Schabowe z kością i bez
Gotujmy.pl/anuladh, julcia12437
Newsy

Najlepszy schabowy to ten z kością czy bez? Różnica w smaku jest kolosalna, jeżeli robi się je…

Schabowe z kością powoli odchodzą do lamusa. Wszystko przez to, że coraz rzadziej taki produkt oferują sklepy.

Historia kotleta schabowego nie jest zbyt długa. W szybkim czasie „schaboszczak” ewoluował od skromnego zamiennika sznycla cielęcego, do kochanego przez wszystkich dania narodowego.

Dzisiaj wielu z was zapewne nie wyobraża sobie typowego niedzielnego obiadu, bez chrupiącego schabowego z ziemniaczkami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Bezbłędny schabowy

Nic w tym dziwnego. Trzeba sobie uczciwie powiedzieć, że schabowy rzeczywiście zasługuje na swoje miejsce w panteonie najlepszych polskich potraw.

Cienko rozbity kawałek mięsa z chrupiącą panierką zrobi wrażenie nawet na najbardziej wybrednych smakoszach z całego świata.

Stanie się tak w tym wypadku, kiedy kotlet będzie wysmażony i przygotowany bez najmniejszych błędów i usterek.

Nostalgia za kostką

Wielu z was zadaje sobie z pewnością pytanie, czy na smak kotleta schabowego faktycznie ma wpływ kostka.

Kotlet z kością – ten obrazek jest coraz rzadziej widziany w polskich kuchniach, barach, jadłodajniach i domach.

Wszystko to za sprawą innego sposobu rozbierania wieprzowego mięsa. Tradycja podawania kotleta z kością powoli przemija.

Jednak do tej pory niektóre osoby wciąż wolą kotlet z kością. Mowa tu o ludziach, którzy mają dostęp do wieprzowiny hodowanej na wsiach przez tradycyjnych rolników.

Schabowy to nie rosół

Zazwyczaj tylko w takich przypadkach istnieje możliwość wykrojenia sobie kawałka schabu z charakterystyczną kostką.

Wróćmy do podstawowego pytania. Czy wpływa ona w końcu na smak „schaboszczaka”. Być może niektórzy będą naszą odpowiedzią niemile zaskoczeni…

Według ustaleń technologów żywności, kucharzy i innych ekspertów, kość nie ma żadnego wpływu na ostateczny smak tego dania.

Wszystko to za sprawą względnie szybkiej obróbki termicznej schabowego. Kotlet smażony to nie rosół, który gotując się kilka godzin na wolnym ogniu, może „wyciągnąć” z kostki aromatyczne związki.

Jedyne wyczuwalne różnice mogą polegać na tym, że część mięsa przy kostce nie usmaży się w ten sam sposób, co reszta kotleta.

Zobacz także
Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Gołąbki

Gołąbki inne niż wszystkie. Błyskawiczny przepis na uwielbiane danie Polaków

Inna hodowla wpływa na smak

Nie wchodźmy jednak tak głęboko w „geografię kotleta schabowego”. Diametralna różnica w smaku, o której mówią ortodoksyjni fani schabowych z kością, ma inne źródło.

A jest nią oczywiście sam surowiec, czyli schab, którego używa się do kotletów. Dawniej częściej gospodynie miały do czynienia właśnie z naturalnymi, jakościowymi kotletami z kością.

Wspomnienie dawnego smaku dobrej jakości wieprzowiny przyćmiewa fakt, że dzisiaj klienci w sklepach mają do czynienia z zupełnie innym mięsem!

Antybiotyki, sztucznie produkowane pasze, złe warunki w chlewniach – właśnie to wszystko wpływa na niedobry smak dzisiejszych kotletów bez kości!

Sklep schabowy
Gotujmy.pl/zewa
Newsy
Jak zrobić podwójnego schabowego? To danie zrobi furorę na waszym sylwestrowym przyjęciu
Dania na Sylwestra powinny być proste i smaczne. Na zabawę sylwestrową przyda się także danie główne. To w końcu dzięki pożywnej potrawie dacie radę bawić się do rana.

