Mówiono, że ten tłuszcz jest zdrowy, potem, że nie zdrowy. Sprawdzamy jak jest naprawdę
Adobe Stock
Newsy

Pamiętacie modę na ten tłuszcz? Zaraz potem mówiono, że jest niezdrowy. Sprawdzamy, jaki jest naprawdę

Tłuszcze nasycone, w tym olej kokosowy, nie powinny przekraczać 10% tłuszczy spożywanych w ciągu dnia. Nie jedzcie więc go więcej niż 1 łyżeczkę dziennie. Co jeszcze warto wiedzieć o tym oleju?

Kilka lat temu obiegła media informacja o zdrowotnych właściwościach oleju kokosowego. Traktowano go jako tzw. superfood i zalecano dodawanie do wszystkiego. Dziś, zastanawiamy się skąd się wzięło tak dużo pozytywnych opinii na temat tego tłuszczu.

Dietetyczka Roksana Środa uważa, że olej rozsławili w mediach społecznościowych filipińscy naukowcy, łącząc go z długowiecznością Filipińczyków. Inny dietetyk, Damian Parol tak komentuje kokosowe szaleństwo:

- Filipiny produkują i eksportują najwięcej oleju kokosowego, dlatego dobra koniunktura dla tego tłuszczu jest im bardzo na rękę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego olej kokosowy przestał być zdrowy?

Przede wszystkim on nigdy nie był zdrowy. Zrobił jedynie karierę medialną i wpisał się w umysły ludzi jako zdrowe superfood. Tak naprawdę to olej zawierający 82% nasyconych kwasów tłuszczowych, które są odpowiedzialne za wyższą produkcję w wątrobie złego cholesterolu. Jego duża ilość zwiększa ryzyko powstania chorób sercowo-naczyniowych.

 

A czy na oleju kokosowym można smażyć? Na ten temat wypowiedziała się Roksana Środa dla rmf.24.pl:

- Jestem zwolenniczką smażenia na oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym. Natomiast uważam, że okazjonalne smażenie potraw na oleju kokosowym nie będzie miało szczególnie negatywnego wpływu na nasze zdrowie. Pomijając aspekty samego smażenia, które powinno być zdecydowaną mniejszością w naszej kuchni. Co nie oznacza, że olej kokosowy jest jedynym słusznym wyborem. Nie jest!

Zobacz także
Do soku z marchwi dodajcie....olej. Ta 1 rzecz sprawi, że już zawsze będziecie go tak pić

Do soku z marchwi dodajcie....olej. Ta 1 rzecz sprawi, że już zawsze będziecie go tak pić

Dlaczego należy unikać oleju palmowego? Ogłoszono, że jego główny składnik przyspiesza tę groźną chorobę

Dlaczego należy unikać oleju palmowego? Ogłoszono, że jego główny składnik przyspiesza tę groźną chorobę

Czy olej kokosowy odpowiednio użyty może być zdrowy?

Eksperci, mówiąc o pozytywnym działaniu oleju kokosowego, zwracają uwagę na to, że może poprawiać przemianę materii i mieć pozytywny wpływ na odchudzanie. Damian Parol uważa, że jeśli ktoś ma prawidłowy poziom cholesterolu, to w rozsądnych ilościach może jeść ten rodzaj tłuszczu:

- Ogólnie rzecz biorąc nie jestem wielkim fanem dużych ilości olejów w diecie i rekomenduję używać ich w ilościach nie większych niż około 10 – 30 g dziennie, w zależności od zapotrzebowania kalorycznego. Wynika to z tego, że uważam mniej przetworzone źródła tłuszczu (choćby całe kokosy) za bardziej wartościowe niż sam tłuszcz z nich wyciśnięty. Dlatego też uważam, że lepiej tę ilość przeznaczyć na bardziej wartościowe źródła tłuszczu. Jeśli jednak ktoś bardzo lubi olej kokosowy i ma prawidłowy LDL, to nie widzę problemów z jego umiarkowanym używaniem.

