Farsz do tych pierogów bazuje na dwóch prostych składnikach. Mowa o kapuście, grzybach leśnych lub pieczarkach. Przepis na ciasto, choć prosty, kryje w sobie małe tajemnice, których świadomość znacznie ułatwi wam pracę.

Jedną z nich, o której wiedzą prawdziwe gospodynie domowe, jest dokładnie do ciasta roztopionego masła. Dzięki temu prostemu rozwiązaniu, pierogi są miękkie i smaczne, a ciasto gładkie i bardzo elastyczne.

Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami

Pierogi z nadzieniem grzybowym i kapuścianym są nieodłącznym dla wielu elementem wigilijnej kolacji. Warto robić je jednak nie tylko do święta. Jeśli jednak nie chcecie tego wieczoru eksperymentować, warto postawić na sprawdzony przepis jak u babci. 

Składniki na farsz:

  • 700 g kapusty kiszonej

  • 40 g suszonych grzybów

  • około 150 g cebuli

  • 2 listki laurowe

  • 4 ziarenka ziela angielskiego

  • Opcjonalnie kminek

  • olej do smażenia

  • pieprz

  • sól

Składniki na ciasto:

  • 700 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)

  • 250 ml gorącej wody

  • 2 jajka

  • 2 łyżki oleju lub masła

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie: 

  1. Suszone grzyby dokładnie płuczemy na durszlaku pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością zimnej wody.
  2. Całość odstawiamy do namoczenia na kilka godzin.
  3. Następnie jeżeli trzeba, odlewamy niewielką ilość wody, a garnek stawiamy na gazie i gotujemy do miękkości grzybów.
  4. Wystarczy około 30 minut. Ugotowane grzyby odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia i drobno kroimy.
  5. Odciśniętą kapustę kiszoną dzielimy na mniejsze kawałki i przekładamy do sporego garnka.
  6. Następnie zalewamy ją niewielką ilością wody i dodajemy ziele angielskie i listki laurowe.
  7. Garnek stawiamy na gazie i gotujemy do miękkości około 35 minut.
  8. Ugotowaną kapustę dokładnie odsączamy na durszlaku. 
  9. Kroimy cebulę w kostkę i smażymy ją na rozgrzanym oleju przez 5 minut
  10. Powinna się zeszklić. Kolejno na patelnię wrzucamy pokrojone grzyby, kapustę, doprawiamy solą, pieprzem i całość smażymy jeszcze kilka minut
  11. Czas na ciasto. Do miski wsypujemy mąkę.
  12. Dodajemy sól, olej, gorącą wodę i mieszamy łyżką tak, żeby składniki dokładnie się połączyły.
  13. Następnie dodajemy jajka i mieszamy ciasto łyżką aż jajka połączą się z ciastem.
  14. Ciasto wykładamy na blat i wyrabiamy przez kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  15. Wyrobione ciasto wkładamy do miski oprószonej mąką i nakrywamy ściereczką lub folią spożywczą. Potrzebuje 30 minut odpoczynku.
  16. Odcinamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na grubość około 2 milimetrów. Wykrawamy z niego krążki szklanką lub foremką. 
  17. Zlepione pierogi układamy na ściereczce lub na blacie podsypanym mąką. Można przykryć je dodatkową ściereczką, żeby nie wyschły. 
  18. Do wody dodajemy około jednej łyżeczki soli oraz około dwóch łyżek oleju. Doprowadzamy całość do wrzenia. Do gotującej się wody wrzucamy partiami pierogi i czekamy aż wypłyną. To znak, że są gotowe!
  19. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i polewamy roztopionym masłem, możemy również polać je olejem lnianym, doskonale pasującym do wigilijnych smaków.

Smacznego!

Zobacz także: