Cynamonki, zwane czasami cinnamon rolls, to pyszne i bardzo apetycznie wyglądające bułeczki z ciasta drożdżowego. Są miękki i puszyste, a dodatkowo mają przyjemny cynamonowy smak. Zachwycą każdego wielbiciela tej przyprawy. Kiedy będziecie je piec, w domu rozniesie się bardzo apetyczny cynamonowy zapach. Zróbcie od razu dwie porcje, bo te pyszne bułeczki znikają w mgnieniu oka!

Przepis na bułeczki cynamonowe

Składniki na bułeczki cynamonowe

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • Pół szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 8 g suchych drożdży lub 25 g świeżych
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki cukru
  • Szczypta soli

Nadzienie cynamonowe

  • Duża łyżka rozpuszczonego masła
  • 3 łyżki cukru (może być brązowy lub trzcinowy)
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • Jajko

Przygotowanie bułeczek cynamonowych

  1. W małej misce umieśćcie drożdże i cukier. Rozetrzyjcie je razem do rozpuszczenia.
  2. Odstawcie drożdże na bok, w tym czasie przesiejcie mąkę do dużej miski lub na stolnicę.
  3. Do mąki dodajcie jajko, szczyptę soli i lekko ciepłe mleko. Zmieszajcie delikatnie.
  4. Do mąki wlejcie rozpuszczone drożdże i wyrabiajcie ciasto, aż nie będzie miało grudek. Gdy ciasto będzie już gładkie, dodajcie do niego rozpuszczone masło i wyrabiajcie ponownie.
  5. Ciasto powinno wchłonąć tłuszcz, ale pozostać błyszczące.
  6. Odstawcie ciasto do wyrośnięcia na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Jeśli macie czas, możecie odstawić je na noc do lodówki i przygotować rano.
  7. Po wyrośnięciu zagniećcie ciasto krótko, by pozbyć się nadmiaru gazów. Rozwałkujcie je na prostokąt. 
  8. Posmarujcie ciasto roztopionym masłem, posypcie cukrem i cynamonem na całej powierzchni Możecie dodać więcej cynamonu.
  9. Zwińcie ciasto w roladę. Pokrójcie roladę z ciasta ostrym nożem na plastry o grubości ok. 2 cm.
  10. Cynamonki ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajcie o zachowaniu odstępów, bo bułeczki będą rosły.
  11. Blachę odłóżcie na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarujcie bułeczki roztrzepanym jajkiem i wstawcie do piekarnika.
  12. Pieczcie w 180 stopniach przez ok. 20 minut, aż staną się rumiane.