Schabowe z kością i bez
Gotujmy.pl/anuladh, julcia12437
Newsy

Najlepszy schabowy to ten z kością czy bez? Różnica w smaku jest kolosalna, jeżeli robi się je…

Schabowe z kością powoli odchodzą do lamusa. Wszystko przez to, że coraz rzadziej taki produkt oferują sklepy.

Historia kotleta schabowego nie jest zbyt długa. W szybkim czasie „schaboszczak” ewoluował od skromnego zamiennika sznycla cielęcego, do kochanego przez wszystkich dania narodowego.

Dzisiaj wielu z was zapewne nie wyobraża sobie typowego niedzielnego obiadu, bez chrupiącego schabowego z ziemniaczkami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Bezbłędny schabowy

Nic w tym dziwnego. Trzeba sobie uczciwie powiedzieć, że schabowy rzeczywiście zasługuje na swoje miejsce w panteonie najlepszych polskich potraw.

Cienko rozbity kawałek mięsa z chrupiącą panierką zrobi wrażenie nawet na najbardziej wybrednych smakoszach z całego świata.

Stanie się tak w tym wypadku, kiedy kotlet będzie wysmażony i przygotowany bez najmniejszych błędów i usterek.

Nostalgia za kostką

Wielu z was zadaje sobie z pewnością pytanie, czy na smak kotleta schabowego faktycznie ma wpływ kostka.

Kotlet z kością – ten obrazek jest coraz rzadziej widziany w polskich kuchniach, barach, jadłodajniach i domach.

Wszystko to za sprawą innego sposobu rozbierania wieprzowego mięsa. Tradycja podawania kotleta z kością powoli przemija.

Jednak do tej pory niektóre osoby wciąż wolą kotlet z kością. Mowa tu o ludziach, którzy mają dostęp do wieprzowiny hodowanej na wsiach przez tradycyjnych rolników.

Schabowy to nie rosół

Zazwyczaj tylko w takich przypadkach istnieje możliwość wykrojenia sobie kawałka schabu z charakterystyczną kostką.

Wróćmy do podstawowego pytania. Czy wpływa ona w końcu na smak „schaboszczaka”. Być może niektórzy będą naszą odpowiedzią niemile zaskoczeni…

Według ustaleń technologów żywności, kucharzy i innych ekspertów, kość nie ma żadnego wpływu na ostateczny smak tego dania.

Wszystko to za sprawą względnie szybkiej obróbki termicznej schabowego. Kotlet smażony to nie rosół, który gotując się kilka godzin na wolnym ogniu, może „wyciągnąć” z kostki aromatyczne związki.

Jedyne wyczuwalne różnice mogą polegać na tym, że część mięsa przy kostce nie usmaży się w ten sam sposób, co reszta kotleta.

Zobacz także
Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Gołąbki

Gołąbki inne niż wszystkie. Błyskawiczny przepis na uwielbiane danie Polaków

Inna hodowla wpływa na smak

Nie wchodźmy jednak tak głęboko w „geografię kotleta schabowego”. Diametralna różnica w smaku, o której mówią ortodoksyjni fani schabowych z kością, ma inne źródło.

A jest nią oczywiście sam surowiec, czyli schab, którego używa się do kotletów. Dawniej częściej gospodynie miały do czynienia właśnie z naturalnymi, jakościowymi kotletami z kością.

Wspomnienie dawnego smaku dobrej jakości wieprzowiny przyćmiewa fakt, że dzisiaj klienci w sklepach mają do czynienia z zupełnie innym mięsem!

Antybiotyki, sztucznie produkowane pasze, złe warunki w chlewniach – właśnie to wszystko wpływa na niedobry smak dzisiejszych kotletów bez kości!

Sklep schabowy
Gotujmy.pl/zewa
Newsy
Jak zrobić podwójnego schabowego? To danie zrobi furorę na waszym sylwestrowym przyjęciu
Dania na Sylwestra powinny być proste i smaczne. Na zabawę sylwestrową przyda się także danie główne. To w końcu dzięki pożywnej potrawie dacie radę bawić się do rana.

