roladki schabowe
Gotujmy.pl/misia5
Newsy

Najlepszy przepis na roladki ze schabu. Dzięki kilku dodatkom wychodzą naprawdę soczyste

Każdy domownik poprosi o dokładkę!
Magda Borucińska
grudzień 07, 2020

Roladki to bardzo prosty sposób na odczarowanie schabu. Jeśli znudziły ci się tradycyjne schabowe, masz dość panierowanych kotletów, wypróbuj ten przepis. W środku każdej roladki kryją się pyszne dodatki, które nie tylko wzbogacają smak potrawy, ale dodatkowo sprawiają, że jest wyjątkowo soczysta.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co wkładać do środka roladek?

Możliwości jest wiele i wszystko tak naprawdę zależy od tego, co lubimy. Doskonale sprawdzają się przeróżne warzywa. Najpopularniejszy jest ogórek kiszony oraz papryka, które dobrze  smakowo współgrają ze schabem. Polecamy również dodanie kawałka boczku, który zagwarantuje, że mięso nigdy nie wyjdzie suche. Cienko rozbity kotlet można posmarować musztardą – potrawa wyjdzie tak pyszna, że palce lizać.

Przepis na roladki ze schabu z ogórkiem kiszonym i kiełbaską

Składniki

  • 8 kotletów schabowych
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 kawałek cienkiej kiełbasy
  • 2 marchewki średniej wielkości
  • Kawałek żółtego sera
  • Natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • Ostra papryka
  • Słodka papryka
  • Oregano i bazylia lub zioła prowansalskie

Przygotowanie

  1. Ogórki kiszone pokrój na ćwiartki.
  2. Paprykę, marchewkę i ser pokrój w słupki o grubości około pół centymetra.
  3. Kiełbaskę również pokrój na kawałki. Długość dodatków zależy od wielkości kotletów.
  4. Rozbij cienko kotlety, ale uważaj, żeby nie zrobić w nich dziur.
  5. Mięso z każdej strony posyp solą, świeżo mielonym pieprzem, ostrą i słodką papryką.
  6. Na każdym kotlecie ułóż dodatki: kawałek ogórka, czerwonej papryki, marchewki, kiełbasy i żółtego sera. Do środka włóż również trochę posiekanej natki pietruszki.
  7. Zwiń kotlety w rulony i każdy ściśle obwiąż nitką lub sznurkiem. Dzięki temu się nie rozwiną, a farsz nie rozleci się.
  8. Na rozgrzanym oleju obsmaż roladki na złoto, a następnie dolej trochę wody i dodaj przyprawy (sól, pieprz, ostra i słodka papryka, zioła prowansalskie).
  9. Przykryj patelnię pokrywką i duś mięso aż będzie miękkie.

Smacznego!

Mięsno podawaj z opiekanymi ziemniakami lub kaszą gryczaną. Nie musisz podawać warzyw, gdyż kryją się we wnętrzu każdej roladki, ale jeśli chcesz to doskonale sprawdzą się czerwone, tarte buraczki.

Źródło: gotujmy.pl

Roladki schabowe
misia5/gotujmy.pl
Przepisy Roladki schabowe, którym nikt się nie oprze. Z ogórkiem kiszonym smakują najlepiej
Roladki schabowe to danie z rodzaju: „mięso z niespodzianką”. Tak wysmażony schab na pewno przypadnie wam do gustu!
Hubert Rój
listopad 24, 2020

