Najprostszy przepis na delikatny i żółciutki biszkopt. Sprawdza się w 100% przypadków
Adobe Stock
Newsy

Najprostszy przepis na delikatny i żółciutki biszkopt. Sprawdza się w 100% przypadków

Biszkopt z tego przepisu po prostu nie może nie wyjść. Odpowiednie składniki i gramatura to klucz do sukcesu. Ponadto, rzucenie foremką o ziemię pomoże wam uniknąć przykrej niespodzianki w postaci opadniętego wypieku.

Delikatny, puszysty i żółciutki biszkopt – to właśnie o nim marzy każdy smakosz i fan słodyczy. Przygotowany według tej receptury wyjdzie wam na 100 proc. Nie musicie się o nic martwić!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na puszysty biszkopt

Składniki:

  • 6 jajek
  • 250 gramów cukru
  • 200 gramów mąki pszennej
  • 60 gramów mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła
Zobacz także
Biszkopt znowy nie wyrósł? Tajemnica tkwi w dobraniu ilości jajek do wielkości tortownicy

Biszkopt znów nie wyrósł? Dobierzcie odpowiednie proporcje do swojej tortownicy

Przepis na lekki biszkopt z rabarbarem. Prawdziwy smak wiosny

Przepis na lekki biszkopt z rabarbarem. Prawdziwy smak wiosny

Przygotowanie

  1. Przygotujcie sobie dużą i małą miskę. W pierwszej umieśćcie białka jajek, z kolei w drugiej żółtka.
  2. Białka ubijcie na sztywną pianę przy pomocy miksera, a następnie zacznijcie do niej powoli dodawać cukier, cały czas miksując. Masę wzbogaćcie również o żółtka.
  3. Mąki i proszek do pieczenia przesiejcie do czystej miseczki, a następnie powoli połączcie z masą jajeczną. Całość wymieszajcie drewnianą łyżką.
  4. Okrągłą foremkę wysmarujcie miękkim masłem, a następnie umieśćcie w niej przygotowaną wcześniej masę.
  5. Piekarnik nagrzejcie do 175 st. C. Biszkopt pieczcie przez ok 40 minut, do suchego patyczka.
  6. Po upływie tego czasu wyjmijcie biszkopt z piekarnika i zrzućcie go na ziemię z wysokości kolan. Dzięki temu trikowi nie opadnie – jego wysokość po wystudzeniu będzie taka sama jak po upieczeniu.
  7. Na koniec wystudźcie ciasto w wyłączonym piekarniku.

Gotowe!

Tak przygotowany biszkopt idealnie nadaje się na tort. Możecie również zrobić z niego zwykłe ciasto – wystarczy, że nasączycie go herbatą, posmarujecie dżemem i bitą śmietaną. Będzie smakował wybornie!

Źródło: gotujmy

tort z solonym karmelem przepis
Gotujmy.pl/Ewa27
Newsy
Żaden łasuch nie oprze się temu tortowi. Cudowny przysmak w odsłonie o jakiej nie słyszeliście
Tort przełożony kremem o smaku solonego karmelu, z pewnością choć raz przyśnił się niejednemu łasuchowi. Na szczęście marzenie o takim deserze można łatwo spełnić. Wystarczy piekarnik, mikser i kilka składników w odpowiednich proporcjach. Zapewniamy - efekt będzie oszałamiający.