Kotlet schabowy jest uwielbiany przez większość Polaków. Nadaje się jako świąteczne danie główne, ale sprawdzi się także po świętach. Zaserwujcie schabowego z naszego przepisu, a posypią się pochwały. Klasyczny schabowy Schabowy jaki jest - każdy widzi. Nie ma w Polsce bardziej popularnej formy kotleta niż klasyczny schabowy. Praktyczne w każdym polskim domu kilka razy w tygodniu słychać charakterystyczne stukanie tłuczka do mięsa. Dla wielu z was taki złocisty kawałek schabu to już weekendowa tradycja, podobnie jak rosół. Czy zatem jest jeden właściwy przepis na perfekcyjny kotlet schabowy? Każdy ma swój niepowtarzalny patent i uważa, że akurat jego przepis jest ten jedyny i niepowtarzalny. Oczywiście możecie schab bez kości zastąpić schabem z kostką, bo ten także ma wielu zwolenników. Kwestia dodatków jest oczywiście sprawą indywidualną Schabowego każdy woli z czymś innym. Jeden wybiera kapustę zasmażaną, inny mizerię, a jeszcze inny buraczki i frytki. Tak samo jak kwestie smażenia: smalec czy olej? Możecie zmieniać przepis w zależności od nastroju i tego, na jaki smak macie akurat ochotę. Schabowy dla najmłodszych też wymaga innej oprawy. Typowe składniki do schabowego to jajka, smalec, przyprawy, schab z kością lub bez kości, bułka tarta i mąka. Przygotowany kotlet najczęściej kładziecie na patelnię i smażycie na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Podajecie na talerzu z ziemniakami, kaszą, ryżem lub kluskami. Możecie też zrobić go jeszcze inaczej. Co powiecie na podwójny schabowy? Jeśli nie robiliście go do tej pory, zróbcie koniecznie. Można było się z nim zapoznać po jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji". Podwójne schabowe nie muszą być ogromne - w wersji sylwestrowej sprawdzą się znacznie mniejsze. ...

Schabowy z kością
Gotujmy.pl/zewa
Newsy
Schabowy z kością czy bez? Jeden z nich rozpływa się w ustach
Czas rozwiać wątpliwości. W tym artykule podpowiemy wam jaki kotlet schabowy jest lepszy – ten z kością czy ten bez.

Nasze sklepy oferują głównie plastry schabu pozbawione kości. Również te zapakowane próżniowo najczęściej  sprzedawane są bez kości. Inaczej sprawa wygląda, gdy mamy dostęp do mięsa rozbieranego w tradycyjny sposób. Wiele smaży więc wciąż schabowe z kostką z wieprzowiny domowej. Schabowe z kością Zwolennicy takiego rozwiązania utrzymują, że kość nadaje schabowemu nieco smaku i aromatu. Ma to być zasługą zawartego w nich szpiku. Fani schabowych z kością uważają także, że takie właśnie kotlety będą znacznie bardziej soczyste od standardowych „schaboszczaków”. Musimy z przykrością stwierdzić, że kość bardziej przyda się waszemu psu, niż wam podczas smażenia kotletów na patelni. Tak uważają szefowie kuchni. W ich opinii kość nie ma prawa oddać aromatu ani smaku do smażonego mięsa. Taki proces może odbywać się tylko podczas wolnego gotowania kości w wodzie. Dlatego właśnie kości zalecane są do gotowania zup, a w szczególności rosołów. Po kilku godzinach „mrugania” w wodzie kość rzeczywiście oddaje swoje związki smakowe na zewnątrz. Na patelni, podczas szybkiego smażenia, nie ma na to szans. Kotlety schabowe równo wysmażone Podobnie sprawa prezentuje się z drugim mitem dotyczącym schabowego z kością. A więc z owianą legendą soczystością „schaboszczaków” z kostką. Kość w żaden sposób nie przyczynia się do zwiększenia soczystości mięsa. Chyba, że w ten sposób traktuje się nierównomierne smażenie. Mięso przy kości smaży się po prostu ciut wolniej niż pozostała powierzchnia schabowego. Stąd być może wynika przesąd o wspomnianej soczystości. Smażenie schabowych z kością powoduje jeszcze jeden kłopot. Tak przygotowany kotlet będzie nierówno przylegał do powierzchni patelni. To...

makłowicz
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacje/ONS.pl
Newsy
Robert Makłowicz uważa, że kotlet schabowy to nie do końca polskie danie. Jego wypowiedź zaskakuje
Częsty gość podczas wielu rodzinnych spotkań, a przede wszystkim w trakcie niedzielnego obiadu. Mowa oczywiście o nieśmiertelnym, tradycyjnym kotlecie schabowym. Jak do tej pory uważanym za polską część kultury kulinarnej. Wszelkie wątpliwości, co do jego pochodzenia, rozwiewa Robert Makłowicz.

