Nie od dziś wiadomo, że śledzie są bardzo zdrowe, ponieważ zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Ryby te są bogate również w białka, cenne składniki mineralne, witaminy z grupy B a także A, E oraz D3. Ponadto, śledź jest najmniej zanieczyszczony metalami ciężkimi wśród ryb. Osoby borykające się z chorobami układu krążenia powinny jeść je regularnie, ponieważ działają przeciwmiażdżycowo. Tłuszcze tej ryby obniżają także ciśnienie oraz poziom złego cholesterolu. Mamy nadzieję, że przekonaliśmy was do włączenia smacznego śledzia do swojej diety.

Najlepsza potrawa na wigilijny stół 

Na święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć delikatnego mięsa śledzia. Jest masa przepisów na jego przyrządzenie. Dlatego dziś przypominamy jeden z nich. Prawdziwy rarytas, czyli aromatyczny, pełen smaku śledź w słoiku. Polecamy zrobienie większej ilości. Są tak pyszne, że ciężko im się oprzeć. W tej recepturze, dzięki marynowanym gąskom, całość będzie smakować po prostu wyśmienicie. 

Składniki na śledzie w słoiku w oleju z ogórkami i grzybkami

  • 3 płaty śledzia solonego
  • 5 ogórków konserwowych
  • 4 cebule
  • Kilka sztuk marynowanych gąsek
  • Szczypta soli
  • Szczypta majeranku
  • 40-50 ml oleju roślinnego
  • Słoik 700 ml

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od cebuli. Kroimy ją w kostkę i posypujemy szczyptą soli, aby zmiękła.
  2. Następnie kroimy w kostkę ogórki i gąski marynowane.
  3. Gdy cebula po kilku chwilach wypuści soki, wyciskamy ją i przekładamy do miski.
  4. Dodajemy tam pokrojone ogórki i gąski.
  5. Wlewamy 40-50 ml oleju roślinnego i posypujemy szczyptą majeranku.
  6. Następnie dodajemy śledzie i delikatnie mieszamy.  
  7. Po chwili wszystko przekładamy do słoika. Na wierzch wlewamy trochę oleju i odstawiamy do lodówki.

Następnego dnia można już spróbować nasze śledzie. Ich smak powinien się idealnie przegryźć. Tak przygotowane z każdym dniem będą nabierać wyrazistszego smaku. Smacznego! 

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: