surówka
Adobe Stock
Newsy

Najlepszy przepis na detoksykującą i oczyszczającą jelita surówkę. Jedzcie ją regularnie dla zdrowia

Racjonalne, zdrowe odżywianie jest kluczem do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W innym przypadku może dojść do pewnych zaburzeń, które zakłócą pracę narządów wewnętrznych. Sprawdźcie przepis na pyszną surówkę wspomagającą jelita!

Nie od dziś wiadomo, że właściwe odżywianie jest nie tylko skuteczne w celu utrzymania ładnej sylwetki, ale i służy dobremu zdrowiu. Dzięki racjonalnemu komponowaniu posiłków, narządy wewnętrzne są równie dobrze odżywione oraz prawidłowo pracują. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Warzywa powinny być zawsze w naszym jadłospisie

Podczas tworzenia posiłków należy pamiętać o odpowiednim ich komponowaniu. Zdecydowaną większą powierzchnię talerza powinny zajmować warzywa. Są one nie tylko niskokaloryczne, ale również dostarczają organizmowi wiele witamin i mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

Złe odżywianie może doprowadzić do problemów ze zdrowiem 

Jelita są jednym z ważniejszych narządów w organizmie. Ich podstawową funkcją jest wchłanianie wartości odżywczych z pożywienia oraz przetwarzaniem tych resztek. Złe odżywianie może doprowadzić do problemów z trawieniem.

Jednocześnie będzie problem z ich naturalnym oczyszczaniem, czego konsekwencją mogą być zaparcia oraz przenikanie toksycznych związków do krwiobiegu. Takie działanie na dłuższą metę może nasilić ryzyko powstania nowotworu jelita, zapalenia stawów czy zaburzeń układu nerwowego.

Dbajmy o jelita 

Aby jelita jak i inne narządy były w dobrej kondycji, należy na co dzień dobrze się odżywiać, praktykować aktywność fizyczną oraz suplementować różnego rodzaju witaminy. Jednak ich najbardziej wartościową formą jest ta w postaci warzyw i owoców. Przygotujcie pyszną sałatkę z dodatkiem oliwy z oliwek oraz ziół, aby w skuteczny, naturalny sposób oczyścić organizm ze zbędnych toksyn. Ta surówka będzie idealną propozycją na detoks. Koniecznie przetestujcie przepis!

Przepis na surówkę, która detoksykuje i oczyszcza jelita

Składniki:

  • 1 burak
  • ½ kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • opcjonalnie zioła (bazylia, oregano, natka pietruszki)

Przygotowanie:

  1. Buraka oraz marchewkę obierzcie, a następnie pokrójcie na niewielkie kawałki. Przełóżcie do większej miski.
  2. Kapustę poszatkujcie i dodajcie do pozostałych warzyw. Całość dokładnie wymieszajcie.
  3. Sałatkę skropcie obficie sokiem z cytryny oraz przyprawcie ulubionymi ziołami i solą. Ponownie wymieszajcie całość. Na zdrowie!
     
brokuły
Pixabay
Przepisy
Jak poprawić smak brokułów gotowanych na parze? PROSTY TRIK i będą jak ta lala!
Brokuły to jedne z najzdrowszych i najbardziej wartościowych warzyw. Nie oszukujmy się jednak – nie są one zbyt bogate w smaku. Co zrobić, żeby poprawić smak brokułów gotowanych na parze? Podpowiadamy!

