Drożdżówka z owocami i kruszonką to nieodłączne wspomnienie wspaniałych lat dzieciństwa. Najczęściej była podawana ze szklanką ciepłego mleka. To smak, do którego można wracać bez końca. Jednak przygotowanie tego ciasta jest dość pracochłonne. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która zdradza przepis na pyszną drożdżówkę dla leniwych!

Niezawodny trik Wachowicz

Ewa Wachowicz to bezkonkurencyjnie jedna z najpopularniejszych celebrytek prowadzących swój program kulinarny. Często również dzieli się wszelkimi radami ze swoimi odbiorcami za pomocą mediów społecznościowych. Ostatnio zdradziła przepis na idealną drożdżówkę bez konieczności wyrabiania. To ciasto przygotowuje się zaledwie w pięć minut, nie licząc okresu leżakowania. Jest przygotowywane z dodatkiem owoców i oczywiście obowiązkowej kruszonki. To idealny przepis na każdą okazję, musicie go wypróbować!

Składniki:

  • 4 ½ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • ¾ szklanki letniego mleka
  • 10 dag drożdży
  • szczypta soli
  • drobne owoce (maliny, jagody bądź truskawki)

Kruszonka:

Zobacz także:

  • 50 g masła
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ⅓ szklanki cukru

Wykonanie:

  1. Jajka wbijcie do miseczki i roztrzepcie.
  2. Do większej miski pokruszcie drożdże. Następnie dodajcie do nich cukier, roztrzepane jaja, olej, letnie mleko, przesianą mąkę oraz sól. Pamiętajcie o dokładnym zachowaniu kolejności tych składników, podczas dodawania ich do misy. To bardzo kluczowa kwestia, aby ciasto się udało. Wszystkie produkty układajcie warstwowo oraz równomiernie. Na koniec całość przykryjcie ściereczką i odstawcie na trzy godziny w ciepłe miejsce.
  3. W międzyczasie blaszkę o wymiarach 26x30 cm wyłóżcie papierem do pieczenia.
  4. Po upływie trzech godzin, ciasto delikatnie wymieszajcie, a następnie ułóżcie w przygotowanej formie.
  5. Na górze rozłóżcie umyte, niewielkie owoce. Jeśli są to truskawki to pokrójcie je na mniejsze kawałki.
  6. W miseczce rozetrzyjcie składniki na kruszonkę, a później posypcie nią przygotowane ciasto.
  7. Całość pieczcie w 180 stopniach przez około 35 minut.
  8. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe ze szklanką mleka, smacznego!