zakwas buraczany przepis
Adobe Stock
Newsy

Nastawcie zakwas z buraków już teraz. Będzie dobry nawet przez 30 dni, jeśli zrobicie go z tego przepisu

Nic nie smakuje tak dobrze jak świąteczny barszcz czerwony ugotowany na bazie domowej roboty zakwasu buraczanego! Jednak pamiętajcie, że jego przyrządzenie powinniście rozpocząć najpóźniej 10 dni przed Wigilią.

Sekret idealnego zakwasu buraczanego tkwi między innymi w naczyniu, w którym zostaje przygotowany. Bowiem powinno być ono szklane lub kamionkowe oraz dokładnie umyte, a najlepiej wyparzone. Na tym jednak nie koniec trików, które sprawią, że twój zakwas buraczany na pewno wyjdzie.

Należy również pamiętać, że przyprawy oraz czosnek powinny się znaleźć na dnie naczynia, w którym będą kiszone buraki. To zapobiegnie ich wypływaniu i nada warzywom idealny smak. Ważne jest również, aby trzymać zakwas w dość ciepłym miejscu przez okres od 3 do nawet 10 dni. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, by przyspieszyć proces zakwaszania buraków na zakwas?

Jeśli chcecie przyspieszyć kiszenie możesz wrzucić do słoika kawałek chleba lub dolać wody z ogórków kiszonych, bądź kapusty, to sprawi, że buraki szybciej dojdą i się ukiszą.

By wasz zakwas mógł przetrwać do świąt Bożego Narodzenia, nie zapomnijcie o przestrzeganiu tych wszystkich zasad z naciskiem na szczególną uwagę w wyparzaniu słoiczków i butelek szklanych już po ukiszeniu zakwasu. W ten sposób uda się wam go zachować w nienaruszonym stanie nawet przez 30 dni.

Zobacz także
Plamy z buraków nie chcą zejść? Babcie miały na nie sposób. Zróbcie tak, a znikną bez śladu

Plamy z buraków nie chcą zejść? Babcie miały na nie sposób. Zróbcie tak, a znikną bez śladu

Taki barszcz ukraiński serwuje się w domu Zenka Martyniuka. Jego sekret tkwi w smażeniu

Taki barszcz ukraiński serwuje się w domu Zenka Martyniuka. Jego sekret tkwi w podsmażeniu składników

Przepis na zakwas z buraków

Składniki:

  • 50 dag buraków
  • 500 ml wody
  • 5 ząbków czosnku
  • Pół łyżki soli
  • Kromka chleba razowego żytniego
  • Przyprawy: sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liście laurowe

Przygotowanie

  1. W rondelku zagotujcie 500 ml wody z dodatkiem soli. Miksturę odstawcie na kilka minut do wystudzenia.
  2. Buraki dokładnie umyjcie i obierz, a następnie pokrójcie na półplasterki o grubości ok 1 cm.
  3. Ząbki czosnku obierzcie i zgniećcie nożem (nie krójcie, ani nie przeciskajcie przez praskę).
  4. Na dnie wyparzonego słoika umieśćcie kilka półplasterków buraka, 1 obrany i zgnieciony ząbek czosnku, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe i 2 ziarenka pieprzu i kawałek chleba (najlepiej w materiałowym woreczku). Całość przykryjcie resztą buraków tak, by wypełniły naczynie do wysokości 9/10 (czyli po prostu nie do pełna).
  5. Tak poukładane składniki zalejcie ciepłą solanką (wodą z solą), przykryjcie gazą lub inną tkaniną, przewiążcie gumką lub sznureczkiem i odstawcie do spiżarni na ok. 7 dni.
  6. Tak przygotowany zakwas z buraków przecedźcie i przelejcie do szklanych butelek, szczelnie zamknij i przechowuj w lodówce aż do momentu użycia go do przyrządzenia idealnego barszczu czerwonego. W lodówce może postać nawet do 30 dni.
zakwas na żurek przepis
Flickr
Newsy
Tak wygląda wasz zakwas na żurek? To znaczy, że się zepsuł. Niestety, musicie go wylać
Spróbowaliście sami zrobić zakwas na żurek i po jakimś czasie zaczął wyglądać nieciekawie? Sprawdźcie, jak temu zapobiec.

