sposób na chrupiący boczek
Pixabay
Newsy

Najlepszy trik na idealnie chrupki i soczysty boczek. Już go nigdy nie przypalicie

Boczek to podstawa wielu przepysznych dań. Bez niego nie udałaby się żadna carbonara, a jajka niemalże nie miałyby smaku. Znamy sposób, by za każdym razem wychodził idealnie chrupki i soczysty.

Na sklepowych półkach możecie znaleźć zarówno boczek w kawałku, jak i pokrojony w kostkę, a nawet w formie idealnie cieniutkich plastrów. Bez względu na to, który wybierzecie, musicie wiedzieć jak sprawić, by był idealnie chrupki i soczysty. Okazuje się bowiem, że większość Polaków popełnia błąd podczas smażenia tego mięsa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak większość Polaków przyrządza boczek?

Zapewne najczęściej wybieranym przez was sposobem przyrządzania boczku, jest jego smażenie. Większość z was nie zastanawia się na tym procesem zbyt długo. Po prostu rozgrzewa patelnie, kładzie na niego plastry lub kawałki mięsa i czeka, aż to ładnie się przyrumieni. Okazuje się jednak, że to duży błąd. W taki sposób nigdy nie uzyskacie chrupiącego mięsa.

Postanowiliśmy więc przygotować kilka wskazówek, które sprawią, że wasz boczek za każdym razem wyjdzie idealnie. Wszystkie zasady są bardzo proste, a pierwsza z pewnością was zaskoczy.

Zobacz także
Kluski śląskie z sosem

Szybki i najsmaczniejszy na świecie sos do klusek śląskich, pyz i kopytek. Wyliżecie talerze do czysta

Boczek z patelni

Przygotowanie bekonu przy pomocy patelni, powinniście rozpocząć od… ułożenia plastrów w naczyniu, a nie od jego rozgrzania. Tak przygotowany boczek początkowo powinien dochodzić na małym ogniu, który z upływem każdej kolejnej minuty, powinniście stopniowo powiększać. Pamiętajcie jednak, by nie przesadzić – nie rozkręcajcie kurków do maksimum!

Jeśli wasza patelnia jest stara i boicie się, że mięso do niej przywrze, użyjcie do jego przygotowania odrobiny wody, którą powinniście wlać na samym początku. Inaczej płyn zacznie pryskać po całej kuchni i będziecie mieli sporo sprzątania.

Nie zapomnijcie również przewrócić bekonu na drugą stronę, najlepiej przy pomocy szczypiec. Gotowy będzie dopiero wtedy, gdy ładnie się skurczy i przyrumieni. Dzięki tej prostej metodzie mięso się nie przypali, a jedynie przypiecze. Będzie idealnie chrupkie i soczyste. 

Boczek z piekarnika

Do przygotowania boczku, możecie też użyć piekarnika. W jego przypadku sprawa jest zdecydowanie prostsza. Wystarczy, że wyłożycie blaszkę papierem do pieczenia lub folią aluminiową, a na niej ułożycie plastry. Piekarnik powinniście rozgrzać do 200 st. C i piec przysmak przez ok. 15 minut pamiętając, by w tym czasie, co najmniej raz obrócić go na drugą stronę.

Zobacz także
pilne

Rząd zrezygnował z godzin dla seniorów - każdy będzie mógł zrobić zakupy między 10 a 12

Boczek z mikrofali

Jeśli nie macie zbyt wiele czasu, a potrzebujecie przyrządzić boczek, możecie do tego wykorzystać również mikrofalówkę. Wystarczy, że na talerzu ułożycie 2 warstwy ręcznika papierowego, na nim rozłożycie plastry, a następnie przykryjecie je kolejnymi 2 warstwami ręcznika. Czas pieczenia będzie w tym przypadku uzależniony od waszych indywidualnych preferencji i rodzaju urządzenia. 

pieczony losos
Newsy
Łosoś za każdym razem wychodzi za suchy? Upieczcie go tak, a będzie doskonale soczysty i delikatny
Serwowana zazwyczaj w piątki ryba, w tym przypadku ukochany przez Polaków łosoś, wcale nie musi być suchy. Jeśli wam taki wychodzi prawdopodobnie wkładacie go do gorącego piekarnika, a to błąd.

