zakwas buraczany przepis
Adobe Stock
Newsy

Najlepszy zakwas na wigilijny barszcz. Dzięki tym trikom na 100 procent wyjdzie

Nic nie smakuje tak dobrze jak świąteczny barszcz czerwony ugotowany na bazie domowej roboty zakwasu buraczanego! Jednak pamiętaj, że jego przyrządzenie powinnaś rozpocząć najpóźniej 10 dni przed Wigilią. To niemal ostatni dzwonek!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dzięki tym trikom zakwas buraczany na pewno wyjdzie

Sekret idealnego zakwasu buraczanego tkwi między innymi w naczyniu, w którym zostaje przygotowany. Bowiem powinno być ono szklane lub kamionkowe oraz dokładnie umyte, a najlepiej wyparzone. Na tym jednak nie koniec trików, które sprawią, że twój zakwas buraczany na pewno wyjdzie.

Należy również pamiętać, że przyprawy oraz czosnek powinny się znaleźć na dnie naczynia, w którym będą kiszone buraki. To zapobiegnie ich wypływaniu i nada warzywom idealny smak. Ważne jest również, aby trzymać zakwas w ciepłym miejscu przez okres od 3 do nawet 10 dni. 

Jeśli chcesz przyspieszyć kiszenie możesz wrzucić do słoika kawałek chleba lub dolać wody z ogórków kiszonych, bądź kapusty, to sprawi, że buraki szybciej dojdą.

Przepis na zakwas z buraków

Będziesz potrzebować

  • 600 gramów buraków
  • 500 ml wody
  • 5 ząbków czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liście laurowe

Przygotowanie

  1. W rondelku zagotuj 500 ml wody z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Miksturę odstaw na kilka minut do wystudzenia.
  2. Buraki dokładnie umyj i obierz, a następnie pokrój na półplasterki o grubości ok 1 cm.
  3. Ząbki czosnku obierz i zgnieć nożem (nie krój, ani nie przeciskaj przez praskę).
  4. Na dnie wyparzonego słoika umieść kilka półplasterków buraka, 1 obrany i zgnieciony ząbek czosnku, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe i 2 ziarenka pieprzu. Całość przykryj resztą buraków tak, by wypełniły naczynie do wysokości 9/10 (czyli po prostu nie do pełna).
  5. Tak poukładane składniki zalej wystudzoną solanką (wodą z solą), przykryj gazą lub inną tkaniną, przewiąż gumką lub sznureczkiem i odstaw do spiżarni na ok. 7 dni.
  6. Tak przygotowany zakwas z buraków przecedź i przelej do szklanych butelek, szczelnie zamknij i przechowuj w lodówce aż do momentu użycia go do przyrządzenia idealnego barszczu czerwonego.

Smacznego!

Zakwas z buraka
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Bomba witaminowa, która dodaje energii, działa antynowotworowo i zapobiega infekcjom
Zalet korzystania z naturalnych właściwości warzyw jest cała masa. Przetwory i soki to jedynie część pomysłów, w których można je wykorzystać. Wypróbuj przepis na buraczany zakwas, który ma mnóstwo zdrowotnych właściwości.

