Szarlotka Ani Starmach na kruchym cieście. Smakuje jak ta, którą robiła wam babcia
Ons.pl/Adobe Stock
Newsy

Szarlotka na kruchym cieście Ani Starmach. Smakuje jak te, które kiedyś piekły wszystkie babcie

Brak pomysłu na niedzielny deser? Ta szarlotka od Ani Starmach zachwyca swoją prostotą i smakiem.

Ania Starmach szturmem podbiła serca telewidzów. Fani kuchennych teleturniejów znają ją i cenią za występy choćby w roli jurora w programie „Masterchef”. Młoda kucharka nie znalazła się w towarzystwie Michela Morana i Magdy Gessler przypadkowo. O jej fachowości świadczą autorskie przepisy, którymi dzieli się ze swoimi fanami.

Jedną z platform kontaktu Ani Starmach z telewidzami jest jej konto w popularnym serwisie społecznościowym Instagram. To właśnie tam gwiazda TVN-u zamieszcza całkiem interesujące pozycje dla wszystkich amatorów cukiernictwa i gotowania.

Ostatnio Starmach zachwyciła swoich fanów wyśmienitym przepisem na łatwą, ale okazałą szarlotkę. Spójrzcie sami na tę fotografię:

Istna perfekcja. Wbrew pozorom to nic trudnego! Z nami na pewno uda wam się odwzorować recepturę Ani Starmach. Ta wspaniała szarlotka najlepiej smakuje podawana jeszcze na świeżo. Uwaga! Zniknie ze stołu w mgnieniu oka!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Prosta szarlotka Ani Starmach – przepis

Składniki na ciasto:

  • 320 g mąki
  • 250 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • Łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
Zobacz także
Jabłka na szarlotkę z przepisu siostry Anastazji. Doskonale też pasują do naleśników i deserów

Jabłka na szarlotkę z przepisu siostry Anastazji. Doskonale też pasują do naleśników i deserów

Które jabłka nadają się na kompot, a które do szarlotki? Pamiętajcie o 1 zasadzie

Które jabłka nadają się na kompot, a które do szarlotki? Pamiętajcie o 1 zasadzie

Składniki na jabłkowe nadzienie:

  • 2 kg jabłek (Ania poleca szarą renetę)
  • 40 g cukru (więcej nie trzeba – słodycz zapewnią same jabłka)
  • Łyżeczka cynamonu w proszku
  • Cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Masło pokrójcie na drobne kawałki.
  2. Wymieszajcie w misce wszystkie składniki na ciasto.
  3. Uformujcie z ciasta kulę, owińcie folią i schowajcie na ok. 40 min do lodówki.
  4. Jabłka obierzcie, zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
  5. Smażcie jabłka w rondlu przez ok. 20 min z dodatkiem cukru i cynamonu, do uzyskania gęstości musu.
  6. Ciasto podzielcie na dwie części i wyklejcie nim dwie blaszki.
  7. Podpieczcie w piekarniku spod przez ok. 10 min, a następnie wyłóżcie na niego mus jabłkowy i przykryjcie całość drugim, surowym kawałkiem ciastka.
  8. Pieczcie całość jeszcze przez ok. 1 godzinę w temp. 180 st. C.
  9. Smacznego!
Przepis na owoce pod kruszonką. Receptura Ani Starmach zachwyci waszych gości!
Instagram/ania_starmach
Newsy
Przepis Ani Starmach na szarlotkę bez zagniatania i zbędnych kalorii. Lepszej nie jedliście 
Sezon na jabłkowe wypieki czas zacząć. Dzisiaj przekazujemy wam przepis Ani Starmach na crumble, czyli szarlotkę bez spodu, a więc po prostu jabłka pod kruszonką. Palce lizać!