Okazuje się, że przyczyną suchego łososia jest nieodpowiedni moment, w którym ryba ląduje w piekarniku. Większość z was zapewne wkłada ją do urządzenia, dopiero gdy to osiągnie 200 st. C. Zawodowi kucharze twierdzą, że łososia powinno się umieszczać w zimnym piekarniku i dopiero wtedy go nastawiać. Przepis na soczystego łososia z piekarnika Będziecie potrzebować 1 kilogram filetów z łososia 200 gramów masła Soli Przygotowanie Filety z łososia opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i sprawdźcie, czy nie mają ości. Jeśli rzucają wam się jakieś w oczy, możecie je wyciągnąć przy pomocy pęsety kuchennej. Przygotujcie prostokątne naczynie żaroodporne (może być szklane lub ceramiczne). Masło podzielcie na osiem równych plastrów. Cztery z nich umieśćcie na dnie naczynia i oprószcie solą. Na nich ułóżcie rybę, a na rybie kolejne cztery plastry masła. Całość ponownie oprószcie solą. Naczynie przykryjcie pokrywką i umieśćcie w zimnym piekarniku. W urządzeniu ustawcie temperaturę 200 st. C. Rybę wyjmijcie po ok. 1 godzinie.   Przepis na łososia w folii Jeśli jednak wolicie umieścić łososia w nagrzanym piekarniku, a nie chcecie, by wyszedł suchy, koniecznie owińcie go folią. Ta zapobiegnie wysuszaniu mięsa. Przepis jest równie prosty, ale zakłada użycia większej ilości składników. Będziecie potrzebować 1 kilograma filetów z łososia 2 cytryn 1 pęczku koperku Przypraw: soli, pieprzu cytrynowego Przygotowanie Podobnie jak w poprzednim przypadku zacznijcie od umycia i osuszenia filetów. Tak przygotowane kawałki ryby oprószcie z obu stron solą oraz pieprzem cytrynowym. Świeży koperek posiekajcie drobno, 1 cytrynę rozkrójcie na pół...

Roladki ze schabu z boczkiem i papryką. Każdy poprosi o dokładkę
Gotujmy.pl/lemieszek1@wp.pl
Newsy
Roladki ze schabu z boczkiem i papryką. Każdy poprosi o dokładkę
Doskonałe danie ze schabu na rodzinny obiad. Dzięki farszowi mięso jest soczyste i miękkie.

Schab jest bardzo uniwersalnym mięsem, z którego możecie przygotować wiele różnych potraw. Tradycyjne schabowe w panierce , pieczeń faszerowaną suszonymi śliwkami , schab, który zastąpi kupną wędlinę aż po schabowe bez panierki czy duszony schab. W każdej wersji smakuje przepysznie. Możliwości jest tak wiele, że to mięso chyba nigdy się nie nudzi. Z czym podawać roladki ze schabu? Koniecznie podawajcie z frytkami, ziemniakami przygotowanymi tak, jak lubicie najbardziej albo z kaszą np. gryczaną. Danie dobrze komponuje się z tartymi buraczkami, mizerią albo ogórkiem kiszonym. Czy faszerować roladki ze schabu? To co zawsze się sprawdza to warzywa pokrojone w słupki, na przykład ogórki kiszone czy czerwona papryka oraz kawałki cebuli. Dobrym pomysłem jest również włożenie plasterków boczku lub szynki, dzięki czemu roladki będą bardziej soczyste. Możecie włożyć również kawałek razowego chleba, plasterek żółtego sera. Tak naprawdę sprawdzi się tu niemal wszystko. Dodatkowo roladki możecie zapanierować przed smażeniem, tak jak klasyczne kotlety schabowe. Dzięki temu będą przyjemnie chrupiące. Inną opcją jest zrobienie sosu np. do pieczeni, grzybowego albo gulaszowego. Roladki ze schabu z boczkiem i papryką - przepis Składniki 10 plastrów schabu pół czerwonej papryki 10 plastrów boczku wędzonego Przyprawa do mięsa Czosnek granulowany Mielona ostra papryka Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Schab umyjcie i osuszcie. Rozbijcie tłuczkiem, ale uważajcie, żeby nie zrobić w mięsie dziur. Możecie mięso zawinąć w folię spożywczą przed rozbijaniem – dzięki temu, będziecie mieć mniej sprzątania. Mięso dokładnie natrzyjcie przyprawami. Boczek pokrójcie w plastry. Czerwoną paprykę...

Przepis na duszoną łopatkę wieprzową
Gotujmy.pl/BozenaMatuszczyk
Newsy
Duszona łopatka, która wręcz rozpływa się w ustach. Pokocha ją cała rodzina
Przepyszne, miękkie i soczyste mięso to podstawa udanego obiadu. Duszona łopatka wieprzowa z tego przepisu ma wszystko, czego potrzebujecie.

