Pierogi jak u babci, pierogi wigilijne
Pixabay/skyradar
Newsy

Najlepszy prezent na święta od babci. Pyszne pierogi z kiszoną kapustą i grzybami według jej przepisu

Mówcie co chcecie, wiemy i tak, że pierogi z domu babci to uniwersalne wspomnienie dzieciństwa. Może by tak odtworzyć ten genialny smak na Wigilię?
Aleksandra Jaworska
grudzień 14, 2020

Wigilia bez pierogów to nie to samo. Szczególnie, że ich kulturowa symbolika nie jest bez znaczenie. Te zjedzone z wigilijnego stołu mają nam zapewnić dobrobyt i wszelkie powodzenie.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Pierogi wigilijne

Zazwyczaj do pierogów świątecznych daje się farsz, który bazuje na trzech prostych składnikach. Mowa o kapuście, grzybach lub pieczarkach. Przepis na ciasto, choć prosty, kryje w sobie małe tajemnice, których świadomość znacznie ułatwi wam pracę.

Jedną z nich, o której wiedzą prawdziwe gospodynie domowe, jest dokładnie do ciasta roztopionego masła. Dzięki temu prostemu rozwiązaniu, pierogi są miękkie i smaczne, a ciasto gładkie i bardzo elastyczne.

Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami

Klasyką wigilijnych potraw są pierogi z nadzieniem grzybowym i kapuścianym. Właśnie one, jako danie postne, zasilają 12 przysmaków, charakterystycznych dla Wigilii. Jeśli nie chcecie tego wieczoru eksperymentować, warto postawić na sprawdzony przepis jak u babci. Przyda się kilka znanych wam z codziennego gotowania składników i podzielenie gotowania na etapy. Takich pierogów jeszcze nie jedliście!

Składniki:

Farsz

  • 700 g kapusty kiszonej

  • 40 g suszonych grzybów

  • około 150 g cebuli

  • 2 listki laurowe

  • 4 ziarenka ziela angielskiego

  • olej do smażenia

  • pieprz

  • sól

Ciasto

  • 700 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)

  • 250 ml gorącej wody

  • 2 jajka

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka soli

Etapy przygotowania pierogów

Grzyby

Suszone grzyby dokładnie płuczemy na durszlaku pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Całość odstawiamy do namoczenia na kilka godzin. Następnie jeżeli trzeba, odlewamy niewielką ilość wody, a garnek stawiamy na gazie i gotujemy do miękkości grzybów. Wystarczy około 30 minut. Ugotowane grzyby odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia i drobno kroimy.

Kapusta

Odciśniętą kapustę kiszoną dzielimy na mniejsze kawałki i przekładamy do sporego garnka. Następnie zalewamy ją niewielką ilością wody i dodajemy ziele angielskie i listki laurowe. Garnek stawiamy na gazie i gotujemy do miękkości około 35 minut. Ugotowaną kapustę dokładnie odsączamy na durszlaku. 

Smażenie

Kroimy cebulę w kostkę i smażymy ją na rozgrzanym oleju przez 5 minut. Powinna się zeszklić. Kolejno na patelnię wrzucamy pokrojone grzyby, kapustę, doprawiamy solą, pieprzem i całość smażymy jeszcze kilka minut. W ten sposób zakończyliśmy przygotowywanie farszu!

Ciasto na pierogi

Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy sól, olej, gorącą wodę i mieszamy łyżką tak, żeby składniki dokładnie się połączyły. Następnie dodajemy jajka i mieszamy ciasto łyżką aż jajka połączą się z ciastem.

Ciasto wykładamy na blat i wyrabiamy przez kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto wkładamy do miski oprószonej mąką i nakrywamy ściereczką lub folią spożywczą. Potrzebuje 30 minut odpoczynku.

Lepienie pierogów

Odcinamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na grubość około 2 milimetrów. Wykrawamy z niego krążki szklanką lub foremką. Skrawki ciasta zagniatamy i nakrywamy ściereczką. Krążek ciasta delikatnie rozciągamy palcami i nakładamy farsz, składamy na pół i zlepiamy.

Zlepione pierogi układamy na ściereczce lub na blacie podsypanym mąką. Można przykryć je dodatkową ściereczką, żeby nie wyschły. Rozwałkowujemy pozostałe ciasto i wylepiamy do końca pierogi.

Gotowanie pierogów z kapustą kiszoną i grzybami

Do wody dodajemy około jednej łyżeczki soli oraz około dwóch łyżek oleju. Doprowadzamy całość do wrzenia. Do gotującej się wody wrzucamy partiami pierogi i czekamy aż wypłyną. To znak, że są gotowe!

Wyjmujemy je łyżką cedzakową i polewamy roztopionym masłem, możemy również polać je olejem lnianym, doskonale pasującym do wigilijnych smaków.

Na zdrowie!

Komentarze
pierogi pieczone
Gotujmy.pl
Newsy Pieczone pierogi na Wigilię. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zrobi je nawet amator
Chcesz zaskoczyć swoich gości? Podaj im na wigilii pierogi, ale tym razem nie gotowane, ale... pieczone!
Katarzyna Wyborska
grudzień 14, 2020

W Boże Narodzenie na stole nie może zabraknąć tradycyjnych, wigilijnych potraw – w tym pierogów! Najczęściej podaje się pierogi gotowane, ale czy próbowaliście wersji pieczonej? Musicie spróbować koniecznie, ponieważ smakuje niesamowicie!   Choć w całej Polsce najpopularniejsze są gotowane pierogi, to i pieczone mają swoich zwolenników! Szczególnie lubiane są we wschodniej części naszego kraju, gdzie przygotowuje się je z farszem z kaszy jaglanej, soczewicy, grzybów lub kapusty, a także na słodko z makiem, marchewką albo burakami. Przepis na pieczone pierogi z kapustą i grzybami Przedstawiamy wam przepis na pierogi z tradycyjnym wigilijnym farszem, ale dla odmiany w wersji pieczonej, zamiast gotowanej. Warto wypróbować taki przepis, by zrobić wrażenie na swoich gościach – pierogi z pieca to rzadkość na polskiej Wigilii! Do przygotowania pierogów potrzebujecie poniższych składników: 1 kg kapusty kiszonej 40 dag suszonych grzybów 60 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag śmietany 200 g masła 2 jaja Ziele angielskie Liść laurowy Sól Pieprz Przygotowanie Grzyby wkładamy do wody i moczymy całą noc. Z mąki, masła, śmietany i jaj przygotowujemy kruche ciasto. Pamiętajcie o tym, by ciasto zagniatać szybko i jak najmniej dotykać je rękami! Następnie zawińcie je w folię i odłóżcie do lodówki na minimum godzinę. Do garnka wkładamy kapustę, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy nieco zmięknie, dodajemy namoczone wcześniej grzyby i gotujemy. Następnie kapustę należy ostudzić, odcedzić i bardzo dokładnie poszatkować. Wyjmujemy z lodówki ciasto, rozwałkowujemy na stolnicy i zaczynamy je wykrawać do pierogów. Gdy ulepimy wszystkie...

Przeczytaj