Kotlet schabowy do dziś jest uznawany za jedno z najpopularniejszych dań obiadowych w Polsce. Często gości na stole podczas rodzinnego posiłku w duecie z rosołem. Wielu osobom przypomina dzieciństwo. Nierzadko wychodząc na klatkę schodową w bloku, można było wyczuć ten charakterystyczny zapach bądź zostać obudzonym w niedzielny poranek przez sąsiada, klepiącego tłuczkiem kotlety. Tradycyjny kotlet schabowy Klasyczny kotlet schabowy jest przyrządzony z mięsa wieprzowego, a dokładniej ze schabu. Pokrojone plastry delikatnie rozbija się tłuczkiem, po czym przyprawia solą i pieprzem. Dobrze jest, aby tak przygotowane mięso, przez jakiś czas poleżakowało w lodówce, by smaki mogły się przegryźć. Kotlety najlepiej jest smażyć na smalcu, dzięki czemu będą delikatne. Plastry kolejno obtacza się w mące, roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej. Należy je smażyć na niewielkim ogniu na złoty kolor z obu stron. Czy kotlet schabowy jest polskim daniem?  W jednym z wywiadów, słynny kucharz oraz krytyk kulinarny Robert Makłowicz powiedział, że kotleta schabowego nie możemy do końca uznawać za polską potrawę. Kucharz przyznaje iż to danie Polacy zapożyczyli od Austriaków. Polski schabowy to nic innego jak uboższa wersja sznycla wiedeńskiego, który jest przyrządzany z cielęciny. Nasz naród poszedł w prostszą i zdecydowanie tańszą wersję, decydując się na mięso wieprzowe. Makłowicz dopatruje się pochodzenia kotleta w czasach, kiedy jakiekolwiek mięso nie było na co dzień dostępne na sklepowych półkach. Wówczas plastry schabu rozklepywano na jak największe, a zarazem najcieńsze placki, po czym były nawet kilkukrotnie panierowane. Dzięki temu ich wartość sytości rosła. Zapożyczony czy nie, kotlet schabowy już na zawsze pozostanie ulubieńcem Polaków,...

Panierka kotlet
Pixabay
Newsy
Chcecie zjeść naprawdę wyśmienite kotlety schabowe? Opanierujcie je w tej mące a nie w pszennej. Genialne
Myślicie, że kotlety schabowe was nie zaskoczą? Jesteście w błędzie! Takich jeszcze nie próbowaliście

Kotlety schabowe goszczą na polskich stołach niezwykle często. Ten klasyk potrafi przygotować na pewno każdy kucharz – amator. Pewnie też macie swoje triki na to, by kotlety schabowe były pyszne, czyli soczyste w środku, a chrupiące na wierzchu. Wiele zależy od użytego mięsa, techniki kulinarnej, ale też składu panierki. Następnym razem nie panierujcie ich w mące pszennej, zamiast tego wykorzystajcie inny rodzaj mąki, a kotlety będą miały zupełnie nowy smak. Kotlety schabowe lubią wszyscy  Wydaje wam się, że kotlet schabowy zawsze wygląda tak samo i jest przygotowany w ten sam sposób? Mylicie się! Kotlet z panierowanego schabu przypomina bardzo sznycel wiedeński. Polacy zaadoptowali to danie i kotlet schabowy znajduje się w menu wielu polskich restauracji i jadłodajni. Przepis na kotlet schabowy można znaleźć nawet w książce z przepisami z XIX wieku! W jednym regionie Polski kotlet schabowy przygotowuje się w pewien wyjątkowy sposób… Kotlet schabowy na Lubelszczyźnie Kotlet schabowy po lubelsku smakuje trochę inaczej. Różni się on od tradycyjnego kotleta sposobem panierowania. Wykorzystuje się do niego inny rodzaj mąki! Mąka w kotlecie schabowym po lubelsku to mąka gryczana. Dzięki wykorzystaniu tego niebanalnego składnika kotlet schabowy nabiera zupełnie nowego smaku. Panierowanie kotleta schabowego Do panierowania kotletów schabowych używa się zazwyczaj: Jajka Mąki (pszennej, a w wersji z Lubelszczyzny gryczanej) Soli i pieprzu Bułki tartej By panierka była pyszna, upewnijcie się, że mąkę przesypiecie przez sito. Pozbędziecie się grudek i ewentualnych zanieczyszczeń. Wykorzystajcie wiejskie jajka dla najlepszego smaku, a bułkę tartą możecie zrobić samodzielnie ze starego pieczywa. Pamiętajcie, by wetrzeć w kotleta mąkę starannie i dokładnie, wtedy panierka będzie przylegać,...