Szarlotka Starmach
ONS, Gotujmy.pl
Newsy

Najprostsza na świecie szarlotka Ani Starmach. Smakuje jak ta, którą robiła wam babcia

Brak pomysłu na niedzielny deser? Ta szarlotka od Ani Starmach zachwyca swoją prostotą i smakiem.

Ania Starmach szturmem podbiła serca telewidzów. Fani kuchennych teleturniejów znają ją i cenią za występy choćby w roli jurora w programie „Masterchef”.

Młoda kucharka nie znalazła się w towarzystwie Michela Morana i Magdy Gessler przypadkowo. O jej fachowości świadczą autorskie przepisy, którymi dzieli się ze swoimi fanami.

Jedną z platform kontaktu Ani Starmach z telewidzami jest jej konto w popularnym serwisie społecznościowym Instagram.

To właśnie tam gwiazda TVN-u zamieszcza całkiem interesujące pozycje dla wszystkich amatorów cukiernictwa i gotowania.

Ostatnio Starmach zachwyciła swoich fanów wyśmienitym przepisem na łatwą, ale okazałą szarlotkę. Spójrzcie sami na tę fotografię:

Istna perfekcja. Wbrew pozorom to nic trudnego! Z nami na pewno uda wam się odwzorować recepturę Ani Starmach.

Ta wspaniała szarlotka najlepiej smakuje podawana jeszcze na świeżo. Uwaga! Zniknie ze stołu w mgnieniu oka!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Prosta szarlotka Ani Starmach – przepis

Składniki na ciasto:

  • 320 g mąki
  • 250 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • Łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Składniki na jabłkowe nadzienie:

  • 2 kg jabłek (Ania poleca szarą renetę)
  • 40 g cukru (więcej nie trzeba – słodycz zapewnią same jabłka)
  • Łyżeczka cynamonu w proszku
  • Cukier puder do dekoracji
    Zobacz także
    schabowe jak zrobić

    Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Mięso będzie kruche i soczyste

    gotowanie makaronu

    Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

     

Przygotowanie:

  1. Masło pokrójcie na drobne kawałki.
  2. Wymieszajcie w misce wszystkie składniki na ciasto.
  3. Uformujcie z ciasta kulę, owińcie folią i schowajcie na ok. 40 min do lodówki.
  4. Jabłka obierzcie, zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
  5. Smażcie jabłka w rondlu przez ok. 20 min z dodatkiem cukru i cynamonu, do uzyskania gęstości musu.
  6. Ciasto podzielcie na dwie części i wyklejcie nim dwie blaszki.
  7. Podpieczcie w piekarniku spod przez ok. 10 min, a następnie wyłóżcie na niego mus jabłkowy i przykryjcie całość drugim, surowym kawałkiem ciastka.
  8. Pieczcie całość jeszcze przez ok. 1 godzinę w temp. 180 st. C.
  9. Smacznego!
Szarlotka
Gotujmy.pl/Zbysiowa
Triki kulinarne
Zdradzamy przepis na wyborną szarlotkę. Dzięki dwóm trikom, stworzycie prawdziwy, kulinarny rarytas
Trudno nie znać szarlotki. Sam sposób jej podania to jednak kwestia indywidualna. Jedno jest pewne, szarlotka z dobrego przepisu nie znudzi się wam nigdy!

Szarlotka kojarzy się z jesienią i zapachem kuchni babci. Trzeba się porządnie natrudzić, by ją zepsuć. Ten pyszny i popularny deser można też urozmaicać. W jaki sposób? Szarlotka oryginalnie pochodzi z Francji. Powszechnie znana jako wyrób cukierniczy, którego autorstwo przypisuje się Marie-Antoine'owi Carême'owi. Deser to smakowite połączenie półkruchego lub kruchego ciasta i owoców.  Nadzienie nie tylko jabłkowe Do szarlotki używa się głównie różnych odmian jabłek. To najprostsza wersja deseru. Zamiast jabłek, równie dobrze, sprawdzą się gruszki, brzoskwinie, morele, czy śliwki. Wersją ponadprogramową szarlotki może też być połączenie ciasta z przyprawami korzennymi lub zmiana spodu na biszkopty. Składniki na pyszną szarlotkę: 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 25 dag margaryny 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek już obranych 1/2 szklanki cukru 1 kisiel pomarańczowy lub cytrynowy Szarlotka w kilku etapach Margarynę mieszamy z cukrem. Dodajemy żółtka jajek, przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i szybko zagniatamy ciasto. Kiedy całość stanowi jedną, zbitą masę, dzielimy ją na dwie części i jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika. Następnie obieramy jabłka. Po obraniu powinny ważyć około 1 kilograma. Trzemy wszystkie na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy do nich cukier i suchy kisiel. Powstały miks dłuższą chwilę mieszamy. Białka jajek ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z jabłkami. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy na nią schłodzone ciasto. Na wierzch ląduje masa z jabłek i białek. Na koniec jabłka przykrywamy startym na tarce zamrożonym wcześniej...

