Zrazy wołowe to jeden z klasycznych obiadów. Nieco większą popularnością cieszą się na Śląsku, gdzie są serwowane w towarzystwie klusek śląskich i czerwonej kapusty. Mimo wszystko w pozostałych rejonach Polski również są znane. Dobre mięso, pyszny sos to receptura na niedzielny obiad, która podbije kubki smakowe domowników.

Przepis na pyszne zrazy jak u mamy 

Do roladek wykorzystuje się najczęściej mięso wołowe lub wieprzowe. Trzeba pamiętać, aby było dobrej jakości, gdyż to będzie również odczuwalne w samej potrawie. Do środka najczęściej dodaje się ogórek kiszony. Można dodatkowo dodać także czerwoną paprykę pokrojoną w paseczki. W zrazach wołowych najważniejsza jest jednak obróbka termiczna, która warunkuje aromat całego dania. Podczas ich przyrządzania, przed duszeniem, należy je dobrze obsmażyć. Dzięki temu roladki będą rozpływać się w ustach!

Składniki:

  • 500 g wołowiny
  • 8 cienkich plastrów wędzonego boczku
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 czubata łyżka mąki
  • kilka liść laurowych
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól 
  • pieprz 
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Wołowinę pokrójcie na cztery plastry. Rozbijcie je delikatnie tłuczkiem do mięsa, a później natrzyjcie dokładnie przyprawami.
  2. Ogórki kiszone pokrójcie na połówki, a w garnku rozgrzejcie olej.
  3. Każdy kotlet posmarujcie odrobiną musztardy, a na środku połóżcie kawałek ogórka. Tak przygotowane zrazy zwińcie w roladki. Zwiążcie je nitką lub zabezpieczcie wykałaczką. W ten sposób przygotujcie resztę kotletów.
  4. Gotowe zrazy ułóżcie na rozgrzanym tłuszczu. Dokładnie obsmażcie je z każdej strony, aż się dobrze przyrumienią. Po chwili mięso podlejcie odrobiną wody. Dodajcie również liście laurowe, ziele angielskie, pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Roladki duście pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie. Wtedy wyjmijcie zrazy z garnka. Sos możecie zagęścić mąką z wodą.

Takie zrazy wyśmienicie będą smakować z kluskami śląskimi czy kaszą gryczaną, oblaną sosem w towarzystwie ulubionej surówki. Smacznego!