Gotujmy.pl
Newsy

Najlepszy przepis na gołąbki leniwe. Lepszych nie jedliście

Ten świetny przepis spodoba się wszystkim zabieganym smakoszom gołąbków. Jeśli nie macie cierpliwości, czasu lub ochoty, by bawić się w kuchni z kapustą, zróbcie gołąbki leniwe w tej pysznej odsłonie!
Magdalena Kieblesz
marzec 18, 2021

Gołąbki leniwe, które są gwiazdą tego przepisu, to po prostu gołąbki zrobione bez zawijania.

Pyszna kapusta ma swój udział, ale w środku mięsnej masy, którą formuje się na kształt gołąbków, podsmaża na oleju i podaje z przepysznym, pomidorowym sosem.  

Gołąbki może wyglądają trochę inaczej, ale smakują równie wybornie jak te tradycyjne. Polecamy je na szybki obiad lub na wieczorną kolację! 

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na gołąbki leniwe

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego 
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 100 g ryżu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • mąka
  • sól
  • mielony pieprz
  • suszony majeranek
  • mielona słodka papryka
  • olej do smażenia

Składniki na sos pomidorowy:

  • 4-5 pomidorów lub pomidory w puszce
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • mielony pieprz
  • papryka słodka
  • szczypta chili 
  • szczypta cukru
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Młodą kapustę pokrójcie w kostkę, a następnie przełóżcie ją na patelnię lub do garnka.
  2. Pokrojoną kapustę zalejcie niewielką ilością wody i podgotujcie do miękkości przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. 
  3. Mięso mielone przełóżcie do miski. Dodajcie do niego jajko, 2 łyżki bułki tartej oraz przyprawy: sól, mielony pieprz, suszony majeranek oraz mieloną słodką paprykę.
  4. Ryż ugotujcie w lekko osolonej wodzie do miękkości i dodajcie razem z podgotowaną kapustą do miski z mięsem.
  5. Wszystko dokładnie mieszajcie na mięsną masę.
  6. Z masy uformujcie owalne gołąbki i obtoczcie je w mące.
  7. Na patelni na dobrze rozgrzanym oleju, podsmażcie gołąbki z każdej strony na lekko rumiany kolor. 
  8. Sposób przygotowania sosu:
  9. Cebulę i czosnek obierzcie z łupin, pokrójcie w kostkę i podsmażcie na oleju.
  10. Pomidory sparzcie, obierzcie ze skóry i pokrójcie je w kostkę.  Dodajcie do cebuli wraz z listkami bazylii. 
  11. Wszystko razem duście pod przykryciem przez około 12 minut.
  12. Po tym czasie całość zblendujcie na aksamitny sos. 
  13. Sos przyprawcie do smaku solą, pieprzem, słodką papryką oraz odrobiną chili i szczyptą cukru.
  14. Gotowe gołąbki zalejcie sosem pomidorowym i duście je na małym ogniu przez około 25 minut, co jakiś czas je obracając. I gotowe! 
     
Komentarze