Rolady z mięsa to podstawa kuchni śląskiej. W Katowicach, Zabrzu i okolicach jedzą jednak głównie rolady z mięsa wołowego. Nasza propozycja będzie nieco inna – w sam raz dla amatorów mięsa wieprzowego. Rolady wołowe na tradycyjnym śląskim stole nie obejdą się bez klusek i modrej kapusty. W przypadku naszych roladek schabowych dopuszczalna jest większa dowolność. Jeżeli nie lubicie ziemniaczanych klusek, śmiało możecie eksperymentować do woli. Na przykład poprzez podanie tego mięsa z zapiekanym ryżem z dodatkiem surówki ze świeżej kapusty pekińskiej. Przedstawiciele ortodoksyjnej śląskiej kuchni złapią się w tym momencie za głowy, ale gwarantujemy wam – nie pożałujecie przygotowania takiego zestawu na obiad! Roladki schabowe wypełnimy także nieco innymi składnikami niż robią to zwykle gospodynie ze Śląska. Zamiast musztardy, boczku i surowej cebuli, my wykorzystamy takie składniki jak czerwona papryka, kiełbasa i ser żółty. Oprócz tego dodamy także kawałki ogórka kiszonego – w tym względzie uczynimy więc podobnie jak w przypadku rolad wołowych. Pamiętajcie o wyborze dobrego schabu na nasze roladki. Szukajmy świeżego, naturalnego mięsa, które nie rozleci się podczas rozbijania na cienkie plasterki. Potrzebujemy dość grubych kawałków, które będziemy mogli rozciągnąć do pokaźnych rozmiarów – tylko w ten sposób uda nam się włożyć do nich sporo dodatków. Przepis na roladki schabowe Składniki: 5-6 sporych plastrów mięsa schabowego (ok. 80-90 dag) Czerwona papryka 3-4 ogórki kiszone Pętko cienkiej kiełbasy (jeżeli lubicie ostre smaki, możecie wykorzystać np. kiełbasę chorizo) 15 dag tartego sera żółtego Natka pietruszki Ostra i słodka papryka w...

Przeczytaj
roladki drobiowe
Gotujmy.pl
Newsy Soczyste w środku, chrupiące na zewnątrz. Te doskonałe roladki drobiowe podbiją wasze kubki smakowe
Nie masz pomysłu na szybki i smaczny obiad? Nie chcesz po raz kolejny przygotowywać oklepanych już schabowych i mielonych? Kup pierś z kurczaka i zrób z niej przepyszne roladki drobiowe z ogórkiem, wędzonym boczkiem i cebulą.
Anna Borkowska
grudzień 16, 2020

Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Roladki z naszego przepisu są doskonałą propozycją na szybki i prosty obiad. Są tak dobre, że na pewno nie poprzestaniecie na zjedzeniu jednej sztuki. Dodatkowym walorem roladek jest ich bogate wnętrze, które skrywa w sobie doskonałą kompozycję wędzonego boczku, kiszonego ogórka, żółtego sera i cebulki. To danie będzie prawdziwym wybawieniem, gdy będziesz chciała ugotować swoim bliskim coś oryginalnego a jednocześnie pysznego i łatwego w przygotowaniu. Potrzebne składniki: 1 kg piersi z kurczaka 2 ogórki kiszone, 4 plastry wędzonego boczku 1 średnia cebula 3 plastry żółtego sera łyżeczka słodkiej papryki 1 szklanka bułki tartej pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Mięso kroimy na plastry i rozbijamy je tłuczkiem bardzo cienko, ale nie za cienko, żeby ich nie przerwać. Mięso obsypujemy solą i pieprzem. Na brzegu każdego plastra układamy kawałeczek boczku, słupek żółtego sera i kawałek ogórka kiszonego. Drobno siekamy cebulę i posypujemy nią mięso, po czym zawijamy w roladki. Rozbijamy jajka i mieszamy je z łyżeczką słodkiej papryki. Każdą roladkę moczymy w jajkach a następnie panierujemy w bułce tartej. Zwijki smażymy na małym ogniu po kilka minut z każdej strony. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl

Przeczytaj
schab po warszawsku przepis
Gotujmy.pl/ewaeu
Newsy Efektowna przekąska na świąteczny stół. Schab po warszawsku w galarecie z wyjątkowym składnikiem
Jeśli wciąż zastanawiasz się, co zaserwować rodzinie podczas świątecznego obiadu, podpowiadamy. Schab po warszawsku w galarecie z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Oryginalności doda mu farsz jajeczny z chrzanem!
Weronika Kępa
grudzień 13, 2020

