sznycle z kurczaka przepis
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy

Najprostsze sznycle z kurczaka po hawajsku. Długo nie zapomnicie tego smaku

Jeśli jesteście fanami pizzy hawajskiej, to połączenie z pewnością też wam posmakuje. Sznycle z kurczaka duszone w syropie z ananasów to petarda zarezerwowana tylko dla wyrafinowanych smakoszy. Pierwsze spotkanie z tym daniem z pewnością na długo pozostanie w waszej pamięci.

Mięso drobiowe często gości na polskich stołach. Jednak w takim wydaniu mało kto go próbował. Przyrządzone w ananasowej zalewie staje się przyjemnie słodkie i co tu dużo mówić… po prostu przepyszne. Wasze dzieci z pewnością pokochają te kotlety, wy też nimi nie pogardzicie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na sznycle z kurczaka po hawajsku

Będziecie potrzebować

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 jajka
  • 2 łyżek masła
  • 2 łyżek oleju
  • ½ szklanki syropu z ananasów z puszki
  • 4 plastrów ananasa z puszki
  • 4 łyżeczek konfitury żurawinowej
  • Mleka i bułki tartej do panierowania
  • Przypraw: soli, pieprzu

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie przetnijcie je w poprzek na pół.
  2. Tak przygotowane mięso przykryjcie folią spożywczą i rozbijcie, przy pomocy tłuczka, na kotlety o grubości ok. 0,5 cm. Następnie oprószcie solą oraz pieprzem z obu stron.
  3. Przygotujcie dwa głębsze talerze – w pierwszym umieśćcie rozkłócone jajko z mlekiem, w drugim bułkę tartą. Kotlety panierujcie w kolejności: jajko z mlekiem, bułka tarta, jajko z mlekiem, bułka tarta.
  4. Na patelni rozgrzejcie olej z masłem, a następnie umieśćcie na niej mięso. Smażcie z obu stron, aż do uzyskania ładnego, złotego koloru. Po kilku minutach do kotletów dodajcie również syrop z ananasa. Całość duście przez ok. 4 minuty, nie zapominając o przewróceniu drobiu na drugą stronę.
  5. Tak przygotowane kotlety zdejmijcie z patelni, a w zamian umieśćcie na niej plastry z ananasa (powinny się tylko lekko podgrzać).
  6. Na talerzu umieśćcie najpierw mięso. Na każdym kawałku połóżcie plaster ananasa, a w wydrążoną w nim dziurkę nałóżcie żurawinę.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Ekspresowe kotlety drobiowe z ananasem. Doskonały pomysł na niebanalny obiad
Gptujmy.pl/gosia56
Newsy
Ekspresowe kotlety drobiowe z ananasem. Doskonały pomysł na niebanalny obiad
Czasem warto odstąpić od tradycyjnych dań i przygotować coś innego, by w miły sposób zaskoczyć bliskich. Kotlety drobiowe z ananasem są szybkie w przyrządzeniu, a co najważniejsze przepyszne w smaku!

Podczas niedzielnego obiadu, na stole zazwyczaj goszczą tradycyjne dania jak kotlety mielone czy schabowe. Wiele osób nie wyobraża sobie bez nich weekendu, gdyż zachwycają swoim smakiem. Czasem jednak warto przygotować coś innego, by nie tylko zaskoczyć bliskich, ale i spróbować nowych smaków.  Kotlety drobiowe z ananasem  Zazwyczaj wszelkie kotlety są przyrządzane z mięsa wieprzowego. W tym przypadku niezawodnie sprawdzi się kurczak. Dzięki niemu danie będzie idealnie soczyste i delikatnie. Kotlety drobiowe z ananasem oraz szynką szwarcwaldzką, to świetny pomysł na obiad zarówno na co dzień, jak i od święta. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, a swoim smakiem podbiją kubki smakowe gości. Nim się obejrzyjcie, znikną z talerza i będą nową tradycją tuż obok mielonych czy schabowych. Przepis na ekspresowe kotlety drobiowe z ananasem Składniki: 2 filety z kurczaka 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej 4 plastry ananasa z puszki  bułka tarta 1 jajko sól  pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Filety z kurczaka umyjcie, dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym i lekko rozbijcie ze pomocą tłuczka do mięsa. Przetnijcie je na pół, aby otrzymać cztery kotlety.  Kurczaka przyprawcie z obu stron solą oraz pieprzem. Rozłóżcie go na desce.  Na każdy kawałek kurczaka ułóżcie po plastrze szynki szwarcwaldzkiej i ananasa. Każdy kotlet złóżcie na pół, a później zepnijcie je wykałaczką. Na jeden talerz wbijcie jajko, dobrze rozbijcie je za pomocą widelca, a na drugi wysypcie bułkę tartą. Na patelnię wlejcie olej i postawcie ją na kuchenkę.  Przygotowane kotlety z ananasem obtoczcie kolejno w rozbitym jajku i bułce tartej, a później układajcie je na rozgrzanej patelni z olejem. Kotlety...

