Strogonow to wystrzałowa mieszanka kulturowa. Danie wywodzi się zarówno z kuchni francuskiej, jak i rosyjskiej, z kolei powszechnie gości na polskich stołach. Nic dziwnego, bowiem potrawa przygotowywana na bazie mięsa wołowego, sosu pomidorowego i warzyw to istny rarytas! 

Przepis na strogonow

Będziecie potrzebować

  • 1 kilogram mięsa wołowego (polędwicy lub rostbefu)
  • 400 gramów pieczarek
  • 100 gramów kukurydzy z puszki
  • 100 gramów groszku z marchewką z puszki
  • 150 gramów pomidorów krojonych z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • Masło lub olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Przygotowanie

  1. Pieczarki dokładnie umyjcie, pokrójcie w plasterki, a następnie umieśćcie w średniej wielkości garnku i podsmażcie na maśle do momentu, w którym woda całkowicie odparuje. 
  2. Dodajcie groszek z marchewką oraz kukurydzę z puszki wraz z wodą, w której się marynowały. Całość doprawcie solą oraz pieprzem i zagotujcie. Po ok. 10 minutach powstanie bulion warzywny.
  3. Wołowinę dokładnie umyjcie, a następnie pokrójcie w kostkę lub paski.
  4. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oleju lub 1 łyżkę masła i dodajcie pokrojoną wołowinę. Całość przykryjcie pokrywką i duście przez ok. 20 minut, pamiętając o mieszaniu co jakiś czas.
  5. Tak przygotowane mięso umieśćcie w garnku z warzywami. Do składników dodajcie też pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Powstający strogonow zamieszajcie i gotujcie jeszcze przez ok. 10 minut.
  6. Po upływie tego czasu w garnku umieśćcie też przyprawy – słodką i ostrą paprykę, pieprz i sól do smaku. Następnie trzymajcie na ogniu jeszcze przez ok. 30 minut. 
  7. Na sam koniec gotowania odlejcie do małego pojemnika trochę bulionu, a następnie dokładnie wymieszajcie go ze śmietaną. Tak przygotowaną miksturę wlejcie z powrotem do garnka i zamieszajcie.

Gotowe!

Strogonow najlepiej smakuje ze zwykłą bagietką, ale równie dobrze sprawdzi się w towarzystwie ryżu lub puree ziemniaczanego.