Źródło: rmf24.pl, damianparol.com

Używacie tego produktu w kuchni? To czysta trucizna. O wiele gorsza niż smalec
Adobe Stock
Newsy
Używacie tego produktu w kuchni? To czysta trucizna. O wiele gorsza niż smalec
Okazuje się, że olej uznawany powszechnie za niezwykle zdrowy, tak naprawdę może być bardzo szkodliwy…

Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne zbadało tłuszcze, na których najczęściej smaży się potrawy. Wyniki okazały się być zaskakujące! Olej kokosowy szkodliwy dla zdrowia Olej kokosowy swego czasu święcił triumfy wśród zwolenników zdrowego odżywiania. Uważany był za tzw. superfood, na którym doradzano smażenie wszystkich potraw. Badania wykazały jednak, że „stare” metody smażenia, są bardziej korzystne dla zdrowia. Według ekspertów, olej kokosowy zawiera aż 82 proc. tłuszczów nasyconych, które podnoszą poziom „złego” cholesterolu (LDL). Jeśli LDL gromadzi się w zbyt dużych ilościach, tłuszcz odkłada się w ścianach tętnic i prowadzi do poważnych chorób sercowo-naczyniowych.  Okazuje się, że olej kokosowy ma taką samą ilość tłuszczów nasyconych, co olej palmowy – znany ze swojego bardzo szkodliwego działania na zdrowie. Dla porównania:  masło posiada 63 proc. tłuszczów nasyconych łój wołowy 50 procent smalec zaledwie 39 procent. Z „ciekłych” olejów zbadano, że oliwa z oliwek zawiera 14 proc. tłuszczów nasyconych, olej słonecznikowy 10 proc., a najpopularniejszy w Polsce olej rzepakowy – zaledwie 7 procent! Który olej jest najlepszy do smażenia? Niezmiennie jednak naukowcy podtrzymują, że najzdrowszym tłuszczem do smażenia jest klasyczny olej rzepakowy (np. Kujawski). Chociaż często słyszy się o zamienianiu oleju na oliwę z oliwek czy właśnie olej kokosowy, ich lepsze właściwości dla zdrowia są mitem!  Faktycznie, choć oliwa z oliwek zawiera duże ilości tłuszczów omega-3 i doskonale wpływa na kondycję cery, włosów czy paznokci, nie powinna być stosowana do smażenia. Tak samo olej słonecznikowy polecany jest do stosowania na zimno – np. do...

Eksperci gorąco zachęcali do jedzenia tego produktu. Teraz to odwołują. Może bardzo szkodzić!
Adobe Stock
Newsy
Eksperci zachęcali do jedzenia tego produktu. Teraz to odwołują. Może bardzo szkodzić
To nie pierwsza taka sytuacja. Uleganie modzie nie zawsze się opłaca. Jeśli korzystacie z tego produktu, róbcie to z rozwagą.

W świecie kulinariów i żywienia także panują mody. Obecnie bardzo popularna jest dieta ketogeniczna, a mało osób mówi o jej wadach. Kiedyś wiele osób przechodziło na dietę kapuścianą albo stosowali dietę paleo. Moda nie omija także pojedynczych produktów spożywczych. Pamiętacie czasy, kiedy kilkanaście lat temu wszyscy kazali zamieniać masło na margarynę ? Później to odwołano z uwagi na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych trans w margarynie, a obecne zalecenia znowu polecają większości osób stosowanie dobrych margaryn zamiast masła (a jeszcze lepiej past kanapkowych i hummusu). Błędy ekspertów Czasami takie błędy są nieuniknione. Produkty spożywcze i ich wpływ na zdrowie wciąż są badane, więc czasami trzeba zmienić stanowisko. Wnioski wyciągane z badań często są jednak zbyt pochopne. Tak było też w tym wypadku. Jakiś czas temu wiele stron internetowych, a nawet ekspertów - dietetyków i lekarzy, bardzo pozytywnie wypowiadało się o oleju kokosowym i jego cudownych właściwościach. Teraz juz się go nie poleca. Olej kokosowy – nie taki zdrowy Chodzi przede wszystkim o zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych . Olej kokosowy składa się w większości właśnie z nich. Niestety kwasy te nie wpływają zbyt korzystnie na zdrowie serca. Mogą przyczyniać się do podwyższania stężenia cholesterolu. Znacznie zdrowiej jest zamienić olej kokosowy na oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. Olej kokosowy może występować w diecie, ale dodawanie go do kawy, codzienne smażenie na oleju kokosowym i wykorzystywanie go do wypieków to przesada. Olej ten sprawdzi się za to: Jako maseczka, szczególnie dla kręconych włosów Do posmarowania ciała Od czasu do czasu do użycia w kuchni, gdy pożądane są jego właściwości: brak zapachu, stała...

Na jakim oleju smażyć naleśniki?
Adobe Stock
Newsy
Chcecie, żeby naleśniki były lekkie i aksamitne? Użyjcie tego oleju a będą naprawdę wyjątkowe
Z pewnością większość z was smaży naleśniki na oleju rzepakowym lub słonecznikowym. To błąd. Jeśli chcecie, by wasze danie było naprawdę lekkie i aksamitne, użyjcie innego tłuszczu.

