
Najlepszy prezent na święta od babci. Pyszne pierogi z kiszoną kapustą i grzybami według jej przepisu
Wigilia bez pierogów to nie to samo. Szczególnie, że ich kulturowa symbolika nie jest bez znaczenie. Te zjedzone z wigilijnego stołu mają nam zapewnić dobrobyt i wszelkie powodzenie.
Pierogi wigilijne
Zazwyczaj do pierogów świątecznych daje się farsz, który bazuje na trzech prostych składnikach. Mowa o kapuście, grzybach lub pieczarkach. Przepis na ciasto, choć prosty, kryje w sobie małe tajemnice, których świadomość znacznie ułatwi wam pracę.
Jedną z nich, o której wiedzą prawdziwe gospodynie domowe, jest dokładnie do ciasta roztopionego masła. Dzięki temu prostemu rozwiązaniu, pierogi są miękkie i smaczne, a ciasto gładkie i bardzo elastyczne.
Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami
Klasyką wigilijnych potraw są pierogi z nadzieniem grzybowym i kapuścianym. Właśnie one, jako danie postne, zasilają 12 przysmaków, charakterystycznych dla Wigilii. Jeśli nie chcecie tego wieczoru eksperymentować, warto postawić na sprawdzony przepis jak u babci. Przyda się kilka znanych wam z codziennego gotowania składników i podzielenie gotowania na etapy. Takich pierogów jeszcze nie jedliście!
Składniki:
Farsz
-
700 g kapusty kiszonej
-
40 g suszonych grzybów
-
około 150 g cebuli
-
2 listki laurowe
-
4 ziarenka ziela angielskiego
-
olej do smażenia
-
pieprz
-
sól
Ciasto
-
700 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
-
250 ml gorącej wody
-
2 jajka
-
2 łyżki oleju
-
1 łyżeczka soli
Etapy przygotowania pierogów
Grzyby
Suszone grzyby dokładnie płuczemy na durszlaku pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Całość odstawiamy do namoczenia na kilka godzin. Następnie jeżeli trzeba, odlewamy niewielką ilość wody, a garnek stawiamy na gazie i gotujemy do miękkości grzybów. Wystarczy około 30 minut. Ugotowane grzyby odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia i drobno kroimy.
Kapusta
Odciśniętą kapustę kiszoną dzielimy na mniejsze kawałki i przekładamy do sporego garnka. Następnie zalewamy ją niewielką ilością wody i dodajemy ziele angielskie i listki laurowe. Garnek stawiamy na gazie i gotujemy do miękkości około 35 minut. Ugotowaną kapustę dokładnie odsączamy na durszlaku.
Smażenie
Kroimy cebulę w kostkę i smażymy ją na rozgrzanym oleju przez 5 minut. Powinna się zeszklić. Kolejno na patelnię wrzucamy pokrojone grzyby, kapustę, doprawiamy solą, pieprzem i całość smażymy jeszcze kilka minut. W ten sposób zakończyliśmy przygotowywanie farszu!
Ciasto na pierogi
Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy sól, olej, gorącą wodę i mieszamy łyżką tak, żeby składniki dokładnie się połączyły. Następnie dodajemy jajka i mieszamy ciasto łyżką aż jajka połączą się z ciastem.
Ciasto wykładamy na blat i wyrabiamy przez kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto wkładamy do miski oprószonej mąką i nakrywamy ściereczką lub folią spożywczą. Potrzebuje 30 minut odpoczynku.
Lepienie pierogów
Odcinamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na grubość około 2 milimetrów. Wykrawamy z niego krążki szklanką lub foremką. Skrawki ciasta zagniatamy i nakrywamy ściereczką. Krążek ciasta delikatnie rozciągamy palcami i nakładamy farsz, składamy na pół i zlepiamy.
Zlepione pierogi układamy na ściereczce lub na blacie podsypanym mąką. Można przykryć je dodatkową ściereczką, żeby nie wyschły. Rozwałkowujemy pozostałe ciasto i wylepiamy do końca pierogi.
Gotowanie pierogów z kapustą kiszoną i grzybami
Do wody dodajemy około jednej łyżeczki soli oraz około dwóch łyżek oleju. Doprowadzamy całość do wrzenia. Do gotującej się wody wrzucamy partiami pierogi i czekamy aż wypłyną. To znak, że są gotowe!
Wyjmujemy je łyżką cedzakową i polewamy roztopionym masłem, możemy również polać je olejem lnianym, doskonale pasującym do wigilijnych smaków.
Na zdrowie!