surówka
Adobe Stock
Newsy

Najlepszy przepis na detoksykującą i oczyszczającą jelita surówkę. Jedzcie ją regularnie dla zdrowia

Racjonalne, zdrowe odżywianie jest kluczem do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W innym przypadku może dojść do pewnych zaburzeń, które zakłócą pracę narządów wewnętrznych. Sprawdźcie przepis na pyszną surówkę wspomagającą jelita!

Nie od dziś wiadomo, że właściwe odżywianie jest nie tylko skuteczne w celu utrzymania ładnej sylwetki, ale i służy dobremu zdrowiu. Dzięki racjonalnemu komponowaniu posiłków, narządy wewnętrzne są równie dobrze odżywione oraz prawidłowo pracują. 

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Warzywa powinny być zawsze w naszym jadłospisie

Podczas tworzenia posiłków należy pamiętać o odpowiednim ich komponowaniu. Zdecydowaną większą powierzchnię talerza powinny zajmować warzywa. Są one nie tylko niskokaloryczne, ale również dostarczają organizmowi wiele witamin i mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

Złe odżywianie może doprowadzić do problemów ze zdrowiem 

Jelita są jednym z ważniejszych narządów w organizmie. Ich podstawową funkcją jest wchłanianie wartości odżywczych z pożywienia oraz przetwarzaniem tych resztek. Złe odżywianie może doprowadzić do problemów z trawieniem.

Jednocześnie będzie problem z ich naturalnym oczyszczaniem, czego konsekwencją mogą być zaparcia oraz przenikanie toksycznych związków do krwiobiegu. Takie działanie na dłuższą metę może nasilić ryzyko powstania nowotworu jelita, zapalenia stawów czy zaburzeń układu nerwowego.

Dbajmy o jelita 

Aby jelita jak i inne narządy były w dobrej kondycji, należy na co dzień dobrze się odżywiać, praktykować aktywność fizyczną oraz suplementować różnego rodzaju witaminy. Jednak ich najbardziej wartościową formą jest ta w postaci warzyw i owoców. Przygotujcie pyszną sałatkę z dodatkiem oliwy z oliwek oraz ziół, aby w skuteczny, naturalny sposób oczyścić organizm ze zbędnych toksyn. Ta surówka będzie idealną propozycją na detoks. Koniecznie przetestujcie przepis!

Zobacz także

Przepis na surówkę, która detoksykuje i oczyszcza jelita

Składniki:

  • 1 burak
  • ½ kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • opcjonalnie zioła (bazylia, oregano, natka pietruszki)

Przygotowanie:

  1. Buraka oraz marchewkę obierzcie, a następnie pokrójcie na niewielkie kawałki. Przełóżcie do większej miski.
  2. Kapustę poszatkujcie i dodajcie do pozostałych warzyw. Całość dokładnie wymieszajcie.
  3. Sałatkę skropcie obficie sokiem z cytryny oraz przyprawcie ulubionymi ziołami i solą. Ponownie wymieszajcie całość. Na zdrowie!
     
Komentarze
Zdrowe jelita
Pixabay/Martin Büdenbender
Zdrowie Jak zachować zdrowe jelita? O tych składnikach nigdy nie zapominaj w swojej diecie
Często mówi się o znaczeniu mikrobiomu jelitowego na ciało człowieka. Niektóre produkty pomagają utrzymać jego pracę na prawidłowym poziomie.
Aleksandra Jaworska
listopad 06, 2020

