Trzy raz naj. Najprostszy, najszybszy i najlepszy sposób na przygotowanie przepyszne surówki z kapusty kiszonej na obiad.

Koniec zimy, wczesna wiosna  - ten okres, niegdyś czasami nazywany przednówkiem, kojarzy się z jedzeniem kapusty kiszonej i innych kiszonek.

Kapusta kiszona, tak jak ogórki, przygotowywana była przed laty na wsiach jesienią. To właśnie wtedy w dużych drewnianych beczkach szykowano dawkę witamin na ciężki, zimowy czas.

Kiszonki dawniej kojarzyły się także z okresem Wielkiego Postu. Kiszonki były podstawą postnej diety wraz z żurem i śledziami.

Zobacz także:

Dlaczego warto przygotowywać i jeść surówkę z kapusty kiszonej?

Zamiast kupować drogie, a dodatkowo niesmaczne hiszpańskie pomidory czy ogórki, lepiej wzbogacać zimą swój organizm w witaminy jedząc kiszoną kapustę.

Oto zalety jedzenia kiszonej kapusty:

  • Poprawia pracę układu trawiennego
  • Jest niskokaloryczna
  • Wzmacnia odporność
  • Zmniejsza poziom cholesterolu we krwi
  • Poprawia stan skóry

Kapusta kiszona sama w sobie jest dla niektórych dość kwaśna i słona. Jest na to prosty, rewelacyjny, a często zapominany sposób.

Jak odkwasić zbyt kwaśną kapustę kiszoną?

Tym sposobem na smaczniejsze podanie kiszonki jest oczywiście prosta, klasyczna surówka, którą nasi rodzice, dziadkowie i pradziadkowie jadali ze smakiem nie tylko na przednówku.

Wystarczy dodać do poszatkowanej kiszonej kapusty pokrojone jabłko, startą na tarce marchewkę, troszkę cebuli i świetny dodatek do mięs, kotletów mielonych czy schabowych – gotowy.

Jeśli dysponujecie zbyt kwaśną w waszym przekonaniu kapustą kiszoną, nic straconego. Wcale nie musicie redukować kwasu podwójną dawką jabłek.

Wystarczy przed szatkowaniem kapusty odrobinę ją odkwasić poprzez wypłukanie w wodzie. Kilka chwil w wodzie powinno wystarczyć.

By sałatka stała się jeszcze bardziej apetyczna, można dodać do niej kilka kropel oliwy lub najlepiej nierafinowanego oleju słonecznikowego lub rzepakowego.

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 40 dag kiszonej kapusty
  • Mała cebulka
  • Średniej wielkości słodkie jabłko
  • Mała marchewka
  • Pieprz
  • Olej nierafinowany lub innego rodzaju oliwa

Przygotowanie:

  1. Kapustę w razie potrzeby wymoczcie przez chwilę w wodzie, jeśli jest zbyt kwaśna i zbyt słona.
  2. Poszatkujcie kapustę na drobniejsze kawałki.
  3. Cebulkę obierzcie, drobniutko pokrójcie.
  4. Jabłko i marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce o średnich oczkach.
  5. Doprawcie surówkę odrobiną oleju i pieprzu.
  6. Podawajcie z drugimi daniami, zwłaszcza mięsnymi lub ze smażoną rybą.
  7. Smacznego!