To jest idealna propozycja ciasta dla wszystkich smakoszy makowców i nie tylko.

Jeśli wprost przepadacie za wilgotnymi i delikatnymi ciastami, to ten przepis zdecydowanie przypadnie wam do gustu!

Ciasto jest pyszne, wilgotne od jabłek i rodzynek. Bez spodu i bez zawijania. Proste i niezwykle szybkie do zrobienia. Czy można chcieć więcej? 

Przepis na makowiec japoński 

Będziecie potrzebować: 

  • 500 g suchego mielonego maku
  • 250 g miękkiego masła
  • 2,5 szklanki mleka 3,2%
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 kg jabłek prażonych ze słoika
  • 220 g kaszy manny
  • 6 większych jajek 
  • garść rodzynek
  • garść żurawiny suszonej
  • garść moreli suszonych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do dekoracji:

Zobacz także:

  • polewa czekoladowa
  • brzoskwinie z puszki

Sposób przygotowania:

  1. W garnku ugotujcie 2,5 szklanki mleka z 50 g masła, cukrem waniliowym oraz 3 łyżkami miodu. 
  2. Do gorącego mleka wsypcie zmielony suchy mak i gotujcie go na niewielkim ogniu aż spęcznieje, a  mleko odparuje.
  3. Dodajcie rodzynki, żurawinę i pokrojone na mniejsze kawałki morele. Odłóżcie do ostudzenia. 
  4. Resztę masła czyli 200 g zmiksujcie z 2 szklankami cukru pudru na puszystą masę. 
  5. Jajka oddzielcie od białek. 
  6. Następnie dodajcie do maślanej masy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. 
  7. Do maślano-żółtkowej masy dodajcie stopniowo ostudzoną masę makową. Wszystko razem zmiksujcie. 
  8. Na koniec dodajcie do masy prażone jabłka ze słoika oraz kaszę. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
  9. Białka jaj ubijcie ze szczyptą soli i dodajcie do makowej masy, delikatnie mieszając łyżką.
  10. Ciasto wyłóżcie na blachę o wymiarach 25 cm na 40 cm wcześniej przykrytą papierem do pieczenia. Powierzchnię ciasta wyrównajcie łyżką. 
  11. Tak przygotowane ciasto wstawcie do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika, i pieczcie je około 60 minut. 
  12. Po upieczeniu ciasto wyjmijcie z pieca, ostudźcie i udekorujcie polewą czekoladową oraz pokrojonymi brzoskwiniami z puszki. Smacznego! 

Źródło: gotujmy.pl