
Gołąbki leniwe, które są gwiazdą tego przepisu, to po prostu gołąbki zrobione bez zawijania.
Pyszna kapusta ma swój udział, ale w środku mięsnej masy, którą formuje się na kształt gołąbków, podsmaża na oleju i podaje z przepysznym, pomidorowym sosem.
Gołąbki może wyglądają trochę inaczej, ale smakują równie wybornie jak te tradycyjne. Polecamy je na szybki obiad lub na wieczorną kolację!
Przepis na gołąbki leniwe
Składniki:
- 700 g mięsa mielonego
- 1/2 główki młodej kapusty
- 100 g ryżu
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- mąka
- sól
- mielony pieprz
- suszony majeranek
- mielona słodka papryka
- olej do smażenia
Składniki na sos pomidorowy:
- 4-5 pomidorów lub pomidory w puszce
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- mielony pieprz
- papryka słodka
- szczypta chili
- szczypta cukru
- sól
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Młodą kapustę pokrójcie w kostkę, a następnie przełóżcie ją na patelnię lub do garnka.
- Pokrojoną kapustę zalejcie niewielką ilością wody i podgotujcie do miękkości przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
- Mięso mielone przełóżcie do miski. Dodajcie do niego jajko, 2 łyżki bułki tartej oraz przyprawy: sól, mielony pieprz, suszony majeranek oraz mieloną słodką paprykę.
- Ryż ugotujcie w lekko osolonej wodzie do miękkości i dodajcie razem z podgotowaną kapustą do miski z mięsem.
- Wszystko dokładnie mieszajcie na mięsną masę.
- Z masy uformujcie owalne gołąbki i obtoczcie je w mące.
- Na patelni na dobrze rozgrzanym oleju, podsmażcie gołąbki z każdej strony na lekko rumiany kolor.
- Sposób przygotowania sosu:
- Cebulę i czosnek obierzcie z łupin, pokrójcie w kostkę i podsmażcie na oleju.
- Pomidory sparzcie, obierzcie ze skóry i pokrójcie je w kostkę. Dodajcie do cebuli wraz z listkami bazylii.
- Wszystko razem duście pod przykryciem przez około 12 minut.
- Po tym czasie całość zblendujcie na aksamitny sos.
- Sos przyprawcie do smaku solą, pieprzem, słodką papryką oraz odrobiną chili i szczyptą cukru.
- Gotowe gołąbki zalejcie sosem pomidorowym i duście je na małym ogniu przez około 25 minut, co jakiś czas je obracając. I gotowe!

Chociaż ser żółty jest dosyć tłusty, jest on także bogaty w białko, wapń i magnez, dlatego nie należy go unikać – o ile nie jesteście na diecie niskokalorycznej. Przepis na gołąbki z piekarnika z żółtym serem Ta nowoczesna formuła gołąbków z pewnością posmakuje dzieciom i sprawi, że łatwiej przemycicie im zdrową kapustę. Składniki: 0,5 główki białej młodej kapusty 0,5 tuszki z królika 1,5 szklanki ryżu 1 cebula 2-3 łyżki oleju 2 jajka 0,5 szklanki kaszy manny błyskawicznej 4 łyżki startego parmezanu 1 łyżka bułki tartej sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 1 łyżeczka kucharka 1 łyżeczka czubricy czerwonej szczypta chili lub papryki słodkiej do smaku Sos: 3 pomidory obrane ze skórki 1 łyżeczka koncentratu 2 ząbki czosnku szczypta cukru 1 szklanka bulionu rosołowego 3 łyżki oleju 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej bazylia do smaku Przygotowanie: Ryż ugotujcie na półmiękko (nie rozgotujcie go) i odstawcie do wystygnięcia. Tuszkę z królika gotujcie aż będzie miękka, obierzcie od kości zimne mięso i zmielcie w maszynce do mięsa. Cebulę obierzcie i zeszklijcie na oleju. Kapustę obierzcie z wierzchnich liści i pokrójcie w drobną kostkę. Blanszujcie chwilę w osolonym wrzątku i odcedźcie, a następnie wyciśnijcie z wody. Kapustę przełóżcie do dużej michy i dodajcie mielone mięso, a także zimny, podgotowany ryż, zeszkloną cebulę, bułkę tartą i mannę. Wbijcie jajka, dodajcie sól, pieprz oraz czubricę, a także starty parmezan i przyprawę typu „Kucharek”. Wyróbcie masę rękami. Przełóżcie do wyłożonej pergaminem dużej blachy lub na dwie mniejsze....

