To jest idealna propozycja ciasta dla wszystkich smakoszy makowców i nie tylko.
Jeśli wprost przepadacie za wilgotnymi i delikatnymi ciastami, to ten przepis zdecydowanie przypadnie wam do gustu!
Ciasto jest pyszne, wilgotne od jabłek i rodzynek. Bez spodu i bez zawijania. Proste i niezwykle szybkie do zrobienia. Czy można chcieć więcej?
Przepis na makowiec japoński
Będziecie potrzebować:
- 500 g suchego mielonego maku
- 250 g miękkiego masła
- 2,5 szklanki mleka 3,2%
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki miodu
- 1 kg jabłek prażonych ze słoika
- 220 g kaszy manny
- 6 większych jajek
- garść rodzynek
- garść żurawiny suszonej
- garść moreli suszonych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do dekoracji:
Zobacz także:
- polewa czekoladowa
- brzoskwinie z puszki
Sposób przygotowania:
- W garnku ugotujcie 2,5 szklanki mleka z 50 g masła, cukrem waniliowym oraz 3 łyżkami miodu.
- Do gorącego mleka wsypcie zmielony suchy mak i gotujcie go na niewielkim ogniu aż spęcznieje, a mleko odparuje.
- Dodajcie rodzynki, żurawinę i pokrojone na mniejsze kawałki morele. Odłóżcie do ostudzenia.
- Resztę masła czyli 200 g zmiksujcie z 2 szklankami cukru pudru na puszystą masę.
- Jajka oddzielcie od białek.
- Następnie dodajcie do maślanej masy po jednym żółtku nie przerywając miksowania.
- Do maślano-żółtkowej masy dodajcie stopniowo ostudzoną masę makową. Wszystko razem zmiksujcie.
- Na koniec dodajcie do masy prażone jabłka ze słoika oraz kaszę. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
- Białka jaj ubijcie ze szczyptą soli i dodajcie do makowej masy, delikatnie mieszając łyżką.
- Ciasto wyłóżcie na blachę o wymiarach 25 cm na 40 cm wcześniej przykrytą papierem do pieczenia. Powierzchnię ciasta wyrównajcie łyżką.
- Tak przygotowane ciasto wstawcie do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika, i pieczcie je około 60 minut.
- Po upieczeniu ciasto wyjmijcie z pieca, ostudźcie i udekorujcie polewą czekoladową oraz pokrojonymi brzoskwiniami z puszki. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl