strogonof przepis
Adobe Stock
Newsy

Najprostszy przepis na tradycyjnego Strogonowa. Jest lepszy niż w niejednej restauracji

Strogonow jest nie tylko pyszny, ale również bardzo rozgrzewający. Idealnie więc sprawdzi się na domowy, zimowy obiad. Jego przygotowanie zajmie wam zaledwie 90 minut!
Weronika Kępa
grudzień 16, 2020

Strogonow to wystrzałowa mieszanka kulturowa. Danie wywodzi się zarówno z kuchni francuskiej, jak i rosyjskiej, z kolei powszechnie gości na polskich stołach. Nic dziwnego, bowiem potrawa przygotowywana na bazie mięsa wołowego, sosu pomidorowego i warzyw to istny rarytas! 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na strogonow

Będziecie potrzebować

  • 1 kilogram mięsa wołowego (polędwicy lub rostbefu)
  • 400 gramów pieczarek
  • 100 gramów kukurydzy z puszki
  • 100 gramów groszku z marchewką z puszki
  • 150 gramów pomidorów krojonych z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • Masło lub olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Przygotowanie

  1. Pieczarki dokładnie umyjcie, pokrójcie w plasterki, a następnie umieśćcie w średniej wielkości garnku i podsmażcie na maśle do momentu, w którym woda całkowicie odparuje. 
  2. Dodajcie groszek z marchewką oraz kukurydzę z puszki wraz z wodą, w której się marynowały. Całość doprawcie solą oraz pieprzem i zagotujcie. Po ok. 10 minutach powstanie bulion warzywny.
  3. Wołowinę dokładnie umyjcie, a następnie pokrójcie w kostkę lub paski.
  4. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oleju lub 1 łyżkę masła i dodajcie pokrojoną wołowinę. Całość przykryjcie pokrywką i duście przez ok. 20 minut, pamiętając o mieszaniu co jakiś czas.
  5. Tak przygotowane mięso umieśćcie w garnku z warzywami. Do składników dodajcie też pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Powstający strogonow zamieszajcie i gotujcie jeszcze przez ok. 10 minut.
  6. Po upływie tego czasu w garnku umieśćcie też przyprawy – słodką i ostrą paprykę, pieprz i sól do smaku. Następnie trzymajcie na ogniu jeszcze przez ok. 30 minut. 
  7. Na sam koniec gotowania odlejcie do małego pojemnika trochę bulionu, a następnie dokładnie wymieszajcie go ze śmietaną. Tak przygotowaną miksturę wlejcie z powrotem do garnka i zamieszajcie.

Gotowe!

Strogonow najlepiej smakuje ze zwykłą bagietką, ale równie dobrze sprawdzi się w towarzystwie ryżu lub puree ziemniaczanego.

Komentarze
gulasz wieprzowy przepis
Adobe Stock
Newsy Przepis na oryginalny gulasz. Wyśmienity w smaku. Mięso rozpływa się w ustach
Gulasz wieprzowy to świetny pomysł na rodzinny obiad. W końcu soczyste mięso i aksamitny sos tworzą połączenie, którego po prostu nie można nie lubić. Zaserwowany w towarzystwie najzwyczajniejszej bagietki zachwyci każdego!
Weronika Kępa
grudzień 12, 2020

Każdy Polak średnio zjada ok. 40 kilogramów mięsa wieprzowego w ciągu roku. To wygrywa nawet z wydawać by się mogło popularnym drobiem. Statystyki mówią same za siebie – wieprzowina jest po prostu najpyszniejsza! A przyrządzony z niej gulasz smakuje wybornie! Przepis na gulasz wieprzowy Będziesz potrzebować  1 kilogram wieprzowiny (najlepiej szynki lub łopatki) 1 marchewka ½ pora 3 duże cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Olej do smażenia Woda lub bulion Przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka, papryka ostra, liść laurowy, majeranek  Przygotowanie Mięso dokładnie umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Kawałki mięsa nie mogą być za duże, powinny mieścić się w buzi „na raz”, tak aby dodatkowo ich nie kroić podczas jedzenia. Tak przygotowane mięso dopraw solą, pieprzem oraz papryką i odstaw. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na rozgrzanym oleju.  Po kilku minutach do cebuli dodaj pokrojone mięso. Całość smaż jeszcze przez kilka minut, nie zapominając o mieszaniu. Marchewkę i pora obierz, a następnie pokrój w cienkie plasterki.  Tak przygotowane warzywa dodaj do smażącego się mięsa. Całość zalej wodą lub bulionem, tak aby przykryła wszystkie składniki i duś przez ok. 15 minut. Po upływie tego czasu do wywaru dodaj przyprawy: pieprz, sól, paprykę, majeranek, liść laurowy, a także obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zamieszaj i duś jeszcze przez kolejne 30 minut. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj przez 15 minut lub więcej, aż do miękkości mięsa i warzyw. W razie gdyby sos był zbyt rzadki możesz go zagęścić łyżeczką mąki, ale równie dobrze sprawdzi się śmietana.  Gotowe!

Przeczytaj