Blok czekoladowy to chyba jeden z najbardziej popularnych łakoci z kultowych czasów PRL-u. Obecnie nie jest już tak popularny, gdy w każdym sklepie półki uginają się od przeróżnych słodkości. Niesłusznie! Są wśród was zapewne i tacy, którzy nadal darzą go wielkim sentymentem.

Historia bloku czekoladowego

Na blok czekoladowy mówi się w różnorodny sposób. To wyrób czekoladopodobny, któremu popularnością może dorównać tylko kogel-mogel, oranżada, "Ptyś", "Polo Cockta", guma "Donald", lody na ciepło i Cola Cao. To słodkości, które najbardziej utkwiły w pamięci z czasów PRL-u. Zajadaliście się nimi z ogromnym zadowoleniem i satysfakcją? Nie musicie odpowiadać. Znamy doskonale odpowiedź. 

Miały jednak mały mankament. Jako produkty deficytowe, nieczęsto gościły na sklepowych półkach. Ze średnim prawdopodobieństwem sukcesu mogliście je znaleźć w rodzinnych i lokalnych sklepikach.  Ówczesna gospodyni domowa musiała sia wykazać inwencją twórczą!

Brakowało większości produktów, więc aby zadowolić rodzinę trzeba było się niekiedy solidnie nagłowić. Za przykład przepisu, który sprawdzał się przed laty w trudnych warunkach, może posłużyć właśnie blok czekoladowy. Składał się z niewielu składników i był niezwykle prosty w wykonaniu! Wy tez macie wrażenie, że wystarczyło pomieszanie kilku składników i przysmak był właściwie gotowy? Ważne są jednak proporcje.

Zobacz także:

Przepis na blok czekoladowy z zeszytu mamy

Blok czekoladowy bywał popisowym deserem babć. Jeśli macie sentyment do PRL-u, sięgnijcie po domowy

przepis na blok. Jest niesamowicie banalny w wykonaniu!

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny

  • 250 g mleka w proszku (2 szklanki)

  • Pół szklanki wody

  • 3/4 szklanki cukru

  • 5 łyżek kakao

  • Paczka herbatników 250 g)

  • Opcjonalnie: garść bakalii (orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, suszone śliwki, morele i żurawina)

Sposób przygotowywania:

  1. Do garnka wlewacie wodę, wkładacie masło i wsypujecie cukier oraz kakao.

  2. Całość mieszacie na małym ogniu, aż wszystkie składniki dokładnie się rozpuszczą i połączą. 

  3. Gotową masę odstawiacie w chłodne miejsce, aby przestygła.

  4. Herbatniki wsypujecie do miski i za pomocą tłuczka rozgniatacie na drobno.

  5. Następnie do masy czekoladowej porcjami wsypujecie mleko w proszku i miksujecie.

  6. Dodajecie pokruszone herbatniki i drewnianą łyżką dokładnie mieszacie wszystko razem.

  7. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dosypać po drodze wasze ulubione bakalie. To właśnie one nadadzą blokowi lepszego smakowego wymiaru.

  8. W międzyczasie wykładacie formę do pieczenia papierem.

  9. Do formy wkładacie połowę masy i mokrą ręką wciskacie w nią kilka podzielonych na duże kawałki herbatników. 

  10. Całość ponownie ugniatacie dłonią, przekładacie kolejną partią masy czekoladowej i wkładacie do lodówki.

  11. Po kilku godzinach wyjmujecie deser z formy, zdejmujecie papier i kroicie na kawałki.

  12. Gotowy blok  jest tak pyszny, że palce lizać!