Makowiec japoński
Gotujmy.pl/mycha
Newsy

Najlepszy przepis na makowiec japoński. Proste ciasto na święta z kilku składników

Jeśli chcecie podać na stół wielkanocny wyjątkowe ciasto, koniecznie wypróbujcie ten niezawodny przepis na makowiec japoński. Jest delikatny i wilgotny dzięki 1 składnikowi.

To jest idealna propozycja ciasta dla wszystkich smakoszy makowców i nie tylko.

Jeśli wprost przepadacie za wilgotnymi i delikatnymi ciastami, to ten przepis zdecydowanie przypadnie wam do gustu!

Ciasto jest pyszne, wilgotne od jabłek i rodzynek. Bez spodu i bez zawijania. Proste i niezwykle szybkie do zrobienia. Czy można chcieć więcej? 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na makowiec japoński 

Będziecie potrzebować: 

  • 500 g suchego mielonego maku
  • 250 g miękkiego masła
  • 2,5 szklanki mleka 3,2%
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 kg jabłek prażonych ze słoika
  • 220 g kaszy manny
  • 6 większych jajek 
  • garść rodzynek
  • garść żurawiny suszonej
  • garść moreli suszonych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do dekoracji:

  • polewa czekoladowa
  • brzoskwinie z puszki

Sposób przygotowania:

  1. W garnku ugotujcie 2,5 szklanki mleka z 50 g masła, cukrem waniliowym oraz 3 łyżkami miodu. 
  2. Do gorącego mleka wsypcie zmielony suchy mak i gotujcie go na niewielkim ogniu aż spęcznieje, a  mleko odparuje.
  3. Dodajcie rodzynki, żurawinę i pokrojone na mniejsze kawałki morele. Odłóżcie do ostudzenia. 
  4. Resztę masła czyli 200 g zmiksujcie z 2 szklankami cukru pudru na puszystą masę. 
  5. Jajka oddzielcie od białek. 
  6. Następnie dodajcie do maślanej masy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. 
  7. Do maślano-żółtkowej masy dodajcie stopniowo ostudzoną masę makową. Wszystko razem zmiksujcie. 
  8. Na koniec dodajcie do masy prażone jabłka ze słoika oraz kaszę. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
  9. Białka jaj ubijcie ze szczyptą soli i dodajcie do makowej masy, delikatnie mieszając łyżką.
  10. Ciasto wyłóżcie na blachę o wymiarach 25 cm na 40 cm wcześniej przykrytą papierem do pieczenia. Powierzchnię ciasta wyrównajcie łyżką. 
  11. Tak przygotowane ciasto wstawcie do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika, i pieczcie je około 60 minut. 
  12. Po upieczeniu ciasto wyjmijcie z pieca, ostudźcie i udekorujcie polewą czekoladową oraz pokrojonymi brzoskwiniami z puszki. Smacznego! 

Źródło: gotujmy.pl
 

Szarlotka bez pieczenia
Gotujmy.pl/wanilioweimprowizacj
Newsy
Szarlotka, która nie wymaga pieczenia? Gwarantujemy, że pokochacie to proste i przepyszne ciasto
Koniecznie wypróbujcie przepis na ten przepyszny i prosty deser! Wszyscy będą zachwyceni.

