Ania Starmach szturmem podbiła serca telewidzów. Fani kuchennych teleturniejów znają ją i cenią za występy choćby w roli jurora w programie „Masterchef”. Młoda kucharka nie znalazła się w towarzystwie Michela Morana i Magdy Gessler przypadkowo. O jej fachowości świadczą autorskie przepisy, którymi dzieli się ze swoimi fanami.

Jedną z platform kontaktu Ani Starmach z telewidzami jest jej konto w popularnym serwisie społecznościowym Instagram. To właśnie tam gwiazda TVN-u zamieszcza całkiem interesujące pozycje dla wszystkich amatorów cukiernictwa i gotowania.

Ostatnio Starmach zachwyciła swoich fanów wyśmienitym przepisem na łatwą, ale okazałą szarlotkę. Spójrzcie sami na tę fotografię:

Istna perfekcja. Wbrew pozorom to nic trudnego! Z nami na pewno uda wam się odwzorować recepturę Ani Starmach. Ta wspaniała szarlotka najlepiej smakuje podawana jeszcze na świeżo. Uwaga! Zniknie ze stołu w mgnieniu oka!

Zobacz także:

Prosta szarlotka Ani Starmach – przepis

Składniki na ciasto:

  • 320 g mąki
  • 250 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • Łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Składniki na jabłkowe nadzienie:

  • 2 kg jabłek (Ania poleca szarą renetę)
  • 40 g cukru (więcej nie trzeba – słodycz zapewnią same jabłka)
  • Łyżeczka cynamonu w proszku
  • Cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Masło pokrójcie na drobne kawałki.
  2. Wymieszajcie w misce wszystkie składniki na ciasto.
  3. Uformujcie z ciasta kulę, owińcie folią i schowajcie na ok. 40 min do lodówki.
  4. Jabłka obierzcie, zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
  5. Smażcie jabłka w rondlu przez ok. 20 min z dodatkiem cukru i cynamonu, do uzyskania gęstości musu.
  6. Ciasto podzielcie na dwie części i wyklejcie nim dwie blaszki.
  7. Podpieczcie w piekarniku spod przez ok. 10 min, a następnie wyłóżcie na niego mus jabłkowy i przykryjcie całość drugim, surowym kawałkiem ciastka.
  8. Pieczcie całość jeszcze przez ok. 1 godzinę w temp. 180 st. C.
  9. Smacznego!