Najnowsze gołąbki Jaśka Kuronia. Bez mięsa i tak miękkie, że można kroić widelcem
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy

Nowy przepis na gołąbki Jaśka Kuronia. Bez mięsa i tak miękkie, że można je kroić widelcem

Takich gołąbków jeszcze nie jedliście. Nie zawierają mięsa. Głównym składnikiem farszu jest ryż. Ale to też nie jest typowa odmiana ryżu.

Skąd się w polskiej kuchni wzięły gołąbki? To potrawa znana w niemal każdej kuchni słowiańskiej. W Czechach i na Słowacji danie nazywa się holubce. Gołąbki jadane są na Ukrainie, Białorusi i Litwie. Znane w Niemczech, a także w Szwecji i Norwegii.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gołąbki, czyli kapusta faszerowana różnościami

Niektórzy badacze uważają, że nazwa „gołąbki” pochodzi z języków wschodniosłowiańskich. Miała znaczenie symboliczne. Gołębiom przypisywano czystość i siłę. Potrawa także miała dodawać siły i zachowywać w czystości. Inni twierdzą, że to nawiązanie do eleganckiej francuskiej potrawy: faszerowanych gołębi, pieczonych w liściach kapusty. Gołębie zawijano w liście kapusty, żeby mięso nie wysychało podczas pieczenia.

Dziś w Polsce gołąbki nie są elegancką potrawą. Są za to pysznym daniem podawanym na co dzień. W bardzo wielu odmianach, z mięsem i w wersjach bezmięsnych. Oto co o gołąbkach myśli Jasiek Kuroń:

- Danie mega uniwersalne, bo do gołąbków można włożyć wszystko – mięso, ryż, kaszę, grzyby czy multum warzyw. Można w nich zawinąć pozostałości poprzedniego posiłku. Po prostu mistrzostwo niemarnowania 🙂

Przepis na bezmięsne gołąbki Jaśka Kuronia

Składniki:

  • 250 g ryżu brązowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka zmiażdżonych ziaren kolendry
  • Kilka liści laurowych
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 1 mała główka kapusty białej lub włoskiej
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 starte marchewki
  • 1/2 startego selera
  • 2 starte pietruszki
  • 1 łyżka zielonej czubrycy lub zamiennie 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej lub stołowej
  • 200 g puree ziemniaczanego

Sos pomidorowy:

  • 1 łyżka oleju
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 750 ml soku pomidorowego
  • Sól, pieprz
Zobacz także
Jakub Kuroń podał przepis na buraki tarte do słoików. 1 składnik genialnie podkręca ich smak

Jakub Kuroń podał przepis na buraki tarte do słoików. 1 składnik genialnie podkręca ich smak

Szybkie gołąbki Tomasza Strzelczyka. Niewiarygodne jak je podał! Ten trik zaoszczędzi wam sporo czasu

Szybkie gołąbki Tomasza Strzelczyka. Niewiarygodne jak je podał, ten trik zaoszczędzi wam sporo czasu!

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie ryż do miękkości przez ok. 40 minut. Ryż gotujcie w jak najmniejszej ilości wody, żeby pod koniec gotowania nie odlewać go. Odstawcie do ostygnięcia.
  2. Do osolonej wrzącej wody wkładajcie po kolei liście kapusty i przykrywajcie pokrywką na dwie minuty. Wyjmujcie i odkładajcie na bok.
  3. W garnku rozgrzejcie olej i zeszklijcie na nim cebulę. Dodajcie posiekany w płatki czosnek oraz czubrycę i smażcie, mieszając 2 – 3 minuty. Dodajcie pozostałe warzywa oraz pieprz ziołowy, sól i pieprz. Smażcie, podlewając wodą, aż całość będzie miękka, a woda odparuje. Wymieszajcie przesmażone warzywa z ostygłym ryżem, doprawcie solą i pieprzem do smaku. Możecie w masę wmieszać ziemniaki.
  4. Tak powstały farsz wykładajcie na pojedyncze liście kapusty i zawijajcie. Aby umożliwić zawinięcie liścia z rdzeniem, możecie go delikatnie obtłuc płaską stroną tłuczka do mięsa. Zawijajcie na tak zwaną zakładkę.
  5. Ułóżcie gołąbki ściśle koło siebie w garnku. Na patelni rozpuśćcie masło, dodaj cebulę i zeszklij. Dodajcie mąkę, i całość dobrze wymieszajcie, tak aby nie było grudek. Wlejcie sok pomidorowy, wymieszajcie i doprowadźcie do wrzenia, a następnie na mniejszym ogniu gotujcie 3 minuty.
  6. Zalejcie gołąbki sosem i duście około 2 godziny. Serwujcie z posiekanym koperkiem.