Jelita wpływają nie tylko na procesy metaboliczne. Ich prawidłowe funkcjonowanie może usprawniać pracę mózgu, serca, czy układu odpornościowego. Ma wpływ na skórę, wagę i poziom hormonów. Nie tylko jedzenie  Do zachowania stanu jelit w zdrowiu przyda się kilka zmian w obszarze nawyków żywieniowych. To co jest treścią naszego dnia, w równym stopniu wpływa na jelita co jedzenie. Tak samo ważny jest sen i obniżenie poziomu stresu .  Suplementy. Wymysł, a może ratunek? Wiedzę o jelitach warto poszerzyć terminem prebiotyki, które są niczym innym jak mikroorganizmami w nich występującymi. Dla zachowania równowagi flory jelitowej należy pamiętać o zdrowym odżywianiu. Nie mniej pomocna może się okazać dodatkowa suplementacja , czy sfermentowana żywność, jak: kapusta, kimchi, jogurt, czy tempeh. Te ostatnie są bogatym źródłem prebiotyków, tak ważnych w codziennej pracy jelit. Składnikowe must have Szczególnie istotne dla mikrobiomu jelit ważne są duże ilości rozpuszczalnego błonnika, który stymuluje wzrost pożytecznych mikroorganizmów. W codziennej diecie koniecznością powinny być także określone składniki odżywcze, takie jak: cynk witaminy A,C i E olej rybny L-glutamina Oprócz składników odżywczych, suplementacji i dbaniu o zdrowy poziom stresu podobnie kluczowe wydają się nawyki. Jelita lubią bowiem dokładne przeżuwanie i wolniejsze spożywanie posiłków. Co z kolei może pomóc w trawieniu i wchłanianiu niezbędnych wartości odżywczych. Najbardziej ekscytuje jednak fakt, że tych kilka zmian w naszej diecie pomaga błyskawicznie, we wszystkich aspektach zdrowia!   Źródło: Attune Health  

Przeczytaj
brokuły
Pixabay
Przepisy Jak poprawić smak brokułów gotowanych na parze? PROSTY TRIK i będą jak ta lala!
Brokuły to jedne z najzdrowszych i najbardziej wartościowych warzyw. Nie oszukujmy się jednak – nie są one zbyt bogate w smaku. Co zrobić, żeby poprawić smak brokułów gotowanych na parze? Podpowiadamy!
Anna Borkowska
listopad 10, 2020

Właściwości zdrowotne brokułów Brokuły posiadają niezliczone właściwości zdrowotne. To chrupkie i soczyście zielone warzywo zawiera związek o nazwie sulforafan, który nie tylko blokuje kluczowy destrukcyjny enzym uszkadzający chrząstkę, zapobiegając chorobie zwyrodnieniowej stawów, ale też może znacząco poprawić ciśnienie krwi i pracę nerek. Badanie na szczurach wykazało, że osoby cierpiące na nadciśnienie wykazywały poprawę czynności nerek i obniżenie ciśnienia krwi po podaniu sulforafanu. Sulforafan pomaga też w walce z rakiem. Związek ten może hamować enzym, który jest zaangażowany w rozwój komórek rakowych. Oprócz tego związki zawarte w brokułach zwane izotiocyjanianami, blokują zmutowane geny związane ze wzrostem raka. Ale to nie wszystko! Brokuły obniżają również poziom cholesterolu, skutecznie ograniczają reakcje alergiczne i stany zapalne oraz zawierają dużo kwasu foliowego, który chroni nas przed rakiem żołądka, okrężnicy, trzustki i szyjki macicy. Zaobserwowano, że kwas foliowy pomaga też zmniejszyć ryzyko raka piersi u kobiet. Problem w tym, że wiele osób nie może się przekonać do jedzenia tych warzyw. Czy da się jakoś temu zaradzić? Jak przygotować przepyszne brokuły? Brokuły można przyrządzić na kilka sposobów. W zależności od tego na jaki się zdecydujemy, mogą one być smacznym dodatkiem lub nawet głównym posiłkiem dnia. Do wyboru mamy brokuły w wersji pieczonej, blanszowanej lub podsmażonej. Każda z tych metod wydobędzie nieco inny smak z tego warzywa. Możecie też spróbować ugotować je na parze. Brokuły gotowane na parze Gotowanie na parze jest doskonałym rozwiązaniem, aby zwiększyć naturalny smak brokułów i zachować jak najwięcej ich właściwości odżywczych. Jak przygotować przepyszne brokuły na parze,...

Przeczytaj
Maryla Rodowicz schudła
Wikipedia
Gwiazdy To dzięki tej diecie Maryla Rodowicz schudła 20 kilogramów! Królowa polskiej sceny muzycznej w końcu ujawniła prawdę!
Znana polska piosenkarka, Maryla Rodowicz, zawsze miała problem z nadwagą. W ostatnich latach udało jej się jednak schudnąć aż 20 kilogramów! Gwiazda zapowiada, że to nie koniec jej przemiany. Już testuje nową dietę!
Weronika Kępa
listopad 10, 2020

