Gotujmy.pl
Newsy

Najlepszy przepis na gołąbki leniwe. Lepszych nie jedliście

Ten świetny przepis spodoba się wszystkim zabieganym smakoszom gołąbków. Jeśli nie macie cierpliwości, czasu lub ochoty, by bawić się w kuchni z kapustą, zróbcie gołąbki leniwe w tej pysznej odsłonie!

Gołąbki leniwe, które są gwiazdą tego przepisu, to po prostu gołąbki zrobione bez zawijania.

Pyszna kapusta ma swój udział, ale w środku mięsnej masy, którą formuje się na kształt gołąbków, podsmaża na oleju i podaje z przepysznym, pomidorowym sosem.  

Gołąbki może wyglądają trochę inaczej, ale smakują równie wybornie jak te tradycyjne. Polecamy je na szybki obiad lub na wieczorną kolację! 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gołąbki leniwe

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego 
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 100 g ryżu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • mąka
  • sól
  • mielony pieprz
  • suszony majeranek
  • mielona słodka papryka
  • olej do smażenia

Składniki na sos pomidorowy:

  • 4-5 pomidorów lub pomidory w puszce
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • mielony pieprz
  • papryka słodka
  • szczypta chili 
  • szczypta cukru
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Młodą kapustę pokrójcie w kostkę, a następnie przełóżcie ją na patelnię lub do garnka.
  2. Pokrojoną kapustę zalejcie niewielką ilością wody i podgotujcie do miękkości przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. 
  3. Mięso mielone przełóżcie do miski. Dodajcie do niego jajko, 2 łyżki bułki tartej oraz przyprawy: sól, mielony pieprz, suszony majeranek oraz mieloną słodką paprykę.
  4. Ryż ugotujcie w lekko osolonej wodzie do miękkości i dodajcie razem z podgotowaną kapustą do miski z mięsem.
  5. Wszystko dokładnie mieszajcie na mięsną masę.
  6. Z masy uformujcie owalne gołąbki i obtoczcie je w mące.
  7. Na patelni na dobrze rozgrzanym oleju, podsmażcie gołąbki z każdej strony na lekko rumiany kolor. 
  8. Sposób przygotowania sosu:
  9. Cebulę i czosnek obierzcie z łupin, pokrójcie w kostkę i podsmażcie na oleju.
  10. Pomidory sparzcie, obierzcie ze skóry i pokrójcie je w kostkę.  Dodajcie do cebuli wraz z listkami bazylii. 
  11. Wszystko razem duście pod przykryciem przez około 12 minut.
  12. Po tym czasie całość zblendujcie na aksamitny sos. 
  13. Sos przyprawcie do smaku solą, pieprzem, słodką papryką oraz odrobiną chili i szczyptą cukru.
  14. Gotowe gołąbki zalejcie sosem pomidorowym i duście je na małym ogniu przez około 25 minut, co jakiś czas je obracając. I gotowe! 
     
Gołąbki z piekarnika z żółtym serem. Ciekawy przepis na obiad
2milutka/Gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z piekarnika z żółtym serem. Ciekawy przepis na obiad 
Gołąbki to tradycyjna polska potrawa, która najczęściej przyrządzana jest w sosie pomidorowym i na bazie ryżu i mielonego mięsa. Można jednak wzbogacić to danie o jeden dodatek, który sprawi, że stanie się ono jeszcze lepsze! Z pewnością macie go w lodówce. 

