Ania Starmach szturmem podbiła serca telewidzów. Fani kuchennych teleturniejów znają ją i cenią za występy choćby w roli jurora w programie „Masterchef”. Młoda kucharka nie znalazła się w towarzystwie Michela Morana i Magdy Gessler przypadkowo. O jej fachowości świadczą autorskie przepisy, którymi dzieli się ze swoimi fanami.
Jedną z platform kontaktu Ani Starmach z telewidzami jest jej konto w popularnym serwisie społecznościowym Instagram. To właśnie tam gwiazda TVN-u zamieszcza całkiem interesujące pozycje dla wszystkich amatorów cukiernictwa i gotowania.
Ostatnio Starmach zachwyciła swoich fanów wyśmienitym przepisem na łatwą, ale okazałą szarlotkę. Spójrzcie sami na tę fotografię:
Istna perfekcja. Wbrew pozorom to nic trudnego! Z nami na pewno uda wam się odwzorować recepturę Ani Starmach. Ta wspaniała szarlotka najlepiej smakuje podawana jeszcze na świeżo. Uwaga! Zniknie ze stołu w mgnieniu oka!
Zobacz także:
Prosta szarlotka Ani Starmach – przepis
Składniki na ciasto:
- 320 g mąki
- 250 g masła
- 80 g cukru
- 1 jajko
- Łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Składniki na jabłkowe nadzienie:
- 2 kg jabłek (Ania poleca szarą renetę)
- 40 g cukru (więcej nie trzeba – słodycz zapewnią same jabłka)
- Łyżeczka cynamonu w proszku
- Cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
- Masło pokrójcie na drobne kawałki.
- Wymieszajcie w misce wszystkie składniki na ciasto.
- Uformujcie z ciasta kulę, owińcie folią i schowajcie na ok. 40 min do lodówki.
- Jabłka obierzcie, zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
- Smażcie jabłka w rondlu przez ok. 20 min z dodatkiem cukru i cynamonu, do uzyskania gęstości musu.
- Ciasto podzielcie na dwie części i wyklejcie nim dwie blaszki.
- Podpieczcie w piekarniku spod przez ok. 10 min, a następnie wyłóżcie na niego mus jabłkowy i przykryjcie całość drugim, surowym kawałkiem ciastka.
- Pieczcie całość jeszcze przez ok. 1 godzinę w temp. 180 st. C.
- Smacznego!