kojarzy się z jesienią i zapachem kuchni babci. Trzeba się porządnie natrudzić, by ją zepsuć. Ten pyszny i popularny deser można też urozmaicać. W jaki sposób? Szarlotka oryginalnie pochodzi z Francji. Powszechnie znana jako wyrób cukierniczy, którego autorstwo przypisuje się Marie-Antoine'owi Carême'owi. Deser to smakowite połączenie półkruchego lub kruchego ciasta i owoców.  Nadzienie nie tylko jabłkowe Do szarlotki używa się głównie różnych odmian jabłek. To najprostsza wersja deseru. Zamiast jabłek, równie dobrze, sprawdzą się gruszki, brzoskwinie, morele, czy śliwki. Wersją ponadprogramową szarlotki może też być połączenie ciasta z przyprawami korzennymi lub zmiana spodu na biszkopty. Składniki na pyszną szarlotkę: 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 25 dag margaryny 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek już obranych 1/2 szklanki cukru 1 kisiel pomarańczowy lub cytrynowy Szarlotka w kilku etapach Margarynę mieszamy z cukrem. Dodajemy żółtka jajek, przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i szybko zagniatamy ciasto. Kiedy całość stanowi jedną, zbitą masę, dzielimy ją na dwie części i jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika. Następnie obieramy jabłka. Po obraniu powinny ważyć około 1 kilograma. Trzemy wszystkie na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy do nich cukier i suchy kisiel. Powstały miks dłuższą chwilę mieszamy. Białka jajek ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z jabłkami. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy na nią schłodzone ciasto. Na wierzch ląduje masa z jabłek i białek. Na koniec jabłka przykrywamy startym na tarce zamrożonym wcześniej...

Przeczytaj
piernikowy sernik
Gotujmy.pl
Newsy Piernikowy sernik królewski z nieoczekiwanym dodatkiem. Jeden składnik sprawia, że ciasto dosłownie rozpływa się w ustach
Nie macie pomysłu na świąteczne ciasto? Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy to propozycja, której nie może zabraknąć w waszym świątecznym repertuarze.
Anna Borkowska
grudzień 15, 2020

Wielu Polaków nawet nie wyobraża sobie świąt bez sernika. Ten z naszego przepisu nie ma sobie równych - jest iście królewski i na pewno zrobi furorę przy świątecznym stole.  Piernikowy sernik królewski to ciasto, które idealnie podkreśla klimat nadchodzących świąt Bożego Narodzenia. Sernik pięknie pachnie piernikiem i skrywa w sobie nutkę pomarańczy. Z każdym kęsem wprost rozpływa się w ustach. Jak go przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku. Składniki na ciasto: 450 g mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki cukru 200 g świeżego masła 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika Składniki na masę serową: 1 kg dwukrotnie zmielonego sera 4 jajka 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka cukru waniliowego 80-100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 8-10 kropli aromatu pomarańczowego Odrobina soli Sposób przygotowania: Mąkę dobrze przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, kakao, przyprawę korzenną, posiekane zimne, ale nie twarde masło, jajka oraz jogurt naturalny. Następnie dobrze zagniatamy ciasto - możemy użyć robota kuchennego. Ciasto dzielimy na 3 części, a następnie owijamy je folią spożywczą, po czym wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, jedną częścią ciasta wykładamy boki do około 3/4 wysokości obręczy. Na dno ścieramy na dużych oczkach tarki drugą część ciasta. Tortownicę wkładamy do lodówki. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do drugiej miski przekładamy dwukrotnie zmielony ser (to właśnie on nadaje naszemu sernikowi delikatności), dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek budyniowy. Całość...

Przeczytaj
Beza
Kniejson/gotujmy.pl
Przepisy Jak przygotować idealną, puszystą bezę? Jeden kęs i będziesz w niebie!
Przed laty pierwsza dama Rzeczpospolitej – Jolanta Kwaśniewska – uczyła Polaków jak jeść bezę. Miejmy nadzieję, że ta nauka nie poszła w las, bo za chwilę zdradzimy wam idealny przepis właśnie na nieziemsko puszystą bezę!
Hubert Rój
listopad 07, 2020

Tak smaczną, kruchą z zewnątrz, a puszystą w środku bezą z pewnością nie pogardziłaby nawet wybredna pani prezydentowa. Co zrobić, by ten wykwintny wypiek na bazie kurzych białek i cukru wyszedł nam perfekcyjnie? Sprawdźcie poniżej. Na początek praktyczna uwaga dla wszystkich łasuchów, którzy jednocześnie lubią mieć pod kontrolą stan swojego konta – bezę warto przygotowywać w duecie z faworkami. Zapytanie – a to niby dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Kojarzone z tłustym czwartkiem frykasy wymagają dużej ilości kurzych żółtek. Z kolei do bezy potrzebujemy wyłącznie białek. Jak widzicie, w ten sposób możemy upiec dwie pieczenie na jednym ogniu! Ewentualnie polecamy wam poszukanie innej potrawy na bazie żółtek – pamiętajcie – w kuchni nic nie może się zmarnować. A teraz do dzieła. Czas na bezę. Oto przepis na bezowe spody do tortów bezowych. Składniki: Białka z 8-9 jaj średniego rozmiaru (jaja powinny mieć temperaturę pokojową) Ok. 300 g zwykłego cukru kryształu (ok. 1 i 1/5 szklanki) Sok z niecałej połowy świeżej cytryny Ok. 300 g cukru pudru Przygotowanie: Białka wrzucamy do wygodnego naczynia i ubijamy je na średnich obrotach przez ok. 3 min, do momentu uzyskania sztywnej piany. Kontynuujemy ubijanie, dodając do masy stopniowo cały cukier kryształ, a na sam koniec ubijania sok z cytryny. Ten etap powinien potrwać ok. 10 min. Następnie ręcznie dodajemy cukier puder, delikatnie mieszając masę łyżką. Pianę wykładamy na blachy, tworząc dwie formy o boku ok. 30 cm (ewentualnie masa może posłużyć do produkcji małych bezików). Pieczemy (suszymy) bezy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 100 st. C. z włączoną opcją termoobiegu przez około 2,5 godziny. Po upieczeniu, nie wyciągamy bezy z piekarnika natychmiast, studzimy ją natomiast w wyłączonym...

Przeczytaj