Delikatny, puszysty i żółciutki biszkopt – to właśnie o nim marzy każdy smakosz i fan słodyczy. Przygotowany według tej receptury wyjdzie wam na 100 proc. Nie musicie się o nic martwić!
Przepis na puszysty biszkopt
Składniki:
- 6 jajek
- 250 gramów cukru
- 200 gramów mąki pszennej
- 60 gramów mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła
Przygotowanie
- Przygotujcie sobie dużą i małą miskę. W pierwszej umieśćcie białka jajek, z kolei w drugiej żółtka.
- Białka ubijcie na sztywną pianę przy pomocy miksera, a następnie zacznijcie do niej powoli dodawać cukier, cały czas miksując. Masę wzbogaćcie również o żółtka.
- Mąki i proszek do pieczenia przesiejcie do czystej miseczki, a następnie powoli połączcie z masą jajeczną. Całość wymieszajcie drewnianą łyżką.
- Okrągłą foremkę wysmarujcie miękkim masłem, a następnie umieśćcie w niej przygotowaną wcześniej masę.
- Piekarnik nagrzejcie do 175 st. C. Biszkopt pieczcie przez ok 40 minut, do suchego patyczka.
- Po upływie tego czasu wyjmijcie biszkopt z piekarnika i zrzućcie go na ziemię z wysokości kolan. Dzięki temu trikowi nie opadnie – jego wysokość po wystudzeniu będzie taka sama jak po upieczeniu.
- Na koniec wystudźcie ciasto w wyłączonym piekarniku.
Gotowe!
Tak przygotowany biszkopt idealnie nadaje się na tort. Możecie również zrobić z niego zwykłe ciasto – wystarczy, że nasączycie go herbatą, posmarujecie dżemem i bitą śmietaną. Będzie smakował wybornie!
Źródło: gotujmy