Kotlet schabowy jest uwielbiany przez większość Polaków. Nadaje się jako świąteczne danie główne, ale sprawdzi się także po świętach. Zaserwujcie schabowego z naszego przepisu, a posypią się pochwały. Klasyczny schabowy Schabowy jaki jest - każdy widzi. Nie ma w Polsce bardziej popularnej formy kotleta niż klasyczny schabowy. Praktyczne w każdym polskim domu kilka razy w tygodniu słychać charakterystyczne stukanie tłuczka do mięsa. Dla wielu z was taki złocisty kawałek schabu to już weekendowa tradycja, podobnie jak rosół. Czy zatem jest jeden właściwy przepis na perfekcyjny kotlet schabowy? Każdy ma swój niepowtarzalny patent i uważa, że akurat jego przepis jest ten jedyny i niepowtarzalny. Oczywiście możecie schab bez kości zastąpić schabem z kostką, bo ten także ma wielu zwolenników. Kwestia dodatków jest oczywiście sprawą indywidualną Schabowego każdy woli z czymś innym. Jeden wybiera kapustę zasmażaną, inny mizerię, a jeszcze inny buraczki i frytki. Tak samo jak kwestie smażenia: smalec czy olej? Możecie zmieniać przepis w zależności od nastroju i tego, na jaki smak macie akurat ochotę. Schabowy dla najmłodszych też wymaga innej oprawy. Typowe składniki do schabowego to jajka, smalec, przyprawy, schab z kością lub bez kości, bułka tarta i mąka. Przygotowany kotlet najczęściej kładziecie na patelnię i smażycie na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Podajecie na talerzu z ziemniakami, kaszą, ryżem lub kluskami. Możecie też zrobić go jeszcze inaczej. Co powiecie na podwójny schabowy? Jeśli nie robiliście go do tej pory, zróbcie koniecznie. Można było się z nim zapoznać po jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji". Podwójne schabowe nie muszą być ogromne - w wersji sylwestrowej sprawdzą się znacznie mniejsze. ...

Smażycie kotlety schabowe w ten sposób? To przez tak ustawiony ogień panierka wychodzi paskudnie
Flickr
Triki kulinarne
Smażycie kotlety schabowe w ten sposób? To przez tak ustawiony ogień panierka wychodzi paskudnie
Jak przygotowujecie ten kulinarny klasyk? Sposób smażenia jest równie ważny co sam przepis i składniki. Uważajcie, by nie wyłożyć się na kręceniu kurkiem od gazu.

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego kotleta schabowego. To danie zdecydowanie należy do prostych, ale nie wyjdzie, jeśli zapomnicie o jednej ważnej zasadzie. Panierowane kawałki tłuczonego schabu, na stałe goszczą pewnie na waszych stołach. To jedna z najbardziej popularnych potraw kuchni polskiej. Niektórzy wykorzystują schab z kością, inni wolą kotlet bez niej. Typowe składniki do przygotowania kotleta schabowego to: Smalec Jajka Sól Pieprz Kawałek schabu (z kością lub bez kości) Mąka Bułka tarta Jak zrobić dobre kotlety schabowe? Na pewno macie swój sposób na przygotowanie schabowych, które smakują wam i waszej rodzinie. Pamiętajcie jednak, że w przypadku schabowych dobry przepis to nie wszystko. Równie mocno liczy się odpowiednia obróbka i przede wszystkim… technika smażenia! Cała sztuka w przypadku schabowych tkwi w odpowiednim przygotowaniu kotleta. Schab trzeba oczywiście pokroić w plastry (jeśli nie zakupiliście mięsa już tak pokrojonego). Następnie trzeba ubić je tłuczkiem i panierować w następującej kolejności: W mące  W roztrzepanych i przyprawionych jajkach W bułce tartej To jednak nie wszystko. Clou programu zawiera się bowiem we właściwym smażeniu popularnych schaboszczaków. To dzięki niemu kotlety mają odpowiednio wyglądającą panierkę, a także chrupki smak. Jak poprawnie smażyć kotlety schabowe? Kotlet schabowy musi być soczysty! Nie ma nic gorszego niż wysuszony kotlet schabowy. Musicie pamiętać, żeby nie smażyć go zbyt długo na wolnym ogniu. Musicie odpowiednio wyczuć właściwą temperaturę smażenia. Zbyt duży ogień może z kolei doprowadzić do tego, że panierka będzie spalona, a mięso w środku surowe. To absolutnie nieakceptowalne w przypadku wieprzowiny. Schabowe muszą być smażone w wyższej temperaturze, na...

Kotlety schabowe są twarde i kurczą się wam podczas smażenia? Sprawę rozwiąże ta sztuczka z nożem
Adobe Stock
Newsy
Kotlety schabowe są twarde i kurczą się podczas smażenia? Sprawę rozwiąże ta sztuczka z nożem
Jaki powinien być kotlet schabowy? Na pewno chrupiący z zewnątrz i mięciutki w środku. Zwróćcie uwagę na ten szczegół przy ich przygotowywaniu!

