Żurek
Flickr
Newsy

Najpierw gotujecie ziemniaki czy wlewacie żurek? Ten błąd popełnia większość osób  

Gotowanie żurku to prawdziwa sztuka. W trakcie aktu twórczego musi zostać zachowana właściwa kolejność!
Hubert Rój
luty 02, 2021

Żurek to jedna z najbardziej „polskich” zup. Wszystko to za sprawą używania specjalnego zakwasu z mąki żytniej.

Takich zup nie gotuje się niemalże nigdzie więcej na świecie. Być może z tego powodu cudzoziemcy odwiedzający Polskę, tak często zachwycają się właśnie żurkiem.

Jajko, biała kiełbasa, ziemniaki, no i charakterystyczny, kwaśny posmak, który żurek otrzymuje właśnie od żytniego zakwasu.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Kolejność przede wszystkim

W trakcie gotowania naszej narodowej zupy, ważna jest kolejność. Powstaje pytanie – kiedy wlać do garnka zakwas?

Odpowiedź może być tylko jedna. Zakwas żytni wlewajcie do żurku dopiero po tym, jak wrzucone wcześniej ziemniaki się już ugotują.

Zobacz także

Taka kolejność wynika z faktu, że kwasowe środowisko źle wpływa na gotujące się kartofle. Krótko mówiąc, tak ugotowane ziemniaki mogą być z zewnątrz twarde.

Lepiej więc przestrzegać podstawowych zasad i nie kombinować przy kolejności wrzucania do zupy kolejnych składników.

A teraz czas już na przypomnienie sobie klasycznego przepisu na arcypolski, fantastyczny, pachnący wędzonką żurek!

Przepis na żurek

Składniki na zakwas:

  • 10 dag mąki żytniej
  • 0,5 l przegotowanej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • Opcjonalnie 1-2 łyżki otrębów owsianych

Przygotowanie zakwasu:

  1. Wymieszajcie w słoju lub naczyniu ceramicznym mąkę z wodą, dodajcie obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Pozostawcie mieszanką w dość ciepłym miejscu.
  3. Zakwas na żur kiście od 5 do 7 dni.

Składniki na żurek:

  • Litr bulionu z włoszczyzny
  • 2 szklanki zakwasu żytniego do żurku
  • 20 dag kiełbasy białej
  • 10 dag kiełbasy zwykłej
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 3-4 ziemniaki
  • 3 łyżki śmietany do zup (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz
  • Ziele angielskie i liść laurowy
  • Łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 jaja na twardo

Przygotowanie:

  1. Kiełbasę i wędzonkę gotujcie w wywarze z bulionu z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
  2. Kiełbasę podsmażcie na patelni i dodajcie do zupy.
  3. Ziemniaki pokrójcie w kostkę i gotujcie w zupie.
  4. Doprawcie zupę czosnkiem.
  5. Pod koniec gotowania dodajcie do zupy zakwas i doprawcie żurek solą, pieprzem i majerankiem.
  6. Podawajcie zupę z jajkami na twardo i chlebem.
Komentarze
Żurek
robert6666/Adobe Stock
Newsy Dzięki tym sposobom zrobisz żurek idealny. Nigdy wcześniej nie smakował tak dobrze
Żurek to typowo polska potrawa. Takie zupy gotuje się niemal wyłącznie w Polsce. Z nami przygotujecie jego najlepszą wersję!
Hubert Rój
grudzień 06, 2020