Naleśników po prostu nie da się nie kochać – są smaczne, pożywne i dziecinnie proste w przyrządzeniu. Ich niekwestionowaną zaletą jest również fakt, że potrzebne składniki zawsze macie pod ręką. W końcu należą do nich mąka, jajka oraz mleko czyli produkty uznawane za absolutną podstawę w kulinarnym świecie. Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia naleśników? Prawdopodobnie większość z was smaży swoje naleśniki na oleju słonecznikowym lub rzepakowym. Zdarzają się również tacy, którzy używają do tego masła. Okazuje się jednak, że żadne z tych rozwiązań w rzeczywistości nie jest poprawne. Najznamienitsi szefowie kuchni twierdzą, że najlepsze naleśniki – lekkie i aksamitne, powstają na oleju kokosowym. Produkt nie tylko odpowiada za walory estetyczne i smakowe dania, ale również ma niesamowicie pozytywny wpływ na wasze zdrowie. Cenne wartości odżywcze oleju kokosowego Olej kokosowy ma postać białej, twardej masy. Rozpuszcza się dopiero pod wpływem wysokiej temperatury, czyli na przykład umieszczony na patelni.  Jego regularne spożywanie nie tylko wspomaga walkę z nadwagą i korzystnie wpływa na skórę, ale również dodaje energii, reguluje poziom cholesterolu, działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo oraz łagodzi objawy wielu chorób, w tym choroby Alzheimera. Przepis na naleśniki na oleju kokosowym Będziecie potrzebować: 250 gramów mąki pszennej 100 ml wody gazowanej  250 ml mleka 2 jajek Szczypty soli i kurkumy Oleju kokosowego do smażenia Przygotowanie: W dużej misce umieśćcie wszystkie składniki – mąkę, mleko, wodę, jajka, kurkumę oraz sól, pamiętając, by te które są sypkie przesiać wcześniej przez sitko (dzięki temu naleśniki będą bardziej puszyste). Całość połączcie przy...

Wieloletni spór rozstrzygnięty. Wiemy, na czym najlepiej smażyć. Ranking tłuszczów do smażenia
Pixabay
Newsy
Ranking tłuszczów do smażenia: wiemy, na czym najlepiej smażyć
Na oleju rzepakowym? Oliwie? Smalcu, a może egzotycznym oleju kokosowym? Na czym najlepiej i najzdrowiej smażyć? Znamy odpowiedź na to pytanie. Wybierzcie ten tłuszcz do smażenia, jest najzdrowszy.

Chcecie wreszcie poznać odpowiedź na pytanie „na czym najzdrowiej smażyć”? To jedno z bardziej elektryzujących zagadnień w żywieniu. Wiele osób ma odmienne zdanie na temat tego,  na jakim tłuszczu najlepiej smażyć mięso  i inne potrawy. Tutaj nie liczą się jednak opinie, a fakty. Specjaliści nie mają bowiem złudzeń i są w stanie dokładnie powiedzieć, jaki jest najlepszy, a jaki najgorszy tłuszcz do smażenia. Najlepszy tłuszcz do smażenia Najlepszym tłuszczem do smażenia jest bezsprzecznie oliwa z oliwek . To najprostsza odpowiedź na to pytanie. W dalszej części tekstu wyjaśnimy, jaki kryteria zostały wzięte pod uwagę w ocenie przydatności tłuszczu do smażenia. Nie chodzi tylko o to, żeby dany tłuszcz miał wysoki punkt dymienia. Jak sprawdzić, czy tłuszcz nadaje się do smażenia? Na wielu stronach internetowych przeczytacie, że trzeba spojrzeć na temperaturę dymienia i wybrać tłuszcz z najwyższą wartością. Niestety, sprawa nie jest tak prosta. Są czynniki, które mają równie duże znaczenie! Tłuszcz, który dobrze nadaje się do smażenia, powinien charakteryzować się kilkoma cechami. ► Mieć jak najmniej cholesterolu Cholesterol obecny w żywności pod wpływem temperatury utlenia się i wytwarza szkodliwe związki. Sam w sobie cholesterol nie jest tak bardzo niebezpieczny, ale cholesterol w smażonych, mocno przerobionych potrawach to wręcz trucizna. Nie najlepiej do smażenia nadają się więc: Smalec Łój i tłuszcz zwierzęcy Masło ► Mieć dużo antykoksydantów, które neutralizują trochę szkodliwość smażenia Chodzi o witaminę E, polifenole i garbniki. To zdrowe związki z żywności, które można znaleźć też w niektórych olejach (np. oleju z orzechów makadamia ). Dodatek tych substancji powoduje, że smażenie staje się trochę...