Strogonow to wystrzałowa mieszanka kulturowa. Danie wywodzi się zarówno z kuchni francuskiej, jak i rosyjskiej, z kolei powszechnie gości na polskich stołach. Nic dziwnego, bowiem potrawa przygotowywana na bazie mięsa wołowego, sosu pomidorowego i warzyw to istny rarytas!
Przepis na strogonow
Będziecie potrzebować
- 1 kilogram mięsa wołowego (polędwicy lub rostbefu)
- 400 gramów pieczarek
- 100 gramów kukurydzy z puszki
- 100 gramów groszku z marchewką z puszki
- 150 gramów pomidorów krojonych z puszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki gęstej śmietany
- Masło lub olej do smażenia
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Przygotowanie
- Pieczarki dokładnie umyjcie, pokrójcie w plasterki, a następnie umieśćcie w średniej wielkości garnku i podsmażcie na maśle do momentu, w którym woda całkowicie odparuje.
- Dodajcie groszek z marchewką oraz kukurydzę z puszki wraz z wodą, w której się marynowały. Całość doprawcie solą oraz pieprzem i zagotujcie. Po ok. 10 minutach powstanie bulion warzywny.
- Wołowinę dokładnie umyjcie, a następnie pokrójcie w kostkę lub paski.
- Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oleju lub 1 łyżkę masła i dodajcie pokrojoną wołowinę. Całość przykryjcie pokrywką i duście przez ok. 20 minut, pamiętając o mieszaniu co jakiś czas.
- Tak przygotowane mięso umieśćcie w garnku z warzywami. Do składników dodajcie też pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Powstający strogonow zamieszajcie i gotujcie jeszcze przez ok. 10 minut.
- Po upływie tego czasu w garnku umieśćcie też przyprawy – słodką i ostrą paprykę, pieprz i sól do smaku. Następnie trzymajcie na ogniu jeszcze przez ok. 30 minut.
- Na sam koniec gotowania odlejcie do małego pojemnika trochę bulionu, a następnie dokładnie wymieszajcie go ze śmietaną. Tak przygotowaną miksturę wlejcie z powrotem do garnka i zamieszajcie.
Gotowe!
Strogonow najlepiej smakuje ze zwykłą bagietką, ale równie dobrze sprawdzi się w towarzystwie ryżu lub puree ziemniaczanego.