
Trzy raz naj. Najprostszy, najszybszy i najlepszy sposób na przygotowanie przepyszne surówki z kapusty kiszonej na obiad.
Koniec zimy, wczesna wiosna - ten okres, niegdyś czasami nazywany przednówkiem, kojarzy się z jedzeniem kapusty kiszonej i innych kiszonek.
Kapusta kiszona, tak jak ogórki, przygotowywana była przed laty na wsiach jesienią. To właśnie wtedy w dużych drewnianych beczkach szykowano dawkę witamin na ciężki, zimowy czas.
Kiszonki dawniej kojarzyły się także z okresem Wielkiego Postu. Kiszonki były podstawą postnej diety wraz z żurem i śledziami.
Dlaczego warto przygotowywać i jeść surówkę z kapusty kiszonej?
Zamiast kupować drogie, a dodatkowo niesmaczne hiszpańskie pomidory czy ogórki, lepiej wzbogacać zimą swój organizm w witaminy jedząc kiszoną kapustę.
Oto zalety jedzenia kiszonej kapusty:
- Poprawia pracę układu trawiennego
- Jest niskokaloryczna
- Wzmacnia odporność
- Zmniejsza poziom cholesterolu we krwi
- Poprawia stan skóry
Kapusta kiszona sama w sobie jest dla niektórych dość kwaśna i słona. Jest na to prosty, rewelacyjny, a często zapominany sposób.
Jak odkwasić zbyt kwaśną kapustę kiszoną?
Tym sposobem na smaczniejsze podanie kiszonki jest oczywiście prosta, klasyczna surówka, którą nasi rodzice, dziadkowie i pradziadkowie jadali ze smakiem nie tylko na przednówku.
Wystarczy dodać do poszatkowanej kiszonej kapusty pokrojone jabłko, startą na tarce marchewkę, troszkę cebuli i świetny dodatek do mięs, kotletów mielonych czy schabowych – gotowy.
Jeśli dysponujecie zbyt kwaśną w waszym przekonaniu kapustą kiszoną, nic straconego. Wcale nie musicie redukować kwasu podwójną dawką jabłek.
Wystarczy przed szatkowaniem kapusty odrobinę ją odkwasić poprzez wypłukanie w wodzie. Kilka chwil w wodzie powinno wystarczyć.
By sałatka stała się jeszcze bardziej apetyczna, można dodać do niej kilka kropel oliwy lub najlepiej nierafinowanego oleju słonecznikowego lub rzepakowego.
Przepis na surówkę z kiszonej kapusty
Składniki:
- 40 dag kiszonej kapusty
- Mała cebulka
- Średniej wielkości słodkie jabłko
- Mała marchewka
- Pieprz
- Olej nierafinowany lub innego rodzaju oliwa
Przygotowanie:
- Kapustę w razie potrzeby wymoczcie przez chwilę w wodzie, jeśli jest zbyt kwaśna i zbyt słona.
- Poszatkujcie kapustę na drobniejsze kawałki.
- Cebulkę obierzcie, drobniutko pokrójcie.
- Jabłko i marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce o średnich oczkach.
- Doprawcie surówkę odrobiną oleju i pieprzu.
- Podawajcie z drugimi daniami, zwłaszcza mięsnymi lub ze smażoną rybą.
- Smacznego!

Kotlety mielone, pulpety, wszelkiego rodzaju zawiesiste sosy, żeberka, tłuste golonki – nic tak dobrze nie podkreśli smaku tych potraw jak dodatek w postaci kapusty kiszonej. Oprócz tego, wszyscy dobrze wiedzą, że kęs orzeźwiającej surówki z kapusty kiszonej daje po prostu chwilę wytchnienia podczas jedzenia smacznego, ale jednowymiarowego w smaku kotleta. Mięso, baza obiadu w postaci węglowodanów i orzeźwiająca surówka. Tak od lat prezentuje się klasyczne, polskie obiadowe trio. To nie ulega wątpliwości. Trzeci element obiadu, czyli surówka, musi spełniać określone potrzeby. Wszystko po to, by stanowić przeciwwagę na talerzu dla tłustego mięsa i monotonnych w smaku ziemniaków czy kaszy. Po co dodawać do surówki z kapusty kiszonej jabłko? Kapusta kiszona pasuje do tej roli idealnie. By jednak jeszcze mocniej podkreślić jej smak, dodajcie do surówki z niej przyrządzonej jabłko. Starte na tarce jabłko, a także i marchewką dodadzą surówce nieco słodyczy i wyrównają kwaśny, zdecydowany smak kapusty. Także dodatek cukru i oleju nieco przytłumi zdecydowany smak kiszonki. Dzięki temu kapusta będzie łatwo przyswajalna przez wszystkich domowników. Przepis na surówkę z kiszonej kapusty Składniki: Ok. 50 dag kapusty kiszonej 1 marchewka 1 jabłko 2 łyżeczki cukru 1 łyżka oleju Pół cytryny Kolorowy pieprz Opcjonalnie: mała cebula Opcjonalnie: sól Przygotowanie: Kapustę kiszono posiekajcie na drobniejsze kawałki. Obierzcie marchewkę ze skórki i zetrzyjcie ją na tarce o średnich oczkach. Jabłko również obierzcie ze skórki i także zetrzyjcie je na podobnych oczkach tarki. Skropcie świeżo starte jabłko sokiem z cytryny, by nie straciło swojego koloru. Połączcie wszystkie...

Nie ma nic lepszego niż kiszona kapusta! A jeszcze lepsza jest ta zrobiona z młodej kapusty . Jest przyjemnie kwaśna, cudownie chrupie i wspaniale pasuje do koletów jako surówka, do zupy albo jedzona wprost ze słoika. Młoda kiszona kapusta posmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za starszą kapustą kiszoną. Kapusta małosolna , czyli młoda kapusta krótko kiszona, jest bowiem dość twarda i bardzo chrupiąca, mniej kwaśna i lekko słona. Jej smak dość mocno się różni od zwykłej kapusty kiszonej, dlatego warto ją przygotować, by skorzystać z witamin i minerałów, które znajdują się w kiszonej kapuście. Poznajcie prosty przepis na ukiszenie młodej kapusty w słoikach. Palce lizać! Przepis na młodą kapustę kiszoną Wczesna kapusta kiszona w słoikach to świetny pomysł na smaczną surówkę do obiadu . Sprawdzi się także jako składnik do zupy! Do przygotowania kapusty kiszonej z młodej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 kg młodej kapusty 2 marchewki 2 płaskie łyżki soli Czyste słoiki Opcjonalnie możecie dodać jeszcze kminek i inne, ulubione przyprawy. Przygotowanie: Poszatkujcie drobno kapustę za pomocą szatkownicy lub ostrego noża. Im drobniej będziecie kroić, tym lepiej, choć wielkość pokrojonych kawałków kapusty nie ma dużego znaczenia. Wszystko zależy od waszych osobistych preferencji. Marchewki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Składniki umieśćcie w misce i posypcie je 2 płaskimi łyżkami soli. Wymieszajcie, przykryjcie i odstawcie na jedną dobę. Po tym czasie przemieszajcie jeszcze raz kapustę i przełóżcie do wyparzonego słoika. Układajcie kapustę ciasno, mocno ją ubijając, a nadmiar soków z kapusty wylejcie. Zakręćcie słoik, ale nie za mocno – musicie zostawić...