Szarlotka na kruchym cieście , szarlotka na cieście drożdżowym , różnego rodzaju jabłeczniki, a nawet ciasto salceson na bazie jabłek – wybór w zakresie ciast z jabłkami w roli głównej jest bardzo szeroki. Tym niemniej warto wciąż być otwartym na nowe smaki i prądy kulinarne płynące do naszego kraju z innych miejsc na świecie. Czymś takim jest choćby angielskie crumble, czyli owoce – w tym przypadku – jabłka pod samą kruszonką. Ten przepis czytelnikom swojej strony rekomendowała Ania Starmach, kulinarna guru stacji Polsat. Jak zrobić szarlotkę bez zagniatania ciasta? To wersja szarlotki dla zabieganych i tych osób, które nie lubią w nieskończoność przygotowywać deseru dla całej rodziny. Wystarczy, że delikatnie podsmażycie jabłka, przygotujecie kruszonkę i wstawicie całość do piekarnika. Smak? Zniewalający! Zwłaszcza na ciepło. Szarlotka bez zagniatania ciasta smacznie będzie także smakowała dobrze i na zimno, choćby w towarzystwie jogurtu naturalnego, lodów waniliowych czy bitej śmietany. Składniki na kruszonkę: 20 dag mąki pszennej 15 dag masła w temperaturze pokojowej 90 g cukru Składniki na nadzienie jabłkowe: 1,50-2 kg jabłek 2 łyżki cukru 1 łyżka masła 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka cukru waniliowego) 1 łyżeczka cynamonu Garść rodzynek – opcjonalnie Przygotowanie: Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania kruszonki wymieszajcie. W razie potrzeby masło można rozpuścić w garnku na małym ogniu i potem dodać do niego mąkę i cukier, następnie wymieszać. Obierzcie jabłka, pokrójcie je w ósemki. Rozpuśćcie na patelni masło, wrzućcie pokrojone jabłka. Dodajcie cukier cynamon, wanilię i ewentualnie rodzynki. Duście jabłka przez ok. 10 min. Przełóżcie uduszone jabłka do formy...

Ania Starmach zapieka aromatyczne jabłka pod maślaną kruszonką. Poleca do tego 1 odmianę
Ons/Flickr
Newsy
Przepis na zapiekane jabłka pod maślaną kruszonką Ani Starmach. Idealnie sprawdzi się ta 1 odmiana
Jeżeli macie ochotę na prosty i smakowity deser z jabłek, który będzie pachniał nieziemsko przyprawami i rozpieści was maślaną kruszonką - ten przepis jest dla was. Prosto od Ani Starmach.  

Słodkie wypieki owocowe Ani Starmach to po prostu poezja smaku. A ponieważ właśnie zaczyna się sezon na jabłka, sięgnęliśmy po deser z ich udziałem. Nie będzie to jednak klasyczna, krucha szarlotka, która jak wiecie jest bardzo pracochłonna. Tym razem przedstawiamy wam przepis na jabłka zapiekane pod maślaną kruszonką.   Te jabłka są tak aromatyczne i charakterystyczne w smaku, że nigdy nie zrobicie ich już inaczej. Tajemnica tkwi jak zwykle w użytych przyprawach, ale przede wszystkim w rodzaju jabłek wybranych do tego deseru. Zobaczcie, na jaki gatunek postawiła znana kucharka i jurorka programu MasterChef.  Jakich jabłek użyć do przepisu na te owoce zapiekane pod kruszonką?  Ania Starmach poleca do tego przepisu, jabłka, które właśnie pojawiają się w sprzedaży. Ze słodkim smakiem kruszonki i użytymi tam przyprawami najlepiej komponuje się kwaskowatość antonówki. Nie martwcie się jednak, że jabłkowa masa może być zbyt kwaśna. Kwaskowaty smak przełamią bowiem dodane do niej rodzynki i odrobina cukru.    Doskonałym jabłkiem będzie tu również kwaśno-słodka szara reneta. Jednak na te owoce musicie jeszcze chwilę poczekać.  Przepis na aromatyczne jabłka zapiekane pod maślaną kruszonką  Składniki:  Nadzienie jabłkowe  1.5 - 2 kg jabłek, najlepiej antonówki   1 łyżka masła   1 garść rodzynek   2 łyżki cukru  1 łyżeczka cukru waniliowego lub laska wanilii  1 łyżeczka cynamonu  Kruszonka  150 g miękkiego masła   200 g mąki pszennej  90 g drobnego cukru do wypieków  Sposób przygotowania:  Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszajcie rękoma i wstawcie do lodówki....