Źródło: Instagram/Jasiek Kuroń gotuje, nck.pl

gołąbki kapusta włoska
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby kapusta na gołąbki w czasie gotowania nie straciła koloru? Zastosujcie ten trik, a będą zielone jak nigdy
Wasze gołąbki mają zawsze blady kolor? Można temu zapobiec, stosując jeden prosty trik.

Uwielbiacie gołąbki? To pyszne danie zawsze doskonale smakuje, ale niestety czasami nie wygląda zbyt efektownie. Kapusta w trakcie gotowania zawsze blednie i ma niezbyt atrakcyjny kolor. Na szczęście łatwo można temu zaradzić! Poniżej podajemy wam fantastyczny przepis na gołąbki z kapusty włoskiej wraz z poradą, która pozwoli wam zachować piękny, zielony kolor kapusty. Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej Wypróbujcie ten przepis na soczyście zielone gołąbki z włoskiej kapusty – wychodzą przepyszne! Będziecie potrzebowali składników z listy poniżej: Składniki na gołąbki: 1 główka włoskiej kapusty (ok. 1,5 kg) 1 litr bulionu warzywnego 800 g wieprzowego mięsa mielonego z łopatki 1 saszetka ugotowanego, białego ryżu 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 łyżka majeranku Sól Pieprz Składniki na sos: 500 g (2 szklanki) przecieru pomidorowego 250 ml (1 szklanka) wywaru z gołąbków 30 g masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej Cukier Sól Pieprz Przygotowanie: Oderwijcie wierzchnie liście z kapusty. Wytnijcie twardy głąb. Następnie w dużym garnku zagotujcie wodę. Gdy zacznie wrzeć, włóżcie do niej całą główkę kapusty głąbem do dołu. Gotujcie przez kilka minut – liście powinny swobodnie odchodzić. Jeśli kapusta nadal jest zwarta, gotujcie ją jeszcze chwilę. Porada – by liście nie straciły koloru w trakcie gotowania, po sparzeniu włóżcie je do wody z lodem. Dzięki temu błyskawicznie zatrzymacie proces gotowania, co sprawi, że liście nie stracą koloru! Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę, a czosnek posiekajcie. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oleju i wrzućcie pokrojoną cebulę. Smażcie do momentu, aż się ozłoci i dodajcie...

 gołąbki z kapusty włoskiej według Kuronia
Flickr
Newsy
Przepyszne gołąbki z kapusty włoskiej według Kuronia. Zastosujcie ten trik, a nie będzie z nimi dużo roboty
Nie ma to jak przepyszne, mięciutkie gołąbki. Jedliście już je przygotowane z kapusty włoskiej? Są obłędne. Oto przepis autorstwa Jakuba Kuronia.

Niedaleko pada jabłko od jabłoni. Jakub Kuroń, kontynuator kulinarnych tradycji rodziny Kuroniów zna się na rzeczy. Przepis na gołąbki jego autorstwa jest po prostu strzałem w dziesiątkę. Na uwagę zasługuje zwłaszcza hojne zalanie gotujących się gołąbków bulionem. To właśnie ten trik pozwoli wam ograniczyć niekończąco długie gotowanie gołąbków, które często odstrasza przed podjęciem się przygotowania tej właśnie potrawy. Gołąbki  z kapusty włoskiej w wersji gotowanej i pieczonej Ten właśnie ruch pozwoli wam także na to, by gołąbki po ugotowaniu były mięciutkie tak, jak te jedzone kiedyś u babci. Polecamy wam wypróbowanie tego przepisu także w wersji pieczonej. Wystarczy włożyć naczynie żaroodporne z gołąbkami do piekarnika i piec w temp. 180 st. C przez około godzinę. Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej Składniki na gołąbki: Główka kapusty włoskiej 80 dag mielonego mięsa wieprzowego (łopatka, szynka itd.) 1 cebula 2 łyżki oleju 3 ząbki czosnku 10 dag gotowanego ryżu białego (ok. 5 dag przed ugotowaniem) 1 łyżka suszonego majeranku 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego Sól Pieprz Składniki na sos: Łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 250 ml wywaru z gotowania gołąbków lub wywaru mięsnego 50 dag przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Łyżka cukru Przygotowanie: Z kapusty wytnijcie głąb i zdejmijcie kilka zewnętrznych, nieapetycznych liści. Gotujcie kapustę w wodzie i zdejmujcie kolejne liście. Z liści wykrajajcie twarde, niedogotowane na miękko białe części. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i podsmażcie na oleju na złoty kolor. W trakcie smażenia cebuli dodajcie na patelnię obrany i przeciśnięty przez...