Najlepszy żurek wielkanocny wychodzi z zakwasu domowej roboty! Jego przygotowanie jest bardzo proste, dlatego szczerze zachęcamy do tego, byście w tym roku nie kupowali gotowego zakwasu w sklepie i zamiast tego przyrządzili go samodzielnie. Podajemy wam poniżej przepis na domowy zakwas oraz kilka porad. Przydadzą się na pewno tym, którzy będą robić zakwas pierwszy raz w życiu! Przepis na domowy zakwas na żurek wielkanocny Do przygotowania smacznego, domowego zakwasu do zrobienia idealnego wielkanocnego żurku, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Litr ciepłej wody 1 szklanka żytniej mąki 3 ząbki czosnku Ziarna ziela angielskiego Liście laurowe Jedna piętka chleba na zakwasie Przygotowanie: Do słoika wsypcie szklankę mąki i zalejcie ciepłą wodą (nie gorącą!) Lekko rozgniećcie ząbki czosnku i dodajcie do słoika wraz z kilkoma ziarnami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi i piętką chleba na zakwasie. Przykryjcie słoik ściereczką i odstawcie na kilka dni w ciepłe miejsce – najlepiej do szafki w kuchni. Po 3-5 dniach zakwas powinien być gotowy! Poznacie to po charakterystycznym, kwaśnym zapachu. Tak przygotowany zakwas należy wlać do przygotowanej wcześniej bazy do żurku. Jak długo można przechowywać domowy zakwas? Zakwas domowej roboty należy zużyć maksymalnie w ciągu dwóch tygodni , choć jeśli ma dobre warunki przechowywania, to wytrzyma nawet miesiąc. Najważniejsze, byście regularnie sprawdzali to, jak wygląda i pachnie zakwas. Po czym poznać, że zakwas się zepsuł? Jeśli nie zużyjecie zakwasu od razu i odstawicie go na później, dobrze jest wiedzieć jak sprawdzić, czy nie jest już zepsuty. To bardzo proste, ponieważ zepsuty zakwas rozpoznacie od razu! Będzie miał bardzo silny i nieprzyjemny zapach , a na jego powierzchni może wytworzyć...

Jesień coraz bliżej. Uzbrójcie się w rozgrzewający sok na odporność za kilka zł
AdobeStock
Newsy
Pijcie codziennie pół szklanki tego napoju. To domowy eliksir na długowieczność za grosze
Zapomnijcie o środkach z apteki. Naturalny sposób na dobrą kondycję znajdziecie we własnej kuchni. Ten napój to prawdziwa bomba witaminowa.

Zakwas z buraka to hit ostatnich lat, choć nasze mamy i babcie znały jego moc już od dziesiątek lat. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, nie czekajcie ani chwili dłużej. Zobaczcie, co daje picie zakwasu z buraków, a czym prędzej włączycie go do swoich codziennych jadłospisów. Co daje picie zakwasu z buraków? Na co działa zakwas z buraków? Ta naturalna mikstura to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i probiotyków, które zwalczają wiele dolegliwości: pomaga zwalczyć anemię, przez wysoką dawkę żelaza i witaminy B, zmniejsza stany zapalne, dzięki zawartości choliny, chroni przed chorobami serca, gdyż poprawia dotlenienie mięśni, obniża ciśnienie tętnicze, przez azotany zawarte w burakach, zapobiega nowotworom, dzięki zawartości betaniny. Wielu smakoszy tego napoju zastanawia się, czy zakwas z buraków można pić codziennie. Otóż tak, ale w niewielkich ilościach i o określonych porach. Aby utrzymać dobre zdrowie, w zupełności wystarczy pół szklanki dziennie, najlepiej rano na czczo . Jeśli chcecie zacząć swoją przygodę z tym napojem? Zobaczcie, jak zrobić zakwas buraczany domowej roboty. Zakwas z buraków do picia - przepis Składniki: 1 kg buraków 1 litr przegotowanej, zimnej wody 1 łyżka soli 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka soku z kiszonek (kapusty lub ogórków) Przygotowanie:  Buraki obieramy i kroimy w grube plastry, czosnek obieramy i kroimy każdy ząbek wzdłuż na pół.  Plastry buraków ciasno układamy w wyparzonym słoiku, a pomiędzy nie wciskamy czosnek oraz listki laurowe i ziele angielskie. Wodę mieszamy z solą i sokiem z kapusty lub ogórków kiszonych, a następnie zalewamy tym płynem buraki, aby były nim przykryte. Słoik przykrywamy lnianą ściereczką lub czystą gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około...

zakwas żurek
Adobe Stock
Newsy
Najprostszy przepis na zakwas. Sprawi, że wielkanocny żurek będzie miał niepowtarzalny smak
Żurek koniecznie musi być przygotowany na zakwasie. Można go kupić w sklepie, jednak przygotowanie go samodzielnie w domu jest banalnie proste, a zupa będzie jeszcze smaczniejsza. Sprawdźcie sami!

