Roladki to bardzo prosty sposób na odczarowanie schabu. Jeśli znudziły ci się tradycyjne schabowe, masz dość panierowanych kotletów, wypróbuj ten przepis. W środku każdej roladki kryją się pyszne dodatki, które nie tylko wzbogacają smak potrawy, ale dodatkowo sprawiają, że jest wyjątkowo soczysta.

Co wkładać do środka roladek?

Możliwości jest wiele i wszystko tak naprawdę zależy od tego, co lubimy. Doskonale sprawdzają się przeróżne warzywa. Najpopularniejszy jest ogórek kiszony oraz papryka, które dobrze  smakowo współgrają ze schabem. Polecamy również dodanie kawałka boczku, który zagwarantuje, że mięso nigdy nie wyjdzie suche. Cienko rozbity kotlet można posmarować musztardą – potrawa wyjdzie tak pyszna, że palce lizać.

Przepis na roladki ze schabu z ogórkiem kiszonym i kiełbaską

Składniki

  • 8 kotletów schabowych
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 kawałek cienkiej kiełbasy
  • 2 marchewki średniej wielkości
  • Kawałek żółtego sera
  • Natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • Ostra papryka
  • Słodka papryka
  • Oregano i bazylia lub zioła prowansalskie

Przygotowanie

  1. Ogórki kiszone pokrój na ćwiartki.
  2. Paprykę, marchewkę i ser pokrój w słupki o grubości około pół centymetra.
  3. Kiełbaskę również pokrój na kawałki. Długość dodatków zależy od wielkości kotletów.
  4. Rozbij cienko kotlety, ale uważaj, żeby nie zrobić w nich dziur.
  5. Mięso z każdej strony posyp solą, świeżo mielonym pieprzem, ostrą i słodką papryką.
  6. Na każdym kotlecie ułóż dodatki: kawałek ogórka, czerwonej papryki, marchewki, kiełbasy i żółtego sera. Do środka włóż również trochę posiekanej natki pietruszki.
  7. Zwiń kotlety w rulony i każdy ściśle obwiąż nitką lub sznurkiem. Dzięki temu się nie rozwiną, a farsz nie rozleci się.
  8. Na rozgrzanym oleju obsmaż roladki na złoto, a następnie dolej trochę wody i dodaj przyprawy (sól, pieprz, ostra i słodka papryka, zioła prowansalskie).
  9. Przykryj patelnię pokrywką i duś mięso aż będzie miękkie.

Smacznego!

Mięsno podawaj z opiekanymi ziemniakami lub kaszą gryczaną. Nie musisz podawać warzyw, gdyż kryją się we wnętrzu każdej roladki, ale jeśli chcesz to doskonale sprawdzą się czerwone, tarte buraczki.

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl