roladki schabowe
Gotujmy.pl/misia5
Newsy

Najlepszy przepis na roladki ze schabu. Dzięki kilku dodatkom wychodzą naprawdę soczyste

Każdy domownik poprosi o dokładkę!

Roladki to bardzo prosty sposób na odczarowanie schabu. Jeśli znudziły ci się tradycyjne schabowe, masz dość panierowanych kotletów, wypróbuj ten przepis. W środku każdej roladki kryją się pyszne dodatki, które nie tylko wzbogacają smak potrawy, ale dodatkowo sprawiają, że jest wyjątkowo soczysta.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co wkładać do środka roladek?

Możliwości jest wiele i wszystko tak naprawdę zależy od tego, co lubimy. Doskonale sprawdzają się przeróżne warzywa. Najpopularniejszy jest ogórek kiszony oraz papryka, które dobrze  smakowo współgrają ze schabem. Polecamy również dodanie kawałka boczku, który zagwarantuje, że mięso nigdy nie wyjdzie suche. Cienko rozbity kotlet można posmarować musztardą – potrawa wyjdzie tak pyszna, że palce lizać.

Przepis na roladki ze schabu z ogórkiem kiszonym i kiełbaską

Składniki

  • 8 kotletów schabowych
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 kawałek cienkiej kiełbasy
  • 2 marchewki średniej wielkości
  • Kawałek żółtego sera
  • Natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • Ostra papryka
  • Słodka papryka
  • Oregano i bazylia lub zioła prowansalskie

Przygotowanie

  1. Ogórki kiszone pokrój na ćwiartki.
  2. Paprykę, marchewkę i ser pokrój w słupki o grubości około pół centymetra.
  3. Kiełbaskę również pokrój na kawałki. Długość dodatków zależy od wielkości kotletów.
  4. Rozbij cienko kotlety, ale uważaj, żeby nie zrobić w nich dziur.
  5. Mięso z każdej strony posyp solą, świeżo mielonym pieprzem, ostrą i słodką papryką.
  6. Na każdym kotlecie ułóż dodatki: kawałek ogórka, czerwonej papryki, marchewki, kiełbasy i żółtego sera. Do środka włóż również trochę posiekanej natki pietruszki.
  7. Zwiń kotlety w rulony i każdy ściśle obwiąż nitką lub sznurkiem. Dzięki temu się nie rozwiną, a farsz nie rozleci się.
  8. Na rozgrzanym oleju obsmaż roladki na złoto, a następnie dolej trochę wody i dodaj przyprawy (sól, pieprz, ostra i słodka papryka, zioła prowansalskie).
  9. Przykryj patelnię pokrywką i duś mięso aż będzie miękkie.

Smacznego!

Mięsno podawaj z opiekanymi ziemniakami lub kaszą gryczaną. Nie musisz podawać warzyw, gdyż kryją się we wnętrzu każdej roladki, ale jeśli chcesz to doskonale sprawdzą się czerwone, tarte buraczki.

Źródło: gotujmy.pl

Roladki schabowe
misia5/gotujmy.pl
Przepisy
Roladki schabowe, którym nikt się nie oprze. Z ogórkiem kiszonym smakują najlepiej
Roladki schabowe to danie z rodzaju: „mięso z niespodzianką”. Tak wysmażony schab na pewno przypadnie wam do gustu!

