Cynamonki, zwane czasami cinnamon rolls, to pyszne i bardzo apetycznie wyglądające bułeczki z ciasta drożdżowego. Są miękki i puszyste, a dodatkowo mają przyjemny cynamonowy smak. Zachwycą każdego wielbiciela tej przyprawy. Kiedy będziecie je piec, w domu rozniesie się bardzo apetyczny cynamonowy zapach. Zróbcie od razu dwie porcje, bo te pyszne bułeczki znikają w mgnieniu oka!
Przepis na bułeczki cynamonowe
Składniki na bułeczki cynamonowe
- 2 szklanki mąki tortowej
- Pół szklanki mleka
- 1 jajko
- 8 g suchych drożdży lub 25 g świeżych
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 2 łyżki cukru
- Szczypta soli
Nadzienie cynamonowe
- Duża łyżka rozpuszczonego masła
- 3 łyżki cukru (może być brązowy lub trzcinowy)
- 3 łyżeczki cynamonu
- Jajko
Przygotowanie bułeczek cynamonowych
- W małej misce umieśćcie drożdże i cukier. Rozetrzyjcie je razem do rozpuszczenia.
- Odstawcie drożdże na bok, w tym czasie przesiejcie mąkę do dużej miski lub na stolnicę.
- Do mąki dodajcie jajko, szczyptę soli i lekko ciepłe mleko. Zmieszajcie delikatnie.
- Do mąki wlejcie rozpuszczone drożdże i wyrabiajcie ciasto, aż nie będzie miało grudek. Gdy ciasto będzie już gładkie, dodajcie do niego rozpuszczone masło i wyrabiajcie ponownie.
- Ciasto powinno wchłonąć tłuszcz, ale pozostać błyszczące.
- Odstawcie ciasto do wyrośnięcia na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Jeśli macie czas, możecie odstawić je na noc do lodówki i przygotować rano.
- Po wyrośnięciu zagniećcie ciasto krótko, by pozbyć się nadmiaru gazów. Rozwałkujcie je na prostokąt.
- Posmarujcie ciasto roztopionym masłem, posypcie cukrem i cynamonem na całej powierzchni Możecie dodać więcej cynamonu.
- Zwińcie ciasto w roladę. Pokrójcie roladę z ciasta ostrym nożem na plastry o grubości ok. 2 cm.
- Cynamonki ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajcie o zachowaniu odstępów, bo bułeczki będą rosły.
- Blachę odłóżcie na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarujcie bułeczki roztrzepanym jajkiem i wstawcie do piekarnika.
- Pieczcie w 180 stopniach przez ok. 20 minut, aż staną się rumiane.