Właściwości zdrowotne brokułów Brokuły posiadają niezliczone właściwości zdrowotne. To chrupkie i soczyście zielone warzywo zawiera związek o nazwie sulforafan, który nie tylko blokuje kluczowy destrukcyjny enzym uszkadzający chrząstkę, zapobiegając chorobie zwyrodnieniowej stawów, ale też może znacząco poprawić ciśnienie krwi i pracę nerek. Badanie na szczurach wykazało, że osoby cierpiące na nadciśnienie wykazywały poprawę czynności nerek i obniżenie ciśnienia krwi po podaniu sulforafanu. Sulforafan pomaga też w walce z rakiem. Związek ten może hamować enzym, który jest zaangażowany w rozwój komórek rakowych. Oprócz tego związki zawarte w brokułach zwane izotiocyjanianami, blokują zmutowane geny związane ze wzrostem raka. Ale to nie wszystko! Brokuły obniżają również poziom cholesterolu, skutecznie ograniczają reakcje alergiczne i stany zapalne oraz zawierają dużo kwasu foliowego, który chroni nas przed rakiem żołądka, okrężnicy, trzustki i szyjki macicy. Zaobserwowano, że kwas foliowy pomaga też zmniejszyć ryzyko raka piersi u kobiet. Problem w tym, że wiele osób nie może się przekonać do jedzenia tych warzyw. Czy da się jakoś temu zaradzić? Jak przygotować przepyszne brokuły? Brokuły można przyrządzić na kilka sposobów. W zależności od tego na jaki się zdecydujemy, mogą one być smacznym dodatkiem lub nawet głównym posiłkiem dnia. Do wyboru mamy brokuły w wersji pieczonej, blanszowanej lub podsmażonej. Każda z tych metod wydobędzie nieco inny smak z tego warzywa. Możecie też spróbować ugotować je na parze. Brokuły gotowane na parze Gotowanie na parze jest doskonałym rozwiązaniem, aby zwiększyć naturalny smak brokułów i zachować jak najwięcej ich właściwości odżywczych. Jak przygotować przepyszne brokuły na parze,...

Zdrowe jelita
Pixabay/Martin Büdenbender
Zdrowie
Jak zachować zdrowe jelita? O tych składnikach nigdy nie zapominaj w swojej diecie
Często mówi się o znaczeniu mikrobiomu jelitowego na ciało człowieka. Niektóre produkty pomagają utrzymać jego pracę na prawidłowym poziomie.

Jelita wpływają nie tylko na procesy metaboliczne. Ich prawidłowe funkcjonowanie może usprawniać pracę mózgu, serca, czy układu odpornościowego. Ma wpływ na skórę, wagę i poziom hormonów. Nie tylko jedzenie  Do zachowania stanu jelit w zdrowiu przyda się kilka zmian w obszarze nawyków żywieniowych. To co jest treścią naszego dnia, w równym stopniu wpływa na jelita co jedzenie. Tak samo ważny jest sen i obniżenie poziomu stresu .  Suplementy. Wymysł, a może ratunek? Wiedzę o jelitach warto poszerzyć terminem prebiotyki, które są niczym innym jak mikroorganizmami w nich występującymi. Dla zachowania równowagi flory jelitowej należy pamiętać o zdrowym odżywianiu. Nie mniej pomocna może się okazać dodatkowa suplementacja , czy sfermentowana żywność, jak: kapusta, kimchi, jogurt, czy tempeh. Te ostatnie są bogatym źródłem prebiotyków, tak ważnych w codziennej pracy jelit. Składnikowe must have Szczególnie istotne dla mikrobiomu jelit ważne są duże ilości rozpuszczalnego błonnika, który stymuluje wzrost pożytecznych mikroorganizmów. W codziennej diecie koniecznością powinny być także określone składniki odżywcze, takie jak: cynk witaminy A,C i E olej rybny L-glutamina Oprócz składników odżywczych, suplementacji i dbaniu o zdrowy poziom stresu podobnie kluczowe wydają się nawyki. Jelita lubią bowiem dokładne przeżuwanie i wolniejsze spożywanie posiłków. Co z kolei może pomóc w trawieniu i wchłanianiu niezbędnych wartości odżywczych. Najbardziej ekscytuje jednak fakt, że tych kilka zmian w naszej diecie pomaga błyskawicznie, we wszystkich aspektach zdrowia!   Źródło: Attune Health  

Sałatka jarzynowa
halina/gotujmy.pl
Newsy
Kochacie sałatkę jarzynową? Nie popełniajcie tych błędów, bo wyjdzie niesmaczna
Co dom, to inny przepis na sałatkę jarzynową. Nasz sałatki różnią się nieco składnikami, ale podstawowe reguły są zawsze takie same.