Ciężko znaleźć kogoś, kto odmówiłby pysznej domowej szarlotki. Ten deser ma naprawdę wielu miłośników. Warto poznać awaryjny przepis na szarlotkę, która nie wymaga pieczenia. Zrobicie ją w mig! Szalotka to ukochane ciasto Polaków, ale też innych narodów. Tradycyjna szarlotka powstaje z wykorzystaniem jabłek z dodatkiem cynamonu, jest pieczona i bardzo często podawana na ciepło. Chętnie jadacie ją może z lodami waniliowymi. Podanie tego deseru w tradycyjnej wersji, wymaga pieczenia. Jeśli macie ochotę na lżejszą wersję szarlotki, którą zrobicie bez włączania piekarnika, koniecznie wypróbujcie ten przepis! Przepis na szarlotkę bez pieczenia Szarlotkę przygotujecie na gotowych biszkoptach, które będą stanowiły podstawę ciasta. Pozostała część ciasta składa się z jabłek wymieszanych z galaretką i kremowej mlecznej masy. Ciasto udekorujecie tartą czekoladą, która nada mu jeszcze bardziej odświętnego charakteru. Składniki na szarlotkę bez pieczenia Paczka okrągłych biszkoptów Ok. 2,5 szklanki musu z prażonych jabłek lub jabłka z cynamonem, by zrobić domowy mus Galaretka cytrynowa Galaretka o smaku egzotycznych owoców Opakowanie śnieżki  Pół szklanki ziemnego mleka Pół tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej Przygotowanie szarlotki bez pieczenia Przygotujcie okrągłą tortownicę o średnicy ok. 20 cm. Wyłóżcie tortownicę papierem do pieczenia. Na dnie tortownicy wyłóżcie warstwę biszkoptów. Mus z jabłek przełóżcie do garnka, podgrzewajcie by był gorący. Jeśli korzystacie ze świeżych jabłek, pokrójcie je w kostki, dodajcie odrobinę wody i gotujcie z cynamonem, aż uzyskacie konsystencję musu. Jabłka możecie dosłodzić do smaku, jeśli korzystacie z kwaśniej odmiany. Gdy jabłka...

ciasto z rodzynkami
Adobe Stock
Newsy
Przepis na banalnie ciasto na kefirze z rodzynkami, które zrobicie w 5 minut. Zawsze wychodzi
Gdy wpadają niezapowiedziani goście, a szafka ze słodkościami na czarną godzinę świeci pustkami, to idealnym pomysłem jest ciasto, którego przygotowanie zajmie wam dosłownie 5 minut. Sprawdźcie!

Macie ochotę na coś słodkiego, ale nie chce wam się wychodzić do sklepu albo z wizytą wpadli niezapowiedziani goście?  Zawsze w takich momentach można poratować się słodkościami zakupionymi na takie momenty, jednak jeśli i ta szafka świeci pustkami? Nic strasznego! Banalne w przygotowaniu, ale przepyszne w smaku ciasto na kefirze z rodzynkami uratuje was w takiej sytuacji. Dodatek kefiru do ciasta Wypiek przygotowany na kefirze jest szybki w przyrządzeniu. Koszt przygotowania takiego dania również nie jest duży, gdyż składniki są proste i ogólnodostępne. Poza tym zazwyczaj większość, jak nie wszystkie składniki macie w swoim domu. Warto dodać, iż kefir jest jednym ze zdrowszych produktów. Ze względu na cenne właściwości można go włączyć do diety. Kefir w postaci dodatku do wypieku nadaje mu lekkości, wilgotności, a także dzięki niemu przez dłuższy czas będzie świeże. Ciasto na kefirze z rodzynkami To ciasto ma same zalety. Jest szybkie w przygotowaniu, wilgotne po upieczeniu, a co najważniejsze pyszne. Dodatek rodzynek do masy, urozmaica wypiek i nadaje mu innego charakteru. Poza tym po przekrojeniu ciasto będzie ładnie prezentować się na stole. Jeśli jednak nie jesteście fanami tego rodzaju produktu, to możecie zastąpić je orzechami lub kandyzowaną skórką pomarańczy. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka kefiru 2 jajka ½ szklanki cukru 100 g rodzynek 10 g proszku do pieczenia 1 łyżka masła opcjonalnie cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Kefir przełóżcie do większej miski, wbijcie jajka oraz wsypcie cukier. Wszystko zmiksujcie mikserem na gładką masę. Następnie cały czas mieszając łyżką bądź miksując na niskich obrotach, dodawajcie stopniowo mąkę. Wszystkie składniki powinny się połączyć.  Do...

Przepis na proste i szybkie ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny. Idealne do kawy
Gotujmy.pl/akrobatka2
Newsy
Przepis na proste i szybkie ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny. Idealne do kawy
Łatwe do przygotowania ciasto czekoladowe, z którym poradzi sobie nawet osoba bez dużego doświadczenia w pieczeniu. Robi się je szybko, nie wymaga długiego pieczenia. Lekki krem na bazie kaszy manny oraz wiśnie doskonale pasują do czekoladowego spodu.