Przygotowanie kotleta schabowego nie jest wbrew pozorom banalną i szybką czynnością. By "schaboszczak" wyszedł smacznie, trzeba przyłożyć się do każdej fazy działania. Pierwszym, niezwykle ważnym etapem gotowania schabowych jest odpowiedni wybór i przygotowanie mięsa. Jak powinno się rozbijać kotlety schabowe? Duża część Polaków uważa, że smaczniejszy schabowy to ten z kością. Doświadczeni kucharze twierdzą jednak, że nie ma ona żadnego wpływu na smak kotleta. Być może obecność kostki pod panierką to po prostu nostalgiczny powrót wspomnieniami do dawnej, wiejskiej wieprzowiny. Decyzja należy do was. Kiedy już wybierzecie odpowiedni, zdrowy i świeży kawałek schabu, pokrójcie go na plastry o grubości od 1 do 2 cm. Jedni wolą grubsze, drudzy cieńsze kawałki mięsa. Schabowe mogą wyjść smaczne w jednym i drugim wydaniu. Wiele zależy też od tego, jak cienko rozbijecie swoje kotlety. Na pewno znacie takie osoby, które wprost ubóstwiają cienkie placki na pół talerza! Co zrobić, by kotlet schabowy się nie kurczył? Zanim jednak przystąpicie do rozbijania mięsa schabowego, koniecznie musicie dobrze przyjrzeć się każdemu kawałkowi mięsa. Właśnie w tym momencie często rozstrzyga się to, czy kotlet będzie twardy czy też miękki po usmażeniu. O co chodzi? Przed rozbiciem kotleta weźcie do ręki ostry nóż i sumiennie usuńcie wszelkie żyły, chrząstki i inne zbędne fragmenty mięsa. To właśnie one często decydują o tym, że kotlet często nie smakuje tak , jak powinien po usmażeniu. Nie dość, że żyły i chrząstki są po prostu niesmaczne i twarde same w sobie, to dodatkowo wpływają na nadmierne kurczenie się mięsa podczas obróbki termicznej. Z kolei biała otoczka wokół kawałka mięsa schabowego nie spowoduje kurczenia się kotleta podczas smażenia, jeśli ponacinacie ją ostrym nożem delikatnie na całej długości...

Schabowy z kością
Gotujmy.pl/zewa
Newsy
Schabowy z kością czy bez? Jeden z nich rozpływa się w ustach
Czas rozwiać wątpliwości. W tym artykule podpowiemy wam jaki kotlet schabowy jest lepszy – ten z kością czy ten bez.

Nasze sklepy oferują głównie plastry schabu pozbawione kości. Również te zapakowane próżniowo najczęściej  sprzedawane są bez kości. Inaczej sprawa wygląda, gdy mamy dostęp do mięsa rozbieranego w tradycyjny sposób. Wiele smaży więc wciąż schabowe z kostką z wieprzowiny domowej. Schabowe z kością Zwolennicy takiego rozwiązania utrzymują, że kość nadaje schabowemu nieco smaku i aromatu. Ma to być zasługą zawartego w nich szpiku. Fani schabowych z kością uważają także, że takie właśnie kotlety będą znacznie bardziej soczyste od standardowych „schaboszczaków”. Musimy z przykrością stwierdzić, że kość bardziej przyda się waszemu psu, niż wam podczas smażenia kotletów na patelni. Tak uważają szefowie kuchni. W ich opinii kość nie ma prawa oddać aromatu ani smaku do smażonego mięsa. Taki proces może odbywać się tylko podczas wolnego gotowania kości w wodzie. Dlatego właśnie kości zalecane są do gotowania zup, a w szczególności rosołów. Po kilku godzinach „mrugania” w wodzie kość rzeczywiście oddaje swoje związki smakowe na zewnątrz. Na patelni, podczas szybkiego smażenia, nie ma na to szans. Kotlety schabowe równo wysmażone Podobnie sprawa prezentuje się z drugim mitem dotyczącym schabowego z kością. A więc z owianą legendą soczystością „schaboszczaków” z kostką. Kość w żaden sposób nie przyczynia się do zwiększenia soczystości mięsa. Chyba, że w ten sposób traktuje się nierównomierne smażenie. Mięso przy kości smaży się po prostu ciut wolniej niż pozostała powierzchnia schabowego. Stąd być może wynika przesąd o wspomnianej soczystości. Smażenie schabowych z kością powoduje jeszcze jeden kłopot. Tak przygotowany kotlet będzie nierówno przylegał do powierzchni patelni. To...