Była żona skoczka narciarskiego Piotra Żyły udziela się aktywnie w portalach społecznościowych. Justyna regularnie zamieszcza na Instagramie przepyszne przepisy, którymi dzieli się ze swoimi fanami. Ostatnio ugotowała na kolację młodą kapustę. Jak słusznie napisała celebrytka – nie obędzie się ona bez dodatku mielonego kminku, który sprawia, że to danie trawi się znacznie łatwiej. Przepis na młodą kapustę z kiełbasą i koperkiem Justyny Żyły Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Justyna (@justynazyla) Składniki: Mała główka młodej kapusty Ok. 40 dag kiełbasy Ok. 30 dag boczku wędzonego Ok. 30 dag świeżych pomidorów (dowolne, Justyna wybrała żółte pomidorki koktajlowe i pomidora malinowego) Łyżka koncentratu pomidorowego Cebula Szczypiorek Świeży koperek Kminek mielony Ostra papryka w proszku Słodka papryka w proszku Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Boczek, cebulę i kiełbasę pokrójcie w kostkę. Kapustę poszatkujcie na drobne kawałki. Podsmażcie kiełbasę i boczek. Postarajcie się zrobić to bez dodawania oleju – zwłaszcza jeżeli dysponujecie tłustą kiełbasą i boczkiem. Do mięsa dodajcie cebulę i duście wszystko razem. Poszatkowaną kapustę wrzućcie do garnka, zalejcie wodą, by przykryć ją na powierzchni. Dodajcie sporo kminku, sól i pieprz i duście, aż kapusta zmięknie i zacznie pięknie pachnieć. Dodajcie do podgotowanej kapusty podsmażone mięso z cebulą, a także pokrojone pomidory. Doprawcie całość...

Mięso wieprzowe, papryka i ostre przyprawy – dzięki nim wasz organizm będzie idealnie przygotowany na dzień spędzony poza domem. Bowiem nawet najcieplejsze spodnie nie rozgrzeją was tak dobrze, jak treściwy obiad. W ten weekend koniecznie skorzystajcie z naszego przepisu na gulasz. Przepis na gulasz Będziecie potrzebować 700 gramów wieprzowiny 300 gramów pieczarek Warzyw: 1 papryki, 1 cebuli, 3 ziemniaków 3 łyżek koncentratu pomidorowego 2 litrów wody Oleju do smażenia Przypraw i ziół: pieprzu, soli, majeranku, liści laurowych, słodkiej papryki, chili Przygotowanie W średniej wielkości garnku umieśćcie wodę wraz z liściem laurowym i zagotujcie. Mięso umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika, pokrójcie w kostkę i podsmażcie na gorącym oleju. Kiedy się przyrumieni, umieśćcie je w gotującej się wodzie. Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra. Pieczarki umyjcie i potnijcie na plastry. Paprykę również umyjcie i pokrójcie w kostkę. Tak przygotowane warzywa umieśćcie w garnku z wodą i mięsem. Do wywaru dodajcie pozostałe przyprawy – pieprz, sól, majeranek, słodką paprykę oraz chili. Całość duście pod pokrywką, na wolnym ogniu, aż do momentu, w którym mięso zmięknie. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie. Tak przygotowane dodajcie do gulaszu wraz z koncentratem pomidorowym. Całość zamieszajcie i gotujcie jeszcze przez 5 minut. Gotowe! Źródło: gotujmy

Bigos jest wyjątkowym daniem. W każdej kuchni przyrządza się go nieco inaczej. Ilu kucharzy tyle wersji tego przysmaku. Powstało już wiele receptur na to klasyczne danie kuchni polskiej. Różnią się one dodatkami i przyprawami. Smak bigosu zależy przede wszystkim od jakości i różnorodności dodanych mięs oraz wędlin, a także kapusty. Przepis na pyszny bigos z kabanosami Dzięki naszemu niezawodnemu przepisowi zrobicie wyśmienity bigos w godzinę. Nic tak nie wzbogaci tej potrawy jak dodatek kiełbasy i kabanosów. Walory smakowe dania wspaniale podbiją pomidory z puszki, smaczna pasta z pomidorów, a także aromatyczne przyprawy: kminek, papryka słodka, ostra i wędzona. Będziecie potrzebować: Główka białej kapusty 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 pęta kiełbasy drobiowej 4 drobiowe kabanosy 3 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego Łyżeczka kminku Łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli Pomidory w puszce 2 łyżki pasty pomidorowej Mielony pieprz Papryka słodka i ostra Papryka wędzona Natka pietruszki Olej lub smalec Sposób przygotowania: Kapustę umyjcie, zerwijcie z niej wierzchnie liście i pokrójcie ją na mniejsze kawałki. Kiełbasę oraz kabanosy pokrójcie w kostkę. Ząbki czosnku posiekajcie na plasterki. Na patelni rozgrzejcie olej lub smalec i podsmażcie na nim pokrojoną w kostkę kiełbasę i kabanosy. Następnie na patelnię wrzućcie pokrojoną cebulę. Po chwili dodajcie pokrojoną kapustę, łyżeczkę kminku, plasterki czosnku, listki laurowe, sól i ziele angielskie. Całość duście i mieszajcie. Następnie do podsmażanych składników dodajcie pomidory z puszki, łyżkę papryki słodkiej, łyżkę papryki wędzonej i szczyptę...