kotlety schabowe
ania321/gotujmy.pl
Newsy
Kotlety schabowe znowu wyszły twarde? Popełniacie 1 podstawowy błąd
Mimo że kotlet schabowy z ziemniaczkami i surówką to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, podczas jego przyrządzania wiele pań domu wciąż napotyka problemy. Wbrew powszechnemu myśleniu przypalone, gumowate lub twarde mięso to nie tylko wina słabej jakości schabu.

Dobrej jakości mięso to podstawa udanego obiadu. Jeśli chcecie pysznie zjeść, nigdy nie powinniście oszczędzać na tego typu produktach. Wasz schab powinien pochodzić z wieprzowiny hodowanej w odpowiednich warunkach i co najważniejsze, niefaszerowanej żadnymi antybiotykami, hormonami i szkodliwymi substancjami. Najlepiej więc kupować go bezpośrednio od sprawdzonych dostawców. Twarde mięso na schabowe Niestety, mimo dobrej jakości mięsa zdarza się, że kotlety schabowe wciąż wychodzą zbyt twarde. To efekt nieprawidłowej obróbki i przygotowania. Przyrządzanie schabowych powinniście bowiem rozpocząć od przykrycia plastrów folią spożywczą i rozbicia na grubość ok. 0,5 cm.  Często popełnianym przez Polaków błędem jest przyprawianie mięsa tysiącem różnych, zmielonych produktów, podczas gdy to potrzebuje tylko soli i pieprzu. Jeśli nie chcecie, by było twarde, koniecznie zaufajcie nam w tej kwestii. Podobnie w przypadku panierowania – pamiętajcie, by zawsze używać do tego mąki, jajek i bułki tartej. Z kolei smażyć najlepiej na smalcu. Przepis na szybkiego schabowego Składniki: 6 plastrów schabu 2 cebule 2 szklanki mleka 2 jajka Mąkę Bułkę tartą Smalec lub masło klarowane Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie: Kotlety przykryjcie folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem. Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra, a następnie umieśćcie wraz z mięsem w szklanym naczyniu w kolejności – cebula, schab, cebula, schab. Całość zalejcie mlekiem i odstawcie najlepiej na całą noc. Następnego dnia mięso dokładnie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie oprószcie solą i pieprzem. Tak przygotowane panierujcie w kolejności – mąka, jajko, bułka tarta. Na rozgrzanej patelni umieśćcie smalec lub masło klarowane, a następnie kotlety. Smażcie z obu stron, aż do uzyskania...

Przepis na bitki w sosie chrzanowym
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Bitki schabowe w sosie chrzanowym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny
Bitki to danie, które zachwyci każdego fana mięsa. Rozpływająca się w ustach wieprzowina i idealnie kremowy sos chrzanowy to połączenie, któremu trudno dorównać.