Trudno wyliczyć wszystkie plusy płynące z warzyw. Z ich bogactwa korzystają osoby na diecie, wytrawni kucharze oraz najmłodsi, choć nie zawsze równie ochoczo. Jedzenie warzyw to również najprostszy sposób na szczupłą sylwetkę. Prosto z warzywniaka W okresie jesienno-zimowym należy pamiętać o odporności. Właśnie wtedy jesteśmy najbardziej narażeni na infekcje, przeziębienia i sezonową grypę. Zamiast sięgać po specyfiki z aptecznej półki, można zajrzeć do domowej spiżarni i wyczarować równie skuteczne, ale naturalne antybiotyki. W warzywach znajduje się mnóstwo witamin i minerałów, dzięki którym nasz organizm może sprawnie funkcjonować przez długie lata. Warzywa nie mają dużo kalorii, zatem osoby będące na diecie sięgają po nie w pierwszej kolejności.  Czerwona roślina Zdrowym przykładem warzywa, które na dodatek można konsumować w przeróżny sposób, jest burak. To rodzaj roślin należący do rodziny szarłatowatych. Obejmuje 12 gatunków występujących w basenie Morza Śródziemnego, w południowej Europie, północnej Afryce i południowo-zachodniej Azji, To bardzo popularne warzywo mające szereg kulinarnych zastosowań. Nie wyobrażamy sobie świąt bez barszczu, ale i buraczki z chrzanem będą najlepszym towarzystwem dla pieczonej karkówki. Buraki możemy pić w postaci soku oraz zdrowego zakwasu. Idealny probiotyk Zakwas z buraków bywa rekomendowany jako napój odmładzający i wzmacniający odporność. Mówi się również o jego silnym działaniu antynowotworowym. To nie to samo co sok z buraków. Smakuje nawet tym, którzy nie mają przekonania do smaku buraka. Kupne soki są raczej mdłe, w przeciwieństwie do zakwasu, który jest ostry. Można go urozmaicić czosnkiem, zielem...

barszcz wigilijny przepis
ONS
Newsy
Barszcz wigilijny wychodzi po prostu pyszny. Ewa Wachowicz zdradza wyjątkową recepturę
Szykujecie się powoli do Wigilii? Przygotujcie w tym roku barszcz z przepisu Ewy Wachowicz - wychodzi przepyszny!

Boże Narodzenie już za pasem! Jeszcze dwa tygodnie i zaczniemy piec świąteczne ciasta, lepić pierogi oraz najważniejsze – gotować barszcz! Wypróbujcie genialny przepis Ewy Wachowicz na tę świąteczną zupę, a już nigdy nie będziecie gotować jej inaczej. Zakwas do barszczu Dziś wiele gospodyń ratuje się gotowym zakwasem z buraków i nic dziwnego. Jego przygotowanie jest naprawdę czasochłonne i trwa kilka dni. Jednak warto go zrobić samodzielnie, ponieważ w smaku absolutnie bije na głowę wersję sprzedawaną w sklepach! Co więcej, taki domowy zakwas można trzymać w lodówce przez około dwa tygodnie, więc możecie go przygotować już teraz i wykorzystać w Wigilię, lub zrobić przed bożonarodzeniową wieczerzą i ugotować z zakwasu barszcz do krokietów na sylwestrowe przyjęcie. Przepis Ewy Wachowicz na barszcz wigilijny i zakwas Prezenterka kulinarna podzieliła się z fanami swoją własną recepturą na bożonarodzeniowy barszcz. Będziecie potrzebowali tych składników: Do zakwasu: Kilogram buraków 3 litry wody Mały korzeń chrzanu 5 g kminku 1 główka czosnku 1 kromka razowego chleba Płaska łyżeczka cukru Do barszczu: 10 dag grzybów suszonych Włoszczyzna (ale bez kapusty) 5 kulek ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu czarnego 2-3 liście laurowe 2 ząbki czosnku Zakwas do barszczu Natka pietruszki Pół średniej cytryny Sól Pieprz Przygotowanie Buraki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i zalewamy letnią wodą. Do garnka z burakami dodajemy sól, cukier, czosnek, kminek, chrzan i kromkę chleba. Przykrywamy i odstawiamy na 3 do 6 dni. Po tym czasie gotujemy wywar z grzybów i włoszczyzny. Pamiętajcie o tym, że suszone grzyby trzeba najpierw namoczyć! Do grzybów dodajemy ziele angielskie,...

Zakwas na barszcz
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy
To ostatni dzwonek, żeby zrobić zakwas do barszczu czerwonego. Przecież nie powiesz rodzinie, że kupiłaś gotowy
Lubicie przygotowywać się do świąt Bożego Narodzenia z wyprzedzeniem? Dzięki temu zdrowemu nawykowi, zaoszczędzicie sobie nerwów i zamieszania, którego przed świętami nie brakuje.

