
Najprostszy babciny przepis na blok czekoladowy. Przygotowanie tej pyszności zajmuje chwilę
Blok czekoladowy to chyba jeden z najbardziej popularnych łakoci z kultowych czasów PRL-u. Obecnie nie jest już tak popularny, gdy w każdym sklepie półki uginają się od przeróżnych słodkości. Niesłusznie! Są wśród was zapewne i tacy, którzy nadal darzą go wielkim sentymentem.
Pyszny, domowy blok czekoladowy
Na blok czekoladowy mówi się w różnorodny sposób. To wyrób czekoladopodobny, któremu popularnością może dorównać tylko kogel-mogel, oranżada, "Ptyś", "Polo Cockta", guma "Donald", lody na ciepło i Cola Cao. To słodkości, które najbardziej utkwiły w pamięci z czasów PRL-u. Zajadaliście się nimi z ogromnym zadowoleniem i satysfakcją? Nie musicie odpowiadać. Znamy doskonale odpowiedź.
Bloki czekoladowe miały jednak mały mankament. Jako produkty deficytowe, nieczęsto gościły na sklepowych półkach. Z dużym prawdopodobieństwem sukcesu mogliście je znaleźć w rodzinnych i lokalnych sklepikach. Jeśli nie lubiliście zastępowania bloku czymś innym, zostawało odtworzenie go w domowych warunkach. Ówczesna gospodyni domowa musiała sia wykazać inwencją twórczą!
Brakowało większości produktów, więc aby zadowolić rodzinę trzeba było się niekiedy solidnie nagłowić. Za przykład przepisu, który sprawdzi się w każdych warunkach, może posłużyć właśnie blok czekoladowy. Składał się z niewielu składników i był niezwykle prosty w wykonaniu! Wy tez macie wrażenie, że wystarczyło pomieszanie kilku składników i przysmak był właściwie gotowy?
Przepis na blok z zeszytu babci
Blok czekoladowy bywał popisowym deserem babć. Jeśli macie sentyment do PRL-u, sięgnijcie po domowy przepis na blok. Jest niesamowicie banalny w wykonaniu!
Składniki:
-
250 g masła
-
400 g mleka w proszku
-
3/4 szklanki mleka, może być woda
-
1 szklanka cukru
-
5 łyżek kakao
-
6 paczek herbatników
Sposób przygotowywania:
-
Do garnka wlewacie mleko, wkładacie masło i wsypujecie cukier oraz kakao.
-
Całość mieszacie na małym ogniu, aż wszystkie składniki dokładnie się rozpuszczą i połączą.
-
Gotową masę odstawiacie w chłodne miejsce, aby przestygła.
-
Herbatniki wsypujecie do miski i za pomocą tłuczka rozgniatacie na drobno.
-
Następnie do masy czekoladowej porcjami wsypujecie mleko w proszku i miksujecie.
-
Dodajecie pokruszone herbatniki i drewnianą łyżką dokładnie mieszacie wszystko razem.
-
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dosypać po drodze wasze ulubione bakalie.
-
W międzyczasie wykładacie formę do pieczenia papierem.
-
Do formy wkładacie połowę masy i mokrą ręką wciskacie w nią kilka podzielonych na duże kawałki herbatników.
-
Całość ponownie ugniatacie dłonią, przekładacie kolejną partią masy czekoladowej i wkładacie do lodówki.
-
Po kilku godzinach wyjmujecie deser z formy, zdejmujecie papier i kroicie na kawałki.
-
Gotowy blok jest tak pyszny, że palce lizać!