Szarlotka Starmach
ONS, Gotujmy.pl
Newsy

Najprostsza na świecie szarlotka Ani Starmach. Smakuje jak ta, którą robiła wam babcia

Brak pomysłu na niedzielny deser? Ta szarlotka od Ani Starmach zachwyca swoją prostotą i smakiem.
Hubert Rój
styczeń 30, 2021

Ania Starmach szturmem podbiła serca telewidzów. Fani kuchennych teleturniejów znają ją i cenią za występy choćby w roli jurora w programie „Masterchef”.

Młoda kucharka nie znalazła się w towarzystwie Michela Morana i Magdy Gessler przypadkowo. O jej fachowości świadczą autorskie przepisy, którymi dzieli się ze swoimi fanami.

Jedną z platform kontaktu Ani Starmach z telewidzami jest jej konto w popularnym serwisie społecznościowym Instagram.

To właśnie tam gwiazda TVN-u zamieszcza całkiem interesujące pozycje dla wszystkich amatorów cukiernictwa i gotowania.

Ostatnio Starmach zachwyciła swoich fanów wyśmienitym przepisem na łatwą, ale okazałą szarlotkę. Spójrzcie sami na tę fotografię:

Istna perfekcja. Wbrew pozorom to nic trudnego! Z nami na pewno uda wam się odwzorować recepturę Ani Starmach.

Ta wspaniała szarlotka najlepiej smakuje podawana jeszcze na świeżo. Uwaga! Zniknie ze stołu w mgnieniu oka!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Prosta szarlotka Ani Starmach – przepis

Składniki na ciasto:

  • 320 g mąki
  • 250 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • Łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Składniki na jabłkowe nadzienie:

Przygotowanie:

  1. Masło pokrójcie na drobne kawałki.
  2. Wymieszajcie w misce wszystkie składniki na ciasto.
  3. Uformujcie z ciasta kulę, owińcie folią i schowajcie na ok. 40 min do lodówki.
  4. Jabłka obierzcie, zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
  5. Smażcie jabłka w rondlu przez ok. 20 min z dodatkiem cukru i cynamonu, do uzyskania gęstości musu.
  6. Ciasto podzielcie na dwie części i wyklejcie nim dwie blaszki.
  7. Podpieczcie w piekarniku spod przez ok. 10 min, a następnie wyłóżcie na niego mus jabłkowy i przykryjcie całość drugim, surowym kawałkiem ciastka.
  8. Pieczcie całość jeszcze przez ok. 1 godzinę w temp. 180 st. C.
  9. Smacznego!
Komentarze