sznycle z kurczaka przepis
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy

Najprostsze sznycle z kurczaka po hawajsku. Długo nie zapomnicie tego smaku

Jeśli jesteście fanami pizzy hawajskiej, to połączenie z pewnością też wam posmakuje. Sznycle z kurczaka duszone w syropie z ananasów to petarda zarezerwowana tylko dla wyrafinowanych smakoszy. Pierwsze spotkanie z tym daniem z pewnością na długo pozostanie w waszej pamięci.
Weronika Kępa
styczeń 24, 2021

Mięso drobiowe często gości na polskich stołach. Jednak w takim wydaniu mało kto go próbował. Przyrządzone w ananasowej zalewie staje się przyjemnie słodkie i co tu dużo mówić… po prostu przepyszne. Wasze dzieci z pewnością pokochają te kotlety, wy też nimi nie pogardzicie.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na sznycle z kurczaka po hawajsku

Będziecie potrzebować

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 jajka
  • 2 łyżek masła
  • 2 łyżek oleju
  • ½ szklanki syropu z ananasów z puszki
  • 4 plastrów ananasa z puszki
  • 4 łyżeczek konfitury żurawinowej
  • Mleka i bułki tartej do panierowania
  • Przypraw: soli, pieprzu

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie przetnijcie je w poprzek na pół.
  2. Tak przygotowane mięso przykryjcie folią spożywczą i rozbijcie, przy pomocy tłuczka, na kotlety o grubości ok. 0,5 cm. Następnie oprószcie solą oraz pieprzem z obu stron.
  3. Przygotujcie dwa głębsze talerze – w pierwszym umieśćcie rozkłócone jajko z mlekiem, w drugim bułkę tartą. Kotlety panierujcie w kolejności: jajko z mlekiem, bułka tarta, jajko z mlekiem, bułka tarta.
  4. Na patelni rozgrzejcie olej z masłem, a następnie umieśćcie na niej mięso. Smażcie z obu stron, aż do uzyskania ładnego, złotego koloru. Po kilku minutach do kotletów dodajcie również syrop z ananasa. Całość duście przez ok. 4 minuty, nie zapominając o przewróceniu drobiu na drugą stronę.
  5. Tak przygotowane kotlety zdejmijcie z patelni, a w zamian umieśćcie na niej plastry z ananasa (powinny się tylko lekko podgrzać).
  6. Na talerzu umieśćcie najpierw mięso. Na każdym kawałku połóżcie plaster ananasa, a w wydrążoną w nim dziurkę nałóżcie żurawinę.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
mielone z czosnkiem niedźwiedzim przepis
Gotujmy.pl/Krakowianka
Newsy Dodatek tej jednej przyprawy całkowicie zmienia smak mielonych. Będziecie wniebowzięci
Choć czosnek niedźwiedzi nie należy do grona popularnych przypraw, jego dodatek bardzo pozytywnie wpływa na wiele potraw. Dzięki niemu przyrządzicie niesamowite kotlety mielone. Ten smak z pewnością długo pozostanie w waszej pamięci.
Weronika Kępa
grudzień 15, 2020