Maryla Rodowicz ma 74 lata. Wigoru i energii może jej jednak pozazdrościć niejeden młody człowiek. Kobieta wciąż szaleje na scenie, jest aktywna fizycznie i zawodowo. Mimo ogromnej ilości wykonywanych obowiązków Rodowicz zawsze miała problem z nadwagą, która w pewnym czasie zaczęła zagrażać jej zdrowiu. Gwiazda przeszła między innymi poważną operację biodra, która uświadomiła jej, że stawy należy odciążyć. Piosenkarka postanowiła raz na zawsze rozprawić się ze swoimi nadprogramowymi kilogramami. Spektakularną przemianę rozpoczęła od diety Dukana. Dieta Dukana Sposób ten opiera się na jedzeniu przede wszystkim produktów zawierających dużą ilość białka. Ma on radykalnie odchudzić i oczyścić organizm bez efektu jo-jo. Mimo że na diecie Dukana Rodowicz schudła aż 9 kilogramów, postanowiła spróbować czegoś innego. Dieta tradycyjna Piosenkarka stwierdziła, że najlepszym sposobem na schudnięcie będzie po prostu zdrowe odżywianie i sport. Z dnia na dzień zrezygnowała ze słodkich przysmaków, a także kalorycznych i tłustych posiłków. W jej menu zagościły lekkostrawne i starannie skomponowane dania, warzywa i owoce. Piła też bardzo dużo wody mineralnej nie zapominając przy tym o aktywności fizycznej. Rodowicz chodziła na siłownię i grała w tenisa. W ten sposób schudła aż 20 kilogramów! Dieta ketogeniczna Aktualnie piosenkarka testuje nową dietę ketogeniczną, na której zamierza schudnąć kolejne 10 kilogramów. Ten sposób odżywiania opiera się głównie na dostarczaniu do organizmu dużej ilości tłuszczu i minimalnej ilości węglowodanów oraz cukrów. - Nie wolno jeść chudo, trzeba tłusto. Nie można spożywać węglowodanów, owoców. Można warzywa, ale też nie wszystkie. Eksperci twierdzą jednak,...

Przeczytaj
Sałatka jarzynowa
halina/gotujmy.pl
Newsy Kochacie sałatkę jarzynową? Nie popełniajcie tych błędów, bo wyjdzie niesmaczna
Co dom, to inny przepis na sałatkę jarzynową. Nasz sałatki różnią się nieco składnikami, ale podstawowe reguły są zawsze takie same.
Hubert Rój
grudzień 21, 2020

Jedni dodają do sałatki zielony groszek, inni wolą z niego zrezygnować. Sałatka jarzynowa zmieniała swój skład na przestrzeni lat. Podobno jej korzenie sięgają XVIII-wiecznej Francji. Z czasem zaczęto dodawać do niej ziemniaka, rzepę, a nawet kalafior. Dzisiaj klasyczny przepis na sałatkę jarzynową składa się z następujących warzyw – ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, ogórki kiszone, por, jabłko z dodatkiem jaj, majonezu i musztardy. Nie popełniajmy tych błędów Wydawałoby się, że przygotowanie „jarzynówki” jest jak bułka z masłem. Owszem, z ugotowaniem warzyw nie powinniśmy mieć trudności. Jeżeli jednak nie będziemy stosowali się do głównych wytycznych, nasza sałatka nie będzie smakowała tak jak należy. Oto główne zasady , na które powinniśmy zwrócić uwagę: Odpowiednio pokrojone warzywa i jajka. To częsty błąd początkujących adeptów gotowania. Zbyt drobno pokrojone jajka i ziemniaki mogą się po prostu rozpaść w sałatce. Z kolei zbyt duże kawałki ogórka i jabłka będą potem za mocno wyczuwalne podczas jedzenia. Rozwiązanie? Możemy użyć do krojenia tradycyjnych krajarek sitkowych, takich jakie były w kuchniach naszych mam. Ewentualnie należy drobniej pokroić ogórki i jabłko, a ziemniaki i jajka na nieco większe kawałki. Odpowiednie proporcje. Ten błąd może się przytrafić nawet najbardziej doświadczonym gospodyniom domowym. Wystarczy chwila nieuwagi, a do naszej sałatki powędruje o jeden ziemniak za dużo. Wtedy całość może stać się zbyt mdła. Podobnie będzie z ogórkiem kiszonym, który w dużych ilościach za bardzo zakwasi nam sałatkę. Dlatego też należy trzymać się ściśle określonych składników. Odpowiednie doprawienie. Tutaj wiele będzie zależało od naszych preferencji i...

Przeczytaj