Rolady z mięsa to podstawa kuchni śląskiej. W Katowicach, Zabrzu i okolicach jedzą jednak głównie rolady z mięsa wołowego. Nasza propozycja będzie nieco inna – w sam raz dla amatorów mięsa wieprzowego. Rolady wołowe na tradycyjnym śląskim stole nie obejdą się bez klusek i modrej kapusty. W przypadku naszych roladek schabowych dopuszczalna jest większa dowolność. Jeżeli nie lubicie ziemniaczanych klusek, śmiało możecie eksperymentować do woli. Na przykład poprzez podanie tego mięsa z zapiekanym ryżem z dodatkiem surówki ze świeżej kapusty pekińskiej. Przedstawiciele ortodoksyjnej śląskiej kuchni złapią się w tym momencie za głowy, ale gwarantujemy wam – nie pożałujecie przygotowania takiego zestawu na obiad! Roladki schabowe wypełnimy także nieco innymi składnikami niż robią to zwykle gospodynie ze Śląska. Zamiast musztardy, boczku i surowej cebuli, my wykorzystamy takie składniki jak czerwona papryka, kiełbasa i ser żółty. Oprócz tego dodamy także kawałki ogórka kiszonego – w tym względzie uczynimy więc podobnie jak w przypadku rolad wołowych. Pamiętajcie o wyborze dobrego schabu na nasze roladki. Szukajmy świeżego, naturalnego mięsa, które nie rozleci się podczas rozbijania na cienkie plasterki. Potrzebujemy dość grubych kawałków, które będziemy mogli rozciągnąć do pokaźnych rozmiarów – tylko w ten sposób uda nam się włożyć do nich sporo dodatków. Przepis na roladki schabowe Składniki: 5-6 sporych plastrów mięsa schabowego (ok. 80-90 dag) Czerwona papryka 3-4 ogórki kiszone Pętko cienkiej kiełbasy (jeżeli lubicie ostre smaki, możecie wykorzystać np. kiełbasę chorizo) 15 dag tartego sera żółtego Natka pietruszki Ostra i słodka papryka w...

Roladki ze schabu z boczkiem i papryką. Każdy poprosi o dokładkę
Gotujmy.pl/lemieszek1@wp.pl
Newsy
Roladki ze schabu z boczkiem i papryką. Każdy poprosi o dokładkę
Doskonałe danie ze schabu na rodzinny obiad. Dzięki farszowi mięso jest soczyste i miękkie.

Schab jest bardzo uniwersalnym mięsem, z którego możecie przygotować wiele różnych potraw. Tradycyjne schabowe w panierce , pieczeń faszerowaną suszonymi śliwkami , schab, który zastąpi kupną wędlinę aż po schabowe bez panierki czy duszony schab. W każdej wersji smakuje przepysznie. Możliwości jest tak wiele, że to mięso chyba nigdy się nie nudzi. Z czym podawać roladki ze schabu? Koniecznie podawajcie z frytkami, ziemniakami przygotowanymi tak, jak lubicie najbardziej albo z kaszą np. gryczaną. Danie dobrze komponuje się z tartymi buraczkami, mizerią albo ogórkiem kiszonym. Czy faszerować roladki ze schabu? To co zawsze się sprawdza to warzywa pokrojone w słupki, na przykład ogórki kiszone czy czerwona papryka oraz kawałki cebuli. Dobrym pomysłem jest również włożenie plasterków boczku lub szynki, dzięki czemu roladki będą bardziej soczyste. Możecie włożyć również kawałek razowego chleba, plasterek żółtego sera. Tak naprawdę sprawdzi się tu niemal wszystko. Dodatkowo roladki możecie zapanierować przed smażeniem, tak jak klasyczne kotlety schabowe. Dzięki temu będą przyjemnie chrupiące. Inną opcją jest zrobienie sosu np. do pieczeni, grzybowego albo gulaszowego. Roladki ze schabu z boczkiem i papryką - przepis Składniki 10 plastrów schabu pół czerwonej papryki 10 plastrów boczku wędzonego Przyprawa do mięsa Czosnek granulowany Mielona ostra papryka Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Schab umyjcie i osuszcie. Rozbijcie tłuczkiem, ale uważajcie, żeby nie zrobić w mięsie dziur. Możecie mięso zawinąć w folię spożywczą przed rozbijaniem – dzięki temu, będziecie mieć mniej sprzątania. Mięso dokładnie natrzyjcie przyprawami. Boczek pokrójcie w plastry. Czerwoną paprykę...

pychotka schabowa
Gotujmy.pl/Henia
Newsy
Nie zgadniecie, co kryje się we wnętrzu tych schabowych. Farsz tak pyszny, że teściowa poprosi o przepis
To właśnie on sprawia, że schabowe pakieciki są wyjątkowo soczyste i pełne smaku. Zróbcie raz, a na pewno nie pożałujecie.