Czosnek niedźwiedzi nie występuje pod postacią cebuli, ale zielonych liści. Z racji, że jego dzika odmiana jest pod ochroną warto go zasiać we własnym ogródku. Jeśli jednak nie macie takiej możliwości, nic straconego. Znajdziecie go również w popularnych dużych marketach i w sieci. Z jego dodatkiem kotlety mielone będą przepyszne! Przepis na mielone z czosnkiem niedźwiedzim Składniki 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego 1 bułka 1 jajko 1 cebula 1 marchewka 100 ml mleka Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi Przygotowanie W małej miseczce umieśćcie świeżą bułkę, a następnie zalejcie ją ciepłym mlekiem i odstawcie na ok. 10 minut do namoczenia. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na łyżce oleju. Marchewkę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. W dużej misce umieśćcie mięso mielone. Dodajcie do niego odsączoną z mleka kajzerkę, zeszkloną cebulę, startą marchewkę oraz jajko. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Tak przygotowaną masę doprawcie obficie solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Ponownie wymieszajcie, aż do połączenia się składników. Na płaskim talerzu umieśćcie bułkę tartą. Z przygotowanej masy mięsnej zacznijcie formować kotleciki. Tak przygotowane obtoczcie w bułce tartej. Na patelni rozgrzejcie grubszą warstwę oleju, a następnie umieśćcie na niej kotlety. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
przepis na de volaille Przetakiewicz
ons
Newsy „Nie znam nikogo, kto go nie kocha”. Joanna Przetakiewicz zdradziła przepis na znakomity kotlet
Znana projektantka mody, Joanna Przetakiewicz, zdradziła przepis na jedno ze swoich ulubionych dań – kotlet de volaille. Przyrządzony według tej receptury smakuje wybornie. Nic dziwnego, bowiem jej autorką jej babcia gwiazdy!
Weronika Kępa
grudzień 13, 2020

Choć na pierwszy rzut oka kotlet de volaille wydaje się nieskomplikowanym daniem, w praktyce bardzo łatwo go zepsuć. Niewiele osób potrafi przyrządzić ten przysmak w punkt. Joanna Przetakiewicz postanowiła więc zdradzić, jak sprawić, by rozpływał się w ustach. Przepis opublikowała na swoim Instagramie. „DANIE STULECIA. Nie znam nikogo kto go nie kocha, za to mało kto potrafi. Dużo prostsze, niż mi się wydawało! Popis mojej ukochanej babci”. Przepis na kotlet de volaille według Joanny Przetakiewicz Składniki: 2 piersi z kurczaka, masło, jajko, bułka tarta, mąka, natka pietruszki, olej, sól, pieprz. Przygotowanie W niewielkiej miseczce umieść miękkie masło, posiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie podziel na 4 części i uformuj z nich niewielkie wałeczki. Tak przygotowane masło owiń folią spożywczą (każdy wałek oddzielnie) i umieść w lodówce na co najmniej godzinę. Piersi z kurczaka umyj, umieść na desce i przekrój wzdłuż, tak aby powstał jeden duży płat. Następnie dopraw solą oraz pieprzem, przykryj kawałkiem folii spożywczej i rozbij przy pomocy specjalnego tłuczka. Na tak przygotowanym mięsie ułóż schłodzone masło, a następnie ciasno zwiń.  W małej miseczce rozkłóć jajko. Mąkę i bułkę tartą wysyp na dwa osobne talerze. Kotlety panieruj w kolejności – mąka, jajko, bułka tarta.  Na patelni rozgrzej grubą warstwę oleju. Roladki smaż porcjami, przez ok. 8 minut, aż do zarumienienia. Kotlety osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Gotowe!         Wyświetl ten post na Instagramie.                  ...

Przeczytaj
kotlety z mortadeli przepis
Gotujmy.pl/Danusia19671
Przepisy To był prawdziwy hit czasów PRL. Przepyszne i łatwe w przygotowaniu kotlety z mortadeli. Podajemy przepis
Mówi się, że „potrzeba jest matką wynalazków”. Nie inaczej było w przypadku kotletów z mortadeli. Bowiem, w czasach PRL-u ten smakołyk idealnie zastępował trudno dostępny i drogi schab.
Weronika Kępa
grudzień 01, 2020

