ciasteczka serowe
Newsy

Najprostsze ciasteczka z 3 składników. Tak pyszne, że często będziecie do nich wracać

Proste do zrobienia, niedrogie, a do tego pyszne. Koniecznie wypróbujcie przepis na serowe ciasteczka.
Magda Borucińska
marzec 15, 2021

Dobrze czytacie, przepis zakład użycie tylko 3 składników! Ciasteczka są niezwykle proste i szybkie do zrobienia, możecie z łatwością upiec je razem z dziećmi czy wnukami. Nie zawierają dodatku cukru, dlatego, jeśli go unikacie będą dla was doskonałe. Jeśli wolicie słodszą opcję, posypcie je po prostu przesianym cukrem pudrem, ozdóbcie lukrem albo roztopioną czekoladą i posiekanymi bakaliami. Wszystko zależy od waszych upodobań smakowych.

Ciasteczka z poniższego przepisu wychodzą kruche i delikatne. Z pewnością  wam zasmakują, a przepis trafi do kuchennego notesu. Ponieważ zrobienie jest naprawdę szybkie i nieskomplikowane, możecie przygotować je, gdy goście zapowiedzą się z wizytą w ostatniej chwili albo gdy najdzie was ochota na coś słodkiego do kawy lub herbaty.

W dodatku proporcje są bardzo łatwe do zapamiętania – musicie przygotować taką samą ilość każdego składnika. Prościej się nie da!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Proste serowe ciasteczka z 3 składników - przepis

Składniki

  • 200g twarogu, najlepiej półtłustego
  • 200g mąki
  • 200g masła

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiejcie przez sitko do dużej miski. To sprawi, że będzie napowietrzona, a ciastka bardziej puszyste i lżejsze.
  2. Zimne masło pokrójcie na małe kawałki i dodajcie do mąki.
  3. Przełóżcie twaróg do pozostałych składników i wyróbcie ciasto. Początkowo będzie miało konsystencję jak kruszonka, ale po wyrobieniu stanie się jednolite i będziecie mogli zagnieść je w kulę.
  4. Ciasto włóżcie do lodówki lub zamrażarki, aby się schłodziło. 
  5. Wyjmijcie po 30 minutach w lodówce lub 15 minutach w zamrażarce.
  6. Rozwałkujcie na stolnicy lub blacie podsypanym mąką na grubość kilku milimetrów.
  7. Wycinajcie fantazyjne kształty foremkami lub zróbcie po prostu okrągłe ciasteczka za pomocą szklanki.
  8. Przełóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawcie do nagranego piekarnika na 175 stopni.
  9. Pieczcie aż się zezłocą przez kilka minut. Po wyjęciu odstawcie na kratkę, aby ostygły.
  10. Gdy wystygną, możecie udekorować je lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Komentarze