Znudziły wam się tradycyjne kotlety schabowe? Choć pyszne, soczyste i z chrupiąca panierka to po jakimś czasie można mieć ich dość. Doskonałym urozmaiceniem będzie nafaszerowanie ich czymś pysznym. W naszej wersji polecamy podduszone pieczarki z podsmażoną cebulką oraz ciągnącym się topionym serkiem.  Dzięki temu, że nadziejecie wasze kotlety, zyskają one wyjątkową soczystość i miękkość. Będą rozpływać się w ustach przy każdym kęsie. A przecież każdemu zależy na tym, by mięso nie wyszło za suche i twarde. Czym jeszcze można faszerować schab? Doskonałe połączenie to żółty ser i szynka, cebula, a nawet szpinak i ser feta. W zasadzie ogranicza was tylko i wyłącznie wyobraźnia. Do schabowych pychotek, zwanych również poduszeczkami (ze względu na specyficzny kształt), można podawać tradycyjne dodatki: tłuczone ziemniaki, mizerię, ogórki kiszone lub konserwowe albo buraczki na ciepło lub zimno.  To nie tylko danie na rodzinny obiad. Doskonale sprawdzi się również podczas większych uroczystości lub kolacji ze znajomymi.  Schabowa pychotka nadziewana pieczarkami – przepis Składniki 6 kawałków schabu 6 plasterków topionego serka 6 gałązek pietruszki 250-300g pieczarek 1 cebula Jarzynka lub Vegeta do smaku Ostra papryka w proszku Słodka papryka w proszku Bułka tarta Mąka Jajko Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Każdy z kotletów rozbijcie cienko, a następnie dokładnie posypcie przyprawami. Odłóżcie, aby przeszły ich smakiem na jakieś 20-30 minut. Pieczarki oczyśćcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, wrzućcie do malaksera lub drobno posiekajcie nożem. Cebulę pokrójcie w drobna kostkę i podsmażcie na złoto na patelni. Dodajcie pieczarki, wszystko dobrze podsmażcie, aż całkowicie...

Przepis na karkówkę. Roladki z marchewką i ogórkiem kiszonym
Gotujmy.pl/misia5
Newsy
Przepis na karkówkę. Roladki z marchewką i ogórkiem kiszonym
Soczyste i aromatyczne roladki z karkówki nadziewane marchewką, ogórkiem kiszonym i pieczarkami. Doskonałe na obiad dla całej rodziny. Roladki z karkówki są proste do zrobienia. Wystarczy niecała godzina na ich przyrządzenie i obiad gotowy.

Roladki z karkówki jak nic innego pasują na rodzinny obiad. Są łatwe w przygotowaniu, a zawinięte z ogórkiem i innymi warzywami, elegancko prezentują się na stole. Jeśli uwielbiacie karkówkę, koniecznie powinniście przyrządzić ją z poniższego przepisu. Roladki z karkówki wychodzą soczyste i kruche, a dodatki takie jak ogórek kiszony, marchewka oraz pieczarki dopełniają charakterystyczny smak karkówki.  Przepis na roladki z karkówki  Składniki: 3 plastry karkówki  marchew ogórek kiszony 2-3 pieczarki natka pietruszki Do posypania mięsa: papryka słodka świeżo zmielony pieprz sól morska Przyprawy do smaku: papryka ostra i słodka oregano bazylia zioła prowansalskie świeżo zmielony pieprz sól morska Sposób przygotowania: Marchewkę obierzcie, dokładnie umyjcie i pokrójcie w słupki.  W ten sam sposób pokrójcie kiszonego ogórka.  Pieczarki umyjcie i pokrójcie na plastry grubości słupków marchewki i ogórka.  Każdy plasterek pieczarki pokrójcie jeszcze na paski grubości w/w warzyw.  Natkę pietruszki dokładnie opłuczcie pod wodą, a następnie ją osuszcie.  Oderwijcie grubsze łodyżki  i zostawcie te cieńsze, zakończone listkami. Plastry karkówki umyjcie i bardzo cienko rozbijcie tłuczkiem do mięsa. Przyprawcie je z obu stron świeżo zmielonym pieprzem, papryką słodką oraz solą morską.  Na każdy rozbity plaster karkówki ułóżcie po kawałku marchewki, ogórka oraz tyle paseczków pieczarek,  żeby były długości wcześniej ułożonych warzyw.  Dodajcie jeszcze natkę pietruszki i zwińcie roladki, następnie obwiążcie je nitką....