Chociaż ser żółty jest dosyć tłusty, jest on także bogaty w białko, wapń i magnez, dlatego nie należy go unikać – o ile nie jesteście na diecie niskokalorycznej. Przepis na gołąbki z piekarnika z żółtym serem Ta nowoczesna formuła gołąbków z pewnością posmakuje dzieciom i sprawi, że łatwiej przemycicie im zdrową kapustę. Składniki: 0,5 główki białej młodej kapusty 0,5 tuszki z królika 1,5 szklanki ryżu 1 cebula 2-3 łyżki oleju 2 jajka 0,5 szklanki kaszy manny błyskawicznej 4 łyżki startego parmezanu 1 łyżka bułki tartej sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 1 łyżeczka kucharka 1 łyżeczka czubricy czerwonej szczypta chili lub papryki słodkiej do smaku Sos: 3 pomidory obrane ze skórki 1 łyżeczka koncentratu 2 ząbki czosnku szczypta cukru 1 szklanka bulionu rosołowego 3 łyżki oleju 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej bazylia do smaku Przygotowanie: Ryż ugotujcie na półmiękko (nie rozgotujcie go) i odstawcie do wystygnięcia.  Tuszkę z królika gotujcie aż będzie miękka, obierzcie od kości zimne mięso i zmielcie w maszynce do mięsa.  Cebulę obierzcie i zeszklijcie na oleju.  Kapustę obierzcie z wierzchnich liści i pokrójcie w drobną kostkę. Blanszujcie chwilę w osolonym wrzątku i odcedźcie, a następnie wyciśnijcie z wody.  Kapustę przełóżcie do dużej michy i dodajcie mielone mięso, a także zimny, podgotowany ryż, zeszkloną cebulę, bułkę tartą i mannę. Wbijcie jajka, dodajcie sól, pieprz oraz czubricę, a także starty parmezan i przyprawę typu „Kucharek”. Wyróbcie masę rękami.  Przełóżcie do wyłożonej pergaminem dużej blachy lub na dwie mniejsze....

Justyna Żyła pochwaliła się przepisem na młodą kapustę. „Bez kminku nie da rady”
ONS.pl/Instagram
Newsy
Justyna Żyła pochwaliła się przepisem na młodą kapustę. „Bez kminku nie da rady”
Młoda kapusta w wykonaniu Justyny Żyły porywa swoją prostotą i smakiem. Dacie się skusić na skorzystanie z tego przepisu?

Była żona skoczka narciarskiego Piotra Żyły udziela się aktywnie w portalach społecznościowych. Justyna regularnie zamieszcza na Instagramie przepyszne przepisy, którymi dzieli się ze swoimi fanami. Ostatnio ugotowała na kolację młodą kapustę. Jak słusznie napisała celebrytka – nie obędzie się ona bez dodatku mielonego kminku, który sprawia, że to danie trawi się znacznie łatwiej. Przepis na młodą kapustę z kiełbasą i koperkiem Justyny Żyły         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Justyna (@justynazyla) Składniki: Mała główka młodej kapusty Ok. 40 dag kiełbasy Ok. 30 dag boczku wędzonego Ok. 30 dag świeżych pomidorów (dowolne, Justyna wybrała żółte pomidorki koktajlowe i pomidora malinowego) Łyżka koncentratu pomidorowego Cebula Szczypiorek Świeży koperek Kminek mielony Ostra papryka w proszku Słodka papryka w proszku Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Boczek, cebulę i kiełbasę pokrójcie w kostkę. Kapustę poszatkujcie na drobne kawałki. Podsmażcie kiełbasę i boczek. Postarajcie się zrobić to bez dodawania oleju – zwłaszcza jeżeli dysponujecie tłustą kiełbasą i boczkiem. Do mięsa dodajcie cebulę i duście wszystko razem. Poszatkowaną kapustę wrzućcie do garnka, zalejcie wodą, by przykryć  ją na powierzchni. Dodajcie sporo kminku, sól i pieprz i duście, aż kapusta zmięknie i zacznie pięknie pachnieć. Dodajcie do podgotowanej kapusty podsmażone mięso z cebulą, a także pokrojone pomidory. Doprawcie całość...

przepis na gulasz
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Ten gęsty, mięsny gulasz wspaniale was rozgrzeje i nasyci. Idealny na mroźne dni
„Bestia ze Wschodu” stała się rzeczywistością. W najbliższy weekend termometry pokażą nawet -20 st. C. W te mroźne dni pamiętajcie nie tylko o właściwym ubraniu i piciu ciepłych napojów, ale również rozgrzewających posiłkach. Gulasz z naszego przepisu będzie jak znalazł.