Mrożenie gołąbków
Newsy
Błyskawiczne gołąbki smażone na patelni. Koniecznie dodajcie 1 składnik. Podkręca smak, że hej
Gołąbki to niepozorne danie, ale ich smak oczarowuje każdego. Co jest w tym daniu tak szczególnego, że jest uwielbiane przez wszystkich?

Na pewno pyszna, zdrowa kapusta oraz aromatyczne, delikatne mielone mięso z ryżem, które tworzą razem duet doskonały. A gdy jeszcze połączymy to wszystko z aksamitnym sosem, smak jest nie do opisania. Ile razy jedząc gołąbki u kochanej babci, byliście w siódmym niebie? Na pewno zawsze. W końcu babcie to najlepsze kucharki a ich tajemne receptury i gotowanie prosto z serca nie raz wyczarowywały dania tak smaczne, że nie da się tego opisać słowami. To właśnie gotowane gołąbki są, były i będą popisowym daniem naszych babć. Pyszne gołąbki smażone na patelni  Te smażone na patelni również są przepyszne. Dlatego proponujemy wam zrobić je w swojej kuchni. Na ich przygotowanie będziecie potrzebować chwilę, ale efekt będzie warty poświęconego czasu.  Pamiętajcie: jeśli po obiedzie zostanie wam kilka sztuk gołąbków, możecie je włożyć do słoików, zalać sosem i zapasteryzować. Będą jak znalazł, gdy znów najdzie was ochota na pyszne gołąbki.  Składniki: 1 główka białej kapusty  500 g mięsa mielonego 100 g kaszy gryczanej  400 g ryżu  1 Cebula  0,5 puszki koncentratu pomidorowego 2 łyżki margaryny lub masła 1 łyżka mąki 15 ml zimnej wody 0,5 szklanki kwaśnej śmietany  Trochę cukru  Olej Sól Pieprz Kostka rosołowa Sposób przygotowania: Ostrym nożem ostrożnie wytnijcie głąb, aby nie uszkodzić liści.  W większym garnku zagotujcie wodę z dodatkiem soli i włóżcie do niego całą główkę kapusty. Kapustę gotujcie do miękkości. Gołąbki nie będą duszone w garnku, tylko smażone na patelni. Liście zatem muszą być prawie gotowe. Gdy liście będą miękkie, obierzcie kapustę i ułóżcie liście na głębokim talerzu. Ryż i kaszę ugotujcie...

gołąbki z szybkowaru przepis
Agiatis/gotujmy.pl
Newsy
Błyskawiczne w przygotowaniu gołąbki z szybkowaru. Zachwycają delikatnością i wspaniałym aromatem
Domowe gołąbki gotowe w kilkanaście minut? To możliwe! Potrzebny wam będzie tylko szybkowar. Sprawdźcie ten smaczny przepis.

Smaczne, tradycyjne gołąbki w pomidorowym sosie, to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Przygotujecie go jeszcze szybciej i łatwiej, jeśli wykorzystacie w tym celu szybkowar – gołąbki będą gotowe w mgnieniu oka! Przepis na gołąbki z szybkowaru Do przygotowania gołąbków potrzebny wam będzie szybkowar i poniższe składniki: Składniki do gołąbków: 1 główka białej kapusty 2 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 kg ryżu 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli Składniki na sos: 4 łyżki przecieru pomidorowego Pół szklanki mąki pszennej 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju Przygotowanie: Wytnijcie głąb z kapusty i włóżcie ją do garnka z wodą. Ugotujcie do miękkości. Do drugiego garnka wlejcie wodę, posólcie i wsypcie kilogram ryżu. Gotujcie „al dente” czyli tak, by ryż był lekko twardy. Odstawcie do ostudzenia. Włóżcie do dużej miski mięso mielone i dodajcie do niego ryż i jajko. Wsypcie po łyżeczce soli i pieprzu i wymieszajcie do połączenia składników. Z ugotowanej kapusty oddzielcie liście i zostawcie na chwilę, by ostygły. Gdy będą już zimne, wytnijcie zgrubienia i nakładajcie farsz. Zawijajcie ciasno! Następnie rozgrzejcie na patelni łyżkę oleju i podsmażcie gołąbki ze wszystkich stron, przez około dwie minuty. Gotowe gołąbki przełóżcie do szybkowaru i wypełnijcie go do ¾ jego wysokości. Wsypcie ziarna ziela angielskiego, dodajcie liście laurowe, pieprz, sól i zalejcie wszystko wodą tak, by przykryła gołąbki. Zamknijcie szybkowar. Gdy woda się zagotuje, gotujcie gołąbki przez około 13 minut. Po tym czasie zdejmijcie go z palnika i odstawcie na kwadrans. Wyjmijcie gołąbki z szybkowaru i...