Mimo iż tort najczęściej przyrządza się z okazji urodzin, imienin czy innych świąt, równie dobrze można go upiec bez okazji. Z takiego deseru z pewnością ucieszy się każdy łasuch. Śmiało, osłodźcie sobie codzienność. Przepis na tort z solonym karmelem Będziecie potrzebować 400 gramów mąki pszennej 6 jajek 30 gramów prawdziwego, gorzkiego kakao 150 gramów cukru drobnego do wypieków 150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 15 gramów proszku do pieczenia 300 ml mleka 100 gramów masła (najlepiej „Kasi”) 300 gramów masy śmietanowej o smaku słonego karmelu (produkuje ją na przykład Dr.Oetker) Przygotowanie Przygotujcie sobie dwie miski – dużą i małą. W pierwszej umieśćcie białka jaj, w drugiej żółtka. Białka ubijcie na sztywną pianę. Dodajcie do nich cukier i całość zmiksujcie. W misce umieśćcie również żółtka, całość ponownie zmiksujcie. Do powstałej masy jajecznej dodajcie olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i… zmiksujcie. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarujcie miękkim masłem. W tak przygotowanej foremce umieśćcie ciasto. Piekarnik rozgrzejcie do 180 st. C. Kakaowy biszkopt pieczcie przez ok. 60 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie go z piekarnika i wystudźcie. W dużej misce umieśćcie karmelową masę śmietanową w proszku oraz mleko. Całość dokładnie zmiksujcie, a następnie połączcie z miękkim masłem.  Wystudzony biszkopt podzielcie na dwa blaty i przełóżcie je powstałym kremem karmelowym. Masą wysmarujcie również wierzch oraz boki tortu.  Ciasto wstawcie do lodówki na ok. 2 godziny. Gotowe! Źródło: gotujmy

ciasto z galaretkami przepis
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy
Tęczowe ciasto z galaretkami - takie jak kiedyś. Zachwyci dużych i małych
Choć wydawać by się mogło, że w czasach z ułatwionym dostępem do słodyczy, ciasto z galaretkami nie robi już na nikim wrażenia, w rzeczywistości jest zupełnie inaczej! Starsi mają do niego ogromny sentyment, młodzi zajadają się nim ze smakiem. Ten deser łączy pokolenia!

Choć na pierwszy rzut oka ilość składników może wydać wam się przerażająca, to przepis jest bardzo prosty i przyjemny, jednak trzeba przyznać, czasochłonny. Jednak, dla tego efektu, warto się poświęcić! Przepis na tęczowe ciasto z galaretkami Składniki Po 2 opakowania galaretki truskawkowej, agrestowej brzoskwiniowej oraz 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych 2 łyżeczki żelatyny 1200 gramów serka waniliowego (czyli 8 serków po 150 gramów) 5 jajek (3 całe i 2 białka) 50 gramów cukru pudru 120 gramów drobnego cukru do wypieków 200 gramów mąki pszennej 3 łyżki oleju ½ łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie Zacznijcie od zrobienia biszkoptu. Białka z 3 jajek umieśćcie wraz z cukrem w wysokim naczyniu (nie wyrzucajcie żółtek do kosza!) i ubijcie na sztywną pianę. Dodajcie żółtka i olej, cały czas miksując. W misce umieśćcie również przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Całość miksujcie aż do połączenia się składników.  Tak przygotowaną masę umieśćcie w wyłożonej papierem, kwadratowej lub prostokątnej foremce. Biszkopt pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut lub dłużej, do tak zwanego „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika odstawcie do wystudzenia. Jedno opakowanie galaretki o smaku agrestowym przygotujcie wykorzystując tylko 400 ml wody. Tężejącą wylejcie na wystudzony biszkopt. Ciasto schowajcie do lodówki, by galaretka całkowicie stężała. Drugie opakowanie galaretki agrestowej rozpuśćcie w 200 ml gorącej wody i dodajcie 1 łyżeczkę żelatyny. Po lekkim ostygnięciu całość zmieszajcie z 3 serkami waniliowymi i stwórzcie kolejną warstwę ciasta. Cały proces powtórzcie z galaretkami o smaku brzoskwiniowym. Galaretkę...

Co zrobić żeby biszkopt nie opadł?
Pixabay
Newsy
Co zrobić, żeby biszkopt nigdy nie opadł? Znamy świetny trik. Wpadlibyście na to?
Jeśli wasz biszkopt nie wyrasta lub, wręcz przeciwnie, wyrasta, ale po chwili opada, prawdopodobnie popełniacie kilka błędów w jego przygotowaniu. Dzięki temu trikowi wasze problemy znikną.

