
Farsz do tych pierogów bazuje na dwóch prostych składnikach. Mowa o kapuście, grzybach leśnych lub pieczarkach. Przepis na ciasto, choć prosty, kryje w sobie małe tajemnice, których świadomość znacznie ułatwi wam pracę.
Jedną z nich, o której wiedzą prawdziwe gospodynie domowe, jest dokładnie do ciasta roztopionego masła. Dzięki temu prostemu rozwiązaniu, pierogi są miękkie i smaczne, a ciasto gładkie i bardzo elastyczne.
Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami
Pierogi z nadzieniem grzybowym i kapuścianym są nieodłącznym dla wielu elementem wigilijnej kolacji. Warto robić je jednak nie tylko do święta. Jeśli jednak nie chcecie tego wieczoru eksperymentować, warto postawić na sprawdzony przepis jak u babci.
Składniki na farsz:
-
700 g kapusty kiszonej
-
40 g suszonych grzybów
-
około 150 g cebuli
-
2 listki laurowe
-
4 ziarenka ziela angielskiego
-
Opcjonalnie kminek
-
olej do smażenia
-
pieprz
-
sól
Składniki na ciasto:
-
700 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
-
250 ml gorącej wody
-
2 jajka
-
2 łyżki oleju lub masła
-
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Suszone grzyby dokładnie płuczemy na durszlaku pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością zimnej wody.
- Całość odstawiamy do namoczenia na kilka godzin.
- Następnie jeżeli trzeba, odlewamy niewielką ilość wody, a garnek stawiamy na gazie i gotujemy do miękkości grzybów.
- Wystarczy około 30 minut. Ugotowane grzyby odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia i drobno kroimy.
- Odciśniętą kapustę kiszoną dzielimy na mniejsze kawałki i przekładamy do sporego garnka.
- Następnie zalewamy ją niewielką ilością wody i dodajemy ziele angielskie i listki laurowe.
- Garnek stawiamy na gazie i gotujemy do miękkości około 35 minut.
- Ugotowaną kapustę dokładnie odsączamy na durszlaku.
- Kroimy cebulę w kostkę i smażymy ją na rozgrzanym oleju przez 5 minut
- Powinna się zeszklić. Kolejno na patelnię wrzucamy pokrojone grzyby, kapustę, doprawiamy solą, pieprzem i całość smażymy jeszcze kilka minut
- Czas na ciasto. Do miski wsypujemy mąkę.
- Dodajemy sól, olej, gorącą wodę i mieszamy łyżką tak, żeby składniki dokładnie się połączyły.
- Następnie dodajemy jajka i mieszamy ciasto łyżką aż jajka połączą się z ciastem.
- Ciasto wykładamy na blat i wyrabiamy przez kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
- Wyrobione ciasto wkładamy do miski oprószonej mąką i nakrywamy ściereczką lub folią spożywczą. Potrzebuje 30 minut odpoczynku.
- Odcinamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na grubość około 2 milimetrów. Wykrawamy z niego krążki szklanką lub foremką.
- Zlepione pierogi układamy na ściereczce lub na blacie podsypanym mąką. Można przykryć je dodatkową ściereczką, żeby nie wyschły.
- Do wody dodajemy około jednej łyżeczki soli oraz około dwóch łyżek oleju. Doprowadzamy całość do wrzenia. Do gotującej się wody wrzucamy partiami pierogi i czekamy aż wypłyną. To znak, że są gotowe!
- Wyjmujemy je łyżką cedzakową i polewamy roztopionym masłem, możemy również polać je olejem lnianym, doskonale pasującym do wigilijnych smaków.
Smacznego!