Kiszona kapusta jest nie tylko przepyszna, ale też bardzo zdrowa. Taka samodzielnie przygotowana będzie szczególnie bogata w naturalne mikroorganizmy wspierające zdrowie. Kapuśniak z kiszonej kapusty , bigos na kiszonej kapuście , pierogi z kapustą i grzybami – żadne z tych dań nie mogłoby być przygotowane bez bez kapusty kiszonej. Jeśli przygotowujecie kiszoną kapustę samodzielnie, już wyprzedzacie o krok osoby, które ją kupują. Jednak pamiętajcie, dobre chęci to niestety nie wszystko. Ne każda domowa kapusta kiszona będzie zdrowa, a przede wszystkim – smaczna. Upewnijcie się, że nie popełniacie tego błędu , bo inaczej kapusta nie będzie zachwycała smakiem. Dodawanie za dużej ilości soli do kapusty kiszonej To właśnie błąd, przed którym chcieliśmy was ostrzec. Jednym z częściej popełnianych przy kiszeniu kapusty błędów, jest dodawanie do niej zbyt dużej ilości soli. Konsekwencje mogą być następujące: Jeśli przesolicie kapustę, to przede wszystkim, będzie ona niesmaczna . Po drugie, przesolona kapusta kiszona nie jest aż tak zdrowa. Sól to substancja, której w diecie prawie każdego Polaka jest zbyt dużo. Wszyscy powinniśmy jej unikać i ograniczać ją tam, gdzie to możliwe. Najgorszą konsekwencją przesolenia kapusty kiszonej będzie jednak fakt, że taka kapusta jest bardziej podatna na rozwój grzybów i pleśni. Mogą one wpływać na kolor kapusty i zmieniać go na brązowy lub nawet szary. Prawidłowa proporcja soli do kapusty przy przygotowaniu kapusty kiszonej, wynosi: 200 g soli na każde 10 kg kapusty . Jak prawidłowo przechowywać kapustę kiszoną? To błąd, który szczególnie często popełniany jest przy robieniu kapusty kiszonej. Wystrzegajcie się go dla lepszego smaku i bogatszych właściwości zdrowotnych kiszonej...

Lubicie jeść kiszonki? To świetnie, ponieważ są bardzo pyszne i mają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Właściwości zdrowotne kiszonej kapusty Kiszona kapusta bardzo dobrze wpływa na układ pokarmowy i procesy trawienia. Doskonale też wzmacnia odporność, ma pozytywny wpływ na układ krążenia i serca oraz zbawienie wpływa na włosy, cerę i paznokcie. Kapusta kiszona zawiera także duże ilości witaminy C, żelaza, wapnia, magnezu i potasu. Gdy dodamy do surówki z kiszonej kapusty buraka, jeszcze bardziej zyska ona na walorach zdrowotnych. Właściwości zdrowotne buraków Buraki zawierają mnóstwo witaminy C, a także witaminę A, E, K oraz witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Znajdziemy w nich także fosfor, cynk, potas, żelazo i magnez. Burak jest nie tylko bardzo zdrowy, ale też wspaniale smakuje. Jak w smaczny sposób połączyć kapustę kiszoną z burakami? Czytajcie dalej! Surówka z buraczków i kiszonej kapusty Jeśli lubicie jeść kiszoną kapustę i buraczki, zróbcie tę oto przepyszną i bardzo zdrową surówkę. Na pewno wam zasmakuje i będzie świetnym dodatkiem do obiadu. Jak ją przygotować? To prostsze niż wam się wydaje. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Ta surówka jest naprawdę pyszna i bardzo zdrowa! Składniki: 30 dag kapusty kiszonej 1 marchewka 1 jabłko 3 ugotowane buraki 2 łyżki oliwy Cukier Pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę kiszoną odcedzić z nadmiaru wody. Drobno posiekać i włożyć do miski. Buraki czerwone ugotować. Po ostudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchew i jabłko obrać. Z jabłka usunąć gniazda nasienne i razem z marchewką zetrzeć na grubej tarce. Wszystkie składniki włożyć do miski z kapustą. Przyprawić do smaku pieprzem i odrobiną cukru. Dodać oliwę i...