Mięso wieprzowe, papryka i ostre przyprawy – dzięki nim wasz organizm będzie idealnie przygotowany na dzień spędzony poza domem. Bowiem nawet najcieplejsze spodnie nie rozgrzeją was tak dobrze, jak treściwy obiad. W ten weekend koniecznie skorzystajcie z naszego przepisu na gulasz. Przepis na gulasz Będziecie potrzebować  700 gramów wieprzowiny 300 gramów pieczarek Warzyw: 1 papryki, 1 cebuli, 3 ziemniaków 3 łyżek koncentratu pomidorowego 2 litrów wody Oleju do smażenia  Przypraw i ziół: pieprzu, soli, majeranku, liści laurowych, słodkiej papryki, chili Przygotowanie W średniej wielkości garnku umieśćcie wodę wraz z liściem laurowym i zagotujcie. Mięso umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika, pokrójcie w kostkę i podsmażcie na gorącym oleju. Kiedy się przyrumieni, umieśćcie je w gotującej się wodzie. Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra. Pieczarki umyjcie i potnijcie na plastry. Paprykę również umyjcie i pokrójcie w kostkę. Tak przygotowane warzywa umieśćcie w garnku z wodą i mięsem. Do wywaru dodajcie pozostałe przyprawy – pieprz, sól, majeranek, słodką paprykę oraz chili. Całość duście pod pokrywką, na wolnym ogniu, aż do momentu, w którym mięso zmięknie. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie. Tak przygotowane dodajcie do gulaszu wraz z koncentratem pomidorowym. Całość zamieszajcie i gotujcie jeszcze przez 5 minut. Gotowe! Źródło: gotujmy

jak zrobić gołąbki bez zawijania gołąbki bez zawijania
Adobe Stock
Newsy
Nietypowe gołąbki z kapustą w środku. Szybsze i prostsze do zrobienia, niż tradycyjne
Marzy wam się obiad z kapustą i mięsem w roli głównej, a nie macie czasu na zawijanie gołąbków? Pora na gołąbki bez zawijania!

To danie ma wielu wiernych fanów w całej Polsce. W niektórych rejonach naszego kraju gołąbki bez zawijania zyskały popularność jako gołąbki papieskie. Dlaczego? O tym do końca nie wiadomo. Nieznana jest przecież relacja papieża Jana Pawła II o jakichkolwiek gołąbkach, w przeciwieństwie na przykład do kremówek… Jeszcze inni mówią na to danie: oszukane gołąbki. Tutaj chodzi na pewno o to, że do ich przygotowania nie trzeba długiego gotowania liści. Czym jeszcze gołąbki bez zawijania różnią się od zwykłych? Wystarczy za to poszatkować surową kapustę, delikatnie ją sparzyć, a potem wymieszać z mięsem i ryżem. Gołąbki nabiorą ciekawego smaku dzięki zapiekaniu w pomidorowym sosie. To kolejny detal odróżniający to danie od klasycznego pierwowzoru. Zwykłe gołąbki podawane są z sosem dopiero na talerzu. Ta niewielka różnica powoduje jednak kolosalną różnicę w smaku. Gołąbki bez zawijania nie obędą się także bez szybkiego podsmażenia na oleju. Ten zabieg nieco wzmocni ich strukturę przed pieczeniem w sosie i zabezpieczy przed rozpadnięciem. Przepis na gołąbki bez zawijania Składniki 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z dość tłustej łopatki) Pół główki kapusty białej (najlepiej młodej, kruchej) 3 łyżki bułki tartej 10 dag ryżu 1 jajko Słoiczek koncentratu pomidorowego Majeranek Papryka słodka Sól Pieprz czarny Olej Przygotowanie: Ryż ugotujcie w proporcji 1:2 (ryż do wody) w lekko osolonej wodzie. Ryż gotujcie pod przykryciem, nie mieszajcie go i pozwólcie mu wchłonąć całą wodę. Kapustę posiekajcie drobno i zalejcie ją wrzątkiem na ok. 10 min by zmiękła. Odcedźcie kapustę i odstawcie do ostygnięcia. Gdy ryż i kapusta będą już w temperaturze pokojowej,...