To właśnie żurek powinien widnieć na sztandarach polskiej sztuki kulinarnej. Nie gołąbki, nie pierogi, nie schabowe, ani nawet nie nasze ulubione placki ziemniaczane, tylko właśnie żurek. Dlaczego? Sekret i wyjątkowość tego dania tkwi w sposobie jego przygotowanie. Podczas gdy pierogi lepi się na całym świecie, takiej zupy nie uświadczymy poza Polską niemalże nigdzie. Rosjanie mają swoje pielmieni, Włosi raczą się ravioli, a i Chińczycy od setek lat zajadają się swoimi pierożkami. Zupa na zakwasie żytnim to z kolei „arcypolski” wynalazek. Z zakwasem czy bez? Istnieją co prawda przekazy, że podobną zupę jadano w sąsiednich krajach (Słowacja, Niemcy), ale to raczej zamierzchłe czasy. Tradycja kiszenia żuru pozostała do dzisiaj tylko w Polsce. Powinniśmy być za to wdzięczni naszym mamom, babciom i jeszcze dawniejszym przodkom! Jako się rzekło podstawą dobrego żurku jest przygotowanie własnego zakwasu żytniego. Dobrze wiemy, że nie wszyscy mają na to wystarczająco dużo czasu. W takim wypadku zamiast kupować „gotowce” w butelkach czy zakwaszać zupę octem, warto wybrać się na targowisko i poszukać domowego zakwasu wyrabianego przez lokalnych specjalistów. Jeżeli jednak chcecie, by żurek był waszą autorską zupą od początku do końca, możecie skorzystać z przepisu na zakwas, który zamieściliśmy w jednym z naszych poprzednich artykułów. Znajdziecie go klikając w ten link: KLIK! Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy żur uda nam się zakisić z pomocą maki pszennej. Nasza odpowiedź może być tylko jedna. W ten sposób przyrządzicie zakwas na barszcz biały! Według ekspertów właśnie taka jest bowiem różnica między tymi dwiema zupami. Na koniec jeszcze jedna nasza rada. Tym razem będzie dotyczyła kiełbasy, którą dodajemy tradycyjnie do żurku. Jeżeli chcecie, by...

Przeczytaj
żurek
Gotujmy.pl
Newsy Smakowity staropolski żurek. To danie kosztuje mniej niż 10 zł i powstaje w mig
Pyszny, polski żurek to uwielbiana przez wiele osób bardzo sycąca zupa. Zrobiona z tego przepisu smakuje niesamowicie!
Katarzyna Wyborska
grudzień 09, 2020

Choć do świąt Wielkanocnych jeszcze trochę czasu, warto je sobie przypomnieć przygotowując pyszny, polski żurek! To danie o bardzo charakterystycznym smaku jest niezwykle aromatyczne i sycące – gwarantujemy, że żurek z tego przepisu smakuje każdemu i do tego jest bardzo tani! Polski żur Danie to bywa nazywane żurkiem staropolskim, ponieważ jest to jedna z bardzo tradycyjnych polskich potraw. Nie bez powodu przygotowuje się ją na Wielkanoc – dawniej przed świętami chłopi wyjadali kończące się zimowe zapasy i nierzadko cierpieli głód, a żurek był bardzo tanią zupą. Paradoksalnie w przeszłości nikt na Wielkanoc żurku jeść nie chciał i nic dziwnego – kto miałby ochotę kolejny dzień jeść zupę, którą gotował codziennie od kilku miesięcy? Dziś jednak na pamiątkę żurek jest nieodłączną częścią wiosennego świętowania. Przepis na staropolski żurek W tym przepisie wykorzystamy gotowy zakwas do żurku. Potrzebujecie poniższych składników: 1 butelka zakwasu na żurek 4 ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 kostka rosołowa Majeranek Ziele angielskie Liść laurowy Śmietana 30% Biała kiełbasa Sól Pieprz Przygotowanie Postępuj zgodnie z instrukcją podaną na butelce gotowego zakwasu. Przelej odpowiednią ilość do garnka z wodą. Kiełbasę potnij w plastry i podsmaż na patelni. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Całość dodaj do garnka z wodą i zakwasem, wrzuć ziele angielskie, liście laurowe i zagotuj. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pokrój bardzo drobno i wymieszaj z solą. Dodaj do zupy. Jeżeli chcesz, możesz też wrzucić 1 kostkę rosołową. Dorzuć siekaną cebulę i dużo majeranku. Całość gotuj przez około 10 minut. Na koniec dodaj śmietany wedle uznania i dopraw solą oraz pieprzem. Smacznego!  ...

Przeczytaj
Żurek
bubu45/Adobe Stock
Triki kulinarne Nigdy nie zapominaj o 2 trikach robiąc żurek. Oniemiejesz jak spróbujesz. Niebo w gębie!
Podpowiemy wam jak przyrządzić przepyszny żurek. Od tej pory będziecie go robić nie tylko na Wielkanoc!
Hubert Rój
listopad 10, 2020