Planowanie i organizowania życia to sprytne rozwiązanie, które pomaga w zwykłej codzienności. Lista zakupów, kalendarz i aplikacje mogą wam pomóc się lepiej zorganizować. Pozostaje pytanie, czy jesteście gotowi na zbliżające się Boże Narodzenie? Jak przygotować się na święta? Przygotowywanie z wyprzedzeniem dotyczy zarówno zakupu prezentów, jak i składników do dań wigilijnych, które pojawią się na naszych stołach za niecałe dwa tygodnie. Przed Bożym Narodzeniem robimy co najmniej kilka istotnych dla późniejszego świętowania rzeczy.  Na początku grudnia najlepiej ubrać choinkę, a w jego połowie wybrać się po prezenty. Zostawiając to na ostatnią chwilę przysporzymy sobie stresu i braku pewności czy dostaniemy to, czego szukamy dla bliskich. Tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe Znamy je ze stołów naszych mam i babć. To specjalne, postne potrawy, których zgodnie z tradycją powinno być dokładnie dwanaście. Na corocznej liście znajdziemy uszka i pierogi wigilijne z grzybami, świąteczną kapustę, śledzie, karpia smażonego, kutię i łazanki. Podstawą wigilijnej kolacji jest także barszcz czerwony. Jest on na stałe wpisany w tradycję bożonarodzeniową Polaków. To dopełnienie posiłku składającego się z 12 dań. Nie ma co porównywać barszczu na zakwasie ze sztucznym barszczem z torebki. Przepis na zakwas Wykonanie zakwasu na barszcz jest bardzo proste, można go zrobić w słoiku albo w większym szklanym, hermetycznie zamykanym naczyniu. Może leżeć nawet kilka miesięcy przed faktycznym użyciem. Właśnie dzięki niemu nasz wigilijny barszcz będzie miał niepowtarzalny smak. Dwa tygodnie przed świętami w zupełności wystarczy, żeby smakował pysznie i aromatycznie. Potrzebujemy niewiele tanich składników. To przepis, który wprowadzi do waszego Bożego...

zupa po węgiersku przepis
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Przepisy
Zmarzliście? Talerz tej smacznej i pożywnej zupy z pewnością was rozgrzeje
W jesienno-zimowe, chłodne popołudnia nie ma nic lepszego od ostrej zupy po węgiersku. Ta, choć znacznie odbiega od tradycyjnie przyrządzanych dań, z pewnością od raz rozgrzeje niejednego zmarzlucha.

Zupa po węgiersku swoje rozgrzewające właściwości zawdzięcza między innymi przyprawom, ale również dodatkowi papryczki chili. Jej smak jest bardzo wyrazisty, ale nie przesadzony. Z pewnością polubią ją również ci, którzy na co dzień stronią od pikantnych dań. Przepis na rozgrzewającą zupę po węgiersku Będziesz potrzebować  500 gramów mięsa wołowego na gulasz 2 litry rosołu 300 gramów pieczarek 3 ziemniaki 1 czerwona papryka 1 mała papryczka chili 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, imbir w proszku, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie Mięso dokładnie umyj, a następnie pokrój w kostkę. W małej miseczce umieść łyżeczkę pieprzu, soli, ostrej i słodkiej papryki, a następnie wymieszaj. W tak przygotowanej mieszance przypraw obtocz pokrojoną w kostkę wołowinę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i umieść na niej przyprawione mięso. Smaż je przez ok. 3 minuty, a następnie przełóż do dużego garnka.  Cebule obierz i pokrój w niewielką kosteczkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Oba składniki umieść na patelni, na której wcześniej smażyło się mięso i zeszklij. Tak przygotowaną cebulę i czosnek umieść w garnku z mięsem i dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość zalej gorącym bulionem i duś pod pokrywką przez ok. 50 minut. W tym czasie zajmij się warzywami. Ziemniaki obierz i pokrój w niewielką kostkę (przed dodaniem do zupy możesz je lekko podgotować w osobnym garnku). Paprykę umyj, usuń z niej pestki i gniazda nasienne, pokrój w kostkę i podsmaż przez chwilę na patelni, na której wcześniej smażyłaś mięso i cebulę. Pokrojoną paprykę, ziemniaki oraz papryczkę...