Kuchnia Ani Starmach
ons
Newsy
Anna Starmach pokazała swoją kuchnię. Wnętrza naprawdę robią wrażenie
Gwiazda "MasterChefa", Ania Starmach, chętnie dzieli się swoim życiem prywatnym w sieci. Z racji, że kobieta niedawno została mamą, większość czasu spędza w domu i to właśnie te wnętrza królują na jej Instagramie. Jasna i minimalistyczna kuchnia zachwyciła obserwatorów gwiazdy!

Gwiazda "MasterChefa" chętnie dzieli się swoim życiem w sieci Sytuacja wywołana pandemią, ale również fakt, że Ania Starmach została w ostatnich latach mamą, a już niedługo zostanie nią po raz kolejny, sprawiła, że kobieta większość czasu spędza w zaciszu domowym. Jednak z racji, że bez gotowania nie wyobraża sobie życia, wciąż pichci coś w swojej kuchni. Starmach, podobnie jak inne gwiazdy, chętnie dzieli się swoją codziennością z obserwatorami. Na jej Instagramie pojawia się więc coraz więcej zdjęć, na których widać, jak pięknie urządziła dom . Jest jasny, przestronny i wypełniony roślinami doniczkowymi. Po prostu marzenie każdej pani domu! Kuchnia Ani Starmach W ostatnim czasie gwiazda "MasterChefa" postanowiła podzielić się również fotografiami z miejsca, które kocha najbardziej – kuchni. Obok Ani Starmach we wnętrzu króluje biel. Wypełniające ścianę aż po sufit, jasne szafki zostały dopełnione złotymi uchwytami. Z kolei pomiędzy odznacza się srebrny, niesamowicie dizajnerski piekarnik.  Czarna płyta indukcyjna, umieszczona na kuchennej wyspie, idealnie kontrastuje z jasnym blatem. Na tym jednak nie koniec. Kuchnia Ani Starmach wydaje się nie mieć końca. Pod trzema dużymi oknami znajduje się kolejny blat ze srebrnym zlewem , a pod nim szafki w zaskakującym, pastelowym, zielonym kolorze . Fani są zachwyceni! „Pani Aniu, piękna kuchnia! Czy może Pani zdradzić, gdzie zamawiała fronty?”, „Z czego wykonane są blaty? Jestem przed wyborem kuchni i ten bardzo mi się podoba”, „A ja mam pytanie, co to za piekarnik? Bardzo ładny design”, „Ale masz piękną kuchnię!”. A wam, jak się podoba?         Wyświetl ten post na Instagramie....

Ania Starmach w ciąży
ons
Newsy
Gwiazda "MasterChefa" jest zachwycona. "Nasza rodzina się powiększy"
Znana kucharka, blogerka i jurorka programu MasterChef, Ania Starmach, spodziewa się drugiego dziecka! Radosną nowiną podzieliła się ze swoimi fanami przy pomocy Instagrama!