Przepyszny biszkopt stanowi podstawę idealnego tortu. Choć jego przyrządzenie jest dziecinnie proste, wiele osób wciąż ma z nim problem. Bowiem po włożeniu do piekarnika często okazuje się, że ciasto nie wyrasta lub, wręcz przeciwnie, pięknie wyrasta, ale po wyjęciu z pieca natychmiast opada. Na szczęście wiemy, jak temu zaradzić. Jak sprawić, żeby biszkopt wyrósł? Po pierwsze, białka muszą być ubite na sztywno – to one sprawiają, że ciasto unosi się do góry. Dopilnujcie więc, by ich konsystencja była prawidłowa. Najlepiej odwróćcie miskę i sprawdźcie, czy zawartość nie spływa. Po drugie, nigdy nie smarujcie brzegów tortownicy tłuszczem . Najlepiej użyjcie papieru do pieczenia, problem będzie z głowy. Po trzecie, biszkopt nie wyrośnie jeśli trafi do zbyt nagrzanego lub zimnego piekarnika. Koniecznie przypilnujcie więc temperatury. Włóżcie go do pieca dopiero, gdy ten osiągnie 160 st. C – nie wcześniej ani nie później. Co zrobić żeby biszkopt nie opadł? Po upieczeniu wyjmijcie biszkopt z piekarnika i dajcie mu chwilę odpocząć. Po kilku minutach zrzućcie go na podłogę (w foremce) z wysokości ok. 50 cm (z wysokości kolan). Dzięki temu prostemu trikowi wasze ciasto już nigdy nie opadnie. Pamiętajcie jednak, by po tej czynności umieścić go z powrotem w piekarniku i studzić przy uchylonych drzwiczkach. Przepis na idealny biszkopt Będziecie potrzebować: 200 gramów drobnego cukru do wypieków 120 gramów mąki ziemniaczanej 250 gramów mąki pszennej 5 jajek Przygotowanie: Przygotujcie sobie dwie miski – w jednej umieśćcie żółtka, a w drugiej białka. Do białek dodajcie cukier i ubijcie je na sztywną, lśniącą pianę. Do tak przygotowanej masy stopniowo dodawajcie żółtka, cały czas...

Przepis na wielkanocną babkę piaskową
Gotujmy.pl/anullka7
Newsy
Najprostsza na świecie piaskowa babka na Wielkanoc. Wyjdzie nawet początkującym
Babka piaskowa to podstawa świąt wielkanocnych. Jej przyrządzenie jest dziecinnie proste. Sami się przekonajcie.

Obok babki drożdżowej, ciasta marchewkowego i mazurka, piaskowiec to jedno z ciast, które najczęściej pojawia się na waszych świątecznych stołach. Nic dziwnego, w końcu jest smaczny, puszysty, a na dodatek nieskomplikowany. Uwielbiają go dzieci, ale również dorośli. Łatwa babka piaskowa Powstająca z jajek, mąki, cukru oraz masła babka piaskowa od lat pieści podniebienia Polaków. Z pewnością kiedyś przyrządzały je wasze babcie, jeszcze do niedawna robiły to również wasze mamy, teraz przyszła kolej na was samych.  Popiszcie się przed rodziną swoimi cukierniczymi umiejętnościami, święta to dobry moment, by to zrobić. Tym bardziej, jeśli przepis na ciasto jest dziecinnie prosty. Wyjdzie każdemu, bez względu na doświadczenie, talent czy umiejętności. Przepis na wielkanocną babkę piaskową Będziecie potrzebować: 350 gramów mąki pszennej 200 gramów mąki ziemniaczanej 250 gramów masła 200 gramów cukru drobnego do wypieków 50 gramów cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii 2 łyżeczek proszku do pieczenia 6 jajek Cukru pudru do posypania Przygotowanie: Do dużej miski wbijcie jajka, dodajcie do nich oba cukry (lub cukier zwykły i ekstrakt waniliowy ,jeśli taką opcję wybraliście). Całość utrzyjcie na puszystą masę przy pomocy miksera. Wprost do kolejnej miski przesiejcie obie mąki – pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.  Tak przygotowane składniki wymieszajcie dokładnie ze sobą, a następnie przesypcie do masy jajecznej i zmiksujcie na jednolitą masę. W niewielkim rondelku rozpuśćcie masło (dopilnujcie, by nie zaczęło wrzeć). Tak przygotowany płyn wystudźcie przez chwilę (zbyt gorący sprawi, że ciasto się zwarzy).  Kiedy masło nieco ostygnie, połączcie je z resztą masy. Prostokątną blaszkę...