Żurek to jedna z najpopularniejszych potraw w okresie świąt wielkanocnych. Jest przygotowywana na bazie zakwasu przyrządzonego z wyprzedzeniem z mąki i przypraw. Wiele osób rezygnuje z podania tego dania, gdyż obawia się skomplikowanego przepisu. Nic prostszego! Szybki, łatwy do zrobienia zakwas jest idealną podstawą do ugotowania tej zupy.  Tradycyjny żurek na zakwasie Mimo, iż zupa kojarzy się głównie z Wielkanocą, to gości na polskich stołach również podczas wielu innych uroczystości, jak i na co dzień. Jest niezwykle aromatyczna, smaczna oraz sycąca. Zazwyczaj podawana z dodatkiem ugotowanego na twardo jajka i kawałkiem białej kiełbasy. Do przygotowania żurku potrzeba zakwasu, bulionu warzywnego, mięsa, śmietany, czosnku, a także majeranku. Wbrew pozorom to danie szybkie do przyrządzenia. Wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez tej potrawy, która swoim aromatem wypełnia cały dom. Jak zrobić domowy zakwas? Kluczową kwestią w przyrządzeniu żurku jest zakwas. To on nadaje całemu daniu charakterystycznych właściwości oraz smaku. Zupę można przygotować z kupnego zakwasu, jednak ten przyrządzony samodzielnie w domu jest o niebo lepszy. Przygotowanie tej części zupy  nie wymaga zdolności kulinarnych, a jedynie kilku składników i czasu. Żurek ugotowany na domowym zakwasie będzie zdecydowanie smaczniejszy, bardziej aromatyczny. Bliscy z pewnością nie obejdą się smakiem. Składniki: 500 ml przegotowanej wody 6 łyżek mąki żytniej typ. 2000 5 ząbków czosnku 4 listki laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego Przygotowanie: Wodę na zakwas zagotujcie, a następnie dobrze ostudźcie. Przelejcie ją do dużego i czystego słoja. Obierzcie ząbki czosnku ze skorupek. Do wody dodajcie sześć łyżek mąki żytniej typ. 2000, obrane ząbki czosnku, liście laurowe oraz...

barszcz wigilijny przepis
ONS
Newsy
Barszcz wigilijny wychodzi po prostu pyszny. Ewa Wachowicz zdradza wyjątkową recepturę
Szykujecie się powoli do Wigilii? Przygotujcie w tym roku barszcz z przepisu Ewy Wachowicz - wychodzi przepyszny!

Boże Narodzenie już za pasem! Jeszcze dwa tygodnie i zaczniemy piec świąteczne ciasta, lepić pierogi oraz najważniejsze – gotować barszcz! Wypróbujcie genialny przepis Ewy Wachowicz na tę świąteczną zupę, a już nigdy nie będziecie gotować jej inaczej. Zakwas do barszczu Dziś wiele gospodyń ratuje się gotowym zakwasem z buraków i nic dziwnego. Jego przygotowanie jest naprawdę czasochłonne i trwa kilka dni. Jednak warto go zrobić samodzielnie, ponieważ w smaku absolutnie bije na głowę wersję sprzedawaną w sklepach! Co więcej, taki domowy zakwas można trzymać w lodówce przez około dwa tygodnie, więc możecie go przygotować już teraz i wykorzystać w Wigilię, lub zrobić przed bożonarodzeniową wieczerzą i ugotować z zakwasu barszcz do krokietów na sylwestrowe przyjęcie. Przepis Ewy Wachowicz na barszcz wigilijny i zakwas Prezenterka kulinarna podzieliła się z fanami swoją własną recepturą na bożonarodzeniowy barszcz. Będziecie potrzebowali tych składników: Do zakwasu: Kilogram buraków 3 litry wody Mały korzeń chrzanu 5 g kminku 1 główka czosnku 1 kromka razowego chleba Płaska łyżeczka cukru Do barszczu: 10 dag grzybów suszonych Włoszczyzna (ale bez kapusty) 5 kulek ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu czarnego 2-3 liście laurowe 2 ząbki czosnku Zakwas do barszczu Natka pietruszki Pół średniej cytryny Sól Pieprz Przygotowanie Buraki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i zalewamy letnią wodą. Do garnka z burakami dodajemy sól, cukier, czosnek, kminek, chrzan i kromkę chleba. Przykrywamy i odstawiamy na 3 do 6 dni. Po tym czasie gotujemy wywar z grzybów i włoszczyzny. Pamiętajcie o tym, że suszone grzyby trzeba najpierw namoczyć! Do grzybów dodajemy ziele angielskie,...