Karkówka, łopatka, boczek, schab, a nawet szynka – te produkty z pewnością często pojawiają się w waszym jadłospisie. Badania dowodzą, że to właśnie mięso wieprzowe cieszy się największą popularnością wśród Polaków – statystyczna osoba zjada go aż 42 kilogramy rocznie. Nic dziwnego, w końcu jest naprawdę pyszne i sycące. Jeśli wy też należycie do grona wiernych fanów wieprzowiny, koniecznie przetestujcie przepis na tę przepyszną, duszoną łopatkę. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Składniki potrzebne do jego przyrządzenia z pewnością macie w swojej kuchni. Nie dacie wiary, jakie to proste. Przepis na duszoną łopatkę wieprzową Będziecie potrzebować 800 gramów łopatki wieprzowej 2 łyżek mąki pszennej 500 ml bulionu 1 cebuli Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, czosnku granulowanego, liści laurowych, ziela angielskiego Przygotowanie Łopatkę wieprzową opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i podzielcie na plastry o grubości ok. 1 cm. Tak przygotowane mięso natrzyjcie solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym, umieśćcie w misce lub pojemniku, zakryjcie pokrywką i odstawcie do lodówki na ok. 30 minut. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i zeszklijcie na dwóch łyżkach oleju. W głębszym talerzu umieśćcie mąkę, a następnie obtoczcie w niej mięso. Tak przygotowane dodajcie do cebulki i przesmażcie chwilę z obu stron. Kiedy łopatka wieprzowa ładnie się przyrumieni, podlejcie ją podgrzanym wcześniej bulionem. Na patelni umieśćcie również ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość przykryjcie pokrywką i duście aż do miękkości mięsa. Jeśli wam się śpieszy, na koniec zagęśćcie sos mąką rozmieszaną w niedużej ilości wody. Jeśli macie więcej czasu, po prostu...

Marynata do karkówki na grilla. Przepis na soczysty karczek z grilla
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Przepis na boczek pieczony na cebuli. Idealny na obiad i jako wędlina na kanapki
Pyszny, pełen smaku pieczony boczek na cebuli, który możecie podawać na 2 sposoby. Jest tak dobry, że nikt mu się nie oprze. Boczek z tego przepisu wychodzi bardzo miękki i soczysty, a do tego niezwykle aromatyczny dzięki użytym przyprawom i cebuli

Tak przygotowany pieczony boczek na cebuli możecie podawać na dwa sposoby. Jest doskonały do podania na ciepło z sosem, ziemniakami i surówką albo mizerią na obiad albo po wystudzeniu, cienko skrojony jako wędlina na kanapki. Możecie również zaserwować tak przygotowany boczek podczas przyjęcia na desce z wędlinami. Domowe mięso i wędliny nie mają sobie równych. Nie zawierają zbędnych konserwantów, barwników czy polepszaczy smaku, a do tego mogą leżeć w lodówce o wiele dłużej niż te kupione w sklepie. Zaletą jest również to, że doskonale wiecie, jakich składników użyliście do przygotowania. Przepis na boczek pieczony na cebuli Składniki 3,5kg surowego boczku 4 średnie cebule 10 łyżek ostrej musztardy 10 łyżek oleju rzepakowego 1 główka czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki majeranku 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka pieprzu ziołowego Przygotowanie pieczonego boczku z cebulą Boczek umyjcie dokładnie pod bieżącą wodą i osuszcie za pomocą papierowego ręcznika. Przetnijcie go na pół w poprzek. W miseczce wymieszajcie dokładnie olej z musztardą, dodajcie wyciśnięty czosnek i przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, majeranek, papryki słodką i ostrą. Wymieszajcie i posmarujcie dokładnie boczek od środka. Każdą połówkę mięsa zrolujcie i obwiążcie ciasno sznurkiem. Posmarujcie z wierzchu marynatą. Przykryjcie i wstawcie do lodówki na 24 godziny, aby dobrze przeszło smakiem marynaty. Następnego dnia obierzcie cebulę z łupin i pokrójcie w grube plastry. Jeśli macie 1 duże naczynie żaroodporne, w którym zmieszczą się obie rolady, możecie go użyć. W przeciwnym wypadku użyjcie 2 naczyń. Na dnie ułóżcie cebulę, a na niej...