Kluski śląskie to tradycyjna potrawa, przyrządzana głównie w północno-zachodniej Polsce. Została wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego i śląskiego, gdzie stanowi symbol niedzielnego obiadu. Są podawane z sosem, roladą i surówką z czerwonej kapusty. To typowo śląski obiad, który serwuje się podczas rodzinnych spotkań czy imprez. W tym rejonie jest odpowiednikiem kotleta schabowego. 

Sposób na idealne kluski

Są one przygotowywane z ziemniaków z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Formuje się je w kulki na kształt orzecha włoskiego i robi się charakterystyczną dziurkę. Tworzy się ją po to, aby mógł ukryć się w niej sos. Patentem gospodyń domowych na idealne kluski śląskie, jest odpowiednia proporcja mąki do ziemniaków. Jest wiele opinii w tej kwestii, ale tylko ten sposób sprawi, że kluski będą rozpływały się w ustach! Do przeciśniętych ziemniaków, mąkę ziemniaczaną należy dodać w proporcji 1:4. Przykładowo, proporcje najlepiej obliczyć przekładając ziemniaki do miski, dzieląc je na cztery części, wykładając jedną i wypełniając powstałą dziurę mąką. Dzięki takiemu zestawieniu wyjdzie idealnie gładkie, jednolite ciasto, a kluski po ugotowaniu będą niezwykle delikatne. Sprawdźcie!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie. Kiedy ostygną, przeciśnijcie je przez praskę.
  2. Do rozgniecionych ziemniaków dodajcie mąkę ziemniaczaną, sól do smaku i rozbite jajko. Całość wyróbcie na gładką, jednolitą masę.
  3. Z przygotowanego ciasta formujcie kulki o wielkości orzecha włoskiego, w środku tworząc charakterystyczną dla tych klusek dziurkę.
  4. Kluski gotujcie w osolonej wodzie przez około dwie minuty, od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
  5. Idealnie będą smakować z różnymi sosami, takimi jak pieczarkowy czy gulaszowy, a także z mięsami pod każdą postacią!