Najniebezpieczniejszy ser świata pochodzi z Sardynii i… jest żywy i się rusza! Spróbowalibyście?
AdobeStock
Newsy

Najniebezpieczniejszy ser świata pochodzi z Sardynii i… jest żywy i się rusza! Spróbowalibyście?

Poznajcie ten niezwykły przysmak. Cena zwala z nóg, ale podobno jest tego warty. Bylibyście na tyle odważni?
Anna Urbańska
maj 19, 2021

Ten specyficzny ser jest znany na całym świecie. Na jego temat powstało już wiele programów dokumentalnych. Jest przez wiele osób uznawany za przysmak o niepowtarzalnym smaku. Inni nie mogą na niego nawet patrzeć, tak bardzo ich obrzydza. Podobno aromatu tego sera nie da się opisać słowami. Trzeba go spróbować. Odważylibyście się?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Casu marzu – najniebezpieczniejszy ser świata

Ser casu marzu pochodzi z Sardynii, włoskiej wyspy i tylko tam jest wytwarzany. Ser słynie z tego, że został okrzyknięty najniebezpieczniejszym serem świata. Wytwarza się go z użyciem… larw much.

Już samo to może wydawać się wam dość obrzydliwe. Pewnie zszokuje was więc też to, że ser jada się z larwami w środku. Kęs sera dosłownie rusza się na języku. Niektórzy ludzie obchodzą go łukiem, inni uważają za niesłychany przysmak.

Jak wytwarza się słynny ser z Sardynii?

Do wytworzenia najniebezpieczniejszego sera w historii potrzebne są larwy much Piophilia casei. Muchy składają jaja w słynnym serze pecorino. Larwy przedzierają się przez ser i trawią część białek. Zmienia to ser w bardzo kremowy i niezwykle miękki.

Gdy minie odpowiednia ilość czasu, ser nacina się od góry, i nabiera łyżką kremową masę serową. W momencie otwierania sera larwy zaczynają niezwykle szybko się poruszać. Niektórych widok przyprawia o mdłości, dla innych jest bardzo apetyczny.

Ser można jeść z larwami i wiele koneserów faktycznie tak postępuje. Przygotowuje się też specjalną wersję dla mniej wytrzymałych turystów, w której odwirowuje się larwy od masy serowej.

Zobacz także

Jak smakuje ten niezwykły ser?

Podobno smak sera jest nie do podrobienia. Jest słony, kremowy i ostry. Zostawia w ustach posmak, który utrzymuje się przez wiele godzin. Według niektórych źródeł ser ten jest uznawany za afrodyzjak.

Dlaczego ser jest uznany za niebezpieczny?

Ser został wycofany z komercyjnej sprzedaży z uwagi na obecność żywych larw. Dalej jada się go jednak na Sardynii. Nie jest problemem znalezienie sera przez turystów. Sądzi się, że jedzenie żywych larw może spowodować, że przebiją one układ pokarmowy i to dlatego nie można go już oficjalnie sprzedawać.

Źródło: CNN

Czytaj także:

Komentarze
Zupa pomidorowa
Adobe Stock
Triki kulinarne Te dodatki sprawią, że zupa pomidorowa będzie smakowała genialnie! Oniemiejesz, gdy spróbujesz!
Tradycyjną pomidorówkę znają chyba wszyscy. Ta niekwestionowana królowa od lat pieści nasze podniebienia. W pojedynkę smakuje wybornie, z dodatkami jeszcze lepiej!
Weronika Kępa
listopad 13, 2020