Szukacie przepisu na ciasto czekoladowe, które jest banalne i szybkie do upieczenia? Oto on! Ciasto wychodzi lekkie i wilgotne, a krem delikatny i puszysty. Całość przełamują kwaśne wiśnie lub maliny. To ciasto, podobnie jak galaretkowiec bez pieczenia , ciasto z kremem dla leniwych i zapracowanych , które robi się tylko w 10 minut czy ciasto paryski kochanek z 4 składników , jest idealne dla osób, które nie lubią piec. Przepis na ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny Składniki na ciasto 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 120g masła 1 jajko 3/4 szklanki mleka 30g ciemnego kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Składniki na krem 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 4 łyżki kaszy manny 250g masła Składniki na polewę 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1/3 szklanki mleka 300g drylowanych wiśni z syropu lub świeżych malin Przygotowanie Włączcie piekarnik i nagrzejcie go do 180 stopni. Masło utrzyjcie mikserem z cukrem na puszystą masę. Dodajcie jajko i zmiksujcie. Cały czas miksując, dodawajcie do masy proszek do pieczenia, mąkę, mleko oraz kakao. Prostokątną formę (24x42cm) wyłóżcie papierem do pieczenia i przełóżcie ciasto. Pieczcie przez około 20-25 minut do suchego patyczka. W garnku zagotujcie mleko z kaszą manną. Wystudźcie. Miękkie masło utrzyjcie z cukrem, a następnie dodajcie zimną kaszę. Kremem posmarujcie wystudzone ciasto. Na wierzchu rozłóżcie wiśnie lub maliny. Czekoladę roztopcie w kąpieli wodnej i dodajcie do niej śmietankę. Wmieszajcie cukier puder i mleko, aż osiągniecie odpowiednią konsystencję. Polewą delikatnie polejcie ciasto i odstawcie w chłodne miejsce, aby stężała. Smacznego! Źródło:...

piernik przekładany masą truskawkową
Gotujmy.pl/halina
Newsy
Ten piernik zrobi prawdziwą furorę wśród najmłodszych. W jego wnętrzu kryje się przepyszna masa...
Gwarantujemy, że takiej wersji piernika jeszcze nie mieliście okazji skosztować!

Ten wyjątkowo lekki i puszysty piernik kryje w sobie krem truskawkowy. To nietypowe połączenie jest naprawdę zaskakujące – owocowa masa na bazie świeżych owoców wspaniale łączy się z ciastem przesyconym aromatem korzennych przypraw.  Ta piernikowa wariacja smakuje zwłaszcza najmłodszym gościom! W porównaniu z tradycyjnym, ciężkim piernikiem z dodatkiem miodu, ten zachwyca swoją lekkością. Jest tak dobry, że zniknie do ostatniego okruszka. Przepis na piernik przekładany masą truskawkową Składniki na piernik 2 szklanki mąki Szklanka cukru Szklanka mleka 3 duże jajka 2 łyżki ciemnego kakao 1 słoik powideł śliwkowych 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika Składniki na masę truskawkową 2 żółtka 300 g masła ¾ szklanki cukru pudru 350 g truskawek Przygotowanie Przygotujcie dużą miskę i wbijcie do niej jajka, dodajcie powidła śliwkowe, olej i cukier. Całość zmiksujcie. W drugiej misce wymieszajcie suche składniki: mąkę, kakao, opakowanie przyprawy do pierników oraz sodę oczyszczoną. Do pierwszej masy dodawajcie po łyżce mleka i suchych składników i miksujcie dokładnie. Prostokątną formę 20 x 25 cm wyłóżcie dokładnie papierem do pieczenia i wlejcie do niej przygotowane ciasto. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Świeże truskawki umyjcie, oderwijcie szypułki i zmiksujcie blenderem. Jeśli macie mrożone truskawki to musicie wrzucić je na sitko i poczekać aż całkowicie się rozmrożą i puszczą sok. Zmiksujcie żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajcie do masy masło w temperaturze pokojowej – łatwiej będzie je zmiksować. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodawajcie po łyżce zmiksowanych truskawek. Wystudzony...