Blok czekoladowy
gotujmy.pl/Martyna12
Newsy

Najprostszy babciny przepis na blok czekoladowy. Przygotowanie tej pyszności zajmuje chwilę

Jeśli nigdy nie robiliście tego deseru, będziecie zaskoczeni prostotą jego wykonania. Poznajcie łatwy i tani przepis.
Aleksandra Jaworska
grudzień 29, 2020

Blok czekoladowy to chyba jeden z najbardziej popularnych łakoci z kultowych czasów PRL-u. Obecnie nie jest już tak popularny, gdy w każdym sklepie półki uginają się od przeróżnych słodkości. Niesłusznie! Są wśród was zapewne i tacy, którzy nadal darzą go wielkim sentymentem.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Pyszny, domowy blok czekoladowy

Na blok czekoladowy mówi się w różnorodny sposób. To wyrób czekoladopodobny, któremu popularnością może dorównać tylko kogel-mogel, oranżada, "Ptyś", "Polo Cockta", guma "Donald", lody na ciepło i Cola Cao. To słodkości, które najbardziej utkwiły w pamięci z czasów PRL-u. Zajadaliście się nimi z ogromnym zadowoleniem i satysfakcją? Nie musicie odpowiadać. Znamy doskonale odpowiedź. 

Bloki czekoladowe miały jednak mały mankament. Jako produkty deficytowe, nieczęsto gościły na sklepowych półkach. Z dużym prawdopodobieństwem sukcesu mogliście je znaleźć w rodzinnych i lokalnych sklepikach. Jeśli nie lubiliście zastępowania bloku czymś innym, zostawało odtworzenie go w domowych warunkach. Ówczesna gospodyni domowa musiała sia wykazać inwencją twórczą!

Brakowało większości produktów, więc aby zadowolić rodzinę trzeba było się niekiedy solidnie nagłowić. Za przykład przepisu, który sprawdzi się w każdych warunkach, może posłużyć właśnie blok czekoladowy. Składał się z niewielu składników i był niezwykle prosty w wykonaniu! Wy tez macie wrażenie, że wystarczyło pomieszanie kilku składników i przysmak był właściwie gotowy?

Przepis na blok z zeszytu babci

Blok czekoladowy bywał popisowym deserem babć. Jeśli macie sentyment do PRL-u, sięgnijcie po domowy przepis na blok. Jest niesamowicie banalny w wykonaniu!

Składniki:

  • 250 g masła

  • 400 g mleka w proszku

  • 3/4 szklanki mleka, może być woda

  • 1 szklanka cukru

  • 5 łyżek kakao

  • 6 paczek herbatników

Sposób przygotowywania:

  1. Do garnka wlewacie mleko, wkładacie masło i wsypujecie cukier oraz kakao.

  2. Całość mieszacie na małym ogniu, aż wszystkie składniki dokładnie się rozpuszczą i połączą. 

  3. Gotową masę odstawiacie w chłodne miejsce, aby przestygła.

  4. Herbatniki wsypujecie do miski i za pomocą tłuczka rozgniatacie na drobno.

  5. Następnie do masy czekoladowej porcjami wsypujecie mleko w proszku i miksujecie.

  6. Dodajecie pokruszone herbatniki i drewnianą łyżką dokładnie mieszacie wszystko razem.

  7. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dosypać po drodze wasze ulubione bakalie.

  8. W międzyczasie wykładacie formę do pieczenia papierem.

  9. Do formy wkładacie połowę masy i mokrą ręką wciskacie w nią kilka podzielonych na duże kawałki herbatników. 

  10. Całość ponownie ugniatacie dłonią, przekładacie kolejną partią masy czekoladowej i wkładacie do lodówki.

  11. Po kilku godzinach wyjmujecie deser z formy, zdejmujecie papier i kroicie na kawałki.

  12. Gotowy blok  jest tak pyszny, że palce lizać!

 

Komentarze
natalia siwiec dieta
ONS
Newsy Natalia Siwiec ujawniła sekret idealnej figury. Od lat absolutnie unika produktu, który jemy wszyscy
Mimo ciąży i intensywnej opieki nad małym dzieckiem, Natalia Siwiec wygląda rewelacyjnie! Wszystko dzięki trzymaniu się pewnych reguł żywieniowych.
Katarzyna Wyborska
grudzień 29, 2020

Modelka Natalia Siwiec znana jest z wyjątkowej urody i fantastycznej sylwetki. Celebrytka stała się bardzo popularna w 2012 roku, gdy dzięki wychwyceniu przez fotografów, jej zdjęcia z trybun obiegły media, a Natalia została okrzyknięta „Miss Euro 2012”. Wówczas jej kariera nabrała rozpędu i zaczęła pracować jako fotomodelka oraz celebrytka, czyli bywalczyni różnych znakomitych wydarzeń relacjonowanych przez media. Odkąd urodziła córeczkę Mię, Natalia mocno się wycofała z życia publicznego i postanowiła skupić na swojej rodzinie. Fani są jednak zaskoczeni tym, że modelka pomimo ciąży wygląda wciąż tak samo fantastycznie jak kiedyś! Jej znakiem rozpoznawczym były zawsze wydatne usta, gęste włosy i filigranowa sylwetka. Żaden z tych atrybutów się nie zmienił! Pozostaje się zastanawiać jak Natalia to robi, że po ciąży tak dobrze wygląda? Kto ma małe dzieci ten wie, że opieka nad nimi praktycznie uniemożliwia zajęcie się sobą i np. regularne chodzenie na siłownię. Sposób na zgrabną sylwetkę Natalia Siwiec zapytana o to, jaką dietę i ćwiczenia stosuje, by tak dobrze wyglądać, z rozbrajającym uśmiechem przyznała, że nie robi nic szczególnego. Co więcej, powiedziała że odkąd zajmuje się córeczką chyba jeszcze schudła, ponieważ zupełnie nie ma na nic czasu, a kalorie gubi biegając za dzieckiem, które nieustannie domaga się uwagi. Zdradziła jednak szczegóły swojej diety. Okazało się bowiem, że Natalia wcale sobie nie folguje! Nie je makaronów, słodyczy, a przede wszystkim… mięsa! Do tego stara się jeść bardzo regularnie, według zasady „mniej, a częściej”. Choć przyznała, że odkąd została mamą to głównie je mało i niezbyt często, ponieważ zwyczajnie nie ma na to czasu.        ...

Przeczytaj