Na miłość Polaków do pomidorowej z pewnością wpływa ogrom czynników. Przede wszystkim można ją przyrządzić na wiele sposobów. Niektórzy wolą gdy jest pikantna, inni kochają jej słodycz, wielu uwielbia jej łagodny kremowy smak. Bywa, że jemy ją z ryżem, ale głównie serwujemy z makaronem. Jednak bez względu na to, którą wersję lubisz najbardziej zupa pomidorowa zawsze smakuje tak samo wybornie! Z włoskim przysmakiem Nie od dziś wiadomo, że pomidory idealnie łączą się z wieloma potrawami. Ich używanie jest szczególnie popularne nie tylko w kuchni Polskiej, ale również Włoskiej. Mimo to niewielu dotąd wpadło na pomysł połączenia zupy pomidorowej z… pizzą! Choć na pierwszy rzut oka propozycja wydaje się szalona to rzeczywiście smakuje wybornie. Bynajmniej nie chodzi tu o wersję z kurczakiem, kukurydzą i ananasem, a bardziej stonowany wariant. Krem pomidorowy podawany z pizzą z białym sosem i czosnkiem może na długo pozostać w pamięci niejednego smakosza! Z owocami morza Idealnym dodatkiem do popularnej zupy okazują się również owoce morza . W sklepach spożywczych znajdziesz mnóstwo mieszanek, które pozwolą na przyrządzenie orientalnej pomidorówki. Wystarczy zmieszać jedną z nich z wcześniej przygotowanym wywarem i gotowe! Jeśli jednak takie połączenie wydaje ci się zbyt szalone, możesz przygotować owoce na oddzielnym talerzu. Najlepiej sprawdzą się do tego krewetki . Wystarczy, że podsmażysz je na maśle, przyprawisz i gotowe! Jeśli jednak jesteś ogromnym fanem sałatek spróbuj pomidorówki w towarzystwie ceviche. Z serem Fani serów również będą wniebowzięci! Nie od dziś przecież wiadomo, że pomidory idealnie łączą się z nabiałem! Niesamowity smak uzyskasz dzięki burracie zalanej gorącą zupą. Ten wytwarzany z mozzarelli...

Przeczytaj
sernik z białą czekoladą
justyna92/gotujmy.pl
Newsy Fantastyczny i bajecznie puszysty sernik z białą czekoladą. Nie ma nic lepszego. Goście oszaleją
Sernik kochają wszyscy Polacy. Sekretem stanowiącym o smaku tego ciasta jest oczywiście ser. Jeżeli dodamy do ciasta także sporo dobrej białej czekolady, osiągniemy ciekawy efekt.
Hubert Rój
listopad 30, 2020

W każdej polskiej rodzinie panują inne zwyczaje jeśli chodzi o pieczenie serników. Jedni ponad wszystko uwielbiają tradycyjny sernik wiedeński bez spodu. Inni nie wyobrażają sobie sernika bez rodzynek. W niektórych domach najchętniej jada się serniki na zimno. Z kolei jeszcze inni wolą sernik z tak zwaną rosą. Wszystkie te ciasta mogą smakować doskonale. Kluczem jest jednak wykorzystanie do ich upieczenia dobrego twarogu. W dzisiejszych czasach powszechne stały się twarogi sernikowe „z wiaderka”. Są wygodne, dość tanie, a czas pieczenia ciasta skraca się o ładnych kilkadziesiąt minut. Nie tędy jednak droga… W tym przypadku pozostaniemy wierni kulinarnej tradycji. Zamiast inwestować w gotowy półprodukt, poświęćmy trochę czasu na przygotowanie twarogu na swój własny sposób. Taki właśnie ser będzie najbardziej odpowiedni do naszego puszystego sernika z białą czekoladą , który dzisiaj wam polecamy. To w końcu co z tym serem? Wybierzmy zwykły twaróg. Postarajmy się o nasz ulubiony biały ser, najlepiej taki, który jest słodkawy w smaku i ma sporo tłuszczu. Lepiej nie korzystajmy więc z twarogu chudego. Kiedy zaopatrzymy się w kilogram sera białego, użyjmy maszynki do mielenia. Aby nasz sernik był odpowiednio gładki, trzeba będzie zmielić ser przynajmniej trzy razy. A teraz czasu już na przepis na sernik z białą czekoladą . Składniki: 1 kg twarogu (półtłusty lub tłusty) Paczka herbatników lub ciastek owsianych na spód 10 dag masła lub margaryny 5 jajek 30 dag białej czekolady (3 tradycyjne, 100 gramowe opakowania) Cukier waniliowy Budyń waniliowy Opcjonalnie 15-20 dag cukru Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania spodu. Ciastka kruszymy drobno i mieszamy z roztopionym tłuszczem. Wylewamy ciasteczkową masę do okrągłej tortownicy....

Przeczytaj
Karp zwyczajny
Pixabay/Alexas_Fotos
Newsy Tych ciekawostek o karpiu na pewno nie znaliście. Niektóre mogą was zaskoczyć
Karp to prawdziwie wigilijna ryba. Właściwie trudno sobie wyobrazić święta bez karpia w roli głównej. Ryba ta ma też nieprzypadkową symbolikę. To świąteczny znak nowego życia i harmonii w nadchodzącym roku.
Aleksandra Jaworska
grudzień 17, 2020

Karp to przysmak, który z pewnością zagości na waszych talerzach podczas Wigilii. Boże Narodzenie bez tej popularnej ryby nie może się zwyczajnie odbyć. Karp to jednak nie tylko święta. Ta ryba potrafi zaskoczyć! Krótka historia karpia Dzika forma karpia występowała pierwotnie w Europie południowo-wschodniej i Azji zachodniej w zlewiskach mórz Egejskiego, Czarnego, Kaspijskiego i Aralskiego. Jako pierwsze udomowiły go Chiny, a najwcześniejsze o nim wzmianki znajdziemy już u Arystotelesa, około IV wieku przez naszą erą. Karp pojawił się w Polsce około XII i XIII wieku.  Współcześnie odławia się około 200 tysięcy ton karpia na przestrzeni roku. Karp stanowi aż połowę polskich ryb słodkowodnych. Wędkarze mają na temat karpia określone zdanie. Według nich to niezwykle waleczna i przebiegła ryba. Dopiero po wojnie został w Polsce uznany jako idealny kandydat na rybę wigilijną. Ówczesne władze państwowe doprowadziły do jego masowej hodowli na potrzeby świąteczne. Kilka lat temu w Polsce zapadł wyrok dotyczący karpia. Od 2016 roku nie można sprzedawać ich żywych w torebkach bez wody. Czego nie wiecie o karpiu zwyczajnym? Karp jest rybą popularną i rozpowszechnioną. To gatunek ryby słodkowodnej, po który sięgamy nie tylko z okazji świąt. Obecnie karpie są spotykane na całym świecie, z wyjątkiem biegunów i północnej Azji. Karpie wybierają zbiorniki wodne z miękkimi osadami, chociaż potrafią rozwijać się na różnorodnych siedliskach wodnych. Ich wcześniej wspomniana historia jest długa i kręta, sięga czasów rzymskich. Ryba może żyć nawet do 20 lat! Pewne internetowe źródła podają, że rekordzistą był karp żyjący w niewoli. Doczekał się sędziwego, rybiego wieku 47 lat. Jego średni rozmiar wynosi od 40 do 80 cm. Największym karpiem złowionym przez...

Przeczytaj
donald trump ciekawostki
AdobeStock
Gwiazdy Oto, co Donald Trump zwykle jada w ciągu dnia! Przetrzesz oczy, gdy poznasz prawdę!
Zastanawialiście się kiedyś co je były prezydent Stanów Zjednoczonych Donald Trump? Możecie się mocno zdziwić!
Katarzyna Wyborska
listopad 10, 2020

Jeśli myślicie, że miliarder i odchodzący prezydent USA na co dzień jada najwykwintniejsze dania, to srogo się zdziwicie! Sprawdźcie, z czego składa się codzienne menu Donalda Trumpa! Trump i zdrowa żywność? Prawdopodobnie jedyną osobą w Białym Domu, która dba o zdrową dietę i nazywa się Trump jest żona Donalda, Melania. Prezydent bowiem jest prawdziwym miłośnikiem amerykańskiej kuchni! Uwielbia frytki i hamburgery – szczególnie z McDonald’s i KFC. Zdradził kiedyś, że jego ulubiona kanapka z najpopularniejszej amerykańskiej sieci fast food to rybny hamburger. Trump nie wyobraża też sobie życia bez steków. Jego idealny stek musi być dobrze wysmażony i koniecznie oblany tłustym sosem. Na liście przysmaków Donalda Trumpa znajduje się również pizza. Jednak, co ciekawe, podobno były prezydent je tylko ser z dodatkami, a ciasto zostawia. Uwielbia także kanapki z mięsem i lody wiśniowo-waniliowe. Tego się nie spodziewaliście! Co ciekawe, mimo zamiłowania Trumpa do pełnego niezdrowych tłuszczów jedzenia, pije on Colę zero. Podobno wypija aż kilkanaście puszek tego napoju dziennie! Co prawda nie zawiera on cukru, ale jest bogaty w kofeinę, która w takiej dawce może powodować poważne problemy z nadciśnieniem. Odnosimy jednak wrażenie, że Trump szczególnie się tym nie przejmuje. Miliarder nie pije także alkoholu. Podobno to dlatego, że jego brat zmarł w wieku 41 lat z powodu alkoholizmu. A czego Trump nie je? Nietrudno się domyślić, że fan burgerów i steków nie będzie miłośnikiem zdrowej kuchni. Trump wyznał w ostrych słowach, że nie wyobraża sobie jak można jeść surową rybę i z tego powodu nigdy nie tknie sushi. Żywi też trudno wytłumaczalny wstręt do warzyw. Mówi się, że kiedyś Donald Trump listownie błagał burmistrza Nowego Jorku, aby „coś...

Przeczytaj