Nie pomidorowa, nie rosół, nie krupnik czy barszcz. To właśnie żurek uważany jest za „najbardziej polską” z polskich zup. Mało tego. Spośród dań polskiej kuchni, żurek stanowi prawdziwy ewenement na skalę światową. Dlaczego? Co sprawia, że żurkiem zachwycają się cudzoziemcy? Jego wyjątkowość kryje się w sposobie przygotowywania. Podczas gdy różnego rodzaju pierogi  czy gołąbki przygotowuje się właściwie pod każdą szerokością geograficzną, tego typu pierwsze danie gotuje się głównie nad Wisłą. Cały sekret żurku kryje się w zakwasie. Bez niego ta potrawa nie istnieje. Podczas gdy większość narodów ogranicza wykorzystanie zakwasu z mąki pszennej lub żytniej do wypieku chleba, pomysłowi Polacy (albo raczej słowiańscy przodkowie Polaków) zaczęli na bazie takowego zakwasu gotować smaczne i pożywne zupy. Warto dodać słówko o pochodzeniu nazwy tej naszej narodowej potrawy. Otóż nazwa „najbardziej polskiej” z polskich zup ma… niemieckie pochodzenie! Tak, tak, nic na to nie poradzimy – słowo „żur” pochodzi od staroniemieckiego „sur” (obecnie „sauer”), które oznacza nie mniej, ni więcej jak „kwaśny”. Dość już tych ciekawostek, czas na przejście do meritum. Tak jak obiecaliśmy, przedstawimy wam dwa tricki, dzięki którym wasz żurek zawsze będzie perfekcyjny. Na początek mała uwaga porządkowa – kiedy robimy żurek, lepiej nie korzystajmy z gotowych zakwasów z butelki. Warto postawić na swój własny, naturalny zakwas, świeżo przygotowany tuż przed gotowaniem zupy. Pierwszą radą, która sprawi, że wasz zakwas na żurek na pewno się uda jest przechowywanie naczynia z roztworem w ciepłym miejscu. W jesienno-zimowym okresie warto, więc przestawić słój bądź inny pojemnik z płynem obok...

Przeczytaj
żurek
Gotujmy.pl
Newsy 3 genialne wskazówki by ugotować najlepszy żurek. Gdy je poznasz, twoja zupa zawsze będzie zachwycać smakiem
Sekret dobrego żurku? Podpowiemy wam, że istnieje nie jeden, tylko trzy! Gdy zastosujecie te wskazówki, to wasz żurek będzie naprawdę zachwycający!
Katarzyna Wyborska
grudzień 03, 2020

Choć żurek kojarzy się ze świętami wielkanocnymi, to nic nie stoi na przeszkodzie, by ugotować go teraz! To niezwykle sycąca zupa o bardzo wyrazistym smaku, która często gości na polskich stołach. I nic dziwnego – żurek jest po prostu pyszny! Jeżeli chcecie się dowiedzieć co zrobić, by wasz żurek był jeszcze lepszy, to koniecznie przeczytajcie ten artykuł! A może już stosujecie te wskazówki? Jeśli tak, to wasi domownicy są prawdziwymi szczęściarzami! Żurek bez zakwasu? Najlepszy żurek to oczywiście ten robiony na domowym zakwasie. Odpowiednio kwaśny i gęsty jest absolutnym przebojem każdych świąt. Co jednak, jeśli nie mamy domowego zakwasu? Zawsze można go kupić w sklepie. Prawdą jest, że trudno jest znaleźć dobry zakwas w supermarkecie i czasami trzeba to robić metodą prób i błędów. Warto sprawdzić ofertę sklepów ze zdrową żywnością – sprzedawany tam zakwas do żurku będzie droższy, ale za to będziemy mieć pewność, że został wyprodukowany bez dodatku chemii i innych szkodliwych składników. Możemy też poratować się… octem winnym! Jedyne co musicie zrobić, to dodać do zupy jedną lub dwie łyżki octu, by nadać jej kwaśnego smaku. Pamiętajcie, że dobry żurek musi być kwaśny! Sposób na pękające kiełbaski Co to za żurek bez białej kiełbasy domowej roboty? To właśnie jej zupa zawdzięcza wyjątkowy smak i zapach. Żurek gotujemy na bazie surowej, białej kiełbasy. Jednak zwykle podczas gotowania flak pod wpływem temperatury pęka i danie nie wygląda już tak spektakularnie. Jak temu zaradzić? To bardzo proste! Wystarczy przed gotowaniem za pomocą wykałaczki lub widelca ponakłuwać kiełbasy. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nie pękną w trakcie gotowania i zachowają swój kształt. Sekret tkwi w przyprawach Na czym polega tajemnica aromatycznej zupy? Naturalnie w...

Przeczytaj