Panierowana w jajku i bułce tartej oraz smażona na oleju mortadela to istny rarytas przywodzący na myśl beztroskie czasy dzieciństwa. Choć PRL to już przeszłość, fanów tej potrawy do dziś nie brakuje. Wielu Polaków często wraca do tego szybkiego, taniego i prostego przepisu. Jeśli go jeszcze nie znacie, koniecznie przetestujcie!  Przygotowanie przepysznych kotlecików z mortadeli nie zajmie wam bowiem więcej niż 20 minut. Składniki na pewno macie w lodówce! Przepis na kotlety z mortadeli Będziesz potrzebować 500 gramów mortadeli 1 jajko 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka chrzanu Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Mortadele pokrój na kawałki o grubości ok. 1 centymetra. W niewielkiej miseczce umieść jajko, a następnie rozkłóć je widelcem. Do jajka dodaj 1 łyżkę majonezu, 1 łyżeczkę chrzanu, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. W tak przygotowanej miksturze zamocz po kolei wszystkie kawałki pokrojonej wcześniej mortadeli. Na duży i płaski talerz wysyp pół szklanki bułki tartej. Wyjmij kawałki mortadeli z miski z jajkiem i przełóż je na talerz z bułką tartą, a następnie dokładnie obtocz z obu stron. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i umieść na niej panierowaną mortadelę. Kotlety smaż z obu stron przez ok. 3 minuty, aż do zarumienienia.  Gotowe! Koniecznie pamiętaj, by z usmażonych kotletów odsączyć nadmiar tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Tak przygotowaną mortadelę możesz podawać z ulubioną surówką i gotowanymi, bądź pieczonymi ziemniaczkami.

Przeczytaj
sałatka gyros przepis
Gotujmy.pl/alaaa
Newsy Uwielbiana przez Polaków sałatka gyros. Podajcie ją na sylwestra, a zniknie ze stołu jako pierwsza
Sałatka typu gyros to idealna propozycja praktycznie na każdą okazję. Wspaniale sprawdzi się zarówno podczas domówki, jak i na świątecznym stole. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste, a smak nie ma sobie równych!
Weronika Kępa
grudzień 23, 2020

Kurczak, warzywa, majonez i keczup – czego chcieć więcej! Polacy uwielbiają takie proste połączenia. Właśnie dlatego sałatkę, powszechnie zwaną gyrosem, serwuje się tutaj praktycznie przy każdej okazji – świąt, urodzin czy imprezy. Pokrojenie i ułożenie składników w misce nie zajmie wam więcej niż 10 minut! Przepis na sałatkę gyros Składniki 2 piersi z kurczaka 5 ogórków konserwowych 170 gramów kukurydzy konserwowej 3 pomidory ½ kapusty pekińskiej 3 łyżki majonezu Keczup Szczypiorek Olej do smażenia Przyprawy: papryka słodka, przyprawa do gyrosa Przygotowanie Mięso umyjcie pod zimną, bieżącą wodą. Przy pomocy noża oczyśćcie z błon, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę.  Tak przygotowanego kurczaka umieśćcie w średniej wielkości szklanej misce i doprawcie słodką papryką oraz przyprawą do gyrosa. Całość wmasujcie w mięso rękoma i włóżcie do lodówki na ok. 40 minut. Po upływie tego czasu umieśćcie kurczaka na patelni z rozgrzanym olejem. Mięso smażcie przez kilka minut, aż do ładnego zarumienienia, a następnie przełóżcie na ręcznik papierowy, odsączcie z tłuszczu i umieśćcie w wysokiej szklanej misce. Kiedy mięso nieco ostygnie umieśćcie na nim warstwę ok. 5 łyżek keczupu (może być ostry lub łagodny). Ogórki konserwowe pokrójcie w drobną kosteczkę i ułóżcie z nich kolejną warstwę sałatki. Kukurydzę odsączcie z wody i umieśćcie na pokrojonych ogórkach. Pomidory dokładnie umyjcie, a następnie również pokrójcie w większą kostkę i ułóżcie z nich kolejną warstwę sałatki. Na sam koniec poszatkujcie kapustę pekińską i wymieszajcie ją z majonezem. Tak przygotowaną dodajcie do sałatki. Całość owińcie folią spożywczą lub przykryjcie...

Przeczytaj