Żurek to jedna z najbardziej „polskich” zup. Wszystko to za sprawą używania specjalnego zakwasu z mąki żytniej.

Takich zup nie gotuje się niemalże nigdzie więcej na świecie. Być może z tego powodu cudzoziemcy odwiedzający Polskę, tak często zachwycają się właśnie żurkiem.

Jajko, biała kiełbasa, ziemniaki, no i charakterystyczny, kwaśny posmak, który żurek otrzymuje właśnie od żytniego zakwasu.

Kolejność przede wszystkim

W trakcie gotowania naszej narodowej zupy, ważna jest kolejność. Powstaje pytanie – kiedy wlać do garnka zakwas?

Zobacz także:

Odpowiedź może być tylko jedna. Zakwas żytni wlewajcie do żurku dopiero po tym, jak wrzucone wcześniej ziemniaki się już ugotują.

Taka kolejność wynika z faktu, że kwasowe środowisko źle wpływa na gotujące się kartofle. Krótko mówiąc, tak ugotowane ziemniaki mogą być z zewnątrz twarde.

Lepiej więc przestrzegać podstawowych zasad i nie kombinować przy kolejności wrzucania do zupy kolejnych składników.

A teraz czas już na przypomnienie sobie klasycznego przepisu na arcypolski, fantastyczny, pachnący wędzonką żurek!

Przepis na żurek

Składniki na zakwas:

  • 10 dag mąki żytniej
  • 0,5 l przegotowanej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • Opcjonalnie 1-2 łyżki otrębów owsianych

Przygotowanie zakwasu:

  1. Wymieszajcie w słoju lub naczyniu ceramicznym mąkę z wodą, dodajcie obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Pozostawcie mieszanką w dość ciepłym miejscu.
  3. Zakwas na żur kiście od 5 do 7 dni.

Składniki na żurek:

  • Litr bulionu z włoszczyzny
  • 2 szklanki zakwasu żytniego do żurku
  • 20 dag kiełbasy białej
  • 10 dag kiełbasy zwykłej
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 3-4 ziemniaki
  • 3 łyżki śmietany do zup (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz
  • Ziele angielskie i liść laurowy
  • Łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 jaja na twardo

Przygotowanie:

  1. Kiełbasę i wędzonkę gotujcie w wywarze z bulionu z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
  2. Kiełbasę podsmażcie na patelni i dodajcie do zupy.
  3. Ziemniaki pokrójcie w kostkę i gotujcie w zupie.
  4. Doprawcie zupę czosnkiem.
  5. Pod koniec gotowania dodajcie do zupy zakwas i doprawcie żurek solą, pieprzem i majerankiem.
  6. Podawajcie zupę z jajkami na twardo i chlebem.