Żurek to jedna z najbardziej „polskich” zup. Wszystko to za sprawą używania specjalnego zakwasu z mąki żytniej.
Takich zup nie gotuje się niemalże nigdzie więcej na świecie. Być może z tego powodu cudzoziemcy odwiedzający Polskę, tak często zachwycają się właśnie żurkiem.
Jajko, biała kiełbasa, ziemniaki, no i charakterystyczny, kwaśny posmak, który żurek otrzymuje właśnie od żytniego zakwasu.
Kolejność przede wszystkim
W trakcie gotowania naszej narodowej zupy, ważna jest kolejność. Powstaje pytanie – kiedy wlać do garnka zakwas?
Zobacz także:
Odpowiedź może być tylko jedna. Zakwas żytni wlewajcie do żurku dopiero po tym, jak wrzucone wcześniej ziemniaki się już ugotują.
Taka kolejność wynika z faktu, że kwasowe środowisko źle wpływa na gotujące się kartofle. Krótko mówiąc, tak ugotowane ziemniaki mogą być z zewnątrz twarde.
Lepiej więc przestrzegać podstawowych zasad i nie kombinować przy kolejności wrzucania do zupy kolejnych składników.
A teraz czas już na przypomnienie sobie klasycznego przepisu na arcypolski, fantastyczny, pachnący wędzonką żurek!
Przepis na żurek
Składniki na zakwas:
- 10 dag mąki żytniej
- 0,5 l przegotowanej wody
- 2 ząbki czosnku
- Opcjonalnie 1-2 łyżki otrębów owsianych
Przygotowanie zakwasu:
- Wymieszajcie w słoju lub naczyniu ceramicznym mąkę z wodą, dodajcie obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Pozostawcie mieszanką w dość ciepłym miejscu.
- Zakwas na żur kiście od 5 do 7 dni.
Składniki na żurek:
- Litr bulionu z włoszczyzny
- 2 szklanki zakwasu żytniego do żurku
- 20 dag kiełbasy białej
- 10 dag kiełbasy zwykłej
- 20 dag boczku wędzonego
- 3-4 ziemniaki
- 3 łyżki śmietany do zup (opcjonalnie)
- Sól i pieprz
- Ziele angielskie i liść laurowy
- Łyżeczka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 jaja na twardo
Przygotowanie:
- Kiełbasę i wędzonkę gotujcie w wywarze z bulionu z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
- Kiełbasę podsmażcie na patelni i dodajcie do zupy.
- Ziemniaki pokrójcie w kostkę i gotujcie w zupie.
- Doprawcie zupę czosnkiem.
- Pod koniec gotowania dodajcie do zupy zakwas i doprawcie żurek solą, pieprzem i majerankiem.
- Podawajcie zupę z jajkami na twardo i chlebem.