Przepis na zupę pomidorową bez koncentratu
Adobe Stock
Newsy

Najlepszy przepis na zupę pomidorową bez koncentratu. Jej przygotowanie zajmuje tyle samo czasu, ale jest o wiele lepsza

Większość Polaków nie wyobraża sobie zupy pomidorowej bez dodatku koncentratu. Ten niestety nie grzeszy dobrym składem. Lepiej przestańcie z niego korzystać. Nasz przepis wam w tym pomoże.
Weronika Kępa
luty 26, 2021

Niektórzy przygotowują ją na bazie przecieru, inni korzystają z pomocy koncentratu, pozostali dopuszczają tylko i wyłącznie użycie świeżych pomidorów - mowa tu oczywiście o tradycyjnej zupie pomidorowej, która w każdym domu smakuje nieco inaczej.

Choć przecier i koncentrat nie są najgorszymi produktami na świecie, ich etykiety pozostawiają wiele do życzenia. Tak naprawdę jedynym składnikiem, którego w dzisiejszych czasach możecie być w 100 proc. pewni są świeże pomidory. Zaufajcie nam, do przyrządzenia przepysznej zupy nic więcej nie jest wam potrzebne.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na zupę pomidorową bez koncentratu

Będziecie potrzebować

  • 2 litrów bulionu
  • 2 marchewek z rosołu
  • 600 gramów świeżych pomidorów
  • 2 łyżek gęstej śmietany 18 proc.
  • 1 łyżki masła
  • Przypraw: pieprzu, soli, papryki, bazylii, oregano

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Pomidory opłuczcie pod bieżącą wodą, natnijcie u dołu, umieśćcie w dużej misce, zalejcie wrzątkiem i odstawcie do sparzenia na ok. 5 minut. Po upływie tego czasu przepłuczcie je lodowatą wodą, a następnie obierzcie ze skórki.
  2. Tak przygotowane pomidory umieśćcie w średniej wielkości garnku, a następnie dodajcie do nich łyżkę masła. Całość podgrzewajcie tak długo, aż z pomidorów odparuje większość wody. Nie zapomnijcie oczywiście o tym, by co jakiś czas je przemieszać, inaczej się przypalą.
  3. Pomidorową miksturę przetrzyjcie przez sitko (jeśli chcecie, by zupa była rzadsza) lub zblendujcie przy pomocy blendera na gładko (jeśli chcecie, by zupa była nieco gęstsza).
  4. W średniej wielkości garnku zagotujcie rosół. Do wywaru dodajcie ugotowane wcześniej marchewki oraz pomidory. Całość podgrzewajcie jeszcze przez ok. 5 minut.
  5. Po upływie tego czasu zdejmijcie zupę z ognia, a następnie doprawcie solą, pieprzem, papryką, bazylią oraz oregano. Całość dokładnie wymieszajcie.
  6. Na koniec zaprawcie zupę – do dowolnego naczynia odlejcie dwie chochle wywaru, a następnie połączcie go ze śmietaną. Tak przygotowaną miksturę dodajcie do reszty pomidorówki i dokładnie wymieszajcie. Serwujcie z ryżem lub makaronem.

Smacznego!

Komentarze