Przepis na owoce pod kruszonką. Receptura Ani Starmach zachwyci waszych gości!
Instagram/ania_starmach
Newsy
Przepis na owoce pod kruszonką. Receptura Ani Starmach zachwyci waszych gości
Owoce pod kruszonką to letni przebój na obiadowych i piknikowych stołach. Zobaczcie, jak przyrządza je Ania Starmach!

Ania Starmach to ulubienica widzów i wielu miłośników kulinariów. Jurorka programów „MasterChef” i „MasterChef Junior” oraz autorka książek kucharskich (która spodziewa się właśnie drugiego dziecka) podzieliła się swoim przepisem na prawdziwy hit wśród letnich deserów. Przepis na owoce pod kruszonką autorstwa Ani Starmach Mistrzyni kulinariów podzieliła się tym prostym, a jednocześnie niewiarygodnie pysznym przepisem w swoich mediach społecznościowych.  „Owoce pod kruszonką to od lat mój deser nr 1! W zależności od sezonu, kruszonką zasypuję jabłka, morele, truskawki lub... rabarbar” – napisała Starmach na Instagramie.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Ania Starmach (@ania_starmach) Składniki: KRUSZONKA 200 g mąki pszennej 150 g masła, w temperaturze pokojowej 90 g drobnego cukru do wypieków NADZIENIE: 1.5 kg jabłek lub innych owoców: malin, truskawek, rabarbaru, moreli... 2 łyżki cukru łyżka masła laska wanilii (lub 1 łyżeczka cukru waniliowego) łyżeczka cynamonu garść rodzynek Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszajcie (najlepiej rękoma), przechowujcie w lodówce. Taką kruszonkę można też zamrozić i użyć po jakimś czasie. Jabłka obierzcie i pokrójcie w ósemki. Na patelni rozpuśćcie masło, wrzućcie pokrojone jabłka. Dodajcie cukier (2 łyżki), cynamon, wanilię i rodzynki. Jabłka wymieszajcie i duście na niewielkim ogniu przez ok. 5-10...

10-latka z MasterChefa z ciętą ripostą do Ani Starmach. Wytknęła jej brak umiejętności
ONS.pl
Newsy
Ania Starmach urodziła! Znamy płeć i imię drugiego dziecka jurorki „MasterChefa"
Ania Starmach podzieliła się dziś rano z fanami radosną nowiną o powiększeniu swojej rodziny. Szczęśliwa mama opublikowała pierwsze zdjęcie z maluchem, a także zdradziła jego imię!

Ania Starmach to wielka ulubienica widzów, która zaskarbiła sobie ich sympatię jako jurorka programów „MasterChef” i „MasterChef Junior”. Sławna kucharka jest także autorką licznych książek kulinarnych oraz własnego programu, który emitowany był na antenie TVN Style. Ania Starmach urodziła drugie dziecko Gwiazda w czwartek rano podzieliła się z fanami pierwszą fotografią ze świeżo upieczonym maluchem. Szczęśliwa mama zdradziła także imię i płeć niemowlaka: „Mamy go! Gustaw, Gucio jest już z nami. Najlepiej” – podpisała wzruszające zdjęcie kucharka. Pod postem posypały się gratulacje nie tylko od fanów, ale także od celebrytów i kolegów po fachu. Najlepsze życzenia złożyli m.in. Agnieszka Kaczorowska (która sama oczekuje właśnie drugiego porodu), Zosia Ślotała, Paulina Krupińska, Agnieszka Sienkiewicz, Olga Frycz, Małgorzata Socha, a także kolega z jurorskiej ławki z „MasterChefa” – kucharz Michel Moran.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Ania Starmach (@ania_starmach) Czytaj też: 10-latka z MasterChefa z ciętą ripostą do Ani Starmach. Wytknęła jej brak umiejętności Anna Starmach pokazała swoją kuchnię. Wnętrza naprawdę robią wrażenie Najprostsza na świecie szarlotka Ani Starmach. Smakuje jak ta, którą robiła wam babcia