Gołąbki leniwe, które są gwiazdą tego przepisu, to po prostu gołąbki zrobione bez zawijania.
Pyszna kapusta ma swój udział, ale w środku mięsnej masy, którą formuje się na kształt gołąbków, podsmaża na oleju i podaje z przepysznym, pomidorowym sosem.
Gołąbki może wyglądają trochę inaczej, ale smakują równie wybornie jak te tradycyjne. Polecamy je na szybki obiad lub na wieczorną kolację!
Przepis na gołąbki leniwe
Składniki:
- 700 g mięsa mielonego
- 1/2 główki młodej kapusty
- 100 g ryżu
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- mąka
- sól
- mielony pieprz
- suszony majeranek
- mielona słodka papryka
- olej do smażenia
Składniki na sos pomidorowy:
Zobacz także:
- 4-5 pomidorów lub pomidory w puszce
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- mielony pieprz
- papryka słodka
- szczypta chili
- szczypta cukru
- sól
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Młodą kapustę pokrójcie w kostkę, a następnie przełóżcie ją na patelnię lub do garnka.
- Pokrojoną kapustę zalejcie niewielką ilością wody i podgotujcie do miękkości przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
- Mięso mielone przełóżcie do miski. Dodajcie do niego jajko, 2 łyżki bułki tartej oraz przyprawy: sól, mielony pieprz, suszony majeranek oraz mieloną słodką paprykę.
- Ryż ugotujcie w lekko osolonej wodzie do miękkości i dodajcie razem z podgotowaną kapustą do miski z mięsem.
- Wszystko dokładnie mieszajcie na mięsną masę.
- Z masy uformujcie owalne gołąbki i obtoczcie je w mące.
- Na patelni na dobrze rozgrzanym oleju, podsmażcie gołąbki z każdej strony na lekko rumiany kolor.
- Sposób przygotowania sosu:
- Cebulę i czosnek obierzcie z łupin, pokrójcie w kostkę i podsmażcie na oleju.
- Pomidory sparzcie, obierzcie ze skóry i pokrójcie je w kostkę. Dodajcie do cebuli wraz z listkami bazylii.
- Wszystko razem duście pod przykryciem przez około 12 minut.
- Po tym czasie całość zblendujcie na aksamitny sos.
- Sos przyprawcie do smaku solą, pieprzem, słodką papryką oraz odrobiną chili i szczyptą cukru.
- Gotowe gołąbki zalejcie sosem pomidorowym i duście je na małym ogniu przez około 25 minut, co jakiś czas je obracając. I gotowe!