Ania Starmach już w młodości związała swoje życie z kulinariami. Mimo ogromnej sympatii do historii sztuki , którą zresztą zaczęła studiować, odkryła, że jej miejsce jest w kuchni i to właśnie tam powinny powstawać cieszące oko, a zarazem pyszne dzieła.  Kariera Starmach nigdy nie zwalniała tempa Wszystko zaczęło się od kursu w paryskiej szkole Le Cordon Bleu, którą ukończyła z wyróżnieniem. Wtedy była już pewna, że to właściwa droga. Zaczęła więc tworzyć bloga, na którym do dziś dzieli się swoimi przepisami, trikami, życiem prywatnym i zawodowym. Nie można jednak zapomnieć, że Starmach jest również autorką wielu książek kulinarnych i jurorką znanego programu dla dzieci i dorosłych - MasterChef. W swojej wieloletniej karierze gwiazda odbyła liczne staże u najlepszych kucharzy, między innymi we francuskiej Lameloise, posiadającej trzy gwiazdki Michelin . Pędzące życie zawodowe sprawiło, że Starmach nie miała zbyt wiele czasu na założenie rodziny. Jednak 3 lata temu wszystko się zmieniło. Gwiazda MasterChefa spodziewa się kolejnego dziecka W 2017 roku jurorka MasterChefa wzięła ślub z Piotrem Kuskiem. Niespełna rok później para ogłosiła, że spodziewa się pierwszego dziecka. Z kolei kilka dni temu, wstawiając na Instagram zdjęcie w świątecznej aranżacji zdradziła, że jest w drugiej ciąży . Dwuletnia Jagna doczeka się więc młodszego rodzeństwa!  "Nasza trójka. A tak naprawdę czwórka, bo już za kilka miesięcy nasza rodzina się powiększy! Miłość i jeszcze więcej miłości". Fani oniemieli z zachwytu. Post Ani Starmach zyskał niemal 80 tysięcy polubień! W komentarzach nie zabrakło gratulacji. „Gratulacje Aniu!!! Prezent na święta udany. Trzymaj się”, „Ojej serdeczne gratulacje”,...

Katarzyna Cichopek
ons
Newsy
Cichopek z córką zrobiły w kuchni coś zaskakującego. Też tak robicie?
Znana aktorka, Katarzyna Cichopek, nawet w okresie świąt nie odpoczęła od codziennych obowiązków i Instagrama. Gwiazda pokazała zdjęcia z kuchni, na których wraz z córką piecze… tartę jabłkową!

Zwykła szarlotka to już przeżytek, Katarzyna Cichopek zdecydowanie woli tartę z jabłkami. Gwiazda TVP przyrządziła ją nawet na święta. „Świąteczna tarta z jabłkami grójeckimi (…) Cały dom pięknie pachnie pieczonymi jabłkami. Uwielbiam przygotowania do Świąt, zwłaszcza z moim małym Szefem Kuchni” – czytamy na Instagramie Cichopek. Zdjęcia z rodzinnego pieczenia uzyskały niemal 17 tysięcy polubień i blisko 100 komentarzy. Fani jak zwykle byli zachwyceni ujęciami z prywatnego życia aktorki. „Dobry wybór! To ciasto jest przepyszne!”, „Ale wspaniała mama z ciebie”, „Super wygląda ta tarta, czy można przepis?”, „Piękne zdjęcia”, „Ale jesteście do siebie podobne. Super, że możesz liczyć na pomocnika w kuchni”, „Ale masz fajną asystentkę”. Choć Cichopek nie zdradziła przepisu na tartę jej autorstwa, my mamy dla was recepturę na tego typu ciasto. Na pewno wyjdzie przepyszne! Przepis na tartę z jabłkami Składniki 5 jabłek 100 gramów masła 170 gramów mąki 2 jajka (1 całe, a z 1 tylko żółtko) 100 gramów cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka bułki tartej szczypta soli cynamon goździki Przygotowanie W dużej misce umieśćcie masło i mąkę. Całość posiekajcie nożem, tak by przypominało kruszonkę. Dodajcie sól, 60 gramów cukru oraz żółtko, a następnie wyróbcie ciasto przy pomocy dłoni. Z tak powstałej masy uformujcie kulkę, owińcie ją folią spożywczą i umieśćcie w lodówce na ok. 1 godzinę. Po wyjęciu z lodówki podzielcie ciasto na pół. Jedną część dokładnie rozwałkujcie i wyłóżcie nią dno oraz boki foremki o średnicy 20 cm i oprószcie bułką tartą. Drugą część ciasta...