Bitki wieprzowe to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych. Tak przygotowane mięso jest kruche, soczyste i dosłownie rozpływa się w ustach. Polane sosem na bazie śmietany i chrzanu niezaprzeczalnie nie ma sobie równych. Z pewnością skradnie serca całej waszej rodziny. Przepis na bitki w sosie chrzanowym Większość Polaków nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa. Jednak ileż można jeść kotlety schabowe, mielone lub udka z kurczaka. Jeśli wam też doskwiera nuda w kuchni, sięgnijcie po staropolski przepis na bitki z szyneczki wieprzowej w sosie chrzanowym. Gwarantujemy, że na pewno wam posmakują. Będziecie potrzebować: 700 gramów szynki wieprzowej 2 łyżek tartego chrzanu 4 łyżek gęstej śmietany 18 proc. 2 łyżek mąki pszennej 1,5 litra wody Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego Przygotowanie: Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie na kawałki. Nie mogą być zbyt grube, powinny mieć maksymalnie 1 centymetr. Mięso przykryjcie kawałkiem folii spożywczej, rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka, a następnie oprószcie solą oraz pieprzem z obu stron. Na rozgrzanej patelni umieśćcie cienką warstwę oleju i ułóżcie na niej rozbite mięso (nie można tego robić zbyt ciasno, inaczej obiad się nie uda). Smażcie z obu stron tylko do lekkiego zarumienienia, a następnie zdejmijcie z patelni. W średniej wielkości garnku zagotujcie wodę z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. We wrzątku umieśćcie obsmażone wcześniej mięso i duście na wolnym ogniu, aż do miękkości. W niewielkiej, czystej miseczce umieśćcie śmietanę, chrzan, mąkę oraz 1 chochelkę wywaru z mięsa. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do połączenia się wszystkich składników....

kotlet schabowy w sezamie
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy
Panierka do kotletów schabowych, którą pokochacie bez reszty. Cały sekret leży w jednym składniku
Klasyczne kotlety schabowe to obowiązkowy punkt niedzielnego obiadu w gronie rodzinnym. Dzięki jednemu sekretnemu składnikowi będą jeszcze smaczniejsze. Koniecznie wypróbujcie ten patent!

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez kotleta schabowego. Idealnie wysmażony schab w chrupiącej panierce to zdecydowanie jedna z lepszych polskich potraw. Zachwycają się nim nie tylko Polacy, ale i turyści przyjeżdżający z zagranicy. Dobry schab to podstawa Do przygotowania dobrych kotletów schabowych należy przede wszystkim zaopatrzyć się w dobrej jakości schab. Najlepiej jest go zakupić bezpośrednio u rzeźnika, gdyż wówczas będziecie mieć pewność, iż mięso będzie najlepszej jakości i świeże. Jeśli zdecydujecie się na zakup w supermarkecie, warto zwrócić uwagę na datę przydatności oraz na to, czy nie zawiera zbędnych dodatków. Dobre mięso to klucz do smacznych kotletów. Sekretny składnik panierki Przyprawione kotlety schabowe są panierowane w trzech etapach - mąka, jajko i bułka tarta. To klasyczne połączenie. Jednak żeby panierka była jeszcze smaczniejsza, wystarczy dodać do niej jeden sekretny składnik. Jest nim sezam. Podkręci on cały aromat potrawy, a kotlety będą jeszcze lepsze. Obok tak przyrządzonych schabowych nikt nie przejdzie obojętnie. Koniecznie przetestujcie ten patent. Składniki: 5 plastrów schabu bez kości kilka łyżek mąki pszennej 1 szklanka bułki tartej ½ szklanki ziarna sezamowego 1 jajko 4-5 łyżek mleka sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Plastry schabu rozbijcie delikatnie przez folię spożywczą. Następnie posypcie je solą i pieprzem. Jajko wbijcie do miski, dodajcie 4-5 łyżek mleka i dokładnie roztrzepcie na jednolitą masę. Bułkę wymieszajcie z sezamem w głębszym naczyniu. Na patelni rozgrzejcie olej. Schab maczajcie kolejno w mące, jajku z mlekiem, a na końcu w bułce tartej z sezamem. Tak przygotowane kotlety kładźcie na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażcie je z obu...