Trzy raz naj. Najprostszy, najszybszy i najlepszy sposób na przygotowanie przepyszne surówki z kapusty kiszonej na obiad.
Koniec zimy, wczesna wiosna - ten okres, niegdyś czasami nazywany przednówkiem, kojarzy się z jedzeniem kapusty kiszonej i innych kiszonek.
Kapusta kiszona, tak jak ogórki, przygotowywana była przed laty na wsiach jesienią. To właśnie wtedy w dużych drewnianych beczkach szykowano dawkę witamin na ciężki, zimowy czas.
Kiszonki dawniej kojarzyły się także z okresem Wielkiego Postu. Kiszonki były podstawą postnej diety wraz z żurem i śledziami.
Zobacz także:
Dlaczego warto przygotowywać i jeść surówkę z kapusty kiszonej?
Zamiast kupować drogie, a dodatkowo niesmaczne hiszpańskie pomidory czy ogórki, lepiej wzbogacać zimą swój organizm w witaminy jedząc kiszoną kapustę.
Oto zalety jedzenia kiszonej kapusty:
- Poprawia pracę układu trawiennego
- Jest niskokaloryczna
- Wzmacnia odporność
- Zmniejsza poziom cholesterolu we krwi
- Poprawia stan skóry
Kapusta kiszona sama w sobie jest dla niektórych dość kwaśna i słona. Jest na to prosty, rewelacyjny, a często zapominany sposób.
Jak odkwasić zbyt kwaśną kapustę kiszoną?
Tym sposobem na smaczniejsze podanie kiszonki jest oczywiście prosta, klasyczna surówka, którą nasi rodzice, dziadkowie i pradziadkowie jadali ze smakiem nie tylko na przednówku.
Wystarczy dodać do poszatkowanej kiszonej kapusty pokrojone jabłko, startą na tarce marchewkę, troszkę cebuli i świetny dodatek do mięs, kotletów mielonych czy schabowych – gotowy.
Jeśli dysponujecie zbyt kwaśną w waszym przekonaniu kapustą kiszoną, nic straconego. Wcale nie musicie redukować kwasu podwójną dawką jabłek.
Wystarczy przed szatkowaniem kapusty odrobinę ją odkwasić poprzez wypłukanie w wodzie. Kilka chwil w wodzie powinno wystarczyć.
By sałatka stała się jeszcze bardziej apetyczna, można dodać do niej kilka kropel oliwy lub najlepiej nierafinowanego oleju słonecznikowego lub rzepakowego.
Przepis na surówkę z kiszonej kapusty
Składniki:
- 40 dag kiszonej kapusty
- Mała cebulka
- Średniej wielkości słodkie jabłko
- Mała marchewka
- Pieprz
- Olej nierafinowany lub innego rodzaju oliwa
Przygotowanie:
- Kapustę w razie potrzeby wymoczcie przez chwilę w wodzie, jeśli jest zbyt kwaśna i zbyt słona.
- Poszatkujcie kapustę na drobniejsze kawałki.
- Cebulkę obierzcie, drobniutko pokrójcie.
- Jabłko i marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce o średnich oczkach.
- Doprawcie surówkę odrobiną oleju i pieprzu.
- Podawajcie z drugimi daniami, zwłaszcza mięsnymi lub ze smażoną rybą.
- Smacznego!