Jedni dodają do sałatki zielony groszek, inni wolą z niego zrezygnować. Sałatka jarzynowa zmieniała swój skład na przestrzeni lat. Podobno jej korzenie sięgają XVIII-wiecznej Francji. Z czasem zaczęto dodawać do niej ziemniaka, rzepę, a nawet kalafior. Dzisiaj klasyczny przepis na sałatkę jarzynową składa się z następujących warzyw – ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, ogórki kiszone, por, jabłko z dodatkiem jaj, majonezu i musztardy. Nie popełniajmy tych błędów Wydawałoby się, że przygotowanie „jarzynówki” jest jak bułka z masłem. Owszem, z ugotowaniem warzyw nie powinniśmy mieć trudności. Jeżeli jednak nie będziemy stosowali się do głównych wytycznych, nasza sałatka nie będzie smakowała tak jak należy. Oto główne zasady , na które powinniśmy zwrócić uwagę: Odpowiednio pokrojone warzywa i jajka. To częsty błąd początkujących adeptów gotowania. Zbyt drobno pokrojone jajka i ziemniaki mogą się po prostu rozpaść w sałatce. Z kolei zbyt duże kawałki ogórka i jabłka będą potem za mocno wyczuwalne podczas jedzenia. Rozwiązanie? Możemy użyć do krojenia tradycyjnych krajarek sitkowych, takich jakie były w kuchniach naszych mam. Ewentualnie należy drobniej pokroić ogórki i jabłko, a ziemniaki i jajka na nieco większe kawałki. Odpowiednie proporcje. Ten błąd może się przytrafić nawet najbardziej doświadczonym gospodyniom domowym. Wystarczy chwila nieuwagi, a do naszej sałatki powędruje o jeden ziemniak za dużo. Wtedy całość może stać się zbyt mdła. Podobnie będzie z ogórkiem kiszonym, który w dużych ilościach za bardzo zakwasi nam sałatkę. Dlatego też należy trzymać się ściśle określonych składników. Odpowiednie doprawienie. Tutaj wiele będzie zależało od naszych preferencji i...

Blendowanie warzyw
Adobe Stock
Triki kulinarne
To dlatego nie należy wkładać gorących potraw do blendera! Przeczytaj, zanim zrobisz sobie krzywdę!
Blender to największy przyjaciel każdej pani domu. Bez jego pomocy żadna zupa krem nie mogłaby istnieć. Należy jednak pamiętać, by nie umieszczać w nim gorących składników!

Blender to niesamowicie pomocne urządzenie. Wie o tym każda pani domu. Zaoszczędza czas i energię. Przy jego pomocy możemy zrobić nie tylko obiad, ale również deser, a nawet smakowity koktajl! I choć urządzenie jest bardzo popularne wśród Polaków, niewielu wie, jak właściwie z nim postępować. Możesz się zdziwić, ile błędów popełniasz! Zwróć uwagę na kolejność Bardzo istotną sprawą jest kolejność umieszczanych w blenderze składników. Jak wiadomo, ostrza znajdują się na samym dnie urządzenia. Aby ich nie uszkodzić należy stosować się do kilku zasad. Jako pierwsze w blenderze zawsze powinny lądować płynne składniki, takie jak woda, sok, jogurt, śmietana, passata oraz sos. Następnie suche składniki, takie jak przyprawy, ziarna czy mąka. Trzeci krok pozwala na dodanie liściastych warzyw . Jeśli więc takowe znajdują się w twoim przepisie, śmiało wrzuć je do blendera. Najprawdopodobniej do tej pory myślałaś, że warzywa i owoce powinny wylądować w urządzeniu jako pierwsze, no cóż… to był błąd. Dodaj je na samym końcu. Jeśli potrzebujesz dołożyć również kostki lodu , bo robisz na przykład mrożony koktajl, to właśnie ten moment. Nie wkładaj gorących składników Pyszny krem z pomidorów, białych lub zielonych warzyw, a nawet dyni – te zupy nie mogą się udać bez pomocy blendera. Najbardziej logiczne wydaje się uprzednie ugotowanie warzyw, z których składa się danie, a następnie wrzucenie ich do blendera i gotowe. Nic bardziej mylnego! Nigdy nie wkładaj gorących warzyw do tego urządzenia! Ich temperatura może sprawić, że całość w najlepszym wypadku wyląduje na ścianach, podłodze i blacie kuchennym. Jednak w najgorszym scenariuszu gorące warzywa wraz z parą wybuchną ci prosto w twarz… Uwierz na słowo, to nie będzie przyjemne. Zamiast...