Choć połączenie tradycyjnej pasty jajecznej z chrzanem jest rzadko spotykane, w tym przypadku z pewnością zda egzamin. Faszerowany nią pieczony schab rozpłynie się w ustach twoich najbliższych, którzy będą błagać o dokładkę.  Przepis na schab po warszawsku w galarecie Będziesz potrzebować 1 kilogram schabu bez kości w kawałku ¼ szklanki bulionu lub wody 6 jajek 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka chrzanu Szczypiorek Żelatyna  Olej Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie, majeranek Przygotowanie Schab umyj. W miseczce umieść 4 łyżki oleju, sól, pieprz, paprykę mieloną, zioła prowansalskie, majeranek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj.  Tak powstałą miksturą natrzyj mięso i wstaw je do lodówki na całą noc. Następnego dnia schłodzone mięso obsmaż z obu stron na rozgrzanej patelni.  Po kilku minutach smażenia schab zdejmij z patelni i umieść w rękawie przeznaczonym do pieczenia, wraz z 2 łyżkami oleju i ¼ szklanki bulionu lub wody.  Piekarnik nagrzej do 200 st. C, a następnie umieść w nim mięso i piecz przez ok. 1,5 godziny. Po upływie tego czasu mięso odstaw do ostygnięcia. Następnie pokrój je w plastry o grubości ok. 1 cm. W każdym kawałku zrób kieszonkę – natnij schab w połowie grubości, tak aby powstało wgłębienie do farszu. Uważaj, żeby nie rozciąć plastra na dwa oddzielne. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i pokrój w niewielką kosteczkę. Umieść je w miseczce, dodaj chrzan, majonez, szczypiorek, sól oraz pieprz. Całość wymieszaj. Tak przygotowany farsz umieść w kieszonkach ze schabu. Brzegi udekoruj dodatkowo szczypiorkiem i ułóż na dużym talerzu. Żelatynę przygotuj według przepisu...

Przeczytaj
Panierka do kotletów schabowych
Adobe Stock
Przepisy Dodajcie to do panierki, a kotlety schabowe wyjdą soczyste, jak nigdy przedtem! Banalnie prosty chwyt!
Choć smażone na głębokim oleju mięso panierowane to nie najzdrowsza propozycja, od czasu do czasu można, a nawet trzeba sobie na nią pozwolić. Jeden banalnie porosty chwyt sprawi, że na nowo zakochacie się w swoich kotletach schabowych!
Weronika Kępa
listopad 21, 2020

Tydzień bez kotleta schabowego to tydzień stracony! Potrawa ta bowiem od lat króluje na polskich stołach i nie zamierza ustępować miejsca  nowocześniejszym frykasom. W końcu w kuchni nie ma nic cenniejszego niż tradycja. Przyznacie jednak, że po latach nawet przyrządzanie klasycznego schabowego może zacząć wychodzić uszami, ale i na to mamy sposób! Nie od dziś wiadomo, że nic tak nie wzbogaca smaku mięsa jak idealna panierka . Do jej przygotowania zazwyczaj używamy trzech składników: jajek, bułki tartej i mąki . Okazuje się jednak, że nic nie smakuje tak dobrze, jak panierka zrobiona z masy maślankowej! Sami się przekonajcie. Przepis na kotlety schabowe w panierce z maślanki Składniki: 600 g schabu bez kości 2 jajka (najlepiej wiejskie) 2 szklanki maślanki 2 szklanki mąki pszennej Olej do smażenia (rzepakowy lub słonecznikowy) Przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka papryka, suszone zioła Przygotowanie: Schab dokładnie umyjcie, a następnie pokrójcie na ok. 5 równych kawałków. Mięso połóżcie na desce, nakryj kawałkiem folii spożywczej i dokładnie rozbijcie tłuczkiem do mięsa (kotlety mogą wyjść nawet bardzo duże, ważne żeby nie były zbyt grube). W plastikowej misce umieśćcie maślankę, jajka, sól, pieprz, paprykę oraz suszone zioła. Wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie. Na patelni rozgrzejcie olej. Powinno go być dosyć dużo – ok. 2 cm. Tłuszcz musi być naprawdę bardzo gorący, inaczej kotlety nie wyjdą. Do niewielkiego naczynia nasypcie mąki pszennej. Panierowanie mięsa zacznijcie od obtoczenia go w mące pszennej. Następnie zanurzcie kotleta w masie maślankowej i pozostawcie na ok. 2 minuty. Po upływie tego czasu ponownie obtoczcie mięso w mące pszennej. Tak przygotowane schabowe powoli...

Przeczytaj