Na sklepowych półkach możecie znaleźć zarówno boczek w kawałku, jak i pokrojony w kostkę, a nawet w formie idealnie cieniutkich plastrów. Bez względu na to, który wybierzecie, musicie wiedzieć jak sprawić, by był idealnie chrupki i soczysty. Okazuje się bowiem, że większość Polaków popełnia błąd podczas smażenia tego mięsa.

Jak większość Polaków przyrządza boczek?

Zapewne najczęściej wybieranym przez was sposobem przyrządzania boczku, jest jego smażenie. Większość z was nie zastanawia się na tym procesem zbyt długo. Po prostu rozgrzewa patelnie, kładzie na niego plastry lub kawałki mięsa i czeka, aż to ładnie się przyrumieni. Okazuje się jednak, że to duży błąd. W taki sposób nigdy nie uzyskacie chrupiącego mięsa.

Postanowiliśmy więc przygotować kilka wskazówek, które sprawią, że wasz boczek za każdym razem wyjdzie idealnie. Wszystkie zasady są bardzo proste, a pierwsza z pewnością was zaskoczy.

Boczek z patelni

Przygotowanie bekonu przy pomocy patelni, powinniście rozpocząć od… ułożenia plastrów w naczyniu, a nie od jego rozgrzania. Tak przygotowany boczek początkowo powinien dochodzić na małym ogniu, który z upływem każdej kolejnej minuty, powinniście stopniowo powiększać. Pamiętajcie jednak, by nie przesadzić – nie rozkręcajcie kurków do maksimum!

Zobacz także:

Jeśli wasza patelnia jest stara i boicie się, że mięso do niej przywrze, użyjcie do jego przygotowania odrobiny wody, którą powinniście wlać na samym początku. Inaczej płyn zacznie pryskać po całej kuchni i będziecie mieli sporo sprzątania.

Nie zapomnijcie również przewrócić bekonu na drugą stronę, najlepiej przy pomocy szczypiec. Gotowy będzie dopiero wtedy, gdy ładnie się skurczy i przyrumieni. Dzięki tej prostej metodzie mięso się nie przypali, a jedynie przypiecze. Będzie idealnie chrupkie i soczyste. 

Boczek z piekarnika

Do przygotowania boczku, możecie też użyć piekarnika. W jego przypadku sprawa jest zdecydowanie prostsza. Wystarczy, że wyłożycie blaszkę papierem do pieczenia lub folią aluminiową, a na niej ułożycie plastry. Piekarnik powinniście rozgrzać do 200 st. C i piec przysmak przez ok. 15 minut pamiętając, by w tym czasie, co najmniej raz obrócić go na drugą stronę.

Boczek z mikrofali

Jeśli nie macie zbyt wiele czasu, a potrzebujecie przyrządzić boczek, możecie do tego wykorzystać również mikrofalówkę. Wystarczy, że na talerzu ułożycie 2 warstwy ręcznika papierowego, na nim rozłożycie plastry, a następnie przykryjecie je kolejnymi 2 warstwami ręcznika. Czas pieczenia będzie w tym przypadku uzależniony od